Svima preporucujem da procitaju intervju sa Dodikovim covjekom,Mirom Dzakulom koji je VD direktora UIO BiH.. Pogotovo bi to trebali uciniti oni infantilci koji misle,da krivaca nema medju nama.. Kako sad da popljujemo ovog Dodikovog kadra,kad ispade da covjek dobro radi ???
Miro Dzakula: donijet cemo drzavi vise od 5 milijardi maraka
Neka svi rade svoj posao, samo se tako možemo suprotstaviti korupciji
- Perje već leti i letjet će još - kazao nam je na kraju dugog intervjua vršilac dužnosti direktora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Miro Džakula.
S njim smo razgovarali u Banjoj Luci u sjedištu Uprave, "zatrpani" hrpom papira u kojima su analize carinskih pronevjera, procjene o tome koje firme i kako kradu na povratu PDV-a, ocjene stanja u svakoj carinskoj ispostavi, brojne anonimne prijave za uzimanje mita ili reketiranje koje, navodno, provode neki uposlenici UIO-a.
U sjedištu ove državne institucije vri kao u košnici. Dosta je aktivnosti nastavak onoga što je započeo Džakulin prethodnik Kemal Čaušević, a tu su i inicijative koje je i sam novi direktor pokrenuo.
"Bombastične" izjave
Džakula nije čovjek od velikih riječi. Iz njega je nemoguće izvući "bombastičnu" izjavu. Priča mnogo manje nego što zna. Ali zato, čini se, radi. I već se vide rezultati.
Koji je učinak operacije "Carina"?
- Ono što je "Dnevni avaz" objavio, kada je riječ o operaciji "Carina", tačno je. Na obavještajne razgovore privedena su 22 carinika. Nijednom od njih potom nije određen pritvor. Sve ono što su privedeni carinici kazali, kao i izjave ostalih privedenih, u rukama su Tužiteljstva BiH. Na njima je da odlučuju o daljnjem postupanju.
Zašto je, uopće, provedena ta akcija?
- Mi smo imali saznanja koja su upućivala na to da su u BiH uvezene ukradene građevinske mašine. Ukoliko se utvrdi odgovornost zaposlenih u Upravi, isti će biti sankcionirani.
Kako je moguće da se uvezu građevinske mašine, plasiraju na tržište BiH kao legalna roba, a da sada imamo informacije da niko od carinika nije pritvoren?
- To pitanje treba uputiti svim institucijama. Tužiteljstvo radi svoj posao, mi svoj. Ko se god od radnika Uprave ogriješio o pravila i procedure u UIO, snosit će posljedice koje su propisane našim aktima. Sve iznad toga stvar je nadležnih ustanova.
Otkako postoji carina, postoje i priče o uključenosti carinika u neke prljave poslove. Neka svaka institucija radi svoj posao i samo tako ćemo biti u prilici da se suprotstavimo nezakonitostima i korupciji.
Očekujem da ćemo s EUPM-om uspjeti ponovo aktivirati otvorenu liniju "Stop švercu", gdje nam se svatko može javiti ukoliko ima bilo kakvu informaciju o utaji poreza, kazati je li imao bilo kakve neugodnosti u radu s radnicima UIOBiH, je li oštećen, je li mu neko tražio neku uslugu, novac...
Koliko sada imate prijava da su carinici uzimali novac od ljudi?
- Za sve za koje je utvrđeno da su uzeli mito izrečene su i odgovarajuće kazne. Međutim, mito je dvostrani proces. Da bi neko uzimao, neko mora dati. Osnovni problem je što građani neće da pruže informaciju kada su, kome i koliko dali. Samo s konkretnom informacijom možemo poduzeti aktivnosti.
Nemojte mi reći da Uprava zavisi od toga? Pa imate unutrašnje organe kontrole. Valjda ti ljudi rade nešto. Ili su i oni korumpirani?
- Imamo i unutrašnje organe kontrole. Provode se brojne istrage, neke su mjere već izrečene, bit će ih još... Svako ko se ogriješio bit će sankcioniran! Ja tu nemam nikakvih zadrški niti prostora za kompromis...
