Šehidi iz prošlog rata

Zaključane teme i one bez ikakvog smisla
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 801 times
Been thanked: 927 times
Status: Offline

Re: Šehidi iz prošlog rata

Post by carobnjak N » 25 Mar 2012, 18:25

mrki62 wrote:Vođstvo muslimana BiH je bilo izgubljeno u svakom primjeru pa i u davanju titule šehida a ja onako usput pitam ; jel može ženska biti šehid ili je to rezervisano samo za muškarce ?
Šta znači riječ turbe ?

Nurudine, ja pominjem šehide prije komunizma, valjda je bilo žrtava i u prvom svjetskom ratu ?
I u zadnjem ratu nije bilo više od 20 % vjernika pa da brojiš na bilo koji način i kako sad odjedanput toliko šehida ?
Može žena biti šehitkinja,zašto ne. Vjerovatno sa tim turbetima ciljaš na to da su samo oni sa turbetom dobijali titulu šehida. Onda se malo zagledaj u naše stare nišane pa ćeš vidjeti da svaki od njih skoro ima turbe na vrhu i sablju sa strane ;)
U prvom svjetskom ratu je BiH bila pod okupacijom A-Ugarske i borila se za njih ,a broj poginulih vjerovatno ne prelazi hiljadu .
Ponavljam se opet ,kako ti znaš ko je vjernik a ko nije i po čemu si to došao na taj postotak?!
Kad ti paše da je svako vjernik ako samo jednom ilakne ,onda ilačeš po forumima, a sad odjednom bi ti određivao ko je vjernik ,a ko nije.
Šta ti misliš da se sačinila neka komisija u ratu i došla porodici poginulog da kaže " znate šta , možete li vi nama pšotvrditi da je vaš sin ikada izogovarao šehadet ? Ako ne možete ,žao nam je ,nećemo mu dati titulu šehida" To je apsurd reći ikome a kamo li porodici poginulog.
Ja poznajem puno ljudi koji su šehidi ako Bog da i njihove porodice ,pa i oni koji baš nisu na "ti" sa vjerom su uvjek ponosni što je član njihove familije počašćen tim nazivom
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N » 25 Mar 2012, 18:34

Jaca wrote:posto je tema otisla u helac da kazem i to da su svi oni te podatke nasli negdje na netu ili procitali a svi znamo da su historiju uvijek pisali pobjednici i pisali onako kako je njima odgovaralo ...i koliko je to bilo tacno sam bog zna niko od nas nije bio tamo u to vrijeme da to potvrdi a i da je bio tamo opet bi po nekom svom nahodjenu pisao neku svoju varijantu .........
sta je pisac htio da kaze : ruzno je da se uopste raspravlja o ljudima koji su dali svoje zivote (ili su im zivoti oduzeti na neki drugi nacin) u tom ratu nazivali ih vi shehidima ili zrtvama rata nije vase da o tome raspravljate .
Pa dobro Jaco ,tema je da se raspravlja ali se slažem djelimično s tobom jer se kaže "šehid ako Bog da" ,a osim toga kome bi to smetalo pa čak i nekom ko je ateista da ga njegov narod nakon smrti pominje kao " pravednika" ,stvarno ne vidim ništa loše u tome i oni koji to vide ,vide to iz nekog drugog razloga,političkog. Sad znam da Mrki ide i traži onu ženu koja se jedina od 8000 srebreničkih žrtava nešto bunila zbog tog naziva "šehid" i to će njemu sad biti neki dokaz lafo. Ljudi su takvi ,uvjek ima neko ko se ne slaže :cudi

nezaboravna
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by nezaboravna » 25 Mar 2012, 21:00

