Mirovina ili prosijački štap?

Zapošljavanje, stanje ekonomije u BiH i svijetu, recesija.

Moderator: Krokodil Behko

Jonas
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 121 times
Been thanked: 448 times
Status: Offline

Re: Mirovina ili prosijački štap?

Post by Jonas » 27 Jan 2016, 18:56

SPINERKA wrote::hm Sta znaci zaduzeni.

Kako ko intreperetira taj pojam.

Za tebe je imati kredit nesto -porazavajuce. Ja milsim da nije . Opet zavisi kako ga intrepretiras-- nisi naveo --sumu za hranu koju izdvajas svaki mjesec --nije li i to kao i rata: za kucu , auto, godisnji odmor ... R&R :hm
Npr. stambeni krediti, hipoteka na nekretninama. Obicno od 20-30 godina. Ili, krediti za uredjenje nekretnine. Kupnja auta - leasing ili kredit. Imamo tri nacina placanja - gotovina, kredit ili leasing. Malo tko moze isplatiti sve u gotovini, preostaje jos kredit ili leasing.

Kredit ili Leasing su financiranje na dug (zaduzenje). Iznos (dug) ovisi o kreditnoj sposobnosti. Mjesecno se placaju rate uz kamate. Sume za hranu nisu rate jer ne trosim tudji novac.

Mislim da je taj pojam jasan. Pa necemo komplicirati.

Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4187 times
Been thanked: 3094 times

Post by Melek » 27 Jan 2016, 19:00

Stani!

Pogresno smo protumacili i ovu temu:

Nije prosjacki nego prosIjacki stap, kako stoji u naslovu teme.

Dakle, stap za prosijavanje ili pemzija, pitanje je sad.
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.

SPINERKA
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by SPINERKA » 27 Jan 2016, 20:01

Jonas wrote:
SPINERKA wrote::hm Sta znaci zaduzeni.

Kako ko intreperetira taj pojam.

Za tebe je imati kredit nesto -porazavajuce. Ja milsim da nije . Opet zavisi kako ga intrepretiras-- nisi naveo --sumu za hranu koju izdvajas svaki mjesec --nije li i to kao i rata: za kucu , auto, godisnji odmor ... R&R :hm
Npr. stambeni krediti, hipoteka na nekretninama. Obicno od 20-30 godina. Ili, krediti za uredjenje nekretnine. Kupnja auta - leasing ili kredit. Imamo tri nacina placanja - gotovina, kredit ili leasing. Malo tko moze isplatiti sve u gotovini, preostaje jos kredit ili leasing.

Kredit ili Leasing su financiranje na dug (zaduzenje). Iznos (dug) ovisi o kreditnoj sposobnosti. Mjesecno se placaju rate uz kamate. Sume za hranu nisu rate jer ne trosim tudji novac.

Mislim da je taj pojam jasan. Pa necemo komplicirati.

Zavisi koji -lifestyile-hoces da imas , jos bolje mozes da priustis.

Imati gotovinu --treba vremena, sta si radio do tada. Jesi li ista kupovao, ili samo radio i trpao novce u akcije koje su se mnozile -vratolomno. Onda si to sve pretvorio u -gotovovinu i poceo -stvarno da stedis.

Kamata meni nije problem niti opterecenje. Ne , trebam biti dobar bankar -to i ne moze svako biti -ali mogu biti -disciplinovana.

Sticajem okolnosti -trenutno mi je auto -na lising- bolja opcija ne postoji -po meni. Narvno ko moze da priusti ili bolje receno 'hoce da priusti.

Kuca je na -kredit-opet sticajem okolnosti sa vrlo niskom kamatom. Ne zalim se i ne osjecam se prevarenom da nekome dajem kamatu.
Imam ustedjnog novca , hm ...i samo treba ideja gdje ga ubaciti.

Zasto bi ja mjenjala dijelove,zavrtala sharafe itd, kad to vrijeme mogu iskoristit u druge bolje aktivnosti. 24 sata nije dovoljno da uzivamo u svemu za sta smo stvoreni.

Takodje razumijem druge i drugi stav koji imaju prema -novcu , hrani , okolikoni.

Jedno je sigurno -ustedim dosta novca kuvajuci kuci , ne sto to hocu , vec -ne volim jesto u restoranima.
Image

Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4187 times
Been thanked: 3094 times

Post by Melek » 27 Jan 2016, 20:08

Ima tu vise faktora, recimo inflacija, globalna ekonomska situacija i tome slicno. Ne pomaze da ljudi uzorno stede ako ce im sutradan neka krizna situacija preko noci sve to eliminisati. Ekonomska politika drzave u kojoj se nalazis dobrim dijelom kroji kapu. I ne samo to - primjerice steknes djecu koja ulete u svake moguce probleme pa te dobro iscijede. Nikad se ne zna i tu je nezahvalno kalkulisati po pitanju planiranja vlastite penzije, barem ne u danasnja doba. Imamo milion primjera gdje ljudi stede, rade kao mravi i sve im to preko noci padne u vodu.
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7456 times
Been thanked: 17371 times

Post by Maja » 27 Jan 2016, 22:11

Krokodil Behko wrote:
Kod nas je mnogo bolja situacija, nego u Njemačkoj, jer je penzija mnogo veća od socijale, pošto socijalu ni nemamo, kako mi se čini.
:cool

Ja sam danas odlučila da ću sa 65 skočiti u bunar ako doživim te godine.
Mada, kako su krenuli s ovim bušotinama, neće biti bunareva a bušotine uske.

