Jesu li zdravstvene usluge u BiH kvalitetne?

Savjeti za zdraviji i bolji život

Moderator: Krokodil Behko

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7453 times
Been thanked: 17369 times
Status: Online

Re: Jesu li zdravstvene usluge u BiH kvalitetne?

Post by Maja » 05 Apr 2012, 10:47

Neki dan sestrin sin je išao tj vodili su ga da zakaže termin za sunećenje kod doktora.
Da naglasim doktor Seid Tucović (nadam se da ćeš nekad guglati svoje ime pa ovo pročitati).
Taj lik uzima 100KM za svaki sunet. Uzima sebi, umjesto da da račun pacijentu i da pare idu bolnici.
I tužili su se roditelji, pa se on malo primiri i opet nastavi po svome.
Tako nam je svugdje i kako da onda očekujemo da se izvučemo iz ovog sranja :cudi

Nela
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 1 time
Status: Offline

Post by Nela » 05 Apr 2012, 10:58

Zdravstvene ustanove kod nas nemaju K od kvalitetnog. Ali najjače mi je kada vidim na bolnici zalijepljen plakat :"Ovdje nema mita i korupcije" :valja
Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica

nezaboravna
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by nezaboravna » 12 Apr 2012, 17:49

Nemoj tako ja bih da ih pohvalim sto se tice mene.Ja kad dodjem stvarno se razlete
Sheval wrote:Nisu kvalitetne.Kratko.
:plavi :plavi :plavi nemoj tako ,ja bih da ih pohvalim.Bila sam kod dr i vjeruj da su svi bili tako ljubazni i da sam dobila odgovarajuce usluge.A tek sestrice one su zlatne stvarno divno osoblje :D. :D.
Tko ti priča o tuđim manama, drugima će pričati o tvojim
Ako ti život da 1000 razloga za plač, ti nađi 1001 razlog za smijeh.

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 625 times

Post by Zagorka » 12 Apr 2012, 20:47

kvalitetniji biti ne mogu :123
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.

nezaboravna
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by nezaboravna » 12 Apr 2012, 21:45

madam Bovary wrote:kvalitetniji biti ne mogu :123
Da kad imas eu da das :bua

nezaboravna
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by nezaboravna » 05 May 2012, 11:03

:dole
BAKTERIJA KOJA UBIJA u jednom danu mladog istraživača poslala u smrt: Imaju li Amerikanci kontrolu nad laboratorijom?!Znanost & Techno | 05.05.2012. - 08:42:38
--------------------------------------------------------------------------------

Mladog znanstvenika, 25-godišnjeg Richarda Dina ubila je u samo jednom danu bakterija na kojoj je radio u laboratoriju u San Franciscu. U nastojanju da nađe cjepivo protiv izuzetno zarazne meningokokne bolesti, na još neutvrđen način mladi se znanstvenik uspio zaraziti bakterijom, javlja Guardian, prenosi Jutarnji.

Tom Skinner iz centra za kontrolu bolesti u Atlanti izjavio je da će uzeti uzorke bakterije iz Dina, kao i bakterijskog soja iz laboratorija kako bi potvrdili ono što je već očito. Alternative zaraze bile bi još kontakt s malenom djecom ili studentskim domovima, no istraživač nije bio blizu ni jednima.

Veoma je rijetko da znanstvenik nastrada na taj način. Svi koji su bili u bliskom kontaktu s Dinom, uključujući rodbinu, kolege i medicinsko osoblje koje ga je liječilo, dobili su antibiotik kao preventivnu mjeru. Njih će se još neko vrijeme medicinski pratiti, radi straha od potencijalnog oboljevanja i daljnjeg širenja zaraze.

Richard Din najvjerojatnije je umro u subotu od bakterije Neisseria meningitidis, koja je kod njega uzrokovala zakazivanje više organa i septički šok, izjavila je Eileen Shilelds, glasnogovornica Odjela javnog zdravlja San Francisca.

