Odnos djece prema roditeljima

Sve o muževima, svekrvama, punicama, djeci.

Moderator: spacebound

Mister No
The Good, the Bad and the Ugly
The Good, the Bad and the Ugly
Has thanked: 8662 times
Been thanked: 5405 times
Status: Online

Re: Odnos djece prema roditeljima

Post by Mister No » 11 Mar 2012, 23:27

Djeca vole roditelje zato sto imaju korist od njih (bezuvjetnu ljubav, zastitu, podrsku...)

Djeca ce tek da vole svoju djecu :)
The Dark Side Of The Forum...

Obrisan profil
Status: Offline

Post by Obrisan profil » 11 Mar 2012, 23:34

majka me samo jednom u zivotu udarila i to u supermarketu

Radila je na 3 mesta, od jutra do mraka, kuvala je pretezno pasulj, corbu, sarmu ili gulash/bolonjez. Ovo zadnje najvise, zato sto je bilo za 2 dana, cak 3...Onda samo jos kupi makarone, krompira ili rize, a ja kao najstarija kuvala svaki dan.
I tako, jednom u supermarketu vidim kako joj ruka ide prema makaronama, ja sam prosaputala: ah ne..opet gulash..

Okrenula se i opalila mi samar.
Rekla je: kad budes jednom majka, shvatices...

I shvatila sam.

Kad ja izvadim najveci lonac da ubacim testeninu jer ne mogu da stignem da skuham neki rucak a la carte, vec moram na brzinu, imoji klinci urlaju, neeeeeeee, neeeeecemooo makaroneeee

Hm, ja samo dreknem: za takvu izjavu ja sam dobila samar! Tisina!!!

Obrisan profil

Post by Obrisan profil » 11 Mar 2012, 23:56

Ja sam uvek, kao mala, sanjala da imam super-tatu...kao sto su ga imale skoro sve moje drugarice. Ili da imam mamu koja nije uvek tako tuzna...
Nema nista gore za dete nego da gleda tuzne i nesrecne roditelje.

Ja pokusavam da budem i prijatelj deci, ne samo majka. Nekad im je to previse, ja sam njima preotkacena, luda :D
Nekad zele samo mamu, al se stvarno jako trudim da budem uvek okej. Ali to je nemoguce.
Imamo dogovor kako da se ponasamo kad je jedan od nas 4 neraspolozen.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9210 times
Been thanked: 10939 times

Post by Krokodil Behko » 12 Mar 2012, 09:11

Ni ja, kao ni moji burazeri, nismo se bas siti napovjeravali roditeljima.
Dobro doduse, muski smo. Kod nas to ide malo teze. Cuj to, povjeriti se da sam
imao problem, zato sto nisam imao prostor u kojem cu zveknuti zensku.
Ili, bilo mi je dosadno, kad sam dzalnuo sa nastave u skoli.

Ali smo postovali roditelje i njihova je uvijek, bila zadnja. Cak i kad smo sazreli i sve.
Roditelji se moraju postovati. Bicu iskren, sa prezirom gledam na one koji glume
neki "savremeni odnos", pa se osamostale po zapadnjackom nacinu, i rijetko i obidju
svoje roditelje a kamoli tek, da im pomognu i da ucine katkad, onako kako je njihovim
roditeljima drago. Olako zaborave cinjenicu, da su to ljudi koji su ih othranili i koji se
nadaju, da ce u njima vidjeti, kakvu-takvu sigurnost i oslonac u "starim danima".
Tako uljuljkani u samohvali o vlastitoj savremenosti i extra modernom urbanizmu,
zive svojim zivotima u kojima nema mjesta ni za kog i ni za sta, osim ljihove, vlastite
komocije, zbog koje su to sve i ucinili. U redu, bracni par, bolje funkcionise kad je
odvojeno od roditelja ali obzir prema njima, ne bi trebao biti zadnja rupa na svirali.
Znaci, jedina vrijednost, koju im je taj savremeni i urbani zivot ponudio, jeste vlastita
komocija i neki to objerucke prihvataju kao zivotni cilj. A zivotne pocetke u besici i
netom iza nje, zaboravljaju. Roditelji sluze, da bi se postovali pa kakvi god bili.
I to bi bilo to. Sve ostalo, nije ispravno. Ne postoji savremen nacin odnosa prema roditeljima.
Postoji samo ispravan nacin odnosa prema roditeljima. I na kraju tvrdim, da oni koji
postupaju drugacije, sami sebe zavaravaju jer ne mogu zivjeti sa cinjenicom, da su
tek neki nezahvalnici i samozivi tipovi.

