'Republika' Bosna i Hercegovina i Dayton

Politička dešavanja i aktuelnosti u Bosni i Hercegovini.

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma
Status: Offline

Re: 'Republika' Bosna i Hercegovina i Dayton

Post by Spanac_113 » 19 Jan 2014, 09:13

Pa možda si djelom i u pravu Leb.
Trebalo je razbiti onu 'umjetnu' svijest bosanstva, razgraditi je na osnovne dijelove pa onda ponovo sastaviti na neki bolji način.
Sad smo svi svjesni svoje nacionalne opredjeljenosti pa je možda i vrijeme da počnemo misliti o dobru naroda na državnom nivou.
Svi narodi u bih imaju puno više zajedničkog među sobom i puno više zajedničkog interesa nego sa bilo kim drugim.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9156 times
Been thanked: 10867 times

Post by Krokodil Behko » 19 Jan 2014, 10:07

Ja sam i prije Popisa govorio, trebaju svi sadašnji Bošnjaci, tako i da se izjasne a period do narednog popisa, iskoristiti za razne Ustavne preambule svega uključno i ova značajnija pitanja kao što su teritorijalno ustrojstvo, izbor nacionalnosti i zabrana vjerskim zajednicama da se bave politikom. Jbt, pa mi zaostajemo za srednjovijekovnim Bošnjanima. Kod njih, država(Kotromanići) donosili su sve odluke neovisno i od CB i od KC. Ako se kojoj vjerskoj zajednici to ne sviđa, nek se seli iz Bosne. Ha jah. Bolje oni da se sele nego ovako da naprave haos u zemlji pa da narod bježi iz nje.

Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski » 19 Jan 2014, 10:15

Krokodil Behko wrote:Ja sam i prije Popisa govorio, trebaju svi sadašnji Bošnjaci, tako i da se izjasne a period do narednog popisa, iskoristiti za razne Ustavne preambule svega uključno i ova značajnija pitanja kao što su teritorijalno ustrojstvo, izbor nacionalnosti i zabrana vjerskim zajednicama da se bave politikom. Jbt, pa mi zaostajemo za srednjovijekovnim Bošnjanima. Kod njih, država(Kotromanići) donosili su sve odluke neovisno i od CB i od KC. Ako se kojoj vjerskoj zajednici to ne sviđa, nek se seli iz Bosne. Ha jah. Bolje oni da se sele nego ovako da naprave haos u zemlji pa da narod bježi iz nje.
Ma bolje da rade šta drugo tih desetak godina, ima i prečih stvari. Za to bi im trebalo 300 godina za dogovor.
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 19 Jan 2014, 10:20

Očito još uvijek ne shvataš, kako suštinu Bosne tako i suštinu problema.
Neki primjer, šta bi trebali raditi?

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3851 times
Been thanked: 2896 times

Post by Pasaga » 19 Jan 2014, 10:21

Krokodil Behko wrote:Ja sam i prije Popisa govorio, trebaju svi sadašnji Bošnjaci, tako i da se izjasne a period do narednog popisa, iskoristiti za razne Ustavne preambule svega uključno i ova značajnija pitanja kao što su teritorijalno ustrojstvo, izbor nacionalnosti i zabrana vjerskim zajednicama da se bave politikom. Jbt, pa mi zaostajemo za srednjovijekovnim Bošnjanima. Kod njih, država(Kotromanići) donosili su sve odluke neovisno i od CB i od KC. Ako se kojoj vjerskoj zajednici to ne sviđa, nek se seli iz Bosne. Ha jah. Bolje oni da se sele nego ovako da naprave haos u zemlji pa da narod bježi iz nje.
Govoris o zakonima koji su uglavnom na Drzavnom nivou.
Ovom dinamikom,atmosferom koja vlada u parlamentima,predug je to proces.
Tu bi jedino moglo da ubrza ako bi se desio Deyton 2. sto se pomalo nagovjestava iz Brisela.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski » 19 Jan 2014, 10:26

Ne baviti se jebenom politikom jedno vrijeme, ustavnim promjenama, vitalnim nacionalnim interesima. Samo ekonomijom pa da vidimo gdje ćemo završiti, šta će se promijeniti. Tako bih ja da biram.

Al eto kad već spominješ šta misliš pod "teritorijalno ustrojstvo" i kako misliš to promijeniti? Izbor nacionalnosti? Za vjerske zajednice se slažem ali one bi opet imale jak utjecaj na ljude i bez direktnog uplitanja. Treba im zabraniti petljanje u politiku i bilo šta drugo što ih se ne bi trebalo ticati.
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 19 Jan 2014, 10:55

Pasaga wrote:
Govoris o zakonima koji su uglavnom na Drzavnom nivou.
Ovom dinamikom,atmosferom koja vlada u parlamentima,predug je to proces.
Tu bi jedino moglo da ubrza ako bi se desio Deyton 2. sto se pomalo nagovjestava iz Brisela.
Dayton 2 se neće desiti dok domaće snage same ne budu sposobne za osmišljavanje istog.