Znanstvenici već 20 godina u San Francisu pokušavaju naći cjepivo protiv serogrupe B, upravo one koja je ubila Dina. Potragu za tim cjepivom uspoređuju s potragom za Svetim Gralom, prenosi The Guardian . Kolege su Dina opisale kao talentiranog i vrijednog, te vrlo bistrog istraživača na početku duge karijere
ne samo kod nas da je zdravstvo zakazalo danas u svijetu je zdravstvo biznis odes zdrav dodjes bolestan

Bahra
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 3 times

Post by Bahra » 05 May 2012, 13:16

nezaboravna kakve veze tvoj predhodni post ima sa BiH?
Budali možeš da oprostis, jer srlja samo u jednom pravcu i ne folira nikoga.
Foliranti su oni od kojih ti je muka...

nezaboravna
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by nezaboravna » 21 May 2012, 09:33

butterfly wrote:nezaboravna kakve veze tvoj predhodni post ima sa BiH?
Dobro si zeznula se za naziv teme. :D

ahmedo
Na probnom
Na probnom

Post by ahmedo » 26 May 2012, 23:41

Strašno, strašno!

paparaci
Hadžija
Hadžija

Post by paparaci » 27 May 2012, 01:18

usluge su uzas. sto sam djelimicno osjetio na svojoj kozi, sto saznao kroz price mnogih poznanika. razlog tome jeste sigurno i cinjenica da narod aktivno i svjesno ucestvuje u podmicivanju doktUra i njihovih saradnika. to sto su sigurno mnogi doktori nezadovoljni svojom zaradom - neka svoja prava potraze i proguraju kod nadleznih za njihova pitanja, a ne muzti narod. svakako ne kontam tu etiku i moral. ipak, to je nesto ili bi trebalo da bude (po mom) sto odlikuje jednog doktora i njegov rad. valjda se doktor postaje iz ubjedjenja.

tako sam cuo za jedan slucaj, cini mi se u Bihacu - nisam siguran. zena je valjda trebala da se porodi, a doktor je nije htio primiti - jer nije imala pare. muz mu je rekao da ima pare kuci i da ce mu ih kasnije donijeti - samo da je primi. doktor nije htio ni da cuje. po tom je tipu tj. muzu pukao film. otisao je u auto po pistolj, vratio se i kulturno se obratio doktoru. covjek nije mogao vjerovati kako je doktor odjednom promjenio misljenje, a Boga mi i ponasanje. leti doktor k'o u crtanom filmu :hihi (da nije zalosno, bilo bi smijesno).
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce

paparaci
Hadžija
Hadžija

Post by paparaci » 27 May 2012, 01:21

a da. cuo sam od mnogih da su zdravstvene usluge u manjem entitetu bolje, tj. ljubaznije i profesionalnije osoblje. to su bar iskustva mnogih koji su bili u banjaluci. pa sad....
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce

Mic-Sokoli
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Mic-Sokoli » 27 May 2012, 03:10

Kvalitet po tome je citavom balkanu isti,sram ih bilo.
Cuj doktori.....karine krive .......a mozda se zubari donekle mogu izdvojit od ovih drugih,a sestre kakve sestre bog ih ubio.
Penzioneri iz juge vazda pricali samo da dobijem penziju i kao napustaju njemacku,svi se vrate najvise radi zdravstvenih usluga.
http://www.youtube.com/watch?v=W2QmK8XszUM

Se shqiptari i fort si guri,
Jo s'lufton pa u mbështet për muri
Po kur t'pshtetët dije djallë
O zor asht turrin me ja ndalë!

komsija
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 2 times

Post by komsija » 15 Jul 2012, 22:29

Image
Kada ljudi odu od tebe, pusti ih neka idu.Tvoja sudbina nikada nije vezana za nekoga ko te napusti. To ne znači da je ta osoba loša, nego da je njena uloga u tvom životu završena."
I, obratno!

