BH pasoš i dobivanje vize
Moderator: Krokodil Behko
- String
- Legenda foruma
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 26 times
- Status: Offline
Re: Njemačka traži ukidanje vizne liberalizacije za Balkan?
Za ovo su vecinom Romi krivi....najbrojniji su u trazenju azila...ja sam se neki dan sjebao kad sam vidio da je 10 kuca potpuno napusteno i rekli su mi da su svi otisli za Njemacku...jos kad skontas da ih je u svakoj od tih kuca bilo po 6 minimum....

glupost je da bilo ko placa tudji ceh.
u pravu si String. u medijima ovdje u svabiji obicno njih samo prikazuju.
u pravu si String. u medijima ovdje u svabiji obicno njih samo prikazuju.
Živjeli smo i prije liberalizacije viznog režima, pa ćemo i dalje no big dil.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 9125 times
- Been thanked: 10825 times
Neki naš hepek jutros je izjavio da mi nismo toliko problema napravili kao
Srbija i Makedonija. Odnosno njihovi gradjani. Svejedno i nama će uvesti
vize zajedno sa njima ako do toga dodje. Pitam se samo kako to da su Srbiju
i Makedoniju odvojili od nas pa im godinu dana prije dali bezvizni režim?
Sad kad treba uvoditi vize nas neće da izuzmu.
Srbija i Makedonija. Odnosno njihovi gradjani. Svejedno i nama će uvesti
vize zajedno sa njima ako do toga dodje. Pitam se samo kako to da su Srbiju
i Makedoniju odvojili od nas pa im godinu dana prije dali bezvizni režim?
Sad kad treba uvoditi vize nas neće da izuzmu.
- String
- Legenda foruma
Rum

Ma culi su pricu jednog Roma kako su mu isplatili 300000KM samo da iseli iz Njemacke...ne znam kako i zbog cega. I onda kako samo oni znaju povrsno razmisljati, skontali su da bi i oni mogli biti te srece, tj. da se ovamo vrate sa velikim novcima...Naivnost..sta ces...

Ma culi su pricu jednog Roma kako su mu isplatili 300000KM samo da iseli iz Njemacke...ne znam kako i zbog cega. I onda kako samo oni znaju povrsno razmisljati, skontali su da bi i oni mogli biti te srece, tj. da se ovamo vrate sa velikim novcima...Naivnost..sta ces...

- Maja
- Administrator
- Has thanked: 7391 times
- Been thanked: 17201 times
Rum obrisan post. Nemoj da se ovo SLUČAJNO ponovi.
- String
- Legenda foruma
"Rum bbbbbb blb lb lb blblblblabla SBLBLBLABLA bbbbb."Maja wrote:Rum obrisan post. Nemoj da se ovo SLUČAJNO ponovi.

nije fer. sta je napisao?! hocu da znam
m
ako si vec obrisala, onda nisi javno trebala nista pisati

ako si vec obrisala, onda nisi javno trebala nista pisati

- Konsultant
- Legenda foruma
- Been thanked: 1 time
Da, dosta prisutan problem. Jedared sam letio, 2-3 familije protjerane, popunili avion koliko ih ima.String wrote:Za ovo su vecinom Romi krivi....najbrojniji su u trazenju azila...ja sam se neki dan sjebao kad sam vidio da je 10 kuca potpuno napusteno i rekli su mi da su svi otisli za Njemacku...jos kad skontas da ih je u svakoj od tih kuca bilo po 6 minimum....

Rezime, ako odes tamo, dobijes nesto love, plus ne vratis se dzabe.

Zato nahebu oni normalni ljudi.
- malakikica1
- Sitna buranija
ma,dosta vise ponizenja i stajanja pred ambasadama.Tempy wrote:Živjeli smo i prije liberalizacije viznog režima, pa ćemo i dalje no big dil.

vrlo malo se govori kako ce gradjani sa bih pasosem/putovnicom prelaziti hrvatsku granicu od 01.07.2013?do sada smo isli sa LK. hocemo li i dalje tako prelaziti granicu ili ce biti potreban novi pasos/putovnica? ja jos imam stari pasos koji cu vjerovatno zamjeniti u ova dva tri mjeseca jer ce biti nevidjene guzve kad krenu raja da idu na odmore.