Jaca wrote:posto je tema otisla u helac da kazem i to da su svi oni te podatke nasli negdje na netu ili procitali a svi znamo da su historiju uvijek pisali pobjednici i pisali onako kako je njima odgovaralo ...i koliko je to bilo tacno sam bog zna niko od nas nije bio tamo u to vrijeme da to potvrdi a i da je bio tamo opet bi po nekom svom nahodjenu pisao neku svoju varijantu .........
sta je pisac htio da kaze : ruzno je da se uopste raspravlja o ljudima koji su dali svoje zivote (ili su im zivoti oduzeti na neki drugi nacin) u tom ratu nazivali ih vi shehidima ili zrtvama rata nije vase da o tome raspravljate .
Svaka ti cast ,naravno da je ruzno i njih treba pustit da u miru pocivaju :ok :ok
Tko ti priča o tuđim manama, drugima će pričati o tvojim
Ako ti život da 1000 razloga za plač, ti nađi 1001 razlog za smijeh.

visper
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by visper » 25 Mar 2012, 21:45

Jedno pitanje za ove sto pisu o sehidima ovdje. Dali imate vi licno nekog iz domacinstva da je sehid ili dali ste na rukama drzali nekog sehida ili barem nekog od njih sami ukopali ako jeste onda vam se cudim ako ne tako vam ALaha ne pisite gluposti .AKo se neko ovim postom nasao pogodjen to mi je i bila namjera. Ostavite one koji su na bozijem putu stradali na miru.
NE CINI DRUGIMA ONO STO NEZELIS DA TEBI DRUGI CINE

gejsha
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 1 time

Post by gejsha » 25 Mar 2012, 21:55

visper wrote:Jedno pitanje za ove sto pisu o sehidima ovdje. Dali imate vi licno nekog iz domacinstva da je sehid ili dali ste na rukama drzali nekog sehida ili barem nekog od njih sami ukopali ako jeste onda vam se cudim ako ne tako vam ALaha ne pisite gluposti .AKo se neko ovim postom nasao pogodjen to mi je i bila namjera. Ostavite one koji su na bozijem putu stradali na miru.
Svaka čast na komentaru.
Ružno je raspravljati o takvim stvarima , oni su dali svoje živote da bi mi sada živjeli u miru.
Nije sloboda sa neba pala, za nju je sestra dva brata dala..

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 26 Mar 2012, 00:38

nezaboravna wrote:
Svaka ti cast ,naravno da je ruzno i njih treba pustit da u miru pocivaju :ok :ok
Slažem se sa vama dvjema al bih i dodao, da u ovom ratu baš i nije bilo pobjednika al je zato vrhuška tri naroda sustavno zayebala i zayebava svoj narod pa i to u vezi šehida.
Šehid ,......... kao kako to "lijepo" zvuči , koja je to kao čast a namjerno se zapostavlja upotreba žrtve rata !
Jer da su žrtve rata, onda bi za taj rat trebao neko i materialno odgovarati, ovako je pojeo vuk magarca.
Putem automatizacije uz pomoć vjere se ne postaje šehid pa da se neko trudi koliko god želi.

Većina se je borila za goli opstanak i za državu a vjera im nije ni naumpala
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N » 26 Mar 2012, 07:01

Kako ti to znaš ? Opet pričaš gluposti jer svi koji su preživjeli i recimo invalidi su ili su bili u logoru , vode se kao "žrtve rata " ,a protiv rs-a su na hiljade građana podignule tužbe ? I šta ćemo sad :pusi

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N » 26 Mar 2012, 07:26

Sjećam se kad mi je pričao jedan rođak koji je nakon rata došao iz Njemačke kući ,pa kaže
"Nisam neki vjernik al kad sam tamo u tuđini čuo stihove ,šehidski rastanak , pa kad kaže "da na krilima ezana stigne miris Ramazana iz naše čaršije" , sjetio sam se tačno tog mirisa somuna pred akšam i radosti kad zauči ezan i osjetio sam samo jedno : da želim umrijeti za tu Bosnu i tu čaršijui da je to jedino što bi me usrećilo "
treba poslušati početak u kojem se kaže da je muzika napisana davno prije ali da niko nije napisao text koji bi se stopio sa pjesmom. E, ovaj text je napisan u hladnim, gladnim i krvavim sarajevskim noćima i samo je ovakav text mogao postati legendaran
[media]Za0LX3et8gM[/media]