Brojni predmeti
Dajte mi, molim Vas, konkretne brojke...
- Trenutno su u UIO aktivna 52 predmeta u vezi s pokretanjem disciplinske odgovornosti zaposlenih. Od toga šest je okončanih, u dva predmeta vodi se drugostepeni postupak, kod 20 predmeta u tijeku je prvostepeni postupak, a 24 predmeta su u obradi. Kada to bude završeno, bit će odlučeno o eventualnom donošenju rješenja za pokretanje disciplinskog postupka.
Broju od 52 aktivna predmeta za pokretanje disciplinskih postupaka u UIO treba dodati 16 novih, a koji se odnose na nedavno izvedenu akciju "Carina".
Insistiramo na tome da se maksimalno pooštri radna disciplina, obaveza, te sankcioniranju svih koji prekrše naše procedure. Nećemo se ogriješiti o nekoga ko nije kriv, ali nećemo imati milosti prema onima koji su krivi.
Objavljen je rast prihoda u martu ove u odnosu na mart prošle godine. Koliko je to novca i kako se došlo do njega?
- Za 29 dana ovog mjeseca imamo 63 miliona KM više nego za isti period prošle godine. Ovo će biti najuspješnji ožujak otkako postoji Uprava.
Do kraja ovog mjeseca mi ćemo imati i više od ova 63 miliona. Procentualno, očekujem da će to biti skoro 20 posto više nego isti mjesec prošle godine. Odakle taj novac? Pa povećana je disciplina u Upravi.
To znači da je ovih 20 posto prošle godine otišlo u nečije džepove?
- Ne mogu to tvrditi. Nije stvar samo u tome da je neko stavio u svoj džep nešto što mu ne pripada. Postoje i drugi faktori koji utječu na prikupljanje prihoda poput ostvarenog prometa, stupnja ekonomske aktivnosti...
Već su javne tajne da je, naprimjer, na carinarnici u Bosanskoj Gradišci najbolje ocariniti auto jer ćete, uz mito cariniku, najbolje tu proći. Da INA svoje gorivo carini baš tu, iako od rafinerije u Sisku do BiH ima nekoliko i boljih i bližih graničnih prijelaza... Šta ste poduzeli da se to prekine?
- To, odgovorno tvrdim, možemo smatrati prošlošću. Upravo su potpisane naredbe da se visokotarifne robe carine isključivo u regionalnim centrima, da se automobili carine prema mjestu prebivališta uvoznika... Neće se moći doći u situaciju da čovjek iz jednog dijela BiH ide u drugi kako bi jeftinije prošao, a država bude zakinuta.
Spominjete promet goriva. Uz sve što trenutno radimo, fokusirani smo i na to. Ponavljam, stvari koje ste nabrojali, a i one koje niste spomenuli, temeljito će se provjeriti i praksa o kojoj govorite je stvar prošlosti! Već se vidi šta država dobija od nekih naših aktivnosti, a cjelovita će slika uslijediti brzo.
Kakav je plan kada je budžet u pitanju?
- Zacrtano je da državi donesemo pet milijardi maraka neto prihoda nakon povrata PDV-a. Odgovorno tvrdim da ćemo taj iznos premašiti. A vidjet ćemo za koliko će taj premašaj biti.
U svakom slučaju ne očekujem da to bude neki "sitan" iznos. Prošle godine prikupili smo 4,8 milijardi KM od indirektnih poreza. Mi želimo da 2011. godina bude ubilježena kao godina s najviše prihoda otkako UIO postoji. Ako ne bude nekih dešavanja na koje ne možemo utjecati, mi ćemo to ostvariti.
Koliko je ljudi kažnjeno zbog uzimanja mita ili zato što nije radilo svoj posao u skladu s pravilima UIO?
- To se radi svakodnevno. Nemoguće je dati točan broj takvih osoba.
