Zakon o radu.. papir i praksa
Moderator: Krokodil Behko
Re: MOBING: Radnice Konzuma čiste snijeg a šef - šefuje FOT
Sta je ovdje strasno?
Provjerila sam prije par godina, da je radnik duzan da radi bilo kakav posao u firmi gdje je zaposlen, ukoliko mu poslodavac to odredi. Bolje je raditi bilo sto, nego izgubiti posao i sjediti kod kuce.
Provjerila sam prije par godina, da je radnik duzan da radi bilo kakav posao u firmi gdje je zaposlen, ukoliko mu poslodavac to odredi. Bolje je raditi bilo sto, nego izgubiti posao i sjediti kod kuce.
Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora
- Pasaga
- Hadžija
- Has thanked: 3855 times
- Been thanked: 2900 times
- Status: Offline
Dust wrote:Sta je ovdje strasno?
NIJE TACNO KOLEGICE.
PROTESTUJEM.
PREISPITAJ SVOJ STAV.

Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Nemam ja sta da preispitam. Radije cu raditi bilo kakav posao, nego prositi na ulici.
- Pasaga
- Hadžija
U tom obliku,samo za sebe ,mozes reci.
Druga je prica sto to poslodavci debelo zloupotrebljavaju.
Druga je prica sto to poslodavci debelo zloupotrebljavaju.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
Lavlje_srce
Mislim da svako iole odgovoran razmislja na slican nacin.
Ma uvijek se znalo ko je šef a ko radnik,samo neznam da li ovaj što šefuje ima više škole od ovih što čiste ili mu tetak radi u u pravi ahahhah
Ne znam šta je pisac ove priče htio da kaže? Da li je pomislio na jednakost spolova
Društvenim mrežama proširila se fotografija koja prikazuje kako dvije djelatnice Konzuma čiste snijeg ispred trgovine dok iza njih muškarac “šefuje”.

A možda on i ne šefuje...možda će se prihvatiti lopate kada se one umore...

Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)
-
Meni isto ovdje nema nista strasno, i ja ovo cesto radim, jer oni iz komune vazda kasne, nikad jos nisu dosli na vrijeme. Dok oni dodju ja sve ispred vrata pocistim.
Neka budu sretne sto uopste imaju posao.
Neka budu sretne sto uopste imaju posao.
I meni se ovo čini kao još jedno novinarsko napuhavanje beznačajne fotografije.
Za vrijeme studija sam konobarila i pri tom radila poslove kao što su pranje prozora, metenje terase itd.
pa nisam to doživljavala kao mobbing.
Bez obzira na to ne volim izjave neka budu sretni što uopće imaju posao, ne mislim ovdje konkretno na ovaj slučaj, već općenito takve izjave jer se njima daje za pravo iskorištavanju radnika zbog nedostatka poslovnih mjesta. Koliko god da je mala ponuda radnih mjesta i koliko god da je nezaposlenih na burzi, nitko se ne smije iskorištavati a kamoli da još bude sretan zbog toga i šuti.
Za vrijeme studija sam konobarila i pri tom radila poslove kao što su pranje prozora, metenje terase itd.
pa nisam to doživljavala kao mobbing.
Bez obzira na to ne volim izjave neka budu sretni što uopće imaju posao, ne mislim ovdje konkretno na ovaj slučaj, već općenito takve izjave jer se njima daje za pravo iskorištavanju radnika zbog nedostatka poslovnih mjesta. Koliko god da je mala ponuda radnih mjesta i koliko god da je nezaposlenih na burzi, nitko se ne smije iskorištavati a kamoli da još bude sretan zbog toga i šuti.
-
Ovdje je tako, sretan si ako uopste imas posao,trenutno je masu bez posla. Visoko obrazovani voze gradske autobuse, prosvjetni radnici rade kao cistaci, ali da trgovac cisti snijeg ispred prodavnice u kojoj radi, nije nista strasno, to ovdje svi rade i cak ti je to u opisu radnog mjesta, jedina razlika je u tome sto bi ovdje mozda i ovaj sef sa njima cistio ako trenutno ne bi bio zauzet necim drugo.
Ovdje ti cak i otvoreno kazu "ako neces ima ko hoce". Preko puta gdje ja radim je advokatski ured, svaki dan vidim advokate kako prvo ociste snijeg pa onda pocinju raditi.
Ovdje ti cak i otvoreno kazu "ako neces ima ko hoce". Preko puta gdje ja radim je advokatski ured, svaki dan vidim advokate kako prvo ociste snijeg pa onda pocinju raditi.
Ni ovdje u ovoj trenutnoj krizi nije bolje.
Ono što sam htjela reći da usprkos krizi ne treba podržavati iskorištavanje radnika, a to često vidim da rade ljudi oko mene.
Prijateljica radi u dućanu prehrane gdje radi duple smjene neplaćene a kad se slučajno požali tek toliko da izrazi svoje nezadovoljstvo zbog takvog iskorištavanju, saspu je sa svih strana - šta je, budi sretna što uopće radiš! - umjesto da joj barem verbalno daju podršku.
Na taj način potvrđujemo ispravnost takvog postupanja s radnicima koje se zbog toga u skoroj budućnosti sigurno neće promijeniti jer poslodavci nemaju potrebu da ga mijenjaju. Zašto i bi kad se ne moraju bojati da će ih ikad itko prijaviti inspekciji rada, tko god se i požali, drugi oko njega ga odmah poklope po glavi.
Ono što sam htjela reći da usprkos krizi ne treba podržavati iskorištavanje radnika, a to često vidim da rade ljudi oko mene.
Prijateljica radi u dućanu prehrane gdje radi duple smjene neplaćene a kad se slučajno požali tek toliko da izrazi svoje nezadovoljstvo zbog takvog iskorištavanju, saspu je sa svih strana - šta je, budi sretna što uopće radiš! - umjesto da joj barem verbalno daju podršku.
Na taj način potvrđujemo ispravnost takvog postupanja s radnicima koje se zbog toga u skoroj budućnosti sigurno neće promijeniti jer poslodavci nemaju potrebu da ga mijenjaju. Zašto i bi kad se ne moraju bojati da će ih ikad itko prijaviti inspekciji rada, tko god se i požali, drugi oko njega ga odmah poklope po glavi.
-
U pravu si ali narod mora da trpi, jer posla nema, kad ga ima, plate nikave, ovim bogatim je zapalo ko nikad do sad.
Ne podrzavam siledzijsko iskoristavanje radnika, tja, nismo u 1901 godini. Ovdje se radi o kritikovanju poslodavca u smislu, kako moze dozvoliti da dvije prodavacice ciste, a to im nije u opisu radnog mjesta.
- Pasaga
- Hadžija
Moze draga moja,sto,ta necemu valjda udarit u obraz ili postidit diplomu koju je bog zna kako nabavio u ovom vaktu.Dust wrote:Ne podrzavam siledzijsko iskoristavanje radnika, tja, nismo u 1901 godini. Ovdje se radi o kritikovanju poslodavca u smislu, kako moze dozvoliti da dvije prodavacice ciste, a to im nije u opisu radnog mjesta.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
Lavlje_srce
Katjini stavovi su mi apsolutno plausibilni, sto me navodi da vjerujem da je Katja po tom pitanju od faha, smjer studija se odnosi na Pravo ????
No i pored toga, zagonetno mi je da su mnogi forumasi fakultetski obrazovani ali njihove definicije su u totalnom promasaju.
Uostalom, nama Bosancima i Hercegovcina pojam Srebrenik nije stran.
Za BiH ne bi htio tvrditi, ali za svaku zapadnu zemlju u detalje je definisana strucnost osobe i radijus "obaveza" ugovorne osobe.
Zna se sta je obaveza jednog komunalnog uposlenika isto tako elektricara kao i ekonoma, svi svoje poslove rade shodno ugovoru.
No i pored toga, zagonetno mi je da su mnogi forumasi fakultetski obrazovani ali njihove definicije su u totalnom promasaju.
Uostalom, nama Bosancima i Hercegovcina pojam Srebrenik nije stran.

