Hljeb

Kolači, torte, zimnice, pića
silence
Inventar foruma
Inventar foruma
Status: Offline

Re: Hljeb

Post by silence » 01 Apr 2012, 22:22

Ideja, ne muči tebe žgaravica od domačeg hljeba, nego te muči zbog toga što je taj hljeb nepravilno pripremljen. Ne smije se hljeb ostaviti da puno uskisne, tj. da puno stoji i previše nakvasa. Tada tjesto postaje kiselo i to je ono što muči i stavra kiselinu u želicu.
Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)

Ideja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Ideja » 01 Apr 2012, 22:25

Tiha trovačica wrote:Ideja, ne muči tebe žgaravica od domačeg hljeba, nego te muči zbog toga što je taj hljeb nepravilno pripremljen. Ne smije se hljeb ostaviti da puno uskisne, tj. da puno stoji i previše nakvasa. Tada tjesto postaje kiselo i to je ono što muči i stavra kiselinu u želicu.
Moguće. Kao što rekoh ne pečem hljeb za sebe ali kad sam negdje u gostima gdje se jede domaći kruh, odmah primijetim promjene.
"Jer, bez imalo sumnje, drvo za moj tabut raste. I platno posmrtno, moje, neko negdje tka... "

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7389 times
Been thanked: 17187 times

Post by Maja » 01 Apr 2012, 22:59

Ja isto tako ako nema hljeba od Žitoprometa kupim zvijezdu, samo je ova na Behkovoj slici nekako ružna. A sendvić uvijek pravim u pletenici. Kifle ne volim jer su mi slatkaste i one koje trebaju biti slane.
"Klas" usvoj "crni" hljeb dodaje braon boju, a ne integralno brašno. Onaj crni hljeb je crn od boje.
Mogu ti potvrditi iz prve ruke, doduše to je davno bilo i ne znam koji proizvođač je u pitanju.
Otišla sam u pekaru i tražila crni hljeb, a lik mi je rekao nema, nije nam boja još došla :lupa

Samo mi nije jasno što ga nisam tada malo podrobnije ispitala, ali eto nisam. Davno je to bilo, ima i 10g.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9118 times
Been thanked: 10813 times

Post by Krokodil Behko » 01 Apr 2012, 23:02

Pemba wrote:Ja isto tako ako nema hljeba od Žitoprometa kupim zvijezdu, samo je ova na Behkovoj slici nekako ružna. A sendvić uvijek pravim u pletenici. Kifle ne volim jer su mi slatkaste i one koje trebaju biti slane.
"Klas" usvoj "crni" hljeb dodaje braon boju, a ne integralno brašno. Onaj crni hljeb je crn od boje.
Mogu ti potvrditi iz prve ruke, doduše to je davno bilo i ne znam koji proizvođač je u pitanju.
Otišla sam u pekaru i tražila crni hljeb, a lik mi je rekao nema, nije nam boja još došla :lupa

Samo mi nije jasno što ga nisam tada malo podrobnije ispitala, ali eto nisam. Davno je to bilo, ima i 10g.
ma ja sam samo htio dati prikaz. To je taj, samo sto ja kupujem od bijelog
brasna i u privatnoj pekari. Ne slazem se sa tolikim kritikama na racun Klasa.
Uopste nije zilava kora ako hljeb odstoji koji sat u kesi. Cak sta vise, tesko je
naci bolji od njega. Makar se zna, da je to iz neke firme, koja proizvodi bas
standardizirane proizvode. Mozda nisu sjajni ali su bolji od ostalih.
I brasno im je bolje. Pogotovo onaj zlatni puder.

Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja » 01 Apr 2012, 23:07

Nisam ni kritikovala Klas. Meni nije loš njihov integralni hljeb narezan na kriške. Pun je sjemenki ali je i skup brate. 2,4km

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 01 Apr 2012, 23:14

Ups... Nije ti nego Tiha Trovacica.
Ona kaze da joj se ne svidja Klas :cudi
A ja vala, ne nadjoh bolji u ovom kraju.
Ima ih i takvih, da "pobrasne" koru pa bude jos vise suh
i nikako mi ne pase. Pa ih ima koji su masni nekako.

silence
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by silence » 01 Apr 2012, 23:16

Šefket Ramadani wrote:

Uopste nije zilava kora ako hljeb odstoji koji sat u kesi. Cak sta vise, tesko je
Ne znam šta vi tamo dobivate od Klasa, ali ovdje je kora žilava. Za moj ukus,nije dobar. Ne volim to reći za hljeb. Sprindov hljeb je puno bolji i kvalitetniji.
Ali, ipak je domaći hljeb najbolji.

A brašno im je dobro i večinom kupujem "Klas" brašno.
:D
(Arapska poslovica)

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 01 Apr 2012, 23:19

Tiha trovačica wrote:
Šefket Ramadani wrote:

Ne znam šta vi tamo dobivate od Klasa, ali ovdje je kora žilava. Za moj ukus,nije dobar. Ne volim to reći za hljeb. Sprindov hljeb je puno bolji i kvalitetniji.
Ali, ipak je domaći hljeb najbolji.

