BiH na putu u EU i NATO
Moderators: Krokodil Behko, Duminjo
- Rockefeller
- Aktivni forumaš
- Status: Offline
Re: UN ne isključuju novi rat u Bosni i Hercegovini
Rat ili bar neredi su neminovnost. Sta radi Bosnjak/Bosanac?
Od deset:
- troje prodaju sve za veceru
- jedan ne zeli biti Bosnjak
- cetvorca bi da se zaboravi sve i da se zivi bez spominjanja proslosti
- jedan bi da svak' ode svojim putem
- i jedan ne da pardona ovoj ostaloj devetorci
Otprilike je ovakav presjek Bosanskog-Bosnjackog stanovnistva.Sta mozes ocekivati? Bas da nece biti rata. Ljudi su sada malo i umorni, ali to su samo matorci.
@Majo padne ponekad. I vratio bih se. Bih iskreno.
Od deset:
- troje prodaju sve za veceru
- jedan ne zeli biti Bosnjak
- cetvorca bi da se zaboravi sve i da se zivi bez spominjanja proslosti
- jedan bi da svak' ode svojim putem
- i jedan ne da pardona ovoj ostaloj devetorci
Otprilike je ovakav presjek Bosanskog-Bosnjackog stanovnistva.Sta mozes ocekivati? Bas da nece biti rata. Ljudi su sada malo i umorni, ali to su samo matorci.
@Majo padne ponekad. I vratio bih se. Bih iskreno.
Like Frankie said I did it my way!
Waving your banner all over the place
Shouting in the street, gonna take on the world someday
You got blood on your face, you big disgrace
Waving your banner all over the place
Opet bih gledao da odem vani mada sve to zavisi i od situacije na terenu. Ako imam šta braniti branio bih, ako ne vozdra.
Ne mislim da će naredni rat, ako ga bude ne daj Bože, biti nešto krvav. Znaju se crte, podijeljeno sve.
Opet bih gledao da odem vani mada sve to zavisi i od situacije na terenu. Ako imam šta braniti branio bih, ako ne vozdra.
Ne mislim da će naredni rat, ako ga bude ne daj Bože, biti nešto krvav. Znaju se crte, podijeljeno sve.

Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima
USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456
Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
- Maja
- Administrator
- Has thanked: 7590 times
- Been thanked: 17815 times
Teško, možda ponegdje. Dole kod vas. 

- harlekin
- Aktivni forumaš
- Has thanked: 163 times
- Been thanked: 354 times
zna i ovaj UN obradovat coeka 
da ikakav hamprc pocne odmah bi si nabrzaka sastavio listu ovih nasih ljigatora,mislim da bih potamanio od maticara do predsjednika sve sto ima veze s drzavnom sluzbom

da ikakav hamprc pocne odmah bi si nabrzaka sastavio listu ovih nasih ljigatora,mislim da bih potamanio od maticara do predsjednika sve sto ima veze s drzavnom sluzbom

- Pasaga
- Hadžija
- Has thanked: 3865 times
- Been thanked: 2907 times
[quote="Maja"]Padne li vama često na pamet kako biste postupili da počne novi rat ili da se možete vratiti u 91. biste li postupili isto?
Ostali gdje jeste, otišli vani, priključili se vojsci, glumili invalida da izbjegnete vojsku?[/quote]
NE silazi mi sa uma.
Postupio bi malo pametnije nego prosli put....neiskusan i relativno mlad.
O odlasku....bjezaniji....ni slucajno.
Zatvorit granice....i kao sto biva......ratni zakoni vaze.
Ostali gdje jeste, otišli vani, priključili se vojsci, glumili invalida da izbjegnete vojsku?[/quote]
NE silazi mi sa uma.
Postupio bi malo pametnije nego prosli put....neiskusan i relativno mlad.
O odlasku....bjezaniji....ni slucajno.
Zatvorit granice....i kao sto biva......ratni zakoni vaze.

Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
- Pasaga
- Hadžija
- Has thanked: 3865 times
- Been thanked: 2907 times
Ne sekiraj se brato.....Sheval wrote:Najviše za pucačinu su oni koje protekli rat nije ni dotakao,kao i oni koji su sada u Zagrebu,Salzburgu,Montrealu.Oni jedu kokice i sve ovo im je jedan veliki hobi i razbibriga.
Pederčine
Ako bi i bilo tog novog rata....
takvi bi najprije odveli se do potoka....
...pa onda dalje.
Jesil razumio.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
Lavlje_srce
-
- Inventar foruma
Kakav rat? Za sta se ekipa borila? Branili familiju dok su se pizduni zgotivili. Za sta bi se sad borili?
Oni sto su se borili za BiH po njima se pljuvalo i niko ih jebe za kurac. Nas 30 na forumu pa se ne mozemo dogovorit kakva bi nam bosna godila a za rata treba malo vise. Ljudi ostavili zivot, ruke, noge, familiju, zivce po rovovima za kurac. Rodjaku mi kaze novi komsija iz minhenske bojne da nije pravi bosnjak zato sto popije pivu jednom u tri mjeseca. Da ga nebi covjek probio.
Treba prvo skontat sta hocemo pa onda pricat o ratu.
Da nebi bilo ko prosli put da oni sto su skupljali donacije po privatnim racunima sad vode drzavu.
Jebo im rat mater. Da prostite.
Oni sto su se borili za BiH po njima se pljuvalo i niko ih jebe za kurac. Nas 30 na forumu pa se ne mozemo dogovorit kakva bi nam bosna godila a za rata treba malo vise. Ljudi ostavili zivot, ruke, noge, familiju, zivce po rovovima za kurac. Rodjaku mi kaze novi komsija iz minhenske bojne da nije pravi bosnjak zato sto popije pivu jednom u tri mjeseca. Da ga nebi covjek probio.
Treba prvo skontat sta hocemo pa onda pricat o ratu.
Da nebi bilo ko prosli put da oni sto su skupljali donacije po privatnim racunima sad vode drzavu.
Jebo im rat mater. Da prostite.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 9307 times
- Been thanked: 11069 times
- Status: Online
SKANDAL U ISTRAŽIVANJU O BUDUĆNOSTI BIH: Kako su Ujedinjene nacije predvidjele novi rat u Bosni i Hercegovini zbog - greške u prevodu!
Istraživanje rezidentnog ureda UN-a u BiH o budućnosti naše zemlje, koje je podiglo veliku prašinu zbog projiciranja mogućnosti novih sukoba u BiH, urađeno je površno i neprofesionalno s obzirom na osjetljivost teme, a napravljene su i nedopustive greške, zaključuju politički analitičari.
Naime, kako je to "Nezavisnim" potvrđeno u samom uredu UN-a u BiH, na jedno od ključnih pitanja, koje određuje budućnost BiH u međunarodnim odnosima u odnosu na ispitanike iz određenih etničkih skupina, "napravljena je greška u prevodu"!?
U tabeli 64 objavljenog istraživanja pitanje glasi "Koja od sljedećih zemalja i organizacija treba da ima presudan uticaj na budućnost BiH?".
Prema odgovorima iz RS, čak 81,8 anketiranih građana izjasnilo se da su to SAD, 18 posto da je to Turska, a 11,3 posto da je to Rusija, odsnosno 6,2 posto ispitanika da je to Srbija. Međutim, na kraju se ispostavilo da to i nije tako, a da je ova temeljna međunarodna organizacija pogriješila u prevodu (!), iako je riječ o iznimno osjetljivoj materiji.
"Prilikom prevoda na engleski jezik pitanja u istraživanju koje je radila 'Prism Research' je došlo do pogreške, jer ono glasi: Koje od navedenih država i organizacija imaju najveći uticaj na budućnost BiH?", pojašnjavaju iz UN-a svoju "grešku".
Tanja Topić, politički analitičar iz Banjaluke, smatra da je sve urađeno neprofesionalno.
"Mislim da je najgora stvar koja vam se u takvim osjetljivim i senzibilnim stvarima može desiti je da pogriješite u prevodu. Te stvari su vrlo neozbiljne, a posebno pokušaj njihovog interpretiranja kao mogućnosti novih sukoba u BiH", ističe Topićeva.
Enver Kazaz, profesor i politički analitičar iz Sarajeva, pak, smatra da sve ankete ovog tipa služe u propagandne svrhe.
"Njihov cilj je da se ojačaju pozicije pojedinih političkih subjekata, grupa, institucija i ideologija, a drugi oslabe", ističe Kazaz.
