Hljeb
Re: Hljeb
Ideja, ne muči tebe žgaravica od domačeg hljeba, nego te muči zbog toga što je taj hljeb nepravilno pripremljen. Ne smije se hljeb ostaviti da puno uskisne, tj. da puno stoji i previše nakvasa. Tada tjesto postaje kiselo i to je ono što muči i stavra kiselinu u želicu.
Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)
(Arapska poslovica)
Moguće. Kao što rekoh ne pečem hljeb za sebe ali kad sam negdje u gostima gdje se jede domaći kruh, odmah primijetim promjene.Tiha trovačica wrote:Ideja, ne muči tebe žgaravica od domačeg hljeba, nego te muči zbog toga što je taj hljeb nepravilno pripremljen. Ne smije se hljeb ostaviti da puno uskisne, tj. da puno stoji i previše nakvasa. Tada tjesto postaje kiselo i to je ono što muči i stavra kiselinu u želicu.
"Jer, bez imalo sumnje, drvo za moj tabut raste. I platno posmrtno, moje, neko negdje tka... "
- Maja
- Administrator
- Has thanked: 7389 times
- Been thanked: 17187 times
- Status: Offline
Ja isto tako ako nema hljeba od Žitoprometa kupim zvijezdu, samo je ova na Behkovoj slici nekako ružna. A sendvić uvijek pravim u pletenici. Kifle ne volim jer su mi slatkaste i one koje trebaju biti slane.
Otišla sam u pekaru i tražila crni hljeb, a lik mi je rekao nema, nije nam boja još došla
Samo mi nije jasno što ga nisam tada malo podrobnije ispitala, ali eto nisam. Davno je to bilo, ima i 10g.
Mogu ti potvrditi iz prve ruke, doduše to je davno bilo i ne znam koji proizvođač je u pitanju."Klas" usvoj "crni" hljeb dodaje braon boju, a ne integralno brašno. Onaj crni hljeb je crn od boje.
Otišla sam u pekaru i tražila crni hljeb, a lik mi je rekao nema, nije nam boja još došla

Samo mi nije jasno što ga nisam tada malo podrobnije ispitala, ali eto nisam. Davno je to bilo, ima i 10g.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 9118 times
- Been thanked: 10813 times
ma ja sam samo htio dati prikaz. To je taj, samo sto ja kupujem od bijelogPemba wrote:Ja isto tako ako nema hljeba od Žitoprometa kupim zvijezdu, samo je ova na Behkovoj slici nekako ružna. A sendvić uvijek pravim u pletenici. Kifle ne volim jer su mi slatkaste i one koje trebaju biti slane.
Mogu ti potvrditi iz prve ruke, doduše to je davno bilo i ne znam koji proizvođač je u pitanju."Klas" usvoj "crni" hljeb dodaje braon boju, a ne integralno brašno. Onaj crni hljeb je crn od boje.
Otišla sam u pekaru i tražila crni hljeb, a lik mi je rekao nema, nije nam boja još došla![]()
brasna i u privatnoj pekari. Ne slazem se sa tolikim kritikama na racun Klasa.
Uopste nije zilava kora ako hljeb odstoji koji sat u kesi. Cak sta vise, tesko je
naci bolji od njega. Makar se zna, da je to iz neke firme, koja proizvodi bas
standardizirane proizvode. Mozda nisu sjajni ali su bolji od ostalih.
I brasno im je bolje. Pogotovo onaj zlatni puder.
- Maja
- Administrator
Nisam ni kritikovala Klas. Meni nije loš njihov integralni hljeb narezan na kriške. Pun je sjemenki ali je i skup brate. 2,4km
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
Ups... Nije ti nego Tiha Trovacica.
Ona kaze da joj se ne svidja Klas
A ja vala, ne nadjoh bolji u ovom kraju.
Ima ih i takvih, da "pobrasne" koru pa bude jos vise suh
i nikako mi ne pase. Pa ih ima koji su masni nekako.
Ona kaze da joj se ne svidja Klas

A ja vala, ne nadjoh bolji u ovom kraju.
Ima ih i takvih, da "pobrasne" koru pa bude jos vise suh
i nikako mi ne pase. Pa ih ima koji su masni nekako.
Ne znam šta vi tamo dobivate od Klasa, ali ovdje je kora žilava. Za moj ukus,nije dobar. Ne volim to reći za hljeb. Sprindov hljeb je puno bolji i kvalitetniji.Šefket Ramadani wrote:
ma ja sam samo htio dati prikaz. To je taj, samo sto ja kupujem od bijelog
Uopste nije zilava kora ako hljeb odstoji koji sat u kesi. Cak sta vise, tesko je
Ali, ipak je domaći hljeb najbolji.
A brašno im je dobro i večinom kupujem "Klas" brašno.

