Mobitel mi najčešće služi za?
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
- Has thanked: 14303 times
- Been thanked: 9887 times
- Status: Offline
Re: Mobitel mi najčešće služi za?
pricanje,sms,muzika i budilnik nije stao
ne volim ulta/buper/giga/mega moderne telefone tako da imam najobicniji SE Spiro (mislim da se tako zove)

ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija 

- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 9442 times
- Been thanked: 11195 times
Čemu nam služe mobiteli?

Suvremeni mobilni uređaji prave su male Alibabine pećine po pitanju različitih funkcija koje nam nude na raspolaganje. Jedno je istraživanje provedeno u SAD-u, pokušalo je dokučiti koje su to najčešće svrhe u koje koristimo mobilne uređaje.
Začudo, odgovor “za telefoniranje” ili nisu ponudili ili se ne nalazi u prvih osam objavljenih rezultata. Omiljena funkcija, koju načešće koristi 82% korisnika je fotografiranje, slijedi SMS-anje koje koristi 80% korisnika. Pristup Internetu i korištenje elektroničke pošte je prikazano razdvojeno – prvo je omiljena aktivnost za 56% a drugo za 50% američkih korisnik. Tu su i preuzimanje videa (44%) i aplikacija (43%), dok su na začelju traženje zdravstvenih i medicinskih informacija (31%) korištenje internet bankarstva s 29% korisnika.
Osim toga istraživanje koje je proveo Pew Research Center pokazalo je kako 85% odraslih Amerikanaca koristi mobilne uređaje.
- POSAVLJAK
- Aktivni forumaš
- Location: Wligorski okrug zapadno europskog centra na planini Arhipelagovog vrha
Re: Čemu nam služe mobiteli?
mobitel mi služi za : da me probudi u 6:25 h, prije nego li mi šef dođe pa počne svirat ko manijak. Bolje da imam mobitel nego da kupim AK47 jer bih ga davno skinuo sa liste.
Pa eto ... pored pomenutih svrha uvodnog posta +
- mobitel sluzi i da nas se uznemirava
prosirimo mobitel svrhe listuPOSAVLJAK wrote:mobitel mi služi za : da me probudi u 6:25

- mobitel sluzi i da nas se uznemirava
E sad necu ni kako ja hocu
- Heidi
- Forum [Bot]
- Been thanked: 6 times
GPS
da se vratim doma kad zalutam... 

Be mindful of your self-talk. It's a conversation with the universe.
-
- Heidi
- Forum [Bot]
- Been thanked: 6 times
ah da....i moj super budilnik 

Be mindful of your self-talk. It's a conversation with the universe.
- Konsultant
- Legenda foruma
- Been thanked: 1 time
a ne ne, sat je samo dio mode kao sto je narukvica. ne treba ga odbacitimailed wrote:da ne nosim sat

- Krokodil Behko
- Globalni moderator
Zar nije zgodnije zadržati sat. Da ne posežeš za mobitelom.mailed wrote:da ne nosim sat
Nećeš ga valjda okačiti na zglob? E to bi baš bila "čuka"

- Konsultant
- Legenda foruma
- STrendzer
- Inventar foruma
-kao prvo za telefoniranje,to je vrlo vazno,dostupnost...to je broj jedan..dalje
-budilica
-fotografisanje necega(ovdje mi je velika pomoc,nekad vidim neki npr. broj telefona iz auta na nekom drugom autu pise,nekoga koga trebam mozda,npr ,neka firma,sad ne pisem nego slikam
)
-sms
-video snimanje
-npr. ponekad Berza,ali rijetko u zadnje vrijeme(u minusu sam i cutim dok akcije opet ne krenu gore)
-moze se nariktat i e-mail
-citati novine
-muziku slusat
-radio takodje
-eventualno poslat enki email,ako bas mora
-neku informaciju u putu na brzinu dobiti preko interneta(mada to nije bas idealan nacin u internet ici)-
-itd...
-budilica
-fotografisanje necega(ovdje mi je velika pomoc,nekad vidim neki npr. broj telefona iz auta na nekom drugom autu pise,nekoga koga trebam mozda,npr ,neka firma,sad ne pisem nego slikam

-sms
-video snimanje
-npr. ponekad Berza,ali rijetko u zadnje vrijeme(u minusu sam i cutim dok akcije opet ne krenu gore)
-moze se nariktat i e-mail
-citati novine
-muziku slusat
-radio takodje
-eventualno poslat enki email,ako bas mora
-neku informaciju u putu na brzinu dobiti preko interneta(mada to nije bas idealan nacin u internet ici)-
-itd...
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
Nešto kontam, kako to da nema aplikacija "čakija" na mobitelu hahahKonsultant wrote:blah jedno vrijeme moja se raja takmicila u otvaranju piva mobitelom