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

Post by Socrates » 28 Jan 2016, 07:17

Maja wrote: Ja sam danas odlučila da ću sa 65 skočiti u bunar ako doživim te godine.
Zašto baš sa 65?
. . . . . . . . .

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates » 28 Jan 2016, 07:28

Maja wrote: Ja sam danas odlučila da ću sa 65 skočiti u bunar ako doživim te godine.
A drugo pitanje je: Šta će ovoliki ljudi bez foruma? Tvoja društvena uloga je već daleko prevazišla tvoju ličnu ulogu. Kad se to uzme u obzir, moje mišljenje je da ti ne preostaje ništa drugo nego da živiš vjecno.
. . . . . . . . .

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 28 Jan 2016, 07:39

Socrates wrote:
A drugo pitanje je: Šta će ovoliki ljudi bez foruma? Tvoja društvena uloga je već daleko prevazišla tvoju ličnu ulogu. Kad se to uzme u obzir, moje mišljenje je da ti ne preostaje ništa drugo nego da živiš vjecno.
Prodati će forum- možda i tebi...otići u Andaluziju i potražiti neki dubok bunar :D
Habibti, ya nour el - ain... :srce

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates » 28 Jan 2016, 09:12

storm wrote:
Socrates wrote:
Prodati će forum- možda i tebi...otići u Andaluziju i potražiti neki dubok bunar :D
Ne bi nista valjalo da je sjedište Bosanskog Foruma u dijaspori. Treba da je u Bosni. Ili barem Hercegovini.
Skrenuli smo sa teme. Ne vjerujem da ću ikad biti penzioner.
. . . . . . . . .

Heidi
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 6 times

Post by Heidi » 28 Jan 2016, 09:17

Malo kruVa, hodalica i joint dnevno.
Za sve ostalo imam izrazenu moc predocivanja.
Be mindful of your self-talk. It's a conversation with the universe.

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 28 Jan 2016, 09:28

Zbilja...ajmo ontopic:

penzioni sustav nam ovdje počiva na jugoslovenskom, kad je bio omjer radnik 4 - 1 penzioner... to je išlo nekako.
Danas je to 1,5 - 1 .... ne ide nikako... nešto je na račun nezaposlenosti ( brutto plače su hrpa s koje se uzima za penzije...fondovi su ionako poharani- pokradeni ili reinvestirani, kako se fino krađa objasni :oo ), nešto na račun odlaska ljudi u dijasporu, rad u inostranstvu i imaš začaran krug.

Novi sistem bi po meni bio sljedeći ( i u tom smjeru treba osvještavati mlade ljude)
da ti penzija bude iz tri/ četiri dijela, kako rade na zapadu, jer drugog izbora nema:
1. državna penzija
2. polica životnog osiguranja....sa malom dodanom vrijednošću kamate i štednje, ali u slučaju bolesti ili smrti, neka kakva takva sigurnost za obitelj
3. Ulaganje u fondove sa srednjim rizikom
4. Ulaganje u fondove visokog rizika

s tim da ovaj posljednji nije nužan, ali je poželjan.
Taj će sistem zaživjeti, vidjeti ćete, samo će najgore proći ta međugeneracija ( tipa mi ) koja nije ni vamo ni tamo.... prestari da sklopimo neka kvalitetna dugotrajna životna osiguranja ( mada ja imam, ali znam da velika većina nema)
a kad nastupimo u penziju, ona će iznositi ravno za kavu i kiflu ujutro....
Zato očekujem rad do samog kraja i napuštanja ove doline suza.
E mladi, ako prilikom prvog zaposlenja krenu tom strategijom.... hladno se nakon isteka radnog vijeka mogu povući i ubirati plodove tih investicija...odabrati rentnu isplatu ili u jednokratnoj isplati....uglavnom činiti sa određenom količinom novca što požele. Na primjer preseliti u neke tople i jeftine krajeve, kako danas čine skandinavci i englezi ....

Heidi
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Heidi » 28 Jan 2016, 09:31

Izvini, ploschtscho, ali ja sam ontopic. Dzaba filozofiras. :o

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 28 Jan 2016, 09:36

Aj dobro.....na :puspus

:valja

Heidi
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Heidi » 28 Jan 2016, 09:38

Tako brate :valja znas da sam alergicna na stipse.

