Zašto majke napuštaju svoje bebe nakon porodjaja?
Moderator: spacebound
Re: Zašto majke napuštaju svoje bebe nakon porodjaja?
U postporođajnom periodu dođe do pada hormona, žena je tad u stanju svašta da uradi. A svemu tome je doprinijela i činjenica da djevojka nije imala kud, bez pomoći roditelja i oca djeteta... da li se iko upitao treba li joj pomoć psihologa? Ja sam uvjerena da nije bila svjesna onoga što radi i da će joj to ostaviti traumu za cijeli život. Ili bolje rečeno, da je njen život nakon ovoga uništen. Mislim da se naše društvo generalno ne brine za ovakve slučajeve.
Da sam ja neko: ocu djeteta 10 godina zatvora, roditeljima djevojke 10 godina zatvora, a djevojci pružiti stručnu ljekarsku pomoć , krov nad glavom, pa onda razmisliti o mogućnosti vraćanja djevojčice majci.
Da sam ja neko: ocu djeteta 10 godina zatvora, roditeljima djevojke 10 godina zatvora, a djevojci pružiti stručnu ljekarsku pomoć , krov nad glavom, pa onda razmisliti o mogućnosti vraćanja djevojčice majci.
- Zagorka
- Žena, majka, forumašica
- Has thanked: 424 times
- Been thanked: 625 times
- Status: Offline
Ne bih ga vala dala iz ruku kad bih prosila kruha za njega/nju 

Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
madam Bovary wrote:Ne bih ga vala dala iz ruku kad bih prosila kruha za njega/nju

- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 9208 times
- Been thanked: 10937 times
- Status: Online
RUSIJA: Kutije u koje majke mogu ostaviti neželjenu djecu

Širom Rusije aktivisti udruge "Kolijevka nade" postavljaju kutije u kojima majke mogu ostaviti neželjenu djecu pokušavajući tako ublažiti taj gorući ruski problem

Kutije su ugrađene u zgradu bolnice, oko njih nema sigurnosnih kamera, a nakon što majka ostavi dijete - alarm upozorava zaposlene u bolnici, prenosi Radio Sloodna Evropa.
Slična praksa poznata je i u svijetu, a u Rusiji se primjenjuje u desetak gradova. Akciju je blagoslovio i pravoslavni sveštenik.

Službeno, svaki mjesec u Rusiji majke ostave 12 beba, a prema procjenama taj je broj tri puta veći.
- Čak i kad bi se samo jedno dijete spasilo, ova akcija je uspjela. Ovako nećemo riješiti ovaj problem, ali nam pomaže da upozorimo javnost na njega - smatraju aktivisti.
depo.portal
-
Re: RUSIJA: Kutije u koje majke mogu ostaviti neželjenu djec
Positivan korak za Rusiju, svaka cast.
U SAD postoje mnoga odredista u koja roditelji mogu predati svoju djecu bez straha da ce ih iko zakonski ili krivicno teretiti. Sve bolnice, policijske stanice i mnoge benzinske pumpe cak su obiljezene kao "safe place" koja djecu primaju bez obrazlozenja. Sudeci po stravicnom broju infanticida kao i ubistava djece ovo je preko potrebna opcija.
U SAD postoje mnoga odredista u koja roditelji mogu predati svoju djecu bez straha da ce ih iko zakonski ili krivicno teretiti. Sve bolnice, policijske stanice i mnoge benzinske pumpe cak su obiljezene kao "safe place" koja djecu primaju bez obrazlozenja. Sudeci po stravicnom broju infanticida kao i ubistava djece ovo je preko potrebna opcija.

- gejsha
- Inventar foruma
- Been thanked: 1 time
Za mene je ovo užasno. Kao da je beba neka igračka koju ostaviš tek tako negdje..
Znam da je bolje da se zbrine beba, nego da je neko tek tako ostavi u smeće.
Ali opet mi se gadi na ovo..čim neka majka zna da ima izbora ostaviti bebu, onda ...
Ali opet mi se gadi na ovo..čim neka majka zna da ima izbora ostaviti bebu, onda ...
Nije sloboda sa neba pala, za nju je sestra dva brata dala..
onda...gejsha wrote:Za mene je ovo užasno. Kao da je beba neka igračka koju ostaviš tek tako negdje..
Da dovršim misao, jer razmišljam potpuno isto kao ti. Pitam se kakva je to osoba, neću reći majka, jer je ona od toga daleko, kakva je to osoba koja može da se odrekne svoje krvi, svoga čeda koje je dužna hraniti, zaštiti i njegovati ga. Ostaviti ili baciti u kantu za smeće znajući da će da umre?

Pitam se kakvi ovo monsrumi hodaju našom planetom Zemljom. Ne znam šta je gore, da li ostaviti čedo, ili kao oni Pakistanci politi kiselinom... Užasi se dešavaju.
Ovo je dobar korak da se spase životi, da se bebe zbrinu...ali kod mene uvjek ima ali...na suprotnoj strani beba se nalaze kamena srca..ova srca su problem...

Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)
-

Pa jeste li vi ljudi uopste procitalj clanak ili samo gledate slike??? Lijepo pise da su ovo "kutije" u bolnici i cim neko odlozi bebu upali se alarm da obavijesti medicinsko osoblje da se dijete tu nalazi. Onda se to isto dijete pregleda i ukljucuje se socijalni sistem da se dalje stara o nezbrinutoj djeci.
Meni licno je ovo 100 puta humaniji postupak nego alternativa koju spomenuh u gornjem postu. Cinjenica je da ljudi donose djecu u svijet potpuno nespremni pa ta djeca opet postignu sve. Ali s druge strane medalje ljudi nekad tek kad dobiju dijete shvate da jisu sposobni za roditeljstvo kao npr. kada majku prelomi depresija nakon porodjaja pa hoce da ubije i sebe i to dijete. Sta je bolje za to dijete? Da ga majka ostavi na sigurnom ili kao sto citamo svakodnevno u crnoj hronici udavi i baci u kontejner? Sta je sa curicama od 14, 15 godina koje ostanu trudne a ne smiju reci roditeljima pa se kriju, rode i zivo dijete bace u pravo smece a ne na sigurno mjesto?
Osim toga ko smo mi da sudimo o tome ko je roditelj a ko ne? I pogotovo sta cini dobrog roditelja a sta ne...

- Maja
- Administrator
- Has thanked: 7483 times
- Been thanked: 17447 times
Za ovo sam čula prije par godina, ali ne znam koja je država u pitanju. Po meni je ok. Ne vjerujem da će zbog ovog biti više napuštene djece, ali sigurno će biti više spašene napuštene djece, s obzirom da ih majke ostavljaju po parkovima, pa i kontejnerima i kud sve ne. Podržavam.
I ja sam cula jos ranije mislim da je Poljska, prvo sam bila sokirana ali kad sam malo bolje razmislila svakako je humanije nego da ga ubiju ili bace u smeceMaja wrote:Za ovo sam čula prije par godina, ali ne znam koja je država u pitanju. Po meni je ok. Ne vjerujem da će zbog ovog biti više napuštene djece, ali sigurno će biti više spašene napuštene djece, s obzirom da ih majke ostavljaju po parkovima, pa i kontejnerima i kud sve ne. Podržavam.
- Zagorka
- Žena, majka, forumašica
- Has thanked: 424 times
- Been thanked: 625 times

Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
Pa sad ja postavih onu vijest o čedomorstvu u Poljskoj.mailed wrote:I ja sam cula jos ranije mislim da je Poljska, prvo sam bila sokirana ali kad sam malo bolje razmislila svakako je humanije nego da ga ubiju ili bace u smeceMaja wrote:Za ovo sam čula prije par godina, ali ne znam koja je država u pitanju. Po meni je ok. Ne vjerujem da će zbog ovog biti više napuštene djece, ali sigurno će biti više spašene napuštene djece, s obzirom da ih majke ostavljaju po parkovima, pa i kontejnerima i kud sve ne. Podržavam.
Jbt pa šta ti Poljaci rade sa djecom a šta njihova vlada sa tim zakonima?
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
Eh, pa ovo ima svugdje u Evropi. Sad izuguglah kako to izgleda u Berlinu

- gejsha
- Inventar foruma
- Been thanked: 1 time
dacina, naravno da sam pročitala
a to se i vidi iz mog posta, da ga sada ne citiram.
samo sam iznijela svoje mišljenje, odnosno reakciju na ovo..
a to se i vidi iz mog posta, da ga sada ne citiram.
samo sam iznijela svoje mišljenje, odnosno reakciju na ovo..
Nije sloboda sa neba pala, za nju je sestra dva brata dala..
Ja mislim da sve i jedna zena koja moze ostaviti svoje djete nakon poradzaja, nije u normalnom stanju psihicki, to su zene depresivne, koje nisu spremne da budu majke, ima svakakvi slucajeva danas, ima i zena koje zive u bjedi nemaju ni da same sebe hrane, pa kad rode i vide djete nemaju snage da ga ostave, bore se nekako kako bi sacuvali djete, cim zena baci djete znaci da je psiholoski pala na najmanji nivo gdje uopste nezna sta radi, nema osjecaja, samo misle na najgore, nemaju ni trun pozitivnog misljenja i mislim da te osobe neznaju da se bore same o sebi i da su bez savjesti .
-
Zašto majke napuštaju svoje bebe nakon porodjaja?
Zasto se uvjek pitamo, zasto majke ostavljaju bebe, zato npr, niko ne pita zasto je otac toga djeteta ostavio majku trudnu?
Kad zena ovako nesto uradi, znamo svi da je to ono zadnje sto je mogla uciniti za svoje dijete (potrudila se da ga neko nadje) u tom slucaju treba naci oca i pozvati ga na odgovornost.
Zasto se uvjek pitamo, zasto majke ostavljaju bebe, zato npr, niko ne pita zasto je otac toga djeteta ostavio majku trudnu?
Kad zena ovako nesto uradi, znamo svi da je to ono zadnje sto je mogla uciniti za svoje dijete (potrudila se da ga neko nadje) u tom slucaju treba naci oca i pozvati ga na odgovornost.