Za BiH ne bi htio tvrditi, ali za svaku zapadnu zemlju u detalje je definisana strucnost osobe i radijus "obaveza" ugovorne osobe.
Zna se sta je obaveza jednog komunalnog uposlenika isto tako elektricara kao i ekonoma, svi svoje poslove rade shodno ugovoru.
"In dem Augenblick, in dem ein Mensch den Sinn und den
Wert des Lebens bezweifelt, ist er krank"....Sigmund Freud
Ah, dragi Majore, ne mozemo svi biti savrseni poput tebe, zivjeti u obecanoj drzavi i koristiti full escajg prilikom obroka. Neke od nas, seljake sa sumnjivim fakultetskim obrazovanjem, jednostavno ne mozes nauciti pameti.. Tako ti je to Herr Mayor
E vala Dusti, u puno cemu si u pravu.
U jednom si malkice pretjerala a u drugom malo vise, nisam savrsen a Ti nisi neka od seljaka..odnosno seljanki.
U jednom si malkice pretjerala a u drugom malo vise, nisam savrsen a Ti nisi neka od seljaka..odnosno seljanki.

Ah, uz sve ono jos je i skroman 

Sada ces mi za pravo dati , a to je: skromnost je jedna velika vrlina.Dust wrote:Ah, uz sve ono jos je i skroman

Kako ono Turgenjev rece :"Prekomjeran ponos oznaka je sitne duse".

- Mister No
- The Good, the Bad and the Ugly
- Has thanked: 8591 times
- Been thanked: 5328 times
- Status: Online
Meni janjetina kad dođe na sto ja uvijek full escajg koristim - svih 10 prstijuDust wrote:Ah, dragi Majore, ne mozemo svi biti savrseni poput tebe, zivjeti u obecanoj drzavi i koristiti full escajg prilikom obroka. Neke od nas, seljake sa sumnjivim fakultetskim obrazovanjem, jednostavno ne mozes nauciti pameti.. Tako ti je to Herr Mayor

Jednom sam probao i sa grahom al nije baš išlo

Što se tiče teme ona u crnoj jakni zabušava, treba to bolje "poćerat"

The Dark Side Of The Forum...