Kako je u dijaspori?

Bosanci i Hercegovci širom svijeta

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9425 times
Been thanked: 11178 times
Status: Offline

Re: Život u "tuđini"

Post by Krokodil Behko » 05 Jul 2011, 23:23

Ideja wrote: Ono što mi najteže pada je odvojenost od svih članova porodice, bližnjih i daljih
To uvijek mozes prosiriti.. i na taj nacin,sebi uljepsati zivot u tudjini..
Sve ja moram da mislim za tebe @Ideja ... Pomocicu ti oko toga puno ako zelis :angel

Ideja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Ideja » 05 Jul 2011, 23:34

@behko, ma kakav ti, nisi ti čojek za skućiti se, ti si vagabundo :oo
"Jer, bez imalo sumnje, drvo za moj tabut raste. I platno posmrtno, moje, neko negdje tka... "

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 05 Jul 2011, 23:41

Ideja wrote: vagabundo
Pa ne mogu ni biti kad ti hoces odmah da ti nosam bunde... :cudi

gejsha
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 2 times

Post by gejsha » 06 Jul 2011, 10:00

vodeni_zeko wrote:
gejsha wrote:Ne možeš naći pošten posao sa školom,a kamoli bez nje,ako nemaš neku vezu..
isti zboris, samo se moze promjeniti gejsha. ovo je proces u koji moramo svi uci. trenutno je lakse pogeti glavu i reci ne mogu nista promjeniti, ali niko sa strane nam nece promjeniti ni sredinu ni drzavu.
pocni traziti saveznike u svojoj okolini. mozes i shiriti propagandu:"nije te stid pricati o steli, zar ne vrijedis bas nista"
Postoji mnogo ljudi koji su pokušali promijeniti situaciju,ali mislim da i nisu dobili neke rezultate..Ne znam,teško je i živjeti negdje i samo se nadati boljem,a godine prolaze...
Nije sloboda sa neba pala, za nju je sestra dva brata dala..

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7708 times
Been thanked: 18162 times

Post by Maja » 06 Jul 2011, 11:23

kad jedan Bosanac glasno priča u tramvaju, za njega se odmah komentariše da je o eto takav-(nekulturan) jer su Balkanci općenito glasni i agresivni ljudi. A kad čuju glasnog Talijana, rastope se od hvale kako su oni divni i "temperamentni".
:D. :D. :ok

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 06 Jul 2011, 11:46

Maja wrote:
kad jedan Bosanac glasno priča u tramvaju, za njega se odmah komentariše da je o eto takav-(nekulturan) jer su Balkanci općenito glasni i agresivni ljudi. A kad čuju glasnog Talijana, rastope se od hvale kako su oni divni i "temperamentni".
Talijani imaju rejtin , ime , imidž ,............ prepoznatljivi i priznati su u svijetu i sa njima se porediti je suludo i nenormalno.
Postoje narodi iliti nacije u svijetu , koje su priznate a postoje one što za njih niko ne mari - to su činjenice.
Balkanci su imali neku prepoznatljivost i bili su malkice priznati zbog tite al tite više nema a sa njim je mnogo šta nestalo - pa tako i prepoznatljivost
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7708 times
Been thanked: 18162 times

Post by Maja » 06 Jul 2011, 16:02

ma italijani su obični cigani........ (ne bih da uvrijedim rome)

komsija
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by komsija » 06 Jul 2011, 20:20

Talijani imaju rejtin , ime , imidž ,............ prepoznatljivi i priznati su u svijetu i sa njima se porediti je suludo i nenormalno.
Izvini Seade sto cu ovo reci......velike gluposti valjas na ovoj temi ali cu ti reci da bez obzira na to ti imas pravo na svoje misljenje koje i ne mora biti ok, jel tako
Moj brat dugo vremena zivi i radi u Italiji i dosao je skoro da me vidi posto sam ja trenutno u BiH i na tvoju zalost rijei koje je izgovorio za Italijane nimalo ne idu u prilog tvom misljenju
GOVNA......eto jednostavno receno sta on misli za njih
Kada ljudi odu od tebe, pusti ih neka idu.Tvoja sudbina nikada nije vezana za nekoga ko te napusti. To ne znači da je ta osoba loša, nego da je njena uloga u tvom životu završena."
I, obratno!