Lebowski wrote:Ne baviti se jebenom politikom jedno vrijeme, ustavnim promjenama, vitalnim nacionalnim interesima. Samo ekonomijom pa da vidimo gdje ćemo završiti, šta će se promijeniti. Tako bih ja da biram.

Al eto kad već spominješ šta misliš pod "teritorijalno ustrojstvo" i kako misliš to promijeniti? Izbor nacionalnosti? Za vjerske zajednice se slažem ali one bi opet imale jak utjecaj na ljude i bez direktnog uplitanja. Treba im zabraniti petljanje u politiku i bilo šta drugo što ih se ne bi trebalo ticati.
A šta sam ja rekao nego to isto? :D
Jesil se naspavao? :oo

Teritorijalno ustrojstvo, bilo je blizu promjena da se nije desio slučaj Silajdžić unutar slučaja "aprilski paket". To je proizvelo slučaj Dodik i sve je otišlo u mp3. Kao što vidiš, provodljivo je.

Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Spanac_113 » 19 Jan 2014, 10:57

meni se cini da vas dvojica pricate istu pricu ali o drugim kracima.
treba rijesiti teritorijana i granicna pitanja.
treba odvojiti vjeru od drzave.
treba se poceti baviti ekonomijom, samo ne moze ekonomija biti zdrava bez rijesenih drzavnih pitanja. moze na nivou pijace ali ozbiljan novac nece niko ulagati uz rizik osim sa nevjerovatnim kamatama.

ne treba nama novi deyton, treba se poceti raditi na drzavnim interesima u okviru ovog deytona i tek po uspostavljanju cvrstog temelja, kad izrastemo iz ovog, usvojiti normalan, gradjanski ustav koji ce garantirati svakom covjeku u bih ljudska prava prihvacena u svim normalinim zemljama.
mi smo vec tu, nije to daleko. jedino sto nas koci je grcevito drzanje za fotelje od ljudi koji nisu sposobni iste zauzeti znanjem, strucnoscu nego se drze de-mode nacionalisticke price iz devedesetih.
uz podrsku sa strane jer, priznajmo, dok god nemamo dovoljno politicke snage sami, neko drugi ce nam govoriti kuda i kako.

dayton je kao takav ne samo zastario, nego je i nelegalan samom cinjenicom da su neki ljudi koji su ga potpisivali sudski osudjeni za djela koja su kontradiktorna samom sporazumu. ali okvir stoji.

krhotina
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by krhotina » 20 Jan 2014, 04:45

To je i trebala i mogla bila logika, ne baviti se jebenom politikom jedno vrijeme, samo ekonomijom.

Ali ne, glavna i skoro jedina šuplja politika je bila o Dejtonu, vaki je naki je... Niti mislim da je zastario, niti da je ilegalan, čak sam ubijeđen da je riječ o izvrsnom dokumentu. Nešto čije usvajanje ima potpuni konsenzus u Vijeću sigurnosti, a to se u visokoj politici vrlo rijetko dešava, ne može biti nelegalno! Ako je Dejton zastario, hajmo onda npr. ukinuti zajedničke tablice, dokumente, hajmo ponovo prekrojiti povrat imovine itd. pa lijepo s našim političarima sve to ponovo dovesti u red. Privid je da su oni bilo šta radili konstruktivno od rata na ovamo a prava istina da su se samo, htjeli ili ne htjeli, pokoravali dejtonskim mehanizmima i pravili nam boljitak. I dok su nam guzonje iz sva tri naroda parlali kako nam je to 'tamnica', 'omča oko vrata' i ne znam kakva još sve ne sranja, njihovi bankovni računi i imovina prelazili su milionske vrijednosti.
Evo možemo ovdje na forumu spustiti malo debatu u normalu, ali ja podvlačim da je Dejton za BiH i dalje super stvar.
Iz ovakve percepcije i političkog realiteta mogli bi se jedno dugoročno vrijeme ne baviti politikom nego samo ekonomijom.

Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Spanac_113 » 20 Jan 2014, 13:11

Pa šta je ekonomija nego politika? S kim se i kako dogovoriti o standardima robe, porezu, izvoznim cjenama, uvozu itd itd.
Sve pitanja koja se moraju riješiti na državnom nivou a za to treba, ko što reče Behko, riješiti okvirna pitanja granica, državnih okvira zakona.....

laganini
Spamer
Spamer
Been thanked: 1 time

Post by laganini » 20 Jan 2014, 14:04

Spanac_113 wrote:Pa šta je ekonomija nego politika? S kim se i kako dogovoriti o standardima robe, porezu, izvoznim cjenama, uvozu itd itd.
Sve pitanja koja se moraju riješiti na državnom nivou a za to treba, ko što reče Behko, riješiti okvirna pitanja granica, državnih okvira zakona.....
..kako misliš granica..zar ne znaš koliko je to osjetljivo pitanje..brat i brat kad se dile ne može mirno proć... :123
..slobodan čovik kad tad bude baniran..

Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Spanac_113 » 20 Jan 2014, 15:18

cuj kako mislis granica? :lud
pa most na peljescu se ne moze gradit jer granicna pitanja nisu rijesena npr. dogovor frasnje i alije se ne postuje, granica bih i hr na potezu rs-a ima 5-6 upitnih relacija. a posto rs ima sta za reci po svim pitanjima granica znaci moranju svi sjest pa se dogovorit.

ne moze se svaka rasprava svodit na najnizi zajednicki denominator lagani, pa jedna je stvar birtija a druga ozbiljna politika.

laganini
Spamer
Spamer
Been thanked: 1 time

Post by laganini » 20 Jan 2014, 16:26

Spanac_113 wrote:cuj kako mislis granica? :lud
pa most na peljescu se ne moze gradit jer granicna pitanja nisu rijesena npr. dogovor frasnje i alije se ne postuje, granica bih i hr na potezu rs-a ima 5-6 upitnih relacija. a posto rs ima sta za reci po svim pitanjima granica znaci moranju svi sjest pa se dogovorit.

ne moze se svaka rasprava svodit na najnizi zajednicki denominator lagani, pa jedna je stvar birtija a druga ozbiljna politika.
..jel ti to ozbiljno.. :haha
..slobodan čovik kad tad bude baniran..

Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Spanac_113 » 20 Jan 2014, 17:11

dziber :valja

krhotina
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by krhotina » 20 Jan 2014, 18:24

Spanac_113 wrote:Pa šta je ekonomija nego politika? S kim se i kako dogovoriti o standardima robe, porezu, izvoznim cjenama, uvozu itd itd.

Ovo što nabrajaš su opći problemi svih ex yu država. Ne vidim u cemu je tu Dejton problematičan?
Naš stvarni problem je što imamo Državu, ali nemamo svijest o njoj, a to je opet postdejtonski doprinos političara.

Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Spanac_113 » 20 Jan 2014, 18:27

treba se poceti baviti ekonomijom, samo ne moze ekonomija biti zdrava bez rijesenih drzavnih pitanja. moze na nivou pijace ali ozbiljan novac nece niko ulagati uz rizik osim sa nevjerovatnim kamatama.

ne treba nama novi deyton, treba se poceti raditi na drzavnim interesima u okviru ovog deytona i tek po uspostavljanju cvrstog temelja, kad izrastemo iz ovog, usvojiti normalan, gradjanski ustav koji ce garantirati svakom covjeku u bih ljudska prava prihvacena u svim normalinim zemljama.
mi smo vec tu, nije to daleko. jedino sto nas koci je grcevito drzanje za fotelje od ljudi koji nisu sposobni iste zauzeti znanjem, strucnoscu nego se drze de-mode nacionalisticke price iz devedesetih
ko sto rekoh...

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3851 times
Been thanked: 2896 times

Post by Pasaga » 20 Jan 2014, 18:28

krhotina wrote:

Ovo što nabrajaš su opći problemi svih ex yu država. Ne vidim u cemu je tu Dejton problematičan?
Naš stvarni problem je što imamo Državu, ali nemamo svijest o njoj, a to je opet postdejtonski doprinos političara.
Bolje da kazem....zaobilazis istinu.
Ko je pravio ovu nakaradu od Deytona.....znas...ili neznas... a...?
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Spanac_113 » 20 Jan 2014, 20:34

krhotina wrote: Ovo što nabrajaš su opći problemi svih ex yu država. Ne vidim u cemu je tu Dejton problematičan?
i to ti je odgovor na pitanje. jer im dayton daje okvir iza kojeg se uvijek mogu kriti i opravdano nista ne raditi.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 20 Jan 2014, 22:01

Spanac_113 wrote:
krhotina wrote: Ovo što nabrajaš su opći problemi svih ex yu država. Ne vidim u cemu je tu Dejton problematičan?
i to ti je odgovor na pitanje. jer im dayton daje okvir iza kojeg se uvijek mogu kriti i opravdano nista ne raditi.
Dayton se i zove "okvirni mirovni sporazum"

Rockefeller
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Rockefeller » 20 Jan 2014, 22:15

Ja bar ovde puno ne mudrujem, meni je problem balkana vrlo jednostavan za opisat. Naš "mindset" je komunistički. Kad kažem problem, mislim na to da ljudi siromašno žive, da imamo najgore ceste, najgore standarde života...

Jedan od razloga zašto sam se doticao te priče oko turizma u BiH (na nekim temama) je i taj da vjerujem kako je turizam grana koja najbolje pogoduje oblikovanju kapitalističkog načina razmišljanja.

A dejton, ko dejton. Treba ići okolo. :cudi
Like Frankie said I did it my way!

Buddy, you're a young man, hard man
Shouting in the street, gonna take on the world someday
You got blood on your face, you big disgrace
Waving your banner all over the place

Post Reply

Return to “Politika u BiH”