Luna.
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 4 times
Been thanked: 15 times

Post by Luna. » 12 Mar 2012, 09:56

brat i ja smo uvijek postovali roditelje. dozvoljavali su nam prilicno puno, ali i bilo je stvari koje nismo smjeli i nikad nismo krisom radili sto ne smijemo. dobro, kad sam zapalila cigaru krila sam od njih, nisu dali, ali to je bilo jedino sto sa radila a da nisam smjela. imali smo dobar odnos ali se nismo ni mi povjeravali, mada se moja mama trudila da nam bude prijateljica. nismo bas bili toliko opusteni da bi joj pricali sve.
sad kad pogledam, vidim da smo bili dobra djeca. nikad nismo napravili roditeljima neki veci proble, nikad nisu imali briga zbog nas. i danas je tako.

moj muz i ja smo s djecom uspjeli postic takav odnos, da sa nama o svemu otvoreno pricaju. moja kcerka samnom prica o svemu bez uztezanja. i sto je najbitnije, trazi savjet i uvazava kad joj nesto kazem. ja sam zasad sa svojom djeco prezadovoljna i ponosna sama na sebe sto imamo odnos kakav imamo.
Nesto sam razocaran ovih dana. Proci ce... ili mozda nece... jedno od to dvoje...
Djole

gejsha
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 1 time

Post by gejsha » 12 Mar 2012, 11:38

Ja nikako nisam mogla shvatiti ostale , zašto su se ponašali prema svojim roditeljima kao neprijateljima.
Kada sam bila u srednjoj školi , vozarili smo busom svaki dan.
Moji prjatelji bi govorili da će reći mami da s platili kartu za autobus više,tako da bi ostatak novca mogli potrošiti na sebe.
Ne kažem da je to najveći grijeh i da sam ja svetica , ali ja to nikada nisam mogla uraditi.
Zatim , ako mi otac nešto ne dozvoli , cura od momkovog prijatelja mi kaže zašto mu nisi nešto slagala.
Ja jednostavno ne mogu da kažem npr da ću ići na neko drugo mjesto samo da me pusti tu i tu.
Znam da većina to radi .
Nije sloboda sa neba pala, za nju je sestra dva brata dala..

silence
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by silence » 12 Mar 2012, 15:57

gejsha wrote:Ja nikako nisam mogla shvatiti ostale , zašto su se ponašali prema svojim roditeljima kao neprijateljima.
Gejsha, postoje korijeni zašto oni to rade. Ništa ne dolazi samo od sebe. Opet ću da kažem da ni jedno dijete ne krivim za njegove postupke, odnosno za ovako kardinalne greške koje prave u odnosu sa svojim roditeljima.
Djeca prvo uče od svojih roditelja, još dok su mali, kupe i upijaju sve kao sunđeri. Oni su, da kažem tako, kopija svojih roditelja, u svom ponašanju. Mnogi roditlji što iz ljubavi, a što zbog neznanja naprave velike greške i propuste u odgoju i vaspitanju. Misleći da čine najbolje, oni ustvari naprave greške koje im se kasnije obiju o glavu zbog neposlušnosti i lošeg odnosa njihove djece prema njima. Pogubno je kada roditelj izgubi autoritet kod svoje djece. Gubeći autoritet, roditelj gubi mnogo u kasnijem odnosu sa njima. A ovo što si ti navela kao primjer je upravo zbog izgubljenog roditeljskog autoriteta. I djeca su živa bića, prvo mali ljudi, kasnije veliki... i kada njegov roditelj zbog nekih loših postupaka padne u njegovim očima, teško se to može poslije popraviti. Vidiš i sama iz primjera oko sebe. Ne treba tražiti grešku u djeci, treba analizirati njihove roditelje, pa će se vidjeti zbog čega je nešto tako kako jeste. Dobro ili loše. Porodica je osnov svega. Iz zdrave porodice izađe zdravo dijete. Iz nezdrave, nezdravo. Uzrok dobrog i lošeg su roditelji.
Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)

