Jeste li se opet vratili u isto mjesto, na isti posao, skolu ili?
Moderators: Krokodil Behko, Duminjo
U toj priči, ne ispadaju Amerikanci nedruštveni, nego ti.navika wrote: Ovdje se ljudi drze na distaci jedni od drugih. Ja u ovoj kuci zivim 5 god. i neki dan me na poslu pozdravlja covjek, a ja ga zbunjeno gledam. Vidi da ga ne poznajem pa mi poce govoriti - pa ja sam tvoj prvi komsija, pa ti vozis to i to auta, imas kcerku i sina, muz ti se zove tako, ulica ti se zove tako...ali ja i dalje zbunjena, ne znam ko je taj covjek. Tak kad mi je reko da me njegov cuko voli tad sam znala o kome se radiAli da ga opet negdje sretnem, ne bi ga poznala.
Toga ima i kod nas i oko rijeke i oko svega.Jucer sam bila na jednoj jezeru s djecom. To ljudi vjerovatno setaju pse ujutro. Bilo je da prostite *ovana blizu vode. Svima je bilo gadno, al ih niko nije pokupio.
Uzat cu primjer moje rodice - ako okasni 3 puta na posao, dobit ce otkaz, bez obzira koliko je dugo tu radila. Ili da citiram moju seficu - ako okasnis i samo jednu minutu, ti si okasnila.
Ne dijelim to misljenje. BIH je, po meni , jako stresna zemlja za vecinu stanovnistva.Pocevsi od odlaska na posao , prevoz?, radna atmosfera ? place- rulet svaki mjesec za vecinu radnika ? medicinska zastita ?--jesu svi zbrinuti, imaju krov nad glavom itd - ali nije bas normalno u danasnje vrijeme da 3 generacije zive u malom prostoru- ne sto vole nego sto su prinudjeni.Na prvu je vidljivo da je u BiH puno manje stresa. To je velika prednost BiH. Mislim da imamo zahvalit činjenici da je u BiH svako ko je rodjen zbrinut krovom nad glavom, vodom i hranom. Vjerujem da svi mi znamo ljude kojima niko nigdje nije radio ali su ipak imali kuću, hranu i vodu.
Maja wrote:Navika
Jeste li se opet vratili u isto mjesto, na isti posao, skolu ili?
Mozes ti to vidjeti kako hoces, ali je cinjenica da ces se ti uvijk prilagoditi sredini, nece sredina tebi.Krokodil Behko wrote:U toj priči, ne ispadaju Amerikanci nedruštveni, nego ti..navika wrote: Ovdje se ljudi drze na distaci jedni od drugih. Ja u ovoj kuci zivim 5 god. i neki dan me na poslu pozdravlja covjek, a ja ga zbunjeno gledam. Vidi da ga ne poznajem pa mi poce govoriti - pa ja sam tvoj prvi komsija, pa ti vozis to i to auta, imas kcerku i sina, muz ti se zove tako, ulica ti se zove tako...ali ja i dalje zbunjena, ne znam ko je taj covjek. Tak kad mi je reko da me njegov cuko voli tad sam znala o kome se radiAli da ga opet negdje sretnem, ne bi ga poznala.
Zdrav i sposoboan covjek nije prinudjen da zivi tako, mozda je samo lijen da napravi drugacije.SPINERKA wrote:Rockefeller
Ne dijelim to misljenje. BIH je, po meni , jako stresna zemlja za vecinu stanovnistva.Pocevsi od odlaska na posao , prevoz?, radna atmosfera ? place- rulet svaki mjesec za vecinu radnika ? medicinska zastita ?--jesu svi zbrinuti, imaju krov nad glavom itd - ali nije bas normalno u danasnje vrijeme da 3 generacije zive u malom prostoru- ne sto vole nego sto su prinudjeni.Na prvu je vidljivo da je u BiH puno manje stresa. To je velika prednost BiH. Mislim da imamo zahvalit činjenici da je u BiH svako ko je rodjen zbrinut krovom nad glavom, vodom i hranom. Vjerujem da svi mi znamo ljude kojima niko nigdje nije radio ali su ipak imali kuću, hranu i vodu.
Melek, tesko je znati gdje ce na kraju biti kazan za cije djete. Imas ih hiljade koji su lose zavrsili na zapadu. Nezvanicno sam saznala da se u Americkim zatvorima nalazi 3000 BiH gradjana, i to mahom mladih momaka.Melek wrote:Ne zaboravite da u BiH a i malo posire u ovo moderno doba doslovno ne postoji ta generacija koja nije okusila ono najgore a to je rat. I to kad kazem moderno doba onda idem cak i dalje od aneksije BiH od strane Austro-Ugarske monarhije. Rat je dole nazalost tradicija. Covjek moze biti samo zahvalan ako mu dijete izbjegne rat. Svi mi ovdje na ovom forumu vrlo dobro znamo sta znaci rat. Ili?
I sad, da ironija svega toga bude veca - ja bih se vrlo vjerovatno ponovo vratio dole da se zarati, da ponovo branim svoju zemlju. Ali svoju djecu mi nikad ne pada napamet slati u taj kazan.
Ja na to ovako gledam. Ta "elita" od 3000 BH-gradjana u prdekanama USA bi zasigurno nekakav slican status imala i u maticinavika wrote:Melek, tesko je znati gdje ce na kraju biti kazan za cije djete. Imas ih hiljade koji su lose zavrsili na zapadu. Nezvanicno sam saznala da se u Americkim zatvorima nalazi 3000 BiH gradjana, i to mahom mladih momaka.Melek wrote:Ne zaboravite da u BiH a i malo posire u ovo moderno doba doslovno ne postoji ta generacija koja nije okusila ono najgore a to je rat. I to kad kazem moderno doba onda idem cak i dalje od aneksije BiH od strane Austro-Ugarske monarhije. Rat je dole nazalost tradicija. Covjek moze biti samo zahvalan ako mu dijete izbjegne rat. Svi mi ovdje na ovom forumu vrlo dobro znamo sta znaci rat. Ili?
I sad, da ironija svega toga bude veca - ja bih se vrlo vjerovatno ponovo vratio dole da se zarati, da ponovo branim svoju zemlju. Ali svoju djecu mi nikad ne pada napamet slati u taj kazan.
Imas ljude i koji su super uspjesni u BiH. Cinjenica je da ces ti sam, gdje gid se nalazio, imati najveci utjecaj na svoju djecu. Tek nakon tebe idu sredina i drustvo.
Zdrav i sposoboan covjek nije prinudjen da zivi tako, mozda je samo lijen da napravi drugacije.
Helem, na kraju sam mu rekla da mi ga je bash zao sto nije nikad zivio u ratu
Kako rekoh Spini u BiH ljudi idu na posao da mogu sebi kupiti odjeću, obuću i slično. Čim predješ Orašje ljudi na posao idu da mogu da jedu, piju i imaju gdje prenoćiti pa tek onda za ovo pobrojano.SPINERKA wrote:Rockefeller
Maja wrote:Najviše sam je zbog Salahudina i otvorila. Voljela bih gledati kako se njegova nostalgija i domoljublje topi iz dana u dan.
Što je najgore, lik naoružan do zuba.
Users browsing this forum: No registered users and 9 guests