Važno je, također, naglasio da je istraživanje provedeno na uzorku 1.500 ispitanika, anketiranih telefonom. Pojedina postavljena pitanja djeluju odviše sugestivno, poput: "Da li vjerujete da dalje pogoršanje situacije u BiH može dovesti do novog nasilja u BiH", ili pitanja: "Ukoliko se BiH, eventualno, raspadne, da li mislite da to može biti mirnim putem?".
Upitani s kojim ciljem je urađeno ovakvo istraživanje, odgovaraju da je ono "u skladu s planiranjem novog petogodišnjeg ciklusa razvojne pomoći za BiH".
"Agencije UN-a slična istraživanja provode kontinuirano širom svijeta. Više od 70 posto pitanja iz ove ankete se ponavlja u istraživanjima koje provodimo posljednjih 10 godina. UN nikada i niti na jednom mjestu nisu izrekle predviđanje ili tumačenje da bi moglo doći do novih sukoba", navode u UN-u.
(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)
Istraživanje rezidentnog ureda UN-a u BiH o budućnosti naše zemlje, koje je podiglo veliku prašinu zbog projiciranja mogućnosti novih sukoba u BiH, urađeno je površno i neprofesionalno s obzirom na osjetljivost teme, a napravljene su i nedopustive greške, zaključuju politički analitičari.
Naime, kako je to "Nezavisnim" potvrđeno u samom uredu UN-a u BiH, na jedno od ključnih pitanja, koje određuje budućnost BiH u međunarodnim odnosima u odnosu na ispitanike iz određenih etničkih skupina, "napravljena je greška u prevodu"!?
U tabeli 64 objavljenog istraživanja pitanje glasi "Koja od sljedećih zemalja i organizacija treba da ima presudan uticaj na budućnost BiH?".
Prema odgovorima iz RS, čak 81,8 anketiranih građana izjasnilo se da su to SAD, 18 posto da je to Turska, a 11,3 posto da je to Rusija, odsnosno 6,2 posto ispitanika da je to Srbija. Međutim, na kraju se ispostavilo da to i nije tako, a da je ova temeljna međunarodna organizacija pogriješila u prevodu (!), iako je riječ o iznimno osjetljivoj materiji.
"Prilikom prevoda na engleski jezik pitanja u istraživanju koje je radila 'Prism Research' je došlo do pogreške, jer ono glasi: Koje od navedenih država i organizacija imaju najveći uticaj na budućnost BiH?", pojašnjavaju iz UN-a svoju "grešku".
Tanja Topić, politički analitičar iz Banjaluke, smatra da je sve urađeno neprofesionalno.
"Mislim da je najgora stvar koja vam se u takvim osjetljivim i senzibilnim stvarima može desiti je da pogriješite u prevodu. Te stvari su vrlo neozbiljne, a posebno pokušaj njihovog interpretiranja kao mogućnosti novih sukoba u BiH", ističe Topićeva.
Enver Kazaz, profesor i politički analitičar iz Sarajeva, pak, smatra da sve ankete ovog tipa služe u propagandne svrhe.
"Njihov cilj je da se ojačaju pozicije pojedinih političkih subjekata, grupa, institucija i ideologija, a drugi oslabe", ističe Kazaz.
Važno je, također, naglasio da je istraživanje provedeno na uzorku 1.500 ispitanika, anketiranih telefonom. Pojedina postavljena pitanja djeluju odviše sugestivno, poput: "Da li vjerujete da dalje pogoršanje situacije u BiH može dovesti do novog nasilja u BiH", ili pitanja: "Ukoliko se BiH, eventualno, raspadne, da li mislite da to može biti mirnim putem?".
Upitani s kojim ciljem je urađeno ovakvo istraživanje, odgovaraju da je ono "u skladu s planiranjem novog petogodišnjeg ciklusa razvojne pomoći za BiH".
"Agencije UN-a slična istraživanja provode kontinuirano širom svijeta. Više od 70 posto pitanja iz ove ankete se ponavlja u istraživanjima koje provodimo posljednjih 10 godina. UN nikada i niti na jednom mjestu nisu izrekle predviđanje ili tumačenje da bi moglo doći do novih sukoba", navode u UN-u.
(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)
- Bla
- i dva polipa
- Mood:
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 39 times
Re: Imamo li alternativu mimo EU i NATO??
Ma stvar je da treba prvo u vlastitom dvorištu pomesti, pa onda gledati preko ograde.Krokodil Behko wrote:Ili, šta ako dodje do transformacije pa se učlanimo u organizaciju, samo nekih zemalja iz Evrope?

ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:

- Krokodil Behko
- Globalni moderator
Bosna i Hercegovina uskoro pristupa NATO paktu?

Kriza u Ukrajini mogla bi ubrzati pristup Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije u Sjeverno-atlantski savez (NATO), potvrdilo je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) više diplomatskih izvora iz Brisela. U tom smislu, izuzetno je važna i najavljena posjeta generalnog sekretara NATO-a Andersa Foga Rasmusena u Sarajevo 21. maja ove godine.
Kako saznaje NAP, narednih nekoliko sedmica bh. vlasti će biti pod novim valom diplomatskih pritisaka da se pitanje vojne imovine riješi, i pokrene Akcioni plan za članstvo (MAP).
Kako je rečeno Patriji, ekspanzionistička politika Rusije i predsjednika Vladimira Putina, aneksija Krima i nestabilnost u Ukrajini vratili su, kod zapadnih saveznika, proširenje NATO-a među prioritete što je i velika šansa za našu zemlju.
Pri tome, pod proširenjem NATO-a se misli na priključenje zemalja zapadnog Balkana koje su već sad u procesu ulaska u članstvo i otvaranje vrata Kosovu da se priključi bloku. Proširenje dalje na istok, na Ukrajinu i Gruziju će, zbog stava Njemačke ostati na čekanju.
To, kako javlja NAP, potvrđuje i stav Ditmira Bushatija. ministra vanjskih poslova Albanije koji je u danas autorskom tekstu za turski list Today Zeman, snažno založio da priključenje preostalih država regiona NATO-u, inače će „aneksija Krima biti samo početak“, javlja NAP.
On je krizitirao rukovodstvo Alijanse zbog ranije nezainteresiranost, tvrdeći da se situacija promijenila od posljednje posjete Baraka Obame, predsjednika SAD Evropi, proteklog mjeseca.
- Srećom, Alijansa se počela kretati u pravom smjeru. Nakon nedavnog hitnog sastanka u Briselu, Obama je najavio redovno prisustvo NATO-a u „ranjivim“ članicama Alijanse iz Istočne Evrope. To je važan korak ka jačanju prisustva NATO-a u regionu. Ali, još mnogo treba uraditi – naveo je Bushati. Prema njegovim riječima, vrata moraju ostati otvorena za sve države koje mogu ispuniti uvjete.
A, jedini preostali uvjet za BiH jeste početak knjiženja 63 vojne lokacije u vlasništvo države nakon čega bi započeo Akcioni plan za članstvo koji bi postupno BiH doveo do članstva najjačem vojno-političkom bloku na svijetu.
(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)
Re: Bosna i Hercegovina uskoro pristupa NATO paktu?
Neam od tog ništa dok Dodik ne da svoj pristanak a teško da će ga dati sa obzirom na situaciju oko Rusije i njihovo ponašanje sada.
Lako se prepreke maknuLebowski wrote:Neam od tog ništa dok Dodik ne da svoj pristanak a teško da će ga dati sa obzirom na situaciju oko Rusije i njihovo ponašanje sada.

D.I.L.L.I.G.A.F.
btw. U ovom ruznom svijetu imam noge za 10 :D
Ne može Jagodo, ne da Dodik. Kako ne shvaćaš?
Dodikovo je odbrojano:) So, lakapo;)Lebowski wrote:Ne može Jagodo, ne da Dodik. Kako ne shvaćaš?
D.I.L.L.I.G.A.F.
znaci definitivno gubimo status nezavisne drzave
Nemoj se zbuniti izmedju mog karaktera i mog ponašanja.
Moj karakter je ko sam ja,
A moje ponašanje zavisi od tebe.
Moj karakter je ko sam ja,
A moje ponašanje zavisi od tebe.
Ne mislim da ce Bosna ikad u NATO, ali hajd znaj, mozda Ameri imaju apetit na nesto, strateski polozaj, whatever.
Ipak, BiH nikad nije ni imala status neovisne drzave, sem na papiru. I na nacinu na koji se vladajuca gamad bavi javaslukom.
Ne vidim rjesenje iskreno, bar ne u skorijoj buducnosti. Preduboko se zaglibilo.
Ipak, BiH nikad nije ni imala status neovisne drzave, sem na papiru. I na nacinu na koji se vladajuca gamad bavi javaslukom.
Ne vidim rjesenje iskreno, bar ne u skorijoj buducnosti. Preduboko se zaglibilo.
D.I.L.L.I.G.A.F.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
Radmanović stopirao postavljanje NATO radara na Jahorini

Povodom informacije na portalu BN Televizije da su predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH dali saglasnost za postavljanje radara NATO-a na Jahorini, u sklopu NATO raketnog štita na Balkanu, Kabinet člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića ...
... saopćio je da on nije dao saglasnost na postavljanje bilo kakvog radara na Jahorini u sklopu NATO programa BRAAD (Balkanski regionalni pristup vazdušnoj odbrani).
U saopćenju se navodi da je Ministarstvo odbrane BiH prije izvjesnog vremena uputilo Predsjedništvu BiH na razmatranje dokument u kome se predlaže donošenje određenih odluka u vezi NATO programa BRAAD.
- Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmaović na sjednici Predsjedništva BiH spriječio je usvajanje odluke u vezi ovog pitanja. Vijest BN Televizije je najobičnija dezinformacija koja služi u propagandne i preduizborne svrhe, s ciljem smišljene diskreditacije vlasti i predstavnika Republike Srpske u institucijama BiH - navodi se u saopćenju iz Radmanovićevog Kabineta.
(Fena)
Re: Radmanović stopirao postavljanje NATO radara na Jahorini
a cemu taj radar? od koga da nas stiti? sto ce nama natoov radar kad nismo stalna clanica tog pakta?