SPINERKA
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by SPINERKA » 28 Jan 2016, 13:20

Melek wrote:Ima tu vise faktora, recimo inflacija, globalna ekonomska situacija i tome slicno. Ne pomaze da ljudi uzorno stede ako ce im sutradan neka krizna situacija preko noci sve to eliminisati. Ekonomska politika drzave u kojoj se nalazis dobrim dijelom kroji kapu. I ne samo to - primjerice steknes djecu koja ulete u svake moguce probleme pa te dobro iscijede. Nikad se ne zna i tu je nezahvalno kalkulisati po pitanju planiranja vlastite penzije, barem ne u danasnja doba. Imamo milion primjera gdje ljudi stede, rade kao mravi i sve im to preko noci padne u vodu.

...Ipak, mali je procenat tih -nesretnika-da izgube bas sve.
U mom gradu je bio --mini Madoff- koji je prevario oko 400 bogatasa. Znam jednu zenu koja je -sto nitko ne preporucije--sav svoj novac prepustila njemu da investira. Sve je igubila -na kratko--jer drzava -je uspjela doci do opljackanog novca , i vratiti stedisama -nesto --ne sve.

No , stediti od 20-te kazu i to 15%-20% od primanja --eh aj ti to ubijedi dvadesetogodisnjaka. Cula sam to od par takvih, da vec stede, a po nekom pravili svi -gay-evi. :hihi (njima jeste novac br 1).

No , ako si to propustio , onda moras pozuriti i ostavljati 25% , 30% i ako budes sretan da skupis do 65.

Ima i opcija ,barem na zapadu , da radis -part time- sto i nije lose, ako te zdravlje posluzi.
Image

Jonas
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 121 times
Been thanked: 448 times

Post by Jonas » 28 Jan 2016, 13:51

SPINERKA wrote:Imam ustedjnog novca , hm ...i samo treba ideja gdje ga ubaciti.
Novac koji ne trebas, probaj uloziti (i to mali iznos novca) u investicijske fondove. Ne mogu ti dati neku pametnu preporuku jer ne zivimo u istoj drzavi. Kod mene nisu svi fondovi u plusu, ali neki fondovi drze sve u porastu ...

+42,26 %
+59,32 %
+54,94 %
+58,74 %
SPINERKA wrote:Zasto bi ja mjenjala dijelove,zavrtala sharafe itd, kad to vrijeme mogu iskoristit u druge bolje aktivnosti. 24 sata nije dovoljno da uzivamo u svemu za sta smo stvoreni.
Ako imam vremena za forum, onda imam vremena i za de/montazu guma. :)

SPINERKA
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by SPINERKA » 28 Jan 2016, 14:01

Jonas wrote:
Novac koji ne trebas, probaj uloziti (i to mali iznos novca) u investicijske fondove. Ne mogu ti dati neku pametnu preporuku jer ne zivimo u istoj drzavi. Kod mene nisu svi fondovi u plusu, ali neki fondovi drze sve u porastu ...

+42,26 %
+59,32 %
+54,94 %
+58,74 %
Drago mi je da su ti investicije u +. Vidis , netko se rodi sretan ili je nesto drugo u pitanju. :hm

Hvala, upravo danas idem na godisnji sastanak sa -financial advisor-. Ne ocekujem nista strasno --kad bi on znao ili bilo ko drugi --svi bi bili bogatasi.

Nije dobra trenutna situacija u USA, malte ne sve su akcije u minusu. No, to me ne brine previse --znam da ce se vratiti, ali imamo li vremena za to.

:jutarnja ... ma vise novca mi je u gotovini, sto nije dobro ....al radim sta da radim .. :misli .
Image

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3864 times
Been thanked: 2906 times

Post by Pasaga » 28 Jan 2016, 14:04

SPINERKA wrote:
Jonas wrote:

+42,26 %
+59,32 %
+54,94 %
+58,74 %
Drago mi je da su ti investicije u +. Vidis , netko se rodi sretan ili je nesto drugo u pitanju. :hm

Hvala, upravo danas idem na godisnji sastanak sa -financial advisor-. Ne ocekujem nista strasno --kad bi on znao ili bilo ko drugi --svi bi bili bogatasi.

Nije dobra trenutna situacija u USA, malte ne sve su akcije u minusu. No, to me ne brine previse --znam da ce se vratiti, ali imamo li vremena za to.

:jutarnja ... ma vise novca mi je u gotovini, sto nije dobro ....al radim sta da radim .. :misli .
..ja sam dobar investitor...obrtnik.....
..tako bar kazu u okolini...
mozda da udruzimo i spojimo interese.....
:123 :obrve
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

SPINERKA
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by SPINERKA » 28 Jan 2016, 14:11

@Pasaga
..ja sam dobar investitor...obrtnik.....
..tako bar kazu u okolini...
mozda da udruzimo i spojimo interese.....
:123 :obrve
.... ;) nisi na mom kontinentu--
Image

Hannibal
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 6850 times
Been thanked: 2190 times

Post by Hannibal » 28 Jan 2016, 14:29