mailed
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by mailed » 06 Jul 2011, 20:45

zivim u tudjini al nedam nikom da me omalozava zbog toga sto sam stranac,nisu oni nista pametniji ni bolji od nas,ima i njih mnogo gorih nego sto se misli.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 06 Jul 2011, 20:49

Ovako je to bilo bar prije desetak godina na bausteli svapskoj..
a svapska baustela,bolji je pokazatelj nego sta ce neka matora vjestica
reci u tramvaju... ili neki francuz,zahlupan do zla boga sa sosom od kamilice :D.

dakle,nasi radnici,uzimali su i do 100 eura dnevno..
Poljaci pola toga.
Rusi cetvrtinu..
Tu su negdje i Turci,Kurdi i vi ostali azijati..

Govorim o cijeni radne snage u ubjedljivo najjacoj ekonomiji u Evropi.
A ako cemo mjeriti plata x broj stanovnika x socijalni programi x zdravstveno osiguranje,
Njemacka je prva i to ubjedljivo prva u svijetu...
Naravno,svaba nema na ovoj listi jer su se pogospodili..pa nece da rade u proizvodnji..
bas skoro citam,uskoro ce Njemacka,otvoriti granice za nove radnike,jer su sve svoje
zaposlili.. Bar kad je rijec o proizvodnji.. Jos samo eto,da pokusaju ubijediti tu svoju svapcad da stanu za strojeve a to se po svemu sudeci nece desiti.. Ima i clanak o tome na deutsche wele ko ne vjeruje... Dakle,ipak imamo neki rejting.. Radnicki-radnicki.. bar ce svabe to cijeniti.. za talijane manje vise.. osim kuhinje,nista im i ne valja.. pa cak ni zene..

Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma
Been thanked: 1 time

Post by Konsultant » 06 Jul 2011, 21:03

gejsha wrote:
vodeni_zeko wrote:
gejsha wrote:Ne možeš naći pošten posao sa školom,a kamoli bez nje,ako nemaš neku vezu..
isti zboris, samo se moze promjeniti gejsha. ovo je proces u koji moramo svi uci. trenutno je lakse pogeti glavu i reci ne mogu nista promjeniti, ali niko sa strane nam nece promjeniti ni sredinu ni drzavu.
pocni traziti saveznike u svojoj okolini. mozes i shiriti propagandu:"nije te stid pricati o steli, zar ne vrijedis bas nista"
Postoji mnogo ljudi koji su pokušali promijeniti situaciju,ali mislim da i nisu dobili neke rezultate..Ne znam,teško je i živjeti negdje i samo se nadati boljem,a godine prolaze...
Da, samo sto ne smijemo odustati iz jednog razloga, niko nam nece promijeniti BiH osim nas samih, pa ni EU integracija.
Nema posustajanja. Sto se tice stele i veza, toga je bilo i prije. Pogledaj stare filmove pa ces primjetiti kako se ta tematika cesto provlaci.
Definitivno se ne zelim utopiti u vodi koja se zove korupcija. Drmaj, talasaj, trazi saveznike i vidit ces kako ima efekta. Mozda ne odmah ali ima.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 07 Jul 2011, 11:43

Nema se sta reci... kome je do solidne plate i solidnog zivota...
Neka ide.. Nemam nista protiv.. Ja licno,ustrijelio bih svakog
zapadnjaka koji se prema meni odnosi sa visoka.. Ipak su oni
u poredjenju sa nama,narodi barbarskog porijekla..