(Arapska poslovica)
(Arapska poslovica)
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
U SA kantonu, valjda su dostupni svi klasovi proizvodi.Tiha trovačica wrote:Ne znam šta vi tamo dobivate od Klasa, ali ovdje je kora žilava. Za moj ukus,nije dobar. Ne volim to reći za hljeb. Sprindov hljeb je puno bolji i kvalitetniji.Šefket Ramadani wrote:
ma ja sam samo htio dati prikaz. To je taj, samo sto ja kupujem od bijelog
Ali, ipak je domaći hljeb najbolji.
A brašno im je dobro i večinom kupujem "Klas" brašno.
U supermarketu, ima takvih hljebova iz te pekare, da covjeku pamet stane.
Imaju i neki ogromni okrugli polu-bijeli. taj je bas sladak i ukusan. Ali
svi ti specijalni hljebovi su skupi. Taj veliki okrugli, sigurno nije jeftiniji od
2.5 maraka.
Ne znam, ja ih ne kupujem i uopšte me ne privlaće ti neki "modeli" hljeba. Rekoh da ima neka privatna pekara i prave domaći hljeb "nanin", taj kupujem. Kada i prenoći ostaje svjež.
A da li neko zna nešto o ovom pekaču hljeba? Ja nemam sa ovim iskustvo, a čula sam da je divna stvar u domačinstvu. Oni koji ga koriste, kažu da ukusniji hljeb nisu jeli. Najvažnije kod ovog pekača po meni je da se može programirati i ispeči hljeb u određeno vrijeme.
-----------
http://newsroom.electrolux.com/hr/2010/ ... aca-kruha/
A da li neko zna nešto o ovom pekaču hljeba? Ja nemam sa ovim iskustvo, a čula sam da je divna stvar u domačinstvu. Oni koji ga koriste, kažu da ukusniji hljeb nisu jeli. Najvažnije kod ovog pekača po meni je da se može programirati i ispeči hljeb u određeno vrijeme.

-----------

http://newsroom.electrolux.com/hr/2010/ ... aca-kruha/
(Arapska poslovica)
(Arapska poslovica)
- Konsultant
- Legenda foruma
- Been thanked: 1 time
nisam probao ali ne moze biti ko rucno pravljeni/peceni u sporetu na drva.silence wrote:A da li neko zna nešto o ovom pekaču hljeba? Ja nemam sa ovim iskustvo, a čula sam da je divna stvar u domačinstvu. Oni koji ga koriste, kažu da ukusniji hljeb nisu jeli. Najvažnije kod ovog pekača po meni je da se može programirati i ispeči hljeb u određeno vrijeme.
Pa i nije baš tako. Oni koji su spremali hljeb na ovaj način ne kažu tako. Ne znam, nisam ga probala
, pričam iz tuđeg iskustva. Ali kada malo bolje razmislim ova "mašina" je bolja od špreta na drva. Ima mnogo prednosti. Ne mora se ložiti vatra i ne mora se hljeb stalno okretati da ne izgori. Šporet na drva ne možeš isprogramirati da se sam uključi, ispeče hljeb u određeno vrijeme i isključi se. Ima još jedna prednost, posebno ljeti ako želimo domaći hljeb nema dodatnog zagrijavanja kuhinje, od zagrijavanja rerne. Ali kažu ovaj hljeb ima i svojih nedostataka. Kažu da ga se može mnogo pojesti zbog njegovog ukusa...

(Arapska poslovica)
(Arapska poslovica)
Najviše volim domaći i pravim ga uglavnom. Nekad integralni, nekad bijeli i po onom univerzalnom receptu, s tim što kad pripremam za pečenje, tijesto rastanjim oklagijom i umotam kao štrudlu. Hljeb iz pekača sam probala, nije me se baš dojmio, nekako mi je previše industrijski. A i ja sam razmišljala da ga kupim.
Nedavno sam dobila dobar recept za kiflice, pokvariću vagu, majke mi

Alma, ja ne znam da je ovo univerzalni recept za hljeb. Nisam nikada ovako pravila, nego klasični hljeb. Brašno, so, kvasac, mlalaka voda ...zamijesiti, pustiti da nadođe..prekuhati i staviti u tepsiju. Sačekati da se ponovo digne i staviti u vruću rernu da se peče.alma75 wrote:Najviše volim domaći i pravim ga uglavnom. Nekad integralni, nekad bijeli i po onom univerzalnom receptu, s tim što kad pripremam za pečenje, tijesto rastanjim oklagijom i umotam kao štrudlu. Hljeb iz pekača sam probala, nije me se baš dojmio, nekako mi je previše industrijski. A i ja sam razmišljala da ga kupim.
Napiši nam kako spremaš hljeb...

