Kurban bajram - Bajram Šerif Mubarek Olsun
Re: Kurban bajram - Bajram Šerif Mubarek Olsun
Kurban Bajram Mubarek Olsun.
Svim članovima foruma islamske vjeroispovijedi i svim ljudima dobre volje, želim da sa svojim najbližim dočekate i provedete u zdravlju, veselju, sreći i blagostanju ovaj Bajram.
Svim članovima foruma islamske vjeroispovijedi i svim ljudima dobre volje, želim da sa svojim najbližim dočekate i provedete u zdravlju, veselju, sreći i blagostanju ovaj Bajram.
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM

Svim muslimanima Bajram Šerif Mubarek olsun i sve najbolje od srca želim
Nekadašnji kurban-bajrami: Na hadž se išlo konjima, a na Baščaršiji se prodavali kurbani
Išlo se prema Stambolu pa preko Sirije do Meke, a cijeli put trajao je godinu

Centralno mjesto prodaje bilo na Čaršiji Dolaskom Isa-bega Ishakovića, odnosno samim nastankom grada, Sarajlije su počele organizirano ići na hadž. U tadašnje vrijeme jedino prijevozno sredstvo bili su konji pa su hadžije karavanima išli na ovo, prema islamu, najvažnije putovanje u životu.
Polazna tačka u Sarajevu bio je mesdžid Vekil-harača Mustafe u dnu Alifakovca, danas poznatije kao Hadžijska džamija. Odatle bi hadžije, nakon sabah-namaza i proučene Ikrar dove, kretali put Meke, govori Mufid Garibija, arhitekta i dobar poznavalac historije Sarajeva.
Hadžijska ravan
- Rodbina i prijatelji ispraćali bi putnike sve do Kozije ćuprije. Hadžije bi odatle išle do Gazinog Hana te prema naselju Brusulje, gdje se nalazila jedna velika ploča, u narodu prozvana hadžijska ravan. Tu su sarajevske hadžije čekale one iz sjeverne Bosne kako bi zajedno putovali. Prvo se išlo prema Stambolu pa preko Sirije do Meke, a cijeli put trajao je godinu - ističe Garibija.
Stajalo bi se od hana do hana kako bi se hadžije odmorile i prenoćile te zamijenile konje. Kako je put trajao cijelu godinu, interesantno je bilo da bi jedne hadžije dolazile iz Meke, dok bi druge tek kretale. Bilo je i dosta slučajeva kada bi hadžije preselile na drugi svijet tokom putovanja. Iako je poznato da su se u to vrijeme karavani mnogo pljačkali, to nije bio slučaj s hadžijama, pogotovo za vrijeme Osmanlija - kaže Garibija.
Ovaj Bajram karakterističan je i po još jednoj stvari. To je klanje kurbana. Hadžije bi to radile u Meki, dok su se ti običaji posebno baštinili i u Sarajevu. Postojalo je nekoliko mjesta gdje su Sarajlije mogle kupiti kurban, a centralno je bilo na Baščaršiji.
Veća žrtva
- Prema nekim predajama, običaj je bio da se kurbani kupuju desetak dana prije blagdana kako bi ih narod malo njegovao, čime bi žrtva bila veća. Nakon klanja, kurbansko meso dijelilo bi se prvo siromašnima pa onda komšijama i rodbini, dok se jedan dio ostavlja sebi. Iako se vrijeme dosta promijenilo, i danas su običaji klanja kurbana skoro u potpunosti sačuvani u Sarajevu. Nažalost, danas je nedopustivo da se kurbani prodaju u centralnoj gradskoj jezgri iako je to nekada bilo obilježje Sarajeva - zaključio je Garibija.
Putovanje vozom ili avionom
Razvojem Sarajeva, odnosno pojavom voza, promijenila se i polazna tačka hadžija. Naime, nakon proučene Ikrar dove u Hadžijskoj džamiji, hadžije bi se okupile na Bistriku, odakle bi vozom kretale na svoj put. Danas se na hadž putuje i avionima, ali također organizirano kao i prije.
Nekadašnji kurban-bajrami: Na hadž se išlo konjima, a na Baščaršiji se prodavali kurbani
Išlo se prema Stambolu pa preko Sirije do Meke, a cijeli put trajao je godinu