Natalie
Na probnom
Na probnom

Post by Natalie » 26 Mar 2012, 21:47

Ako su porodice ostale bez hranioca, trebalo je na neki drugi način da se uredi njihovo materijalno obezbijeđenje, a ne preko poginulog borca. Trebalo je napraviti socijalnu kartu, otvoriti radna mjesta, omogučiti rad i zaradu, a ne davati privilegije zbog titule koja je eventualno zaslužena za život poslije smrti.
Sa ovim se slažem. Ova problematika se trebala drugačije urediti. Ovako ispada kao da naplaćuju onoga koji je poginuo. Ružno zvuči, ali je tako.
Ja bih mnoge stvari shvatila, da mi ih drugi nisu objasnili...

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 26 Mar 2012, 23:13

Po mom shvatanju su šehidi pripadnici islama- vjernici , koji su se borili ne po međunarodnim pravilima ratovanja već po vjerskim pravilima.
Tako ja shvatih.
Tako shvatih u nadi da nikog ne uvrijedih :pusi

hojla
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by hojla » 26 Mar 2012, 23:27

ma šehid je onaj ko život dade da zaštiti nejač.....ne udaraj sirotinju....nikom nije kriva a najlakše se na njoj naplatit ..... a mi sad mislimo svak ko poginu je šehid....valja bit gazija.....a istina je duboka voda....puno njih potonu neproplivavši.
Our solution mind revolution

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 26 Mar 2012, 23:31

Negdje pročitah ovo ; To je titula koja se daje muslimanima nakon smrti, ukoliko umru ispunjavajući religijske zapovijedi, ili tokom rata za religiju.

hojla
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by hojla » 26 Mar 2012, 23:35

mrki62 wrote:Negdje pročitah ovo ; To je titula koja se daje muslimanima nakon smrti, ukoliko umru ispunjavajući religijske zapovijedi, ili tokom rata za religiju.
šehid nije titula....
i nisu svi šehitluci u vjerskom rat nikli...
Our solution mind revolution

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 26 Mar 2012, 23:37

Sheval wrote: Moj savjet,nemoj na ovako osjetljivim temama tražiti neke zaključke.
Ovo ti govorim iskreno.
Nije zaključak, već PO MOM SHVATANJU a valjda imam pravo shvatiti onako kako shvatam i da ne budem nečiji kliše.
Jer generalizirati sve umrle sa jednom riječju je po mom shvatanju nekulturno.
Ima njih koji su umrli i prirodnom smrću a proglašeni su šehidima.
@ hojla , nisam ja mislio da li je titula ili nije, ja sam samo prenio sa jednog foruma to napisano a mada se upravo za BiH može reći da se je upravo to desilo.
Dalje, bio je rat i u Hrvatskoj , bilo je i tamo boraca za Hrvatsku , ima li tamo šehida ????
I za kraj ,ja sad idem spavati a za vas sve , koji ne odobravate raspravu o šehidima jedno pitanje; Da li je Muhamed a.s. šehid ?
Eto, nadam se da shvatate moju poruku :pusi

visper
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Re: Žalbe i sugestije