A brašno im je dobro i večinom kupujem "Klas" brašno.
:D
U SA kantonu, valjda su dostupni svi klasovi proizvodi.
U supermarketu, ima takvih hljebova iz te pekare, da covjeku pamet stane.
Imaju i neki ogromni okrugli polu-bijeli. taj je bas sladak i ukusan. Ali
svi ti specijalni hljebovi su skupi. Taj veliki okrugli, sigurno nije jeftiniji od
2.5 maraka.

silence
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by silence » 01 Apr 2012, 23:29

Ne znam, ja ih ne kupujem i uopšte me ne privlaće ti neki "modeli" hljeba. Rekoh da ima neka privatna pekara i prave domaći hljeb "nanin", taj kupujem. Kada i prenoći ostaje svjež.

A da li neko zna nešto o ovom pekaču hljeba? Ja nemam sa ovim iskustvo, a čula sam da je divna stvar u domačinstvu. Oni koji ga koriste, kažu da ukusniji hljeb nisu jeli. Najvažnije kod ovog pekača po meni je da se može programirati i ispeči hljeb u određeno vrijeme. :D

----------- Image

http://newsroom.electrolux.com/hr/2010/ ... aca-kruha/
(Arapska poslovica)

Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma
Been thanked: 1 time

Post by Konsultant » 02 Apr 2012, 09:07

silence wrote:A da li neko zna nešto o ovom pekaču hljeba? Ja nemam sa ovim iskustvo, a čula sam da je divna stvar u domačinstvu. Oni koji ga koriste, kažu da ukusniji hljeb nisu jeli. Najvažnije kod ovog pekača po meni je da se može programirati i ispeči hljeb u određeno vrijeme. :D
nisam probao ali ne moze biti ko rucno pravljeni/peceni u sporetu na drva.

silence
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by silence » 02 Apr 2012, 12:18

Pa i nije baš tako. Oni koji su spremali hljeb na ovaj način ne kažu tako. Ne znam, nisam ga probala :D , pričam iz tuđeg iskustva. Ali kada malo bolje razmislim ova "mašina" je bolja od špreta na drva. Ima mnogo prednosti. Ne mora se ložiti vatra i ne mora se hljeb stalno okretati da ne izgori. Šporet na drva ne možeš isprogramirati da se sam uključi, ispeče hljeb u određeno vrijeme i isključi se. Ima još jedna prednost, posebno ljeti ako želimo domaći hljeb nema dodatnog zagrijavanja kuhinje, od zagrijavanja rerne. Ali kažu ovaj hljeb ima i svojih nedostataka. Kažu da ga se može mnogo pojesti zbog njegovog ukusa... :lupa
(Arapska poslovica)

alma75
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by alma75 » 03 Apr 2012, 00:17

Najviše volim domaći i pravim ga uglavnom. Nekad integralni, nekad bijeli i po onom univerzalnom receptu, s tim što kad pripremam za pečenje, tijesto rastanjim oklagijom i umotam kao štrudlu. Hljeb iz pekača sam probala, nije me se baš dojmio, nekako mi je previše industrijski. A i ja sam razmišljala da ga kupim.
Nedavno sam dobila dobar recept za kiflice, pokvariću vagu, majke mi :haha

silence
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by silence » 07 May 2012, 20:54

alma75 wrote:Najviše volim domaći i pravim ga uglavnom. Nekad integralni, nekad bijeli i po onom univerzalnom receptu, s tim što kad pripremam za pečenje, tijesto rastanjim oklagijom i umotam kao štrudlu. Hljeb iz pekača sam probala, nije me se baš dojmio, nekako mi je previše industrijski. A i ja sam razmišljala da ga kupim.
Nedavno sam dobila dobar recept za kiflice, pokvariću vagu, majke mi :haha
Alma, ja ne znam da je ovo univerzalni recept za hljeb. Nisam nikada ovako pravila, nego klasični hljeb. Brašno, so, kvasac, mlalaka voda ...zamijesiti, pustiti da nadođe..prekuhati i staviti u tepsiju. Sačekati da se ponovo digne i staviti u vruću rernu da se peče.
Napiši nam kako spremaš hljeb... :D

Eh, danas sam pojela dobar domaći hljeb. Kada mijesim, naptavim tijesto, ni suviše meko, ni tvrdo, onako srednje gustoće i pustim da nadođe. Danas sam omaškom nalila malo više vode i dobijem skroz rijetko tijesto :sok. Gledam i pomislim da ostavim tako da vidim kakav ću hljeb da dobijem. Pustila sam da nadođe, premijesila i pošto je tijesto bilo baš tečno, izlijem u tepsiju. Ali sam koristila malo veću da mi ne bi prilikom pečenja prekipio preko tepsije. Stavila sam ga u vruću rernu na 250°C - 5 minuta, a onda smanjila na 180°C i pekla 30 min. Hljeb je bio fenomenalan. Mekan kao somun. Ukus prekrasan. Ubuduće ću samo na ovaj način da pravim hljeb. Nekada i "greška" koristi. :D
(Arapska poslovica)

