Zbilja...ajmo ontopic:
penzioni sustav nam ovdje počiva na jugoslovenskom, kad je bio omjer radnik 4 - 1 penzioner... to je išlo nekako.
Danas je to 1,5 - 1 .... ne ide nikako... nešto je na račun nezaposlenosti ( brutto plače su hrpa s koje se uzima za penzije...fondovi su ionako poharani- pokradeni ili reinvestirani, kako se fino krađa objasni

), nešto na račun odlaska ljudi u dijasporu, rad u inostranstvu i imaš začaran krug.
Novi sistem bi po meni bio sljedeći ( i u tom smjeru treba osvještavati mlade ljude)
da ti penzija bude iz tri/ četiri dijela, kako rade na zapadu, jer drugog izbora nema:
1. državna penzija
2. polica životnog osiguranja....sa malom dodanom vrijednošću kamate i štednje, ali u slučaju bolesti ili smrti, neka kakva takva sigurnost za obitelj
3. Ulaganje u fondove sa srednjim rizikom
4. Ulaganje u fondove visokog rizika
s tim da ovaj posljednji nije nužan, ali je poželjan.
Taj će sistem zaživjeti, vidjeti ćete, samo će najgore proći ta međugeneracija ( tipa mi ) koja nije ni vamo ni tamo.... prestari da sklopimo neka kvalitetna dugotrajna životna osiguranja ( mada ja imam, ali znam da velika većina nema)
a kad nastupimo u penziju, ona će iznositi ravno za kavu i kiflu ujutro....
Zato očekujem rad do samog kraja i napuštanja ove doline suza.
E mladi, ako prilikom prvog zaposlenja krenu tom strategijom.... hladno se nakon isteka radnog vijeka mogu povući i ubirati plodove tih investicija...odabrati rentnu isplatu ili u jednokratnoj isplati....uglavnom činiti sa određenom količinom novca što požele. Na primjer preseliti u neke tople i jeftine krajeve, kako danas čine skandinavci i englezi ....