Dok god radim ovaj posao, insistirat ću, kao i do sada, na jednoobraznoj primjeni propisa. Ko se toga ne pridržava, ili će raditi kako treba ili će dobiti otkaz! Smijenjen je šef Carinske ispostave u Bosanskoj Gradišci. Na njegovo mjesto doveden je mlad čovjek za kojega se zna da je čestit... Stari šef vraćen je na nižu poziciju, u skladu s Pravilnikom.
Govorite o sinu Manojla Milovanovića, generala osuđenog za ratne zločine?
- Neću govoriti o imenima.
Ako se utvrdi za bilo koga, od mene pa naniže, da se ogriješio o zakon, prema njemu će se djelovati u skladu sa zakonom.
Bez uplitanja
Jeste li sigurni u to? Riječ je sigurno o stotinama ljudi. Ima i političkih interesa...?
- Politika nema ništa zajedničko s Upravom. Zaposlenici UIO moraju se držati zakona i rada, reda i discipline u Upravi...
Jeste li sigurni u to? Imam saznanja da se od carinskih pronevjera finansiraju i neke političke stranke.
- Mislim da su to proizvoljne ocjene. Stranke su preozbiljne da bi se time bavile. Ja, odista, nemam nikakvih saznanja koje bi upućivale na takvo nešto.
Šta je s oduzetom robom? Koliko vam se uopće isplati raditi to? Znam da je jedan lokalni sud presudio da se čovjek koji se bavio švercom cigarete kazni sa 450 KM, a Upravi se naloži da o svom trošku uništi zaplijenjeni šleper cigareta?
- Misija Uprave je da kontrolira poslovanje svih obveznika i osigura da rade u skladu sa zakonom. Nije na nama da komentiramo postupke drugih segmenata sustava.
Svjestan sam o čemu govorite, ali mislim da se takve presude u budućnosti neće viđati. Operacija "Carina" pokazala je jedinstvo institucija sustava. To nešto znači.
Koliko je Uprava instrument u rukama lobija?
- Trenutno nije! I dok sam na čelu UIO, neće ni biti. Ne mogu govoriti je li to bio slučaj ranije i ako jeste, u kojoj mjeri, jer sam isuviše kratko na ovoj dužnosti.
Dvije stope PDV-a
- Uprava je organ koji provodi odluke nadređenih. Oni su ti koji trebaju reći hoće li biti jedna ili dvije stope PDV-a.
Znam da je globalni trend da postoji jedna stopa PDV-a. Također, postoji i stav MMF-a da bi uvođenje dvije stope PDV-a u BiH bilo pogrešno. Mi smo uradili jednu analizu kojom se pokazalo da bi, ako bi ostala ova, a uvela se stopa od pet posto na neke artikle poput lijekova, proizvoda za bebe, štampu..., gubitak bio oko 180 miliona KM. To su podaci na osnovu brojki iz 2006. godine. No, Uprava ne odlučuje o tome. Mi smo organ koji provodi zakon. Politika se kreira u drugim organima - kaže Džakula.
Gdje su Osmić i Bogdanović
Gdje su oni "bučni" uposlenici UIO, Osmić i Novaković u prvom redu?
- Dolaskom na čelo Uprave sve zaposlene sam podsjetio na kodeks ponašanja zaposlenih u UIO.
Kada sam imenovan, između ostalog, naložio sam da u javnost smiju izlaziti samo direktor Uprave i portparol. Ne želim time uvoditi nikakvu centralizaciju, kontrolu, kriti nešto. Zna se, uostalom, šta radim. To se vidi i u javnosti. I ostat ćemo transparentni.
Jednostavno, svi moraju raditi svoj posao. Svako neovlašteno iznošenje informacija predstavlja povredu kodeksa i kao takvo podliježe sankcioniranju.
Izuzetak
- BiH je vjerovatno jedina država na svijetu gdje su prihodi od indirektnih poreza veći od direktnih. Trebalo bi da bude obratno, ali me nemojte pitati zašto je to tako - ističe Džakula.
