Imena djece u mješovitim brakovima

Sve o muževima, svekrvama, punicama, djeci.

Moderator: spacebound

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9100 times
Been thanked: 10796 times
Status: Offline

Re: Imena djece u mješovitim brakovima

Post by Krokodil Behko » 23 Feb 2012, 11:08

Najsmješnije mi je kad Ameri bogataši sinovima daju isto ime kao očevo i dodaju ono Jr, pa ga zovu Junior
Ili kad se igraju aristokratije, pa prozovu sina Eduard III Kenedy, na primjer.

Slazem se sa tim, neutralnim imenima. Uglavnom, narod ima rjesenje za to:
Dino, Damir, Zlatan, Zlatko, Denis.. itd..itd..
Ili Ina, Jasna, Ema, Jasmina, Zlata, Denisa, Melisa.. itd..itd..

Luna.
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 4 times
Been thanked: 15 times

Post by Luna. » 23 Feb 2012, 11:09

ne bi djetetu nikad dala ime po nekome, pogotovo ta starinska ruzna imena... moj brat je dobio ime po djedu, mada je mama htjela da se drugacije zove, ali su je na kraju nagovorili... meni to bez veze... malo dijete a zove se jusuf... moj sin kad se rodio, 7 dana je bio bez imena, jer se nismo mogli odlucit´( malo nam bilo 9 mjeseci :D ) i opet mislim da sam fulnula s imenom
Nesto sam razocaran ovih dana. Proci ce... ili mozda nece... jedno od to dvoje...
Djole

Obrisan profil

Post by Obrisan profil » 23 Feb 2012, 12:08

Ja sam cerki dala ime Selena, lokalni pop kad me je sreo jednom i cuo za ime, rekao: zasto si dala muslimansko ime???

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 23 Feb 2012, 12:19

Image
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi

gejsha
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 1 time

Post by gejsha » 23 Feb 2012, 13:47

Kao prvo , moja vjera mi ne bi ni dopustila da stupim u brak sa nekim druge vjere, osim naravno da on prihvati moju vjeru , što je nemoguće,tako da to otpada.
Ja kažem za sebe,a za druge ako se već sklapaju ti mješoviti brakovi,valjda njima ne bi trebalo smetati kakvo im dijete nosi ime.
Ovdje ne mislim na bilo kakvo ime (ime koje im se ne sviđa,koje je staromodno) , već ako ime pripada jednoj vjeri,a nije međunarodno.
Nije sloboda sa neba pala, za nju je sestra dva brata dala..

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 624 times

Post by Zagorka » 23 Feb 2012, 16:35

gejsha wrote:Kao prvo , moja vjera mi ne bi ni dopustila da stupim u brak sa nekim druge vjere, osim naravno da on prihvati moju vjeru , što je nemoguće,tako da to otpada.
Ja kažem za sebe,a za druge ako se već sklapaju ti mješoviti brakovi,valjda njima ne bi trebalo smetati kakvo im dijete nosi ime.
Ovdje ne mislim na bilo kakvo ime (ime koje im se ne sviđa,koje je staromodno) , već ako ime pripada jednoj vjeri,a nije međunarodno.
I ja mislim,ako nekome ne smeta religija u toj mjeri da moze zivjeti sa mnom,zasto bi mu smetalo ime? :hm
Treba valjda da nam se ime svidja,da nesto znaci,eh sad necemo ni tvoje ni moje,znaci nije po nicijem,znaci opet tu nesto ne stima...
Ne kazem da bih dala neko starinsko ako je ruzno,ali ponavljam,da je moj muz tragicno izgubio nekog i da u spomen na njega zeli da ostane ime,slozila bih se....nama zenama to manje znaci,ali muskarci vole da sina nazivaju tako....

Ime ne mora biti nase ili tudje da bi nam bilo lijepo,recimo,meni je najljepse zensko ime Elena :cudi

A sad da dajem vanserijska neka,kao oni sto su dali Sin :lupa ...ne znam svakom svoje,u svakom slucaju meni ima ljepsih tradicionalnih imena nego sad kao biva nekih modernih,a seljacka u stvari....