Evo pomalo neobicni stihovi Ive Andrica:

Da stara sliko da..
Trebalo je to.
Ostati pri prvoj rijeci.
Ne odlaziti nikud.
I sve sto srce zudi,
traziti u dubini svojoj
I svoje zemlje..
Trebalo je cekati,
Trepjeti,
Bdjeti nad usjevom.
Cuvati narod.
Sirotinju.
Bosnu.
Danas ne bi bilo kako jeste.
Ruke prazne,
Pogled izgubljen
Dusa zedna!
Trebalo je vaj znati.
Jedno je sunce svuda..
I voda.
I kamen.
I trava.
U jednom zrnu zita,
hljeb je vaskolike zemlje.
U jednom zagrljaju,
Sve su zene svijeta.
Divne i nedostizne.
Sve ostalo je varka,
sopstvenih zelja.
Koje smo same sazegli u dusi..

Ideja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Ideja » 07 Jul 2011, 23:26

mrki62 wrote:
Maja wrote:
Postoje narodi iliti nacije u svijetu , koje su priznate a postoje one što za njih niko ne mari - to su činjenice.
Balkanci su imali neku prepoznatljivost i bili su malkice priznati zbog tite al tite više nema a sa njim je mnogo šta nestalo - pa tako i prepoznatljivost
Pretjerano me ne interesuje nečiji rejting il imidž.Nisam zanesena time da se nekoj naciji posebno divim. Jedino protiv čega ne mogu ništa je simpatija prema mom narodu. Mnogi drugi imaju taj "rejting" ali to u ovakvim situacijam ne bi smjelo ništa da znači. Govorim o predrasudama, dvoličnosti ljudi i različitim mjerilima.
"Jer, bez imalo sumnje, drvo za moj tabut raste. I platno posmrtno, moje, neko negdje tka... "

gejsha
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by gejsha » 15 Jul 2011, 13:27

Hoćete li se ikada vratiti?
Kako vam je tamo?
Pomislite li svaki dan na svoju zemlju u kojoj ste rođeni?
Bude li vam žao što ste otišli?
Nije sloboda sa neba pala, za nju je sestra dva brata dala..

Luna.
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 4 times
Been thanked: 15 times

Post by Luna. » 15 Jul 2011, 14:39

ne planiram se vracat´... zivim vise od pola svog zivota izvan bosne, ovdje zivim skoro 18 godina, navikla sam se na ovaj nacin zivota i mentalitet ljudi onoliko koliko sam se od bosanskog odvikla... nikad u potpunosti necu moci prihvatit ovaj nacin razmisljanaj al´ ni neka bosanska shvatanja necu i ne zelim izbacit´ iz sebe...
da mi fali bosna, ne fali... rodbina i prijatelji su mi rastrkani po svijetu... ovdje imam nesto rodbine i prijatelja, poznanika... medju prijateljima imam i domacih i nasih... mada sa nasima osjecam vecu prisnost...

dovoljno mi je jednom u godini prevest 2-3 sedmice... ono sto imam u bosni, ne zelim prodat´jer ne iskljucujem da ce me nekad, za 20-30 godina, vise vuci nego sto me sad vuce...

moja djeca su ovdje rodjena i njima je ovaj nacin zivota sasvim normalan, mada se i kod njih prepoznaje bosanski mentalitet...

al´ ja ovo zbuba, nista nisacim :D
Nesto sam razocaran ovih dana. Proci ce... ili mozda nece... jedno od to dvoje...
Djole

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 15 Jul 2011, 15:11

komsija wrote:
Izvini Seade sto cu ovo reci......velike gluposti valjas na ovoj temi ali cu ti reci da bez obzira na to ti imas pravo na svoje misljenje koje i ne mora biti ok, jel tako
Moj brat dugo vremena zivi i radi u Italiji i dosao je skoro da me vidi posto sam ja trenutno u BiH i na tvoju zalost rijei koje je izgovorio za Italijane nimalo ne idu u prilog tvom misljenju
GOVNA......eto jednostavno receno sta on misli za njih
Ideja je napisala ovo : kad jedan Bosanac glasno priča u tramvaju, za njega se odmah komentariše da je o eto takav-(nekulturan) jer su Balkanci općenito glasni i agresivni ljudi. A kad čuju glasnog Talijana, rastope se od hvale kako su oni divni i "temperamentni".