Last edited by malakikica1 on 01 Dec 2012, 16:58, edited 1 time in total.
-
Re: BH pasoš i dobivanje vize
Za Hr ce ti trebati isto sto i za sve ostale drzave EU.. Znaci trenutno biometrijski pasos, a ako se uvedu ponovo vize, onda ces morat cekat pred ambasadom da ti izda vizu da mozes u HR na more..
- Konsultant
- Legenda foruma
Ne mora znaciti, trenutno mozemo samo s licnom. Moze se taj dio za pojedine zemlje napisati specijalno.BlackHawk wrote:Za Hr ce ti trebati isto sto i za sve ostale drzave EU.. Znaci trenutno biometrijski pasos, a ako se uvedu ponovo vize, onda ces morat cekat pred ambasadom da ti izda vizu da mozes u HR na more..
Anyway, samo nek Maja ne uvodi vize, ostalo ce se izdurati.
- Lanci
- Forum [Bot]
- Has thanked: 94 times
- Been thanked: 49 times
Konsultant wrote:Ima prirode i na drugim lokacijama. Ako nemas dobar budzet i stalan posao (ne ILI vec I) onda ces tesko uci u UK plus tamo je sve dosta skuplje nego kod nas. Prirodu i dvorce mozes vidjeti za puno manje love po Austriji, Njemackoj, Madjarskoj... Sto sam upoznao naroda iz UK, svi su OK, ali brate komplikuju sa vizama pravo. Doduse, sva garda hoce tamo.Maja wrote:Ma ima Engleska prirodu i dvorce
Nove zgradurine me i ne zanimaju.
da ce se tesko uci,,to je sigurno tacno sad toliki procesi traju mjesecima da bih bracni par mogao recimo da dobije vize..zaista je uzasno,,ovdje je tesko da se dodje neko od rodbine u posjetu mnogo zahtjevaju..prije mozda 5 ili 6 godina mnogo lakse je bilo..ja sam cesto uspjevala da dovedem nekoga ovamo ali sad bogami tesko,,sto kazes skuplje..pa sigurno da nije mislim da kod nas jos uvijek su nase cjene najmanje,,po tome znam zato sto monogo putujemo svracamo svugdje austrija njemacka belgija itd,,,vjerujte mnogo je skuplje nego kod nas,,kod nas tacno da nekad nest poskupi ali to samo dva ili tri penije vise,,ja bar ovako mislim,,
I keep my personal life private,so don’t think you know me!
You know what I allow you to know.
You know what I allow you to know.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
Zbog vadjenja pasoša i treća smjena?

U posljednja dva mjeseca broj zahtjeva za biometrijske pasoše drastično je skočio pa u MUP-ovima razmišljaju o uvođenju treće smjene na šalterima za izdavanje dokumenata.Tradicionalno velike gužve tokom godišnjih odmora ove godine su još veće zbog ...
... ulaska Hrvatske u Evropsku uniju 1. jula, jer će bh. građani na tamošnje primorje ubuduće moći samo uz biometrijski pasoš.
Mirna Šoja, portparol MUP-a RS, kaže da su gužve u Banjaluci velike i da službenici koji rade na izdavanju ličnih dokumenata rade i subotom.
"Radnim danima rade od sedam do 19 časova, a subotom se radi do 13 časova. Ukoliko se ovakva situacija sa gužvama nastavi, uvešćemo i treću smjenu kako bismo stigli obraditi sve zahtjeve", kazala je Šoja.
Ona je kazala, iako su apelovali na građane da predaju zahtjeve ranije kako bi se izbjegle ovakve gužve, da je većina ipak čekala zadnjih čas.
Nihada Čomor, portparol MUP Kantona Sarajevo, kazala je da i sada službenici već ostaju prekovremeno dok ne budu obrađeni svi zahtjevi i da će i oni, ako se za to pokaže potreba, organizovati treću smjenu.
"Broj zahtjeva u junu je pet puta veći nego, na primjer, u zimskim mjesecima. U ovom mjesecu smo do sada imali 7.000, a očekujemo da će do kraja mjeseca biti i do 10.000 zahtjeva. Dnevno zaprimimo prosječno oko 500 zahtjeva", precizirala je Čomorova.
Ona je navela da se lični dokumenti u Kantonu Sarajevo izdaju na osam lokacija i da službenici ostaju na poslu dok svi zahtjevi ne budu obrađeni.
Službenici na šalteru za izdavanje pasoša u MUP-u Tuzlanskog kantona potvrdili su da su gužve ogromne i da dnevno imaju šest puta više zahtjeva nego ranije.
"Sada, na primjer, dnevno primimo oko 120, a u ranijim mjesecima smo imali po dvadesetak zahtjeva za biometrijske pasoše", kazali su u MUP-u Tuzlanskog kantona.
Damir Čutura, portparol Policije Zapadnohercegovačkog kantona, kazao je da će i u ovom kantonu biti organizovan prekovremeni rad po potrebi, odnosno ukoliko bi se sadašnje gužve dodatno povećale.
"Trenutno imamo oko pet-šest puta više zahtjeva za dokumente nego što smo imali prije dva mjeseca", kazao je Čutura.
Amila Opardija, portparol Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), kazala je da podatak da je, na primjer, u januaru ove godine odštampano 17.621, a u junu 40.152 biometrijska pasoša, najbolje pokazuje koliko je povećan broj zahtjeva.
"Evidentno je da se svaki mjesec povećava broj odštampanih pasoša, a posebno u maju i junu pred godišnje odmore zabilježen je veliki broj zahtjeva", istakla je Opardija.
Broj odštampanih biometrijskih pasoša:
- Novembar 2012 - 18.302
- Decembar 2012 - 18.414
- Januar 2013 - 17.621
- Februar - 19.141
- Mart - 21.021
- April - 26.476
- Maj - 32.417
- Juni - (1-24. juni) - 40.152
(Vijesti.ba/Nezavisne)
Re: Zbog vadjenja pasoša i treća smjena?
Nek rade šta fali, a nije ko prije čekaš u redu na plus 40 i to po 2 sata i onda još dok izrade pasoš dok ovo dok ono.
Fine djevojke su u krevetu u 9, da bi mogle kući doći do 11. 