Eh, danas sam pojela dobar domaći hljeb. Kada mijesim, naptavim tijesto, ni suviše meko, ni tvrdo, onako srednje gustoće i pustim da nadođe. Danas sam omaškom nalila malo više vode i dobijem skroz rijetko tijesto

(Arapska poslovica)
(Arapska poslovica)
- Zagorka
- Žena, majka, forumašica
- Has thanked: 424 times
- Been thanked: 624 times
Neki dan na povratku kući kupim ustipke,medjutim kad sam pocela jesti,tijesto zivo unutra,tece kao kad ga uzlijevate iz vangela
(kao kad je krofna punjena necim,tako je sredina potpuno prijesna bila).....
Toliko o kupovnim pecivima kod nas,ali kad se nema vremena,mora se nesto i uzeti......
p.s.sile nezz kako ti je uspjelo,znam da se obicno rijetko tijesto ne digne i spljosne,tako da je to promasaj,eh,sad,mozda ima i do brasna

Toliko o kupovnim pecivima kod nas,ali kad se nema vremena,mora se nesto i uzeti......
p.s.sile nezz kako ti je uspjelo,znam da se obicno rijetko tijesto ne digne i spljosne,tako da je to promasaj,eh,sad,mozda ima i do brasna

Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
Ja nikada to prženo gotovo pecivo ne bih kupila, ako ništa a to je zbog ulja...
Znaš MB. šta ja znam da uradim. Ako recimo napravim malo više uštipaka, višak stavim u kesice i u zamrzivač. Kada mi se jedu, podgrijem ih u mikrovalnoj i budu kao da su tek pečeni. Samo ih treba u zamrzivač staviti odmah poslije hlađenja. Tako možeš i ti da uradiš, pa da imaš kada ti se žuri. Ja pravim one lokume (peksimete).
Znaš MB. šta ja znam da uradim. Ako recimo napravim malo više uštipaka, višak stavim u kesice i u zamrzivač. Kada mi se jedu, podgrijem ih u mikrovalnoj i budu kao da su tek pečeni. Samo ih treba u zamrzivač staviti odmah poslije hlađenja. Tako možeš i ti da uradiš, pa da imaš kada ti se žuri. Ja pravim one lokume (peksimete).
(Arapska poslovica)
(Arapska poslovica)
- Zagorka
- Žena, majka, forumašica
- Has thanked: 424 times
- Been thanked: 624 times
Cuj,nisam to nikad radila......nezz kakvi su ti to lokumi,ja one standardne,sto lice palacinkama samo ide prasak za pecivo i budu mali,okrugli,rumeni....a ponekad i one od kruha kad otkines pa u tavi kao malu lepinjicu peces,to kad nema peciva u kući,a dugo ti peći kruh....
Ma ne volim ni ja kupovati,ali sta cu kad nekad po cijeli dan budem odsutna zbog obaveza,moram jesti vani,ili ponijeti usput kući hranu...

Ma ne volim ni ja kupovati,ali sta cu kad nekad po cijeli dan budem odsutna zbog obaveza,moram jesti vani,ili ponijeti usput kući hranu...

Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
Ovo nisam vidjela. Uspjelo MB. Fino se diglo, pa ga prekuhala i opet nadošlo u tepsiji. Brašno je "Klas" tip 500. kvasac čini mi se neki uvozni, vakumirani. I da kažem, već duže vrijeme kupujem samo ovaj vakumirni kvasac i pokazao se bolji od onog di-go kvasca u kesicama.madam Bovary wrote:Neki dan na povratku kući kupim ustipke,medjutim kad sam pocela jesti,tijesto zivo unutra,tece kao kad ga uzlijevate iz vangela(kao kad je krofna punjena necim,tako je sredina potpuno prijesna bila).....
![]()
(Arapska poslovica)
(Arapska poslovica)
Ima slika na temi "Slike naše hrane". Ja ih zovem lokumi, a neko peksimeti, a neko opet samo uštipci. Tu ide jaje, jogurt, brašno, so i prašak za pecivo. Zamijesi se tijesto kao za pitu, razvalja malo deblja jufka i režeš kako želiš. Ja režem romboide, to im je pravi oblik. Pržiš ih u vrelom ulju i mora ga biti dosta da se potope kada ih staviš. Napušu se kao balon...madam Bovary wrote:Cuj,nisam to nikad radila......nezz kakvi su ti to lokumi,ja one standardne,sto lice palacinkama samo ide prasak za pecivo i budu mali,okrugli,rumeni....a ponekad i one od kruha kad otkines pa u tavi kao malu lepinjicu peces,to kad nema peciva u kući,a dugo ti peći kruh....

(Arapska poslovica)
(Arapska poslovica)
Ideja wrote:Kao što rekoh ne pečem hljeb za sebe ali kad sam negdje u gostima gdje se jede domaći kruh, odmah primijetim promjene.

"Jer, bez imalo sumnje, drvo za moj tabut raste. I platno posmrtno, moje, neko negdje tka... "
- Maja
- Administrator
I kod mene je tako.madam Bovary wrote: p.s.sile nezz kako ti je uspjelo,znam da se obicno rijetko tijesto ne digne i spljosne,
Zakuham skroz mali i pustim da naraste pa bude lagan i šupljikav unutra