Ideja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Ideja » 15 Jul 2012, 23:04

Ne zna čovjek šta bi više rekao za zdravstvene usluge kod nas :(
Nedavni slučaj u kantonalnoj bolnici Dr.Irfan Ljubijankić kada je čovjek preminuo dok su doktori gledali utakmicu za vrijeme prvenstva, me sjeti na gubitak osobe iz moje porodice. Bezobzirnost Puno je ružnih stvari da ti se stegne srce. Korupcija cvjeta i dalje, sa starijih prekaljenih prelazi na mladje doktore, medicinske sestre... Uslovi su jadni, sobe, higijena...
Moji roditelji žive takodjer vani i planiraju se vratiti za neke 2-3 godine. Istovremeno ih već sad počinju brinuti kako će biti što se tiče zdravstvenih usluga. Naravno, od bolesti i smrti se ne može pobjeći gdje god da se živi ali kad navikneš na normalan zdravstveni sistem to je ipak drugačije.
"Jer, bez imalo sumnje, drvo za moj tabut raste. I platno posmrtno, moje, neko negdje tka... "

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9182 times
Been thanked: 10906 times
Status: Online

Post by Krokodil Behko » 15 Jul 2012, 23:10

Tragično Ideja. :(
Zar je život pacijenta, jeftiniji od utakmice? Zdravstvo je sve lošije i lošije.
Lijekovi sve skuplji i skuplji a zdravlja je sve manje i manje.

Ideja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Ideja » 15 Jul 2012, 23:24

Cijena lijekova je na jednoj strani a na drugoj ono puno gore, odnos medicinskog osoblja prema pacijentu. To se kod nas neće lako promijeniti.
"Jer, bez imalo sumnje, drvo za moj tabut raste. I platno posmrtno, moje, neko negdje tka... "

komsija
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by komsija » 15 Jul 2012, 23:35

Moram vam reci da je u USA jedno veliko sarenilo
milioni ljudi nema zdravstveno osiguranje a evo Obama donio zakon da ce svi oni koji nemaju zdravstveno osiguranje pocevsi od 2014 godine morati placati 2000 dolara kazne u vidu poreza
I oni koji imaju osiguranje ne mogu svi reci da su ti osiguranjem dobro pokriveni jer u mnogim slucajevima moraju sami placati racune koji se mjere hiljadama dolara
Kada ljudi odu od tebe, pusti ih neka idu.Tvoja sudbina nikada nije vezana za nekoga ko te napusti. To ne znači da je ta osoba loša, nego da je njena uloga u tvom životu završena."
I, obratno!

silence
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by silence » 15 Jul 2012, 23:56

Ljekare zaobilazim u širokom luku... :sok
Molim Boga da mi nikada ne zatrebaju... :hihi

Jedan svjež primjer zbog kojeg sam ostala zapanjena i iznervirana. Bolje da nisam tražila što sam tražila.

