Inače, Titicha čeka komentar

Moderator: Krokodil Behko
Vrlo kratko ćemo: Jeste, on je takav, ali izvan odnosa "poslodavac"-(najamni) radnik. Dobri ljudi su i dobri radnici, ali izvan socijalnog odnosa (koji je dakle, složili smo se, katastrofalno loš po radnika) najamnog rada. Mi ovdje, valjda si zaboravioKrokodil Behko wrote:Jeste, to je opšte poznato, ali naslov glasi, Dobar čovjek-dobar radnik.Mohr wrote:Opštepoznato je da upravo društvene okolnosti pod kojima se pojedinac nalazi u najvećoj mjeri oblikuju njegovu svijest. Ne misliš valjda da su to pjesmice uspavanke koje pamti iz djetinjstva ili pak svakodnevna molitvaZato ti moram ka'sti da upravo to (što tvrdiš da nije
) i jeste bit teme, sudeći po njenom naslovu, bez obzira šta si ti zamislio.
Ti si meni sad opet, samo predstavio neke okolnosti zbog kojih ti radnici nisu dobri ljudi, a ni dobri radnici.
Pojednostavljeno, ovako izgleda to tvoje objašnjenje:
Loše okolnosti=loši ljudi=loši radniciI kako je to sad u skladu s temom?
Ne mogu okolnosti biti opravdanje, za nečije loše karakterne osobine, ili loše radne (ne)navike.
Kako, molim te lijepo, ti sebi objašnjavaš onda tu socijalnu pojavu o teškom pronalaženju dobrih radnika, zanemarujući masovnu socijalnu pojavu izrabljivanja istih
Već sam ti eto, pojasnio. Ako je neko dobar čovjek i dobar radnik ,nda je on takav i pored svih loših socijalnih aspekata. Jednostavno, takav se rodio i nema tu nikakvog opravdanja.
Ne čekam BehkoKrokodil Behko wrote:Čitajući tebe, oko ove tematike, od krucijalne važnosti za ekonomisanje, lako pronalazim potvrdu oko toga, zašto je dobro što socijalizma više nema.
Aaa, ne, ne... i netiticha wrote:Ne čekam BehkoKrokodil Behko wrote:Čitajući tebe, oko ove tematike, od krucijalne važnosti za ekonomisanje, lako pronalazim potvrdu oko toga, zašto je dobro što socijalizma više nema.
ne može mi dati nikakav odgovor![]()
radim jer sam DOBROG radnika(cu) pustila na 10 dana godišnjeg,iako nema pravo na to nakon 4 mjeseca
i odrađujem njen dio posla popodne bez obzira što sam direktor firme.
Tako se poslodavac odnosi prema dobrom radniku,kojih je jako malo danas.
Ali složit ću se s tim da je jako malo i ispravnih poslodavaca.
Možeš ti do mile volje sam sebi aplaudirati i naglas donositi zaključke, koji se doduše ne odnose ninašta drugo doli u tvoje (pred)ubjeđenje oko nekih stvari. Gdje i kakvu potvrdu u korist svoga mišljenja si ti pronašao, to nikome nije jasno niti bogzna koga zanima, kao što je i potpuno besmislena ona tvoja pripovijetka o tvom i haverovom herojskom, udarničkom pregalaštvu sa aspekta socijalne pojave o kojoj raspravljamo. Kao što rekoh, na svaku takvu tvoju prepričanu epizodu ja ti mogu ispričati (evo, reći ću samo jednu) suprotnuKrokodil Behko wrote:Čitajući tebe, oko ove tematike, od krucijalne važnosti za ekonomisanje, lako pronalazim potvrdu oko toga, zašto je dobro što socijalizma više nema.
Aaa, ne, ne i ne. Ja sam ubijeđen, smio bih se zakleti, znajući drugaricu @titichu, da ju je ona uzela iz čisto filantropskih, altruističkih, humanitarnih razloga, jer je silno zabrinuta za njenu egzistenciju i obiteljsko blagostanjeKrokodil Behko wrote:Aaa, ne, ne... i netiticha wrote:Ne čekam BehkoKrokodil Behko wrote:Čitajući tebe, oko ove tematike, od krucijalne važnosti za ekonomisanje, lako pronalazim potvrdu oko toga, zašto je dobro što socijalizma više nema.
ne može mi dati nikakav odgovor![]()
radim jer sam DOBROG radnika(cu) pustila na 10 dana godišnjeg,iako nema pravo na to nakon 4 mjeseca
i odrađujem njen dio posla popodne bez obzira što sam direktor firme.
Tako se poslodavac odnosi prema dobrom radniku,kojih je jako malo danas.
Ali složit ću se s tim da je jako malo i ispravnih poslodavaca.
Ti si je uzela u najamni rad i eksploatišeš je
obicno ljudi kad nemaju argumente,budu cinicni ili sipaju uvrede.Mohr wrote:Drugarice @titiche, ne zamjeri, ali ne bih komentaris'o pojedinačne slučajeve, te se stoga, kao pristojan čovjek, ne bi' upušt'o u interne razgovore/pregovore unutar tvoje firme i zabad'o nos u tzv. poslovne tajne![]()
![]()
ako je ovakva komunikacija i na poslu,ne zasluzuje niti 2 km satnicuabdulah wrote:Niko ovdje izgleda nije okusio pravi bosanski kapitalizam i zivot obicnog radnika na onim tezim poslovima. Radi citav dan za satnicu od 2 KM ili manje na najtezim fizickim poslovima, po 8 ili 12 sati, u smjenama, moras trcati na poslu da bi zadovoljio standarde sefova i da bi te neko posmatrao kao covjeka vrijednog zivljenja. Vidim ima ih i ovdje pa bih iskoristio priliku da se poserem po njima momentalno.