nezaboravna
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by nezaboravna » 12 Mar 2012, 16:44

gejsha wrote:Ja nikako nisam mogla shvatiti ostale , zašto su se ponašali prema svojim roditeljima kao neprijateljima.
Kada sam bila u srednjoj školi , vozarili smo busom svaki dan.
Moji prjatelji bi govorili da će reći mami da s platili kartu za autobus više,tako da bi ostatak novca mogli potrošiti na sebe.
Ne kažem da je to najveći grijeh i da sam ja svetica , ali ja to nikada nisam mogla uraditi.
Zatim , ako mi otac nešto ne dozvoli , cura od momkovog prijatelja mi kaže zašto mu nisi nešto slagala.
Ja jednostavno ne mogu da kažem npr da ću ići na neko drugo mjesto samo da me pusti tu i tu.
Znam da većina to radi .
Naravno da sva dijeca imaju po neku malu laz ,i sve je to dobro dok su mali ali mislim da treba da budu prema svojim roditeljima iskreni i otvoreni jer oni su mu jedini iskreni prijatelji.Dijete treba isto razumijeti da im se ne treba sve braniti jer svi smo mi imali nesto sto nismo voljeli ali smo morali uciniti iz postovanja roditelja.Mnogi kazu nekada i sad,nije istina i onda i sad dijeca su ista samo neka bolje neka losije odgojena . :) :)
Tko ti priča o tuđim manama, drugima će pričati o tvojim
Ako ti život da 1000 razloga za plač, ti nađi 1001 razlog za smijeh.

nezaboravna
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by nezaboravna » 12 Mar 2012, 16:49

Ratgovaram jednu vece s poznanicom putem MNS u 23sata ,a njen sin tada 15god.plazi jezik i pravi majki rogove iza njenih ledza ,ona ga opominje i skrece mu paznju da razgovara s radnom kolegicom on se dize povuce je za kosu i ode,kaze mi poznanica ne moze mu nista :dole :dole hm ne moze mu nista :sjedi :sjedi to je samo od kuce kako se roditelji ponasaju i dijete ce :kafa
Tko ti priča o tuđim manama, drugima će pričati o tvojim
Ako ti život da 1000 razloga za plač, ti nađi 1001 razlog za smijeh.

paparaci
Hadžija
Hadžija

Post by paparaci » 22 Apr 2013, 01:04

gejsha wrote:U posljednje vrijeme sve je više razmažene djece koja se prema svojim roditeljima ponašaju oholo,govore im uvrjedljive riječi,nazivaju ih ružnim imenima,ne poštuju ih :ne
jeste. istina je. to je da se roknes kad vidis takvo ponasanje. :ubihse

tu krivim i jedne (djecu) i druge (roditelje). do takvog ponasanja obicno dolazi zbog pretjerane razmazenosti i neposvecenosti djetetu.

meni se kod narednog video snimka zeludac prevrne i zelja mi dodje da ovog "heroja"* samo tako otresem. :zao :zid :tuga