Post by visper » 27 Mar 2012, 19:00

mrki62 wrote:
Maja wrote:Žao mi je što ću te razočarati, ali ne vrti se sve oko tebe i tvojih "činjenica".
Zaključana je iz posve drugog razloga.
Yebat ga, svako ima svoje činjenice pa tako i ti koja si prebacila tu temu u kontejner.
Činjenica je da su muslimani i u Hrvatskoj ginuli u ratu a ja sam eto rodom iz te Hrvatske al za čudo božije u Hrvatskoj nema šehida a ista islamska zajednica.
Nema veze, razloge imate i imajte ih.
I ja sam trazio da se ukine medjutim Maja ju je samo prebacila u kontejner i neke postove izbrisala .Posto bas ti lupas kao maksim po diviziji i pise bljuvotine iako si dovoljno odrastao da shvatis sta nije lijepo.Evo ti za informaciju samo par definicija o onom sto ti izvlacis svoje zakljucke .
Ucenjaci Safijske pravne skole kazu: " Sehid je onaj ko pogine u borbi protiv nevjernika ili podlegne zbog rane zadobivene u toj borbi."

Kod Hanefijske pravne skole je: " sehid onaj koga na bojnom polju ubiju musrici, ili ga muslimani nakon bitke pronadu ranjenog na mjestu okrsaja"

Malikijski ucenjaci su rekli: "sehid je onaj koga su na bojnom polju ubili musrici"

Hanbelijski ucenjaci tvrde da je: "sehid onaj kome uzrok smrti bude borba protiv nevjernika ili pobunjenika, i onaj ko bude ubijen od ruku nevjernika ili nasilnika, i ko bude ubijen na pravdi Boga pa i ako je maloljetan (ili lud) svejedno bio musko ili zensko"

Ovo su definicije pojma rijeci sehid po stavovima cetiri priznate pravne skole u Islamu. Ovaj definicija je bitna zbog donosenja propisa u vezi sehida. A ti propisi su:

- sehid se ne gasuli
- ne oblaci se u kefine, ukopava se u odjeci u kojoj je poginuo
- ne klanja mu se dzenaza / izuzetak je hanefijska pravna skola, koja klanja dzenazu sehidu.
Ovoliko o ovom slucaju i nemam namjeru da se niskim prepisujem na ovu temu. Majo zao mi je sto je tema stvoje strane jako lijepo zamisljena al eto ima i takvih kome nista nije sveto i ko nemoze drugacije na sebe skrenuti paznju vec blati i prepire se cak i oko mrtvih.Sellam Bosanci i Hercegovci gdje god da ste
NE CINI DRUGIMA ONO STO NEZELIS DA TEBI DRUGI CINE

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 27 Mar 2012, 19:14

visper wrote: ko nemoze drugacije na sebe skrenuti paznju vec blati i prepire se cak i oko mrtvih.Sellam Bosanci i Hercegovci gdje god da ste
Nastupaš poput Srba 90 - ih godina, još malo pa ćeš reći; Cio svijet nas mrzi , jer na svako moje pisanje koje se kosi s tvojim shvatanjem ti i tebi slični to tumačite blatenjem i prepiranjem.
Zašto nisu šehidi oni koji se nisu borili u ABiH, zašto nisu šehidi oni muslimani što su se borili u HOSU u HVO ili čak oni što su se borili prije rata u BiH a to je u Hrvatskoj.
Mnogi muslimani su dali svoje živote za Hrvatsku a niko ih ne nazva šehidima a ista islamska zajednica.
I kad već pišeš i ovo ;
- sehid se ne gasuli
- ne oblaci se u kefine, ukopava se u odjeci u kojoj je poginuo
Opisuješ neka pravila a tih pravila u BiH nije bilo u BiH je kapric glavno pravilo !!!!!

Jel uistinu to tako bilo kako opisuješ ?

Seruckate pojedini sa svojim utuvljenim tobože nekim ponosom i pravilima a vođstvo je to koje vas blati i koje stvara prepirke sa svojim namjernim razdvajanjem na naši i vaši.
Kad smo kod vaši i naši , ...... jesul i Fikretovci šehidi, pitam jer su se i oni borili onako kao i Armija BiH .
Gluposti su bile i gluposti će biti.
Za kraj, mnogi će se javiti Maji da me izbaci sa foruma a ja poručujem da vam slobodno može ispuniti želju - bar što se meni kao pojedinca tiče.