- Zagorka
- Žena, majka, forumašica
- Has thanked: 424 times
- Been thanked: 624 times
Naš narod vazda čeka pet do 12......ma kakvo ja mišljenje imala o (ne)radu uposlenika u drzavnim institucijama,oni nisu duzni raditi do sitnih sati,to je nečuveno......
naši ljudi........kad pođu na more naumpadne im da bi im možda trebao pasoš
na arfađun se sjete uzeti slatko i sokove za bajram........i smeta im gužva(u oba slučaja)
vala nas nema na daleko
naši ljudi........kad pođu na more naumpadne im da bi im možda trebao pasoš

na arfađun se sjete uzeti slatko i sokove za bajram........i smeta im gužva(u oba slučaja)

vala nas nema na daleko

Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
- gejsha
- Inventar foruma
Ja sam svoj davno izvadila, prije godinu i nešto, kada sam mislila da ću ići u Njemačku..al ne dade mi se 

Nije sloboda sa neba pala, za nju je sestra dva brata dala..
E ako oni budu radili trecu ja cu cetvrtu 

Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
S bh. pasošem bez vize u 95 država

Međunarodna konsultantska kompanija "Henley&Partners" objavila je "Henley&Partners Visa Restrictions Index" za 2014. godinu, odnosno globalnu listu zemalja u odnosu na slobodu putovanja koju uživaju njeni građani.
Ova konsultantska kompanija analizirala je viznu politiku svih zemalja svijeta i na osnovu toga kreirala listu na osnovu slobodne mogućnosti ulaska u drugu državu.
Zemlja u regiji čiji građani imaju najviše koristi od posjedovanja pasoša je Slovenija. Kao i prošle godine zadržala se na 12. mjestu liste, a građani ove zemlje bez vize mogu da putuju u 160 država, od ukupno 219, koliko ih ima u svijetu.
Druga najbolje plasirana balkanska zemlja je i dalje Hrvatska, koja se nalazi na 22. mjestu, dok je prethodne godine bila na 26. mjestu. Bez peripetija sa vađenjem viza Hrvati mogu da putuju u 138 zemalja.
Srbija je na 35. mjestu sa 107 država za koje nisu potrebne vize, i takođe je napredovala, kao i Makedonija, čiji državljani slobodno mogu da uđu u samo jednu državu manje, tj. 106, čime se nalaze na 36. mjestu "Henley&Partners" liste.
I Bosna i Hercegovina napredovala je u odnosu na prošlogodišnju listu, kada se nalazila na 44. mjestu sa 91 državom u koju se moglo bez viza.
Ovaj put BiH se popela za dva stepenika više i nalazi se na 42. mjestu, a nosioci bh. pasoša mogu bez viza putovati u 95 država širom planete.
Posljednji na listi je Afganistan, čijim državljanima viza nije potrebna u samo 28 država.
Tik ispred njega nalaze se Irak, Pakistan i Somalija, te Palestina.
S druge strane, na vrhu ljestvice nalaze se Finska, Njemačka, Švedska, Velika Britanija i SAD. Vlasnici pasoša ovih zemalja mogu slobodno da putuju u 174 države.
Prema novim podacima koje je objavio "Daily Mail", 62 odsto svjetske populacije trebalo je tradicionalnu vizu prije putovanja 2014. godine, što je pad sa 77 odsto koliko je bilo 2008. godine.
Ukupno 19 odsto populacije uspjelo je stići do odredišta bez vize, dok je 16 odsto moglo dobiti vizu pri dolasku u zemlju.
(Nezavisne.com)
Re: S bh. pasošem bez vize u 95 država
Ma mrs i vi i vase hvalisanje kako nam omogucavate putovanje bez viza. Za 20 godina imamo samo sa Shengenom bezvizni rezim, par prijateljskih zemalja i ostalim banana state. Do neki dan smo za Sloveniju vadili vizu.