Neka oni vani očuvaju nam Bosnu. Svaka čast našim bosancima u Turskoj... Ovdje se u samoj Bosni mnogo toga izgubilo.

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo
Nije "Kraljevina Jugoslavija" nego Srbi.Dust wrote:Moja prapranana i dido su se selili dva puta u Tursku, krajem 19-tog vijeka prvi put i negdje 1917 drugi put. Oba puta je ih Kraljevina Jugoslavije tjerala, a u Turskoj im se nije ostajalo, jer nije bilo to to. Da su ostali, ja bih sada mozda bila Seherzada
Drago mi je da ima nasih tako daleko i da se tradicija tako ocuvala.
Nesto mi skroz poznato zvuciDust wrote:Da, Srbi iz Kraljevine Jugoslavije.
Nije to nista. Cini mi se, da sam citao, da su i prije 19. vijeka, bosanski vojnici, isli negdje u Afriku, cuvati granice, otomanskog carstva. ostali su podugo i bilo ih je,Bušnak (arapski: بشناق) je arabizacija naziva "Bošnjak" i uobičajeno prezime u malom skupu Palestinaca koji su potomci Bošnjaka, vojnika koje je osmanska vlada opravila u Palestinu krajem 19. vijeka za ukrijepljenje vojničkih snaga u tom kraju
Krokodil Behko wrote:
Moja pranena a nakon nje, sestra od nene, svake godine u jednom sumarku,
nadomak Bijeljine, koji je nekada pripadao mojim precima, kopale su po busen
zemlje, da mu posalju u Tursku, jer on bez bosanske zemlje, u emotivnom
smislu, nije mogao funkcionirati. Umro je sa Bosnom na usnama takoreci.
A vidi tuge da njihovi "potomci" danas zive kao gradjani 13 reda, na rubu svih rubova, a sute i trpe u tisini.carobnjak Nurudin wrote:Pogledajte samo zašto su sve dizali bune
Ma ko kaže ,ja se uvjek nešto bunim Ovdje na forumu najvišebutterfly wrote:A vidi tuge da njihovi "potomci" danas zive kao gradjani 13 reda, na rubu svih rubova, a sute i trpe u tisini.carobnjak Nurudin wrote:Pogledajte samo zašto su sve dizali bune
Neki su konačno doživjeli da budu svoj na svome a opet su poslije rata otišli iz BiH a neki tek sad uviđaju da je yebeno biti svoj na svome i na sve načine žele napustiti BiH, neki trbuhom za kruhom a neki za stalno.butterfly wrote: A vidi tuge da njihovi "potomci" danas zive kao gradjani 13 reda, na rubu svih rubova, a sute i trpe u tisini.
Users browsing this forum: No registered users and 1 guest