Krokodil Behko wrote:Nešto kontam, kako to da nema aplikacija "čakija" na mobitelu hahahKonsultant wrote:blah jedno vrijeme moja se raja takmicila u otvaranju piva mobitelom

Behko, kralju!
ne tako davno sam isto nesto slicno provalio. samo se ne sjecam o cemu je bila rijec.
- kao navigacija,
- vaservaga

- vaktija

- itd. itd.
- Zagorka
- Žena, majka, forumašica
- Has thanked: 424 times
- Been thanked: 625 times
Ja ne slušam muziku na mob nikako,niti slikam(rijetko)i te neke f-cije koje mislim da koriste tinejdžeri
Mobitel mi služi onome čemu i treba-telefoniranju uglavnom.
Kažem mobiteli,a drugo je smartphone,koji su meni često komplicirani pa se vraćam mobitelima,dok ovaj moj ne može bez dobrog smartphone-a,jer prima mali milion mailova i odgovara na njih,i da ne nabrajam uglavnom skoro sve kao comp.pa to ima prednost,ali i manu,nikad skoro ne odmaraš

Mobitel mi služi onome čemu i treba-telefoniranju uglavnom.
Kažem mobiteli,a drugo je smartphone,koji su meni često komplicirani pa se vraćam mobitelima,dok ovaj moj ne može bez dobrog smartphone-a,jer prima mali milion mailova i odgovara na njih,i da ne nabrajam uglavnom skoro sve kao comp.pa to ima prednost,ali i manu,nikad skoro ne odmaraš

Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
- Maja
- Administrator
- Has thanked: 7709 times
- Been thanked: 18171 times
Bh. građani potrošili 115 miliona maraka na SMS poruke

Ukupno 1,92 milijarde SMS poruka poslali su bh. građani prošle godine, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH. Uzmemo li da jedna poruka, orijentaciono, košta šest feninga, prostom računicom zaključit ćemo da smo na tipkanje SMS-ova spiskali čak 115 miliona maraka.
Ako su u pravu statističari, u BiH se, u prosjeku, mjesečno zarađuje 819 KM, što znači da smo, dopisujući se, potrošili oko 140.000 plata pišu Nezavisne.com.
U državi sa vrtoglavo velikim brojem nezaposlenih, u kojoj mnoga kućanstva jedva sastavljaju kraj s krajem, očigledno, ne znamo zavrnuti slavinu na stavkama koje spadaju u luksuz.
Dok novac i vrijeme trošimo na slanje SMS-ova, stručnjaci nas podsjećaju da postoje i besplatni, a ujedno mnogo korisniji i kvalitetniji načini komunikacije. Savjet je da što manje komuniciramo putem telefona i sličnih uređaja.
"Zbog poremećenog sustava vrijednosti, ljudi sve više prate trendove, a zanemaruju svoje potrebe. Sve manje se družimo, a sve više komuniciramo preko aparata", ističe psiholog Milijana Čigoja.
Sudeći prema onome što ona kaže, komuniciranje SMS-ovima i na slične načine ima određene posljedice.
"Kod takve komunikacije socijalne vještine se ne razvijaju, ljudi postaju otuđeni jedni od drugih, a kao posljedice javljaju se teškoće u komunikaciji na poslu i u obitelji, veća podložnost stresu, depresivnosti i drugo", kaže Čigoja.
Sa druge strane, zaštitinici prava bh. potrošača poručuju da građani slanjem SMS-ova štede, jer na taj način izbjegavaju pozive.
"Kada se zna da se SMS poruke koriste kao zamjena za telefonske razgovore, koji su po nekoliko puta skuplji od poruka, to je onda jeftiniji oblik komunikacije mobilnim telefonima, za šta se građani u startu opredjeljuju iz zbog štednje", kaže Mediha Bakalović, pomoćnik ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH.
Marko V., srednjoškolac iz Banja Luke, dnevno pošalje i do 20 poruka, a čini to samo kako bi izbjegao pozive, koje sebi od skromnog tinejdžerskog džeparca ne može da priušti.
"Pa, kad se to svede na mjesečnu razinu, ispostavi se da ih svakog mjeseca natipkam po 600. Jeste mnogo, ali nikad nemam dovoljno na računu da zovem", kaže ovaj Banjulučanin.
Inače, U BiH ima oko 3,3 miliona mobilnih pretplatnika, pa ako svaki mjesečno potroši samo deset, odnosno godišnje 120 maraka, ukupan saldo "težak" je blizu 400 miliona maraka.
(Nezavisne/DEPO/BLIN/av)