Mic-Sokoli
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Mic-Sokoli » 27 Mar 2012, 19:22

bar što se meni kao pojedinca tiče.
Sta je pravilno sto se meni tice ili mene

Hahahaha mrki kako ti ne dosadi zivota ti?
Sehid je onaj kojeg Allah primi kao takvog,a mi mozemo nagadjati na osnovu nekih propisa da je neko potencijalni Sehid,zadnja Instanca je tamo.
http://www.youtube.com/watch?v=W2QmK8XszUM

Se shqiptari i fort si guri,
Jo s'lufton pa u mbështet për muri
Po kur t'pshtetët dije djallë
O zor asht turrin me ja ndalë!

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 27 Mar 2012, 19:30

Mic-Sokoli wrote:
Sta je pravilno sto se meni tice ili mene

Hahahaha mrki kako ti ne dosadi zivota ti?
Sehid je onaj kojeg Allah primi kao takvog,a mi mozemo nagadjati na osnovu nekih propisa da je neko potencijalni Sehid,zadnja Instanca je tamo.
bar što se mene kao pojedinca tiče,....... yebi ga, greška :pusi
u vezi tvog opisa je meni jasno i prihvatam al ne mogu ćutati u vezi generaliziranja svih koji su provodili jednoumnu politiku i putem automatizma su se proglašavali sljedbenici jednoumne politike a svi ostali koji su muslimani za divno čudo ne dobiše naziv šehid .
Tvoj opis je ok, il bilo čiji al se ne može razdvajati raja na naše i vaše i sl.

Dr.Vejsil Hetjimitj
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Dr.Vejsil Hetjimitj » 27 Mar 2012, 23:10

mrki62 wrote:
Maja wrote:Žao mi je što ću te razočarati, ali ne vrti se sve oko tebe i tvojih "činjenica".
Zaključana je iz posve drugog razloga.
Yebat ga, svako ima svoje činjenice pa tako i ti koja si prebacila tu temu u kontejner.
Činjenica je da su muslimani i u Hrvatskoj ginuli u ratu a ja sam eto rodom iz te Hrvatske al za čudo božije u Hrvatskoj nema šehida a ista islamska zajednica.
Nema veze, razloge imate i imajte ih.
a zasto tebi smetaju sehidi?

Moga djeda su streljali i on je sehid i za nas je bio i ostace sehid.

Tebi ako smeta ti nazivaj svoje najmilije ako hoces "mrtvim stakorima" meni je svejedno a pusti mene i druge da zivimo u skladu sa svojom tradicijom i kulturom
izbjeglicaizbezsmisla

Dr.Vejsil Hetjimitj
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Dr.Vejsil Hetjimitj » 27 Mar 2012, 23:21

Maja wrote::lupa
Pročitaj šesti post odozgo pa malo mućni glavom.
Zašto bi žena koja nikad ne učestvuje u političkim i religijskim temama tražila da se ta tema obriše?

Stvarno mrki mislila sam da si malo razumniji.
Ja, ni iko od moderatora nikad nismo obrisali postove i teme sa kojima se ne slažemo. Ko ono neki dan upita kako je orjentisan ovaj forum... Zar mora biti orjentisan? Svako može iznijeti svoje mišljenje bez obzira je li ljubitelj Alije, Babe, Dodika ili bilo koga.
I pusti mi te priče kako se nešto zataškava. Niđe veze s vezom :dole
hehehe

iskustvo me uci da je svaki tkzv. "pro-bosanski forum" zapravo propagandna centrala reket partije b-h tenisera... ne mora znacit' da je i ovaj ali par likova me podsjeti na to.Inace reketasi znaju da Gebelsovu taktiku propagande i kakva je moc medija pa ih zato i kontrolisu :)
izbjeglicaizbezsmisla

Locked

Return to “Kontejner”