Niko nigdje ne hrli,to je privid,a ustvari sve je nametnuto.Niko nema pravo izbora,a i ako ima vrlo je komplikovano,skoro nemoguće, doći do cilja.storm wrote:![]()
koje socijalističke floskuletine
nedavno sam pisao na jednoj temi...ako meni u firmu uđe 70 nečega, ja ne mogu isplatiti 100 nečega....prošlo svršeno vrijeme
a dobar vlasnik, kome je stalo do firme, korporacije...sigurno će znati nagraditi radnika, koji obojici zaradi.
I ako taj radnik skuži, da (kad) dovoljno zna- ništa ga ne priječi , da i sam unovči to svoje znanje i trgovačko- organizacijske-i ine sposobnosti....otvori firmu i zaradjuje i stvara....
drugu mohru nikako to neće proći ni u slikovnici.
I ne miješajte ovaj krkansko-rođački kapitalizam, sa normalnim kapitalizmom koji se vodi tržišnom ekonomijom i principu ponude i potražnje...
....nešto slično kao i demokracija ovih prostora...
otresli smo se juge i socijalizma formalno.... ne i u glavama većine stanovništva
i po tko zna koji put postavljam pitanje bez odgovora na ovom forumu:
zašto svi koji mogu (i sa atomom mozga) hrle u taj okrutni kapitalizam zapada?
Onda ja vjerojatno oko sebe diljem slovenije gledam pokemone....čujem i u austriji, njemačkoj, švicarskoj i tako dalje, sve puno pokemonaKOMESAR wrote:Niko nigdje ne hrli,to je privid,a ustvari sve je nametnuto.Niko nema pravo izbora,a i ako ima vrlo je komplikovano,skoro nemoguće, doći do cilja.storm wrote:![]()
nedavno sam pisao na jednoj temi...ako meni u firmu uđe 70 nečega, ja ne mogu isplatiti 100 nečega....prošlo svršeno vrijeme
a dobar vlasnik, kome je stalo do firme, korporacije...sigurno će znati nagraditi radnika, koji obojici zaradi.
I ako taj radnik skuži, da (kad) dovoljno zna- ništa ga ne priječi , da i sam unovči to svoje znanje i trgovačko- organizacijske-i ine sposobnosti....otvori firmu i zaradjuje i stvara....
I ne miješajte ovaj krkansko-rođački kapitalizam, sa normalnim kapitalizmom koji se vodi tržišnom ekonomijom i principu ponude i potražnje...
....nešto slično kao i demokracija ovih prostora...
otresli smo se juge i socijalizma formalno.... ne i u glavama većine stanovništva
i po tko zna koji put postavljam pitanje bez odgovora na ovom forumu:
zašto svi koji mogu (i sa atomom mozga) hrle u taj okrutni kapitalizam zapada?
Draga @titiche, valjda si (pro)čitala šta sam ranije pis'o, u raspravi s @Behkomtiticha wrote:obicno ljudi kad nemaju argumente,budu cinicni ili sipaju uvrede.Mohr wrote:Drugarice @titiche, ne zamjeri, ali ne bih komentaris'o pojedinačne slučajeve, te se stoga, kao pristojan čovjek, ne bi' upušt'o u interne razgovore/pregovore unutar tvoje firme i zabad'o nos u tzv. poslovne tajne![]()
![]()
dobro,ti si samo cinican
odgovor na pitanje,kad tako silno tvrdis da je lako naci dobrog radnika-da li si kad pokusao kao poslodavac i naci to-nije zabadanje nosa u tajne firme u kojoj radim i bavljenje pojedinacnim slucajevima.
sve dalje kaj sam pisala je da to bude jedan post a da objasnim ono o cem pisem
@drug mohr,ovaj put mi nisi smijesan![]()
Ne'am pojma kome si ovo prvo pis'o, to nauče i djeca u prvom osnovne, s tablicom množenja do 100storm wrote:![]()
Kriv je socijalizam...po svim točkama!Mohr wrote:Ne'am pojma kome si ovo prvo pis'o, to nauče i djeca u prvom osnovne, s tablicom množenja do 100storm wrote:![]()
drugu mohru nikako to neće proći ni u slikovnici.![]()
A ovo drugo pak, bolje da si upit'o drugaricu @titichu, jer ona eto ima muke s pronalaženjem dobrih ljudi/radnika, za što je, dabome, kriv taj jugo-socijalistički sindrom, koji se ne dade istjerati iz glava ljudi ni uz svesrdnu pomoć crnomantijaškog egzorcizmaČisto sumnjam, a evo možemo i provjeriti kod drugarice @titiche, da su kandidati koji su kod nje bili i rođeni u taj vakat, a kamoli još i da su u njemu studirali i da su zaraženi tom neizlječivom bolešću.
Users browsing this forum: No registered users and 0 guests