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 624 times

Post by Zagorka » 07 May 2012, 21:06

Neki dan na povratku kući kupim ustipke,medjutim kad sam pocela jesti,tijesto zivo unutra,tece kao kad ga uzlijevate iz vangela :sok (kao kad je krofna punjena necim,tako je sredina potpuno prijesna bila)..... :lupa
Toliko o kupovnim pecivima kod nas,ali kad se nema vremena,mora se nesto i uzeti......

p.s.sile nezz kako ti je uspjelo,znam da se obicno rijetko tijesto ne digne i spljosne,tako da je to promasaj,eh,sad,mozda ima i do brasna :cudi
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.

silence
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by silence » 07 May 2012, 21:11

Ja nikada to prženo gotovo pecivo ne bih kupila, ako ništa a to je zbog ulja...

Znaš MB. šta ja znam da uradim. Ako recimo napravim malo više uštipaka, višak stavim u kesice i u zamrzivač. Kada mi se jedu, podgrijem ih u mikrovalnoj i budu kao da su tek pečeni. Samo ih treba u zamrzivač staviti odmah poslije hlađenja. Tako možeš i ti da uradiš, pa da imaš kada ti se žuri. Ja pravim one lokume (peksimete).
(Arapska poslovica)

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 624 times

Post by Zagorka » 07 May 2012, 21:24

Cuj,nisam to nikad radila......nezz kakvi su ti to lokumi,ja one standardne,sto lice palacinkama samo ide prasak za pecivo i budu mali,okrugli,rumeni....a ponekad i one od kruha kad otkines pa u tavi kao malu lepinjicu peces,to kad nema peciva u kući,a dugo ti peći kruh....
Ma ne volim ni ja kupovati,ali sta cu kad nekad po cijeli dan budem odsutna zbog obaveza,moram jesti vani,ili ponijeti usput kući hranu...
;)
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.

silence
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by silence » 07 May 2012, 21:25

madam Bovary wrote:Neki dan na povratku kući kupim ustipke,medjutim kad sam pocela jesti,tijesto zivo unutra,tece kao kad ga uzlijevate iz vangela :sok (kao kad je krofna punjena necim,tako je sredina potpuno prijesna bila)..... :lupa
Toliko o kupovnim pecivima kod nas,ali kad se nema vremena,mora se nesto i uzeti......

p.s.sile nezz kako ti je uspjelo,znam da se obicno rijetko tijesto ne digne i spljosne,tako da je to promasaj,eh,sad,mozda ima i do brasna :cudi
Ovo nisam vidjela. Uspjelo MB. Fino se diglo, pa ga prekuhala i opet nadošlo u tepsiji. Brašno je "Klas" tip 500. kvasac čini mi se neki uvozni, vakumirani. I da kažem, već duže vrijeme kupujem samo ovaj vakumirni kvasac i pokazao se bolji od onog di-go kvasca u kesicama.
(Arapska poslovica)

silence
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by silence » 07 May 2012, 21:31

madam Bovary wrote:Cuj,nisam to nikad radila......nezz kakvi su ti to lokumi,ja one standardne,sto lice palacinkama samo ide prasak za pecivo i budu mali,okrugli,rumeni....a ponekad i one od kruha kad otkines pa u tavi kao malu lepinjicu peces,to kad nema peciva u kući,a dugo ti peći kruh....
Ma ne volim ni ja kupovati,ali sta cu kad nekad po cijeli dan budem odsutna zbog obaveza,moram jesti vani,ili ponijeti usput kući hranu...
;)
Ima slika na temi "Slike naše hrane". Ja ih zovem lokumi, a neko peksimeti, a neko opet samo uštipci. Tu ide jaje, jogurt, brašno, so i prašak za pecivo. Zamijesi se tijesto kao za pitu, razvalja malo deblja jufka i režeš kako želiš. Ja režem romboide, to im je pravi oblik. Pržiš ih u vrelom ulju i mora ga biti dosta da se potope kada ih staviš. Napušu se kao balon... :hihi Meni se dopadaju zato što uopšte nisu masni, ne piju nimalo ulja.
(Arapska poslovica)

Ideja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Ideja » 07 May 2012, 23:09

Ideja wrote:Kao što rekoh ne pečem hljeb za sebe ali kad sam negdje u gostima gdje se jede domaći kruh, odmah primijetim promjene.
:valja oooo nebesa, ako ovo vide moji Krajišnici, svašta će mi izgovoriti
"Jer, bez imalo sumnje, drvo za moj tabut raste. I platno posmrtno, moje, neko negdje tka... "

Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja » 07 May 2012, 23:25

madam Bovary wrote: p.s.sile nezz kako ti je uspjelo,znam da se obicno rijetko tijesto ne digne i spljosne,
I kod mene je tako.

Zakuham skroz mali i pustim da naraste pa bude lagan i šupljikav unutra

Image

Post Reply

Return to “Kulinarstvo”