Putovala sam na odmor u drugu Državu, pa sam željela da i tamo, kao i ovdje (zlu netrebalo) imam zdravstveno osiguranje. Zašto ne iskoristiti pravo koje mi je pruženo?
I tako nazovem ja kartoteku u mom Domu zdravlja da naručim termin kod ljekara. Po obićaju ih je nemoguće dobiti. Ili zvoni telefon ili samo dignu slušlicu i prekinu vezu, ili je stalno zauzeće. Bilo je jutro i uspjela sam ih dobiti tek u popodnevnoj smjeni. Računam ima više od 10 dana do mog putovanja, pa nemoram žuriti. Javila mi se medicinska sestra popodne i prilikom zakazivanja termina mi reče da je moj porodični ljekar odsutan i da mi ne može zakazati termin, ali da dođem, primiće me neko drugi. Ja je zamolim da mi zakaže termin, a ona kaže da ne može. Kažem ja njoj da to znači da ću ja čekati u čekaonici i gubiti vrijeme, a ona meni reće da je to tako i da drugačije ne može.
I dođem je slijedeći dan kada me ona zakazala. Za čudo, moj je ljekar bio prisutan... Čekala sam oko sat i ona primila. Kažem zašto sam došla i ona ispuni neki obrazac i kaže da idem na kartoteku da će mi sestra ispuniti izvod koji treba da ide u Zdravsveno osiguranja, pa će njihova komisija to primiti i odobriti i vratiti njima nazad. Odem ja kod sestre na kartoteku, kad ona prebira po ladicama, rovi traži... :sok. Obraća se kolegici i kaže joj da nema izvoda koji mi treba popuniti. Imala i potrošila :sok. Našla joj je kolegica neki sličan i govori joj da ga prepravi, da neke rubrike iskriža, a nešto da doda. U čudu sve to posmatram. Pitam ja zašto se nisu obezbjedili sa izvodima jer to trebaju uvjek da imaju, a ona meni kaže da su imali dva i utršili :sok. Prepravila je ona to, unijela podatke i kaže mi da dođem u petak, da će to sigurno stići iz Zdravstva. Mislim, ne žurim, taman će biti na vrijeme.
Nazovem u petak da vidim da li je stiglo i dobijem odgovor da nije još (utorak-petak). Ona misli da će zaprimiti popodnevna smjena. Popodne, isto tako, ništa nije stiglo... U ponedeljak, pravac Zdravstveno osiguranje. Moj izvod iz Doma zdravlja uopšte nije zaprimljen, nije ni zaveden u kroz njihovu teku... :sok. Zagubio se, kažu... Sekretarica je bil ljubazna, uzela izvod i sama popunila i predala komisji Zdravstvenog osiguranja. čini mi se da sam slijedeći dan otišla po izvod, odnijela ga na kartoteku, pa ljekaru. Kada je sve to bilo gotovo, onda ponovo u zdravstvo, gdje sam konačno dobila potvrdu o zdravstvenom osiguranju u drugoj Državi... :sok

Da sam znala, ne bih tražila...nema te cijene..Ali ja onda ne bih bila ova silence, koja želi da joj je sve regularno i po koncu... :hihi

Koliko blamaže za jedan najobičniji papir... :klanja

Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)

Dust
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Dust » 16 Jul 2012, 04:23

komsija wrote:Moram vam reci da je u USA jedno veliko sarenilo
milioni ljudi nema zdravstveno osiguranje a evo Obama donio zakon da ce svi oni koji nemaju zdravstveno osiguranje pocevsi od 2014 godine morati placati 2000 dolara kazne u vidu poreza
I oni koji imaju osiguranje ne mogu svi reci da su ti osiguranjem dobro pokriveni jer u mnogim slucajevima moraju sami placati racune koji se mjere hiljadama dolara
Hiljade dolara u slucaju teskih bolesti ili operacija. I opet postoji opcija placanja na rate, a neke bolnice i oproste polovinu pa i vise duga. ;)

Ovaj sistem ovdje se ne moze porediti niti sa jednim sistemom bilo gdje u svijetu. Dok osoba kojoj treba kemoterapija, operacija i slicno u Europi ceka mjesecima na termin, ovdje se to obavi iste sedmice.
Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora

nezaboravna
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by nezaboravna » 16 Jul 2012, 08:50

Korupcija,sve smo krivi samo sto se dr. potplacuju i nosi mito.Dr.sestre i ostale treba debelo kaznit po dzepu ,obi jesu duzni da spasavaju zivote pomognu i lijece bolesne za to su izabrali tu profesuju i mislim da je svaki od njih mora da da zakletvu da ce sav svoj trud i znanje ulaziz u svoj posao.Ako se dr placaju za to imaju odredzene privatne klinike ambul. itd.Dakle sve navika i bez zakonje koje vlada u nasoj zemlji.Ne mozemo se mi zaliti kad ih ssami kljukamo mitom i kesama,da bi se kasnije na njih zalili i pisali price o losim uslugama.Svemu se mora stati u kraj pa i njima medju prvim koji su poznati za zloupotrebu radnih mijesta.

Post Reply

Return to “Zdravlje”