[ytube][/ytube]
Kakav je vaš odnos prema roditeljima ?
dobar. postujem ih. tako je vazda bilo i ostalo, hvala Bogu. ne slazem se ponekad sa njima u nekim stvarima, ali to im na lijep nacin kazem. dosta toga i precutim ili progutam. stari je bio jako strog**, dok je mati bila blaga. u komsiluku i sire smo bili poznati kao jako mirna djeca na sijelu :hihi a kako i ne bi. kad bi preCerali u "skakanju" ili uopste bili nesto nemirni - dovoljno je bilo da nas otac samo jednom zovne imenom ili nam uputi svoj dobri stari ozbiljni pogled koji vise govori od hiljadu rijeci. :plavi
Primjećujete li vi sve više razmažene djece u vašoj okolini koja se prema roditeljima ponašaju kako žele?
kako da ne. imao sam toga i u blizoj rodbini. meni se od toga kosa digne na glOvi covjece. ono, cesto bih tad rekao:"eh, da si moja/moj!" :oo

:srce S a n i c a - G r m e č :srce

merylin
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 7 times

Post by merylin » 22 Apr 2013, 02:04

Roditelj mora zaslužiti da mu se dijete odnosi s poštovanjem i da ga voli...nije dovoljno samo da ga napravi ili rodi!
S druge strane,danas roditelji kvare svoju djecu ogromnom popustljivošću u svakom smislu te riječi...ne kažem da roditelj treba da teroriše dijete,ali treba mu pokazati gdje mu je mjesto i dokle su njegove granice.

Prošlo ljeto su nam u posjeti bili tetak,tetka i rođak iz Njemačke.Rođaku je 14 godina i kada sam vidjela kako se ponaša prema roditeljima meni je došlo vjerute da mu izvučem uši u najmanju ruku... ocu govori kako je glup i debil a majci se unosi u lice prijeteći joj šakom dok su oni zaokupirani nekom trećom pričom sa nama a malog ignorišu. :sok

Ja i sestra prema ocu osjećamo strahopoštovanje,čak i dan danas kada smatram da smo odrasle osobe.
Nekada smo ga osuđivale što je bio strog ali ga danas zbog toga strašno poštujem!
Jedino zbog čega sam s njim često diskutovala je to držanje djeteta "pod zlatnim zvoncem" ... teško mu je bilo i dugo mu je trebalo dok nas nije pustio iz "svog krila"
Give a girl the right shoes,and she can conqer the world!
Marilyn Monroe

gejsha
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by gejsha » 22 Apr 2013, 20:48

paparaci, pa ovaj video je užasan.
Nije sloboda sa neba pala, za nju je sestra dva brata dala..

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7483 times
Been thanked: 17450 times

Post by Maja » 06 Nov 2014, 10:24

Moji roditelji su napravili 2 greške u odgoju nas djece, a inače su nam bili fenomenalni.
Prva greška, nisu nas učinili samostalnim od malih nogu. Uvijek su tu bili tata i mama koji će za nas obaviti to i to.
Ovo nema veze sa lijenošću, jer smo radili sve živo u kući i van nje, ali recimo za razne poslove u gradu.
Npr kad sam upisivala srednju školu sa mnom je pošla starija sestra da me upiše :lupa
Račune nikad nismo plaćali, odjeću smo kupovali sa roditeljima, uvijek su bili uz nas i nikad nismo noćili bez njih i slične situacije da sad ne nabrajam.
Druga greška je ta što se nikad nisam povjeravala roditeljima, ni pričala s njima o problemima.
I nismo imali hladan odnos uopšte, ali...ne znam šta je uzrok bio.
Uvijek sam se povjeravala prijateljicama, a roditeljima nikad.

A kakva sam ja bila prema roditeljima... Jako dobra. Isto tako i brat i sestre i kad se priča o djeci tata nas uvijek hvali (naravno ne pred nama) kako mu nikad nismo proturiječili pred drugima, čak i ako nije u pravu. Pa iako se ja i on svađamo svaki dan (to su one male svađe od 30 sekundi) nikad ga nisam uvrijedila, nikad nismo ja i brat popili kafu bez njega, nikad se nismo odvojili od njega da pričamo, nikad nas se nije zastidio, niti mu se ko žalio na nas. Još uvijek je on glava porodice iako imam odraslog brata.
Kod mnogih sinovi polako preuzimaju domaćinstvo i roditelje se više ništa ne pita.