Centralno mjesto prodaje bilo na Čaršiji Dolaskom Isa-bega Ishakovića, odnosno samim nastankom grada, Sarajlije su počele organizirano ići na hadž. U tadašnje vrijeme jedino prijevozno sredstvo bili su konji pa su hadžije karavanima išli na ovo, prema islamu, najvažnije putovanje u životu.
Polazna tačka u Sarajevu bio je mesdžid Vekil-harača Mustafe u dnu Alifakovca, danas poznatije kao Hadžijska džamija. Odatle bi hadžije, nakon sabah-namaza i proučene Ikrar dove, kretali put Meke, govori Mufid Garibija, arhitekta i dobar poznavalac historije Sarajeva.
Hadžijska ravan
- Rodbina i prijatelji ispraćali bi putnike sve do Kozije ćuprije. Hadžije bi odatle išle do Gazinog Hana te prema naselju Brusulje, gdje se nalazila jedna velika ploča, u narodu prozvana hadžijska ravan. Tu su sarajevske hadžije čekale one iz sjeverne Bosne kako bi zajedno putovali. Prvo se išlo prema Stambolu pa preko Sirije do Meke, a cijeli put trajao je godinu - ističe Garibija.
Stajalo bi se od hana do hana kako bi se hadžije odmorile i prenoćile te zamijenile konje. Kako je put trajao cijelu godinu, interesantno je bilo da bi jedne hadžije dolazile iz Meke, dok bi druge tek kretale. Bilo je i dosta slučajeva kada bi hadžije preselile na drugi svijet tokom putovanja. Iako je poznato da su se u to vrijeme karavani mnogo pljačkali, to nije bio slučaj s hadžijama, pogotovo za vrijeme Osmanlija - kaže Garibija.
Ovaj Bajram karakterističan je i po još jednoj stvari. To je klanje kurbana. Hadžije bi to radile u Meki, dok su se ti običaji posebno baštinili i u Sarajevu. Postojalo je nekoliko mjesta gdje su Sarajlije mogle kupiti kurban, a centralno je bilo na Baščaršiji.
Veća žrtva
- Prema nekim predajama, običaj je bio da se kurbani kupuju desetak dana prije blagdana kako bi ih narod malo njegovao, čime bi žrtva bila veća. Nakon klanja, kurbansko meso dijelilo bi se prvo siromašnima pa onda komšijama i rodbini, dok se jedan dio ostavlja sebi. Iako se vrijeme dosta promijenilo, i danas su običaji klanja kurbana skoro u potpunosti sačuvani u Sarajevu. Nažalost, danas je nedopustivo da se kurbani prodaju u centralnoj gradskoj jezgri iako je to nekada bilo obilježje Sarajeva - zaključio je Garibija.
Putovanje vozom ili avionom
Razvojem Sarajeva, odnosno pojavom voza, promijenila se i polazna tačka hadžija. Naime, nakon proučene Ikrar dove u Hadžijskoj džamiji, hadžije bi se okupile na Bistriku, odakle bi vozom kretale na svoj put. Danas se na hadž putuje i avionima, ali također organizirano kao i prije.
Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica
Kurban bajram - Bajram Šerif Mubarek Olsun
[media]FndHFaRmWhA&feature[/media]

[media]FndHFaRmWhA&feature[/media]

Pametne žene ne savjetuju muskarce.One mu suptilno i nježno,ženski neprimjetno,nametnu ono sto žele.I OSTAVE GA U ZABLUDI DA JE ON ODLUČIO.
da se i ja pridruzim cestitkama
[media]rrK9La0aoUo[/media]
[media]rrK9La0aoUo[/media]
Kada je živ onda je visok, a kada je mrtav onda je dugačak
- gejsha
- Inventar foruma
- Been thanked: 2 times
- Status: Offline
Svim pripadnicima Islamske vjeroispovjesti ,
BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN,
želi vam gejsha.
BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN,
želi vam gejsha.
Nije sloboda sa neba pala, za nju je sestra dva brata dala..
-
- Osvježenje foruma
- Been thanked: 1 time
Hvala Vam svima na upućenim čestitkama za naš najveći blagdan (@vučici posebno
).
Bajram Šerif Mubarek Olsun i od mene svim muslimanima,posebno našim forumašima koji ga slave.
[media]-_OTh7F7xM0[/media]

Bajram Šerif Mubarek Olsun i od mene svim muslimanima,posebno našim forumašima koji ga slave.
[media]-_OTh7F7xM0[/media]
http://www.dtev.org/v2/dosyalar/dosya/1/kurban.jpg
http://www.serince.com/web/images/galer ... urban1.jpg
http://www.serince.com/web/images/galer ... urban1.jpg
Kada je živ onda je visok, a kada je mrtav onda je dugačak
- carobnjak N
- Forum [Bot]
- Has thanked: 801 times
- Been thanked: 927 times
To ko biva tvoja baklava ?!Maja wrote:Zašto sad ovo
Zar ne nastaje Bajram NAKON ŠTO SE KLANJA.
Brate tako je uvijek bilo.
Čarobnjak jesi li svjesno stavio sliku moje baklave ili si je slučajno našao na netu.