Radije bih dala sinu ime:Hamza,Ahmed,Zaim ili kcerki Ajsa(bubam)nego sad neka imena tipa:Endi,Sendi,Sandi,Tea,Ela,pa to mi bas ne znaci nista i zvuci glupo....kao i imena Kanita,Arbenita.....(nadam se da se ko ne zove ovako od forumasa :hihi )

Prije par godina pocela je poplava imena Amar i Ajla,te sad ova djeca sto su krenula u skolu ima po nekoliko istih u razredu :cudi bezze,ja volim malo neobicnija,drugacija,rijetka,da izrazavaju osobnost....
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 801 times
Been thanked: 927 times

Post by carobnjak N » 23 Feb 2012, 16:48

MORENA wrote:Ja sam cerki dala ime Selena, lokalni pop kad me je sreo jednom i cuo za ime, rekao: zasto si dala muslimansko ime???
Ja nisam čuo da je neko nadio to ime ,kod muslimana mislim. Čini mi se da Z.pušenje ima pjesmu da se tako zove
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)

Obrisan profil

Post by Obrisan profil » 23 Feb 2012, 16:49

gejsha wrote:Kao prvo , moja vjera mi ne bi ni dopustila da stupim u brak sa nekim druge vjere, osim naravno da on prihvati moju vjeru , što je nemoguće,tako da to otpada.
Pa mozda sto sam ja zajeban i nepopustljiv tip...pa je zato.

Necu da bude po njegovom, al necu ni da je po mom. Ja licno ne prihvatam nikakvu veru. Al postujem.

String
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 1 time
Been thanked: 26 times

Post by String » 23 Feb 2012, 16:51

Jos kad bi mi neko objasnio pojam "mjesoviti brak"....To brak izmedju covjeka i koze?? Ili?
Za ove sto nikada ne bi stupili u brak s nekim ko je druge vjere...
Zanima me samo kako izgleda to kad skontas da je neko druge vjere??
Da li izbjegavas tu osobu?
Da li imas neku averziju prema toj osobi??
Ne mogu da vjerujem da ovo postoji 2012. godine....
Kao prvo, djeci se trebaju dati imena pogodna za izgovaranje..
Kad fino mama izadje na prozor da ih terorise tako sto ce ih pozivati bezveze u kucu pa se ono dernjati:
-Ajsaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!
-Milaneeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!!!
-Sergeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeejjjjjj!!!!!!
A djeca iz "mjesovitih brakova" bi se onda trebala zvati 1. 2. 3. 4. itd.
Jer ne daj Boze da se neko djete nadje pored gejshinog a da nije iste vjere....to njoj "vjera" ne dozvoljava...
Image

Obrisan profil

Post by Obrisan profil » 23 Feb 2012, 16:51

carobnjak Nurudin wrote:
MORENA wrote:Ja sam cerki dala ime Selena, lokalni pop kad me je sreo jednom i cuo za ime, rekao: zasto si dala muslimansko ime???
Ja nisam čuo da je neko nadio to ime ,kod muslimana mislim. Čini mi se da Z.pušenje ima pjesmu da se tako zove
Upravo tako. Ja sam cula pesmu i odma mi se ime svidelo. I meni je svejedno cije je,,,posle sam saznala da je Selena grska boginja meseca. Al sta hocu da kazem...ma nema niko pojma cije ime, odakle, sta...bitno je da se NAMA svidja.

Obrisan profil

Post by Obrisan profil » 23 Feb 2012, 16:54

String wrote:Jos kad bi mi neko objasnio pojam "mjesoviti brak"....To brak izmedju covjeka i koze?? Ili?
Za ove sto nikada ne bi stupili u brak s nekim ko je druge vjere...
Zanima me samo kako izgleda to kad skontas da je neko druge vjere??
Da li izbjegavas tu osobu?
Da li imas neku averziju prema toj osobi??
Ne mogu da vjerujem da ovo postoji 2012. godine....
Kao prvo, djeci se trebaju dati imena pogodna za izgovaranje..
Kad fino mama izadje na prozor da ih terorise tako sto ce ih pozivati bezveze u kucu pa se ono dernjati:
-Ajsaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!
-Milaneeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!!!
-Sergeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeejjjjjj!!!!!!
A djeca iz "mjesovitih brakova" bi se onda trebala zvati 1. 2. 3. 4. itd.
Jer ne daj Boze da se neko djete nadje pored gejshinog a da nije iste vjere....to njoj "vjera" ne dozvoljava...
Pa dobro...nisu svi ljudi isti, treba i to postovati..
Ako neko nece da se druzi sa mnom zato sto nisam iste vere, nije moj problem.
A pogotovo sto uopste i nisam religiozna...uh...