Preuzeti punu kontrolu
- Moj cilj je prvo sve svesti u okvire BiH. Moramo zaokružiti granice države, imati punu kontrolu robe koja podliježe indirektnim porezima. Kada to završimo, idemo na dubinsku kontrolu prometa roba, od plaćanja carina do povrata PDV-a. Da sve bude po zakonu i propisima - navodi Džakula.
Više od 50.000 obveznika PDV-a
- Ovakva Uprava projektirana je 2004. godine, kada je bilo previđeno da će u BiH biti 25.000 obveznika PDV-a. Sada je stanje dosta drugačije. U jedinstvenom registru UIO trenutno ima 50.034 obveznika, tako da organizacija UIO ne odgovara sadašnjem stanju.
Morat će se tu stvari mijenjati, zaposliti više ljudi, pa i povećavati plaće. Za to će nam trebati i pomoć sindikata UIO, a i to pitanje ćemo ubrzano morati rješavati. Tako Uprava može odgovoriti misiji koju ima. A ja ću zatražiti čim prije da se plaće uposlenicima Uprave povećaju. Smatram da imamo pravo na to!
Moram istaknuti još nešto kada su prihodi u pitanju. Mi smo potpisali ugovore s poreznim upravama u regionu, osim s Hrvatskom, što ćemo vrlo brzo učiniti.
Šta to znači? Na dnevnoj razini razmjenjivat ćemo podatke i time spriječiti pronevjere. Mi ćemo, naprimjer, od Hrvatske svaki dan dobivati podatke o njihovom izvozu prema BiH, a oni od nas naš izvoz iz BiH prema Hrvatskoj. I tako ćemo precizno znati šta je od roba ušlo, a šta izašlo. Kao i oni. Upoređivat ćemo podatke svakodnevno.
Imun sam na intervencije
- Na uspostavi i izgradnji UIO učestvovali su svi zaposlenici, pa i ja osobno. Isto tako, na uspostavi Uprave i izradi zakonskog okvira svoj doprinos dao je i moj prethodnik Kemal Čaušević. Njemu i svim zaposlenima ovom prilikom i čestitam na dobro urađenom poslu.
Kada je u pitanju kadrovska politika, što se mene osobno tiče, nikada me niko nije nazvao i molio da postavim nekog čovjeka na neko mjesto. Osim toga, zna se da prednost dajem struci, pa se ljudi i ne odlučuju zvati i intervenirati.
Meni osobno kao v. d. nije prioritet po svaku cijenu ostati na mjestu direktora UIO.
Lažne fakture iz Slovenije
- Mi sada vršimo detaljne kontrole u svim segmentima Uprave. Tako smo, naprimjer, počeli "češljati" uvoz automobila iz Slovenije. Ustanovili smo da je 80 posto faktura lažno! Do toga smo došli uz pomoć kolega iz Carinske uprave Republike Slovenije koji su nam poslali bazu podataka o izvozu automobila u BiH u toku 2008., 2009. i do polovine 2010. godine.
Otkrili smo 572 lažne fakture umanjene vrijednosti. Protiv uvoznika su podneseni zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka, pokrenuta je i izvršena naknadna naplata uvoznih dažbina u iznosu od 1.100.000,00 KM i pokrenuti su disciplinski postupci protiv 12 carinskih službenika.
Brojni premještaji carinika
- Od stupanja na dužnost v. d. direktora UIO donio sam ukupno 48 rješenja o premještaju službenika, a sve radi efikasnijeg organiziranja poslovanja Uprave i bezuvjetne i potpune primjene zakonskih propisa. Među ostalim, promijenjeni su šefovi u sedam carinskih ispostava: Sarajevo, Visoko, Višegrad, Kiseljak, Goražde, Gradiška i Tomislavgrad. Izvršena je i promjena vođa carinskih referata Slobodna zona Vogošća i Visko, te vođe referata graničnih prijelaza Vardište i Metaljka.
Kadrovske promjene koje su urađene i one koje će tek uslijediti prvenstveno imaju za cilj bezuvjetno poštivanje zakona, reda, rada i discipline, što će u konačnici dovesti do povećanja prihoda od neizravnih poreza, što je i misija UIO.