U vezi čestitanja ne znam ...to je više znak neke radosti iščekivanja ,a pošto nema neke zabrane čestitanja ,eto čestitao tad

niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)
- carobnjak N
- Forum [Bot]
Moram te pohvaliti kao primjer kulturne i prijatne osobe ,što se vidi iz tvog načina čestitanja gdje ti nije bilo teško čestitku reći po našem običajuvučica wrote:Bajram Serif Mubarek Olsun svim mojim dragim forumasima koji slave ovaj dan,zelim vam svako dobro,da ga provedete u miru i blagostanju sa svojim familijamaimm vas sve

- Maja
- Administrator
- Has thanked: 7632 times
- Been thanked: 18004 times
Stvarno nema potrebe za tim niskim udarcima kojima me svako malo častiš. Ono kao s podsmjehom i to...carobnjak_iz_voza wrote:To ko biva tvoja baklava ?!Maja wrote:Zašto sad ovo
Zar ne nastaje Bajram NAKON ŠTO SE KLANJA.
Brate tako je uvijek bilo.
Čarobnjak jesi li svjesno stavio sliku moje baklave ili si je slučajno našao na netu.![]()
U vezi čestitanja ne znam ...to je više znak neke radosti iščekivanja ,a pošto nema neke zabrane čestitanja ,eto čestitao tadDa ti nisi "vehabija" kakav em me zoveš "brate" em se plaho sikiraš oko forme
"Brate" je moja uzrečica i nisam se obratila konkretno tebi nego sam izrazila čuđenje što se čestita Bajram tako rano. Nisam rekla da se ne može tako nego da to nikad nije bila praksa kod nas ili barem ja nisam nikad čula. Tebi sam se obratila samo za sliku baklave jer to jeste moja slika
http://www.coolinarika.com/preview/rece ... a-baklava/
Iznenadilo me kako si od toliko slika na netu potrefio baš na moju. Nisam te optužila ni ništa slično.
Ali hajde Bajram je, pa nećemo kvariti temu

Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)
- myka
- Aktivni forumaš
Bajram Serif Mubarek Olsun svim dobrim ljudima,sve najbolje u ovim mubarek danima,najvise rahatluka ako Bog da
hahahahah opet fotke,fotkice
Ostali mogu klat kurban da se ''prociste''(ali uoci bajrama kao sadaku)(preporucujem
)
hahahahah opet fotke,fotkice

Ostali mogu klat kurban da se ''prociste''(ali uoci bajrama kao sadaku)(preporucujem

Za leprsav hod i sjaj u ocima koristite kozmetiku heineken
http://www.youtube.com/watch?v=R7j7GEuK1ZE
Tuge postoje da bi prizvale smijeh
http://www.youtube.com/watch?v=dFkUMsJGXzc
http://www.youtube.com/watch?v=R7j7GEuK1ZE
Tuge postoje da bi prizvale smijeh
http://www.youtube.com/watch?v=dFkUMsJGXzc
- carobnjak N
- Forum [Bot]
Nije ba niski udarac ,zezancija je i nisam ti se podsmijehivao.Znam da dobro praviš kolače i da si kuharica vrsna i vjerujem ti za baklavu....hajd makar to znaš raditi kako treba ...Stvarno nema potrebe za tim niskim udarcima kojima me svako malo častiš. Ono kao s podsmjehom i to...
"Brate" je moja uzrečica i nisam se obratila konkretno tebi nego sam izrazila čuđenje što se čestita Bajram tako rano. Nisam rekla da se ne može tako nego da to nikad nije bila praksa kod nas ili barem ja nisam nikad čula. Tebi sam se obratila samo za sliku baklave jer to jeste moja slika
http://www.coolinarika.com/preview/rece ... a-baklava/
Iznenadilo me kako si od toliko slika na netu potrefio baš na moju. Nisam te optužila ni ništa slično.
Ali hajde Bajram je, pa nećemo kvariti temu
šalim se

- Maja
- Administrator
Evo kako pravim kolače.
Prati ovu nenu
[media]gkVq1OYwUOY[/media]
pa ne mogu da vjerujem!!!!!!!!
Prati ovu nenu

[media]gkVq1OYwUOY[/media]

pa ne mogu da vjerujem!!!!!!!!
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 9345 times
- Been thanked: 11090 times
- Maja
- Administrator
Ali koliko je ljudi u prostoriji i niko da joj kaže nemoj neno ne valja ti to 
Očito je svakome ovo normalno.
Jao jao

Očito je svakome ovo normalno.
Jao jao

- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 9345 times
- Been thanked: 11090 times
A sta tek radi kad je sama 
Doduse,s obzirom na njen apetit,ne bi je ni smjeli ostaviti samu sa slagom.

Doduse,s obzirom na njen apetit,ne bi je ni smjeli ostaviti samu sa slagom.
- Lanci
- Forum [Bot]
- Has thanked: 94 times
- Been thanked: 49 times
Najlepse zelje, najlepse snove
neka donesu Bajramske dove
osmeh na licu, srece i veselja
Bajram Serif Mubarek Olsun -svim dragim forumasima

neka donesu Bajramske dove
osmeh na licu, srece i veselja
Bajram Serif Mubarek Olsun -svim dragim forumasima

I keep my personal life private,so don’t think you know me!
You know what I allow you to know.
You know what I allow you to know.
Sretan Bajram svim forumašicama i forumašima koji ga slave!
"Jer, bez imalo sumnje, drvo za moj tabut raste. I platno posmrtno, moje, neko negdje tka... "