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica

Post by Zagorka » 23 Feb 2012, 16:59

Pa,dobro,ako se cura ne zeli udati,ne mora,imas osoba pa nece u drugi grad da se presele,svako ima svoje.....treba svakog postovati,to je njen licni izbor,necu ja zbog toga da je osudjujem....
kao sto je neciji licni izbor da se uda za nekog druge vjere,rase,ili sta vec zeli.....
Svako treba raditi ono sto ga usrecuje :kafa

gejsha
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by gejsha » 23 Feb 2012, 17:00

MORENA wrote:

Necu da bude po njegovom, al necu ni da je po mom. Ja licno ne prihvatam nikakvu veru. Al postujem.
Oprosti,ali mislim da ti ne bi ni mogla stupiti u mješoviti brak.S obzirom da toliko tjeraš po svom.

Obrisan profil

Post by Obrisan profil » 23 Feb 2012, 17:06

gejsha wrote:
MORENA wrote:

Oprosti,ali mislim da ti ne bi ni mogla stupiti u mješoviti brak.S obzirom da toliko tjeraš po svom.
Draga, ja mislim da ja uopste nisam za muskarce, koje god vere ili nacije :D
Prokleto zensko :)

gejsha
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by gejsha » 23 Feb 2012, 17:09

MORENA wrote:
Draga, ja mislim da ja uopste nisam za muskarce, koje god vere ili nacije :D
Prokleto zensko :)
:D.
svaka čast na komentaru :ruke

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica

Post by Zagorka » 23 Feb 2012, 17:10

Morena,a da probas sa zenama :obrve zivot je kratak,trebas istraziti sve opcije :hihi ;)

Obrisan profil

Post by Obrisan profil » 23 Feb 2012, 17:12

Hahahah, pa ne znam,,,,zene su gore od muskaraca, sta ce mi taj belaj pa da mi zvoca ceo dan, hahahha

:))))))

pozzz cure :)

Ideja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Ideja » 23 Feb 2012, 17:13

madam Bovary wrote:Radije bih dala sinu ime:Hamza,Ahmed,Zaim ili kcerki Ajsa(bubam)nego sad neka imena tipa:Endi,Sendi,Sandi,Tea,Ela,
:hihi moram priznati da se malo i pretjeralo sa "kreativnošću" u pogledu izabira imena, svi hoće biti originalni po ugledu na zvijezde, još malo pa će početi i patentirati imena kao Beyonce :D.

Što se tiče brakova u kojima su partneri različitih nacija tj vjera, možda je ipak najbolje da se odabere neko neutralno lijepo ime,
"Jer, bez imalo sumnje, drvo za moj tabut raste. I platno posmrtno, moje, neko negdje tka... "

silence
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by silence » 23 Feb 2012, 17:22

Ovaj izraz "mješoviti" brak meni je uvjek bio glup, stvarno jako glup. :hihi
I ko je ovako nešto izmislio?

Brak se sklapa iz ljubavi (večinom), obostane... i tu nema nikave "mješovitosti", ljubav to ne priznaje.
I onda kada se rode djeca, nisu ona mješanci iz mješovitog braka... :plavi ,to su djeca ljubavi.
I kako im ime dati? Pa rekla bih onako kako se njehovi roditelji dogovore. Kako god samo neka je ime lijepo i neka pristaje djetetu koje se rodilo. Bar imena ima na pretek.
Ako dođe do polemike oko imena, onda se nešto tu ružno pomiješalo, a da nisu bili toga ni svjesni. :lupa
Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)

Dust
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 2 times

Post by Dust » 23 Feb 2012, 20:25

silence wrote:Ovaj izraz "mješoviti" brak meni je uvjek bio glup, stvarno jako glup. :hihi
I ko je ovako nešto izmislio?

Brak se sklapa iz ljubavi (večinom), obostane... i tu nema nikave "mješovitosti", ljubav to ne priznaje.
I onda kada se rode djeca, nisu ona mješanci iz mješovitog braka... :plavi ,to su djeca ljubavi.
I kako im ime dati? Pa rekla bih onako kako se njehovi roditelji dogovore. Kako god samo neka je ime lijepo i neka pristaje djetetu koje se rodilo. Bar imena ima na pretek.
Ako dođe do polemike oko imena, onda se nešto tu ružno pomiješalo, a da nisu bili toga ni svjesni. :lupa

Konacno lijep komentar. :)

@madam, znam Endija koji ima 49 godina, rodio se u mom gradu, roditelji mu iz mog grada i zivio tu do rata..

Ne postoje moderna/staromodna imena. Postoje beznacajna imena i imena koja ti nesto znace.
Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora

Post Reply

Return to “Brak & Porodica”