gospođa Brams
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 191 times
Been thanked: 829 times

Post by gospođa Brams » 06 Nov 2014, 13:50

Maja wrote: Prva greška, nisu nas učinili samostalnim od malih nogu. Uvijek su tu bili tata i mama koji će za nas obaviti to i to.
Upravo tako su radili i moji, pogotovo mama. Mislim da se malo previše zaštitnički postavila prema nama, i zbog toga sam vjerujem danas jako osjetljiva na sve živo. Ona je imala prilično stresno djetinjstvo i uvijek mi kaže da je dala sve da ja i sestra odrastamo što bezbolnije, iako smo znali biti i u lošim situacijama financijski i svakako, uvijek se nas štitilo da mi to ne osjetimo i da budemo bezbrižne koliko god je to moguće.
Zato je njoj žao kad joj ja dođem i kažem da imam nekih problema sama sa sobom, jer misli da je ona nešto skrivila. A ja joj kažem da znam da je radila onako kako je mislila da je najbolje.
Mene su uvijek poticali da im sve govorim što me muči, ali nije to baš uvijek bilo tako. Ni danas im ne govorim baš sve, ali više pričam s njima o nekim problemima, pogotovo s mamom, zato jer smo u puno stvari iste i znam da me razumije.

Ja svoje roditelje jako poštujem ali oni su to i zaslužili. Osim što su me u životu financijski uzdržavali, uvijek su mi pružali potporu i u svakom drugom smislu. Nikad se nisu iživljavali na nama, bili bezobrazni, zlobni, dali su nam puno slobode i omogućili su nam sve što su mogli. Malo drugačiji odnos s njima imam nego sestra. Ona je starija i dosta je bila, recimo to tako problematična, više im je zadavala glavobolje nego ja. Ja sam nekako kao mlađe dijete uvijek bila mezimica, iako ne bi rekla nikad da nju vole manje nego mene. Vole nas jednako sasvim, samo što vidim koliko ih je ona puta u životu na neki način razočarala i stvarala im je velike brige, samo što su joj uvijek nakon svega bili spremni pomoći. Ja, s druge strane, baš nikad nisam pravila nikakve probleme. Znala sam koliko mi je dopušteno i uvijek sam se držala toga, čak nikad ne bi morala pitati "smijem li ići van?", znala sam da mogu, iako sam isto tako znala da im se ne bi svidjelo da odem tri dana u tjednu van, zato to nisam nikad ni radila.
Sve u svemu ne mogu zamisliti ništa drugo nego da ih volim i poštujem, i da im pomognem jednom kad im to bude potrebno.
Međutim, oni su moje poštovanje s punim pravom zaslužili. Nije dovoljno da rodiš dijete i da, kako god se odnosio prema njemu, da te ono uvijek sluša i poštuje i pomaže iako si se loše odnosio prema njemu. To što napraviš dijete i dadneš mu život bez da je ono to od tebe tražilo, ne daje ti pravo da očekuješ da te dijete poštuje iako ti njega ne poštuješ. Kad rodiš dijete tvoja je ZAKONSKA OBAVEZA da ga uzdržavaš do punoljetnosti, i odvratno mi je kad neki roditelj svoju djecu ucjenjuje time "ja sam tebe uzdržavao a ti sad tako" i slično. Živcira me kad netko kaže da roditelje svatko mora poštovati i pokoravati im se bez pogovora. Kao što rekoh, poštovanje se mora zaslužiti. I da sam imala roditelje koji su me tlačili, maltretirali na neki način, ili čak i zlostavljali, ne nužno fizički, nego i psihički, zašto bi ja njima išta bila dužna? Moja prijateljica je prije godinu dana odselila, praktički pobjegla iz kuće, koliko su ju vlastiti roditelji terorizirali. Mama joj je kontrolirala praktički svaki dio života, pratila ju je okolo da vidi kuda ona ide poslije posla, ograničavala joj slobodu, zabranjivala joj da se viđa s dečkom, išla je do krajnjih granica da ju drži pod kontrolom i da joj maksimalno zagorča život.
I šta bi ona trebala osim pobjeći od njih? Nema baš nikakvog razloga da ona osjeća ikakvo poštovanje prema njima, kad su se tako loše odnosili prema njoj.
A to je još kamilica, naspram nekih drugih stvari koji roditelji znaju radit svojoj djeci.