A ja sam samo dodao zašto su takvi do Italijana.
Znam da u Italiji imaš brata i znam kakvi su Italijani al ja sam samo opisao zašto je to tako kako je napisala @Ideja
Dakle , ono što sam ja napisao je istina, to su činjenice i dobro mi je poznato kako ti isti Italijani prolaze kao turisti i sasvim je svejedno tvoje il moje mišljenje o njima, dejstvo je da su oni priznati i poznati - za razliku od nas.
A to što je tvoj brat rekao za njih , pa mogu se složiti s njim jer ja njih dosta na moru sretnem i poznati su mi al opet ponavljam , naše mišljenje njihov imidž u svijetu ne može promijeniti.
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi

myka
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by myka » 15 Jul 2011, 15:47

Nisam nikad` ni pomislila da odem odavde,jednostvno sam patriota i ne samo to,smatram da smo potrebni nasoj drzavi,sta sad` odemo svi za svoje ''dobro'' znaci jarane smatrala bih se izdajnikom

Jedino zbog cega bih napustila ''rodnu grudu'' je zbog zdravlja ...recimo da zelim otici da bih vratila sebe...inace Nikad!

i kad` mi stane kukat ,nostalgicar ,ovo,ono,jos kao treba me to dotaci da placemo ono skupa,kolJektivno...ma ja samo odgovorim ..to je isto kao da si od dvoje djece napustio majku....ti i otisao(kao tebi tesko),a drugo koje je ostalo njemu nije tesko...more mRsh

Zato mnogi smatraju da smo mi koji smo ostali tu (zamisli lijepo nam je u ovoj vuko*ebini) kao ljubomorni ili ona druga ''svaki bosanac ima averziju od ''stranaca''
Imamo da...i ne kukaj mi,stranche !
Za leprsav hod i sjaj u ocima koristite kozmetiku heineken
http://www.youtube.com/watch?v=R7j7GEuK1ZE
Tuge postoje da bi prizvale smijeh
http://www.youtube.com/watch?v=dFkUMsJGXzc

myka
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by myka » 15 Jul 2011, 15:54

ne smetas dok se ne pobunis :haha

myka
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by myka » 15 Jul 2011, 16:01

ne vidim poentu...ako je to BIJ..pa mi to imamo od 95-e(namah cim je rat zavrsio,ko je covjek u miru i u ratu je bio)
Titam ;)

Luna.
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 4 times
Been thanked: 15 times

Post by Luna. » 15 Jul 2011, 19:09

myka wrote:Nisam nikad` ni pomislila da odem odavde,jednostvno sam patriota i ne samo to,smatram da smo potrebni nasoj drzavi,sta sad` odemo svi za svoje ''dobro'' znaci jarane smatrala bih se izdajnikom

Jedino zbog cega bih napustila ''rodnu grudu'' je zbog zdravlja ...recimo da zelim otici da bih vratila sebe...inace Nikad!

i kad` mi stane kukat ,nostalgicar ,ovo,ono,jos kao treba me to dotaci da placemo ono skupa,kolJektivno...ma ja samo odgovorim ..to je isto kao da si od dvoje djece napustio majku....ti i otisao(kao tebi tesko),a drugo koje je ostalo njemu nije tesko...more mRsh

Zato mnogi smatraju da smo mi koji smo ostali tu (zamisli lijepo nam je u ovoj vuko*ebini) kao ljubomorni ili ona druga ''svaki bosanac ima averziju od ''stranaca''
Imamo da...i ne kukaj mi,stranche !
mi smo jako slaba drzava da bi mogla opstat´ bez dijaspore... ne samo sa ekonomskog nego i politickog stajalista (lobiranje)...
da je srece da nasi mladi ljudi imaju vise uslova ici privremeno u inostranstvo, da sticu zivotna iskustva u svakom smislu, ne samo poslovnom... da steknu nove poglede na razlicite stvari... to bi nam najvise pomoglo da ne ostanemo jedna obicna balkanska drzavica
Nesto sam razocaran ovih dana. Proci ce... ili mozda nece... jedno od to dvoje...
Djole

Post Reply

Return to “Dijaspora”