Da ima nezahvalne djece, ima, ne kažem da nema. Ali taj stav da roditelj može šta hoće i da ga se uvijek treba poštovat bez pogovora, e s time se ne slažem.
Ne daj bože da me jednom vlastita djeca poštuju i pomažu mi samo zato što sam im majka.
somehow I manage

Rabiosa
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Rabiosa » 06 Nov 2014, 20:10

Sve je to neka vrsta zrcaljenja.
Danas vidjam kako roditelji od zdrave djece rade -invalide.. ili suvise ocekuju od svoje djece.
A djeca? Postala su vjesti manipulatori i sve je manje postovanja. Ne samo prema roditeljima i starijima, vec i prema stvarima koje ih okruzuju, igracke.. itd.

Ali.. postoje i divni odnosi, divna djeca i divni roditelji.
Ne mislim na plasticnost i savrseno, vec na zdravi odnos koji se temelji na komunikaciji..
Aktiviram se na dodir.

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 40076 times
Been thanked: 26084 times

Post by Rum » 29 Jun 2024, 12:18

Ljubav je svuda, pa i u guzu.

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 40076 times
Been thanked: 26084 times

Post by Rum » 29 Jun 2024, 12:19

Sedi 5
Ljubav je svuda, pa i u guzu.

Ledena
Ange Ou Demon
Ange Ou Demon
Mood:
Has thanked: 1347 times
Been thanked: 4634 times

Post by Ledena » 29 Jun 2024, 12:29

Ja sa svojma nikad nisam mogla pricati o nekim TABU temama. Branili su mi sve zivo, izlazak navece do 9.
Tako da nebzelim biti takav roditelj.
Stroga sam, ne dam da mi skace po glavi, nit da radi stvari koje nisu za njegov uzrast. Ali i trudim se bitj prijatelj, da zna da mi moze uvijek sve reci.
Mada me se ovaj stariji boji pa vecinom neke stvari saznam od drugih.
Nikad ne dozvoli da budeš nekome trn u oku.
Budi ekser!

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 46669 times
Been thanked: 8359 times

Post by ElTriconi » 29 Jun 2024, 14:41

Ledena wrote: 29 Jun 2024, 12:29 Ja sa svojma nikad nisam mogla pricati o nekim TABU temama. Branili su mi sve zivo, izlazak navece do 9.
Stroga sam, ne dam da mi skace po glavi, nit da radi stvari koje nisu za njegov uzrast. Ali i trudim se bitj prijatelj, da zna da mi moze uvijek sve reci.
Eto ti razloga, u mene su bili strogi prema meni a prema bratu manje. Brat sve kaze ja ne kazem 90% stvari 😂
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio 🤗😊

Ledena
Ange Ou Demon
Ange Ou Demon
Mood:
Has thanked: 1347 times
Been thanked: 4634 times

Post by Ledena » 29 Jun 2024, 14:47

ElTriconi wrote: 29 Jun 2024, 14:41
Ledena wrote: 29 Jun 2024, 12:29 Ja sa svojma nikad nisam mogla pricati o nekim TABU temama. Branili su mi sve zivo, izlazak navece do 9.
Eto ti razloga, u mene su bili strogi prema meni a prema bratu manje. Brat sve kaze ja ne kazem 90% stvari 😂
Pa ja zato sam uvijek nesto lagala, i bjezala iz skole da bi isla napolje :ooo
Nikad ne dozvoli da budeš nekome trn u oku.
Budi ekser!

Post Reply

Return to “Brak & Porodica”