Moderator: Krokodil Behko
Dodik je rekao da je KM vezana za euro, odnosno da BiH mora da ima pet odsto više pokriće za štampanje, te da sada ima 500 miliona viška, što znači da može da se uštampa milijardu KM i eleminišu svi deficiti na računima, ne samo Srpske, ali da to, naravno ne može
BiH mora da ima pet odsto više pokriće za štampanje, te da sada ima 500 miliona viška
"Više pokriće za štampanje"Krokodil Behko wrote:Mali nesporazum, mislio sam na ovu rečenicu.
BiH mora da ima pet odsto više pokriće za štampanje, te da sada ima 500 miliona viška
Mohr wrote:"Više pokriće za štampanje"Krokodil Behko wrote:Mali nesporazum, mislio sam na ovu rečenicu.
BiH mora da ima pet odsto više pokriće za štampanje, te da sada ima 500 miliona viška5% više u odnosu na šta
CBBH nema veze s zaduzivanjem, to nas zavaljuju ovi klocevi po ministarstvima. Kada im nedostaje negdje novca, oni odu kod lokalnih banaka po skupi kredit ili IMF, WB, ... bajagi povoljniji. Jeste da imamo slabu ekonomiju no ima tu jos nesto. Turska ima mnogo jacu ekonomiju, medjutim valuta joj je sletila oko preko 20% u zadnjih pola godine. Je li joj ekonomija sletila 20%? Nije, vec tu ima nesto drugo, zbog njihovih igrarija, na medjunarodnom trzistu novca neko kaze zbog toga i toga...meni lira vise ne vrijedi toliko, zelim je se rijesiti evo je po nizoj cijeni. Svicar je dobar primjer kako valute mogu "setati". Ako se zaduzis u zlatu vracas zlato, nema tu neke vele filozofije.Cilj Centralne banke je da postigne i održi stabilnost domaće valute (Konvertibilna marka) tako što izdaje domaću valutu prema aranžmanu poznatom pod nazivom currency board.
Stabilnost nase value
a. da definiše, usvoji i kontrolira monetarnu politiku Bosne i Hercegovine putem izdavanja domaće valute (Konvertibilna marka) po kursu 1 prema 1 u odnosu na njemačku marku i uz puno pokriće u slobodno konvertibilnim deviznim sredstvima, kao i kroz ostale funkcije koje ima prema ovom zakonu;
b. da drži i upravlja službenim deviznim rezervama Centralne banke na siguran i profitabilan način;
c. da potpomogne ili uspostavi i održava odgovarajuće platne i obračunske sisteme;
d. da izdaje propise za ostvarivanje aktivnosti utvrđenih u članu 2, stav a, tačka 3. ovog zakona;
e. da koordinira djelatnosti agencija koje su nadležne za izdavanje bankarskih licenci i vršenje suprevizije banaka u Entitetima na način kako to odredi Upravno vijeće Centralne banke, uključujući mjesečne sastanke rukovodilaca tih agencija sa predstavnicima Centralne banke i podnošenje mjesečnih izvještaja od strane tih agencija Centralnoj banci o njihovim djelatnostima i o kretanjima u finansijskim institucijama u njihovoj nadležnosti;
f. da provodi monetarnu politiku u skladu sa članom 2, stav a, tačka 3. ovog zakona;
g. da prima depozite od Bosne i Hercegovine i komercijalnih banaka radi ispunjenja zahtjeva za obaveznim rezervama. Centralna banka može držati i depozite Entiteta i drugih javnih institucija, kao i druge rezerve komercijalnih banaka, ukoliko to one žele;
h. da stavlja u i povlači iz opticaja domaću valutu (Konvertibilna marka), uključujući novčanice i kovanice zakonskog sredstva plaćanja, pridržavajući se strogo pravila currency boarda definisanog u članu 2, stav a, tačka 3. ovog zakona.
Šta ti misliš, kad se kaže devizne rezerve, to je nešto što se drži negdje iza brave? To nema nigdje u svijetu i kad je veća gomila novca u pitanju, umjesto da se zarađuje, gubit će se ako novac miruje. Naravno da će ga držati na jako puno računa u svim normalnim bankama svijeta. Naravno. De, nađi neki drugačiji primjer?Mohr wrote:Druže @Konsul, tačno je da CBBiH nema veze sa zaduživanjem, kao ni sa privredom, što je, dakako, glupavština par excellence, jerbo devizne rezerve stavlja na raspolaganje stranim kreditorima
CBBiH ne može direktno investirati u poduzetništvo, jer to bi značilo da je novac potrošen i to novac od pokrića valute, što je naravno nezamislivo, pa tako da kontam, da si se malko samoprosuo na temi.onda taj isti novac, putem svojih (ili pak drugih, svejedno) privatnih banaka plasiraju bh-poduzetništvu i građanima, po mnogo višoj kamatnoj stopi.
De, kad sljedeći put budeš išao kod Azire, gatibo pitaj imal đe u kašikama mojih kroksica, koje su misteriozno nestale neku noć, ispred kuće.Njen posao i jeste, kao što sam već napomenuo, da održava (vještački) kurs po kom se zadužujemo, a što će nas docnije, kad gg. iz Currency-Boarda odluče da KM krahira, višestruko skuplje stajati (ali svejedno, ionako ni ovo dosad, po tekućem kursu, nikad nećemo moći vratiti)
Ima li drugačijih primjera, osim Sjeverne Koreje?Mi nemamo monetarnu vlast, kao što nemamo ni valutu (sam veliš da ju možemo mijenjati u par banaka u Cro i u Turskoj, takva joj je konvertibilnosta - gle čuda
- zove se konvertibilna
). CBBiH nije ništa drugo doli filijala ino-kreditora.
CB pomaže privredu, na druge načine, a nezamislivo mi je da državna i to ne firma nego institucija i to monetarna institucija, pomaže privatnim firmama, ovako ovoj-onako onoj, jer to je institucija i pripada cijelom narodu, pa tako da bi u tom slučaju, svaki privatnik polagao neko pravo i nikad kraja njihovim pravima. Kriterij za dodjelu kredita, niko živi ne bi mogao sastaviti.Šta dakle, po tvom mnijenju, znači fakat da CB neke države ne (želi, neće, ne smije...) da finansira privredu vlastite države, države u kojoj je (tobož') glavna financijska institucija![]()
CBBiH nije nikakva monetarna vlast (kao što bi trebalo da bude) nego je puki posrednik i regulator pri novčanom (platnom itd.) prometu među privatnim (uglavnom stranim) bankama.
I na kraju, još jedno pitanje: Tko je, kada i gdje, i po kom osnovu (u BiH) donio odluku da se kompletan (javni) platni promet prepusti privatnim bankama?
O ukidanju ZPP i tu cu stati jer je to druga tema.Imajući u vidu da je Vijeće za implementaciju mira na sastanku u Madridu, 16. decembra 1998. godine, pozvalo organe vlasti da u potpunosti i bez rezerve sarađuju sa međunarodnom zajednicom na sveobuhvatnoj i dosljednoj strukturnoj reformi platnog sistema, koja se treba okončati do 31. decembra 2000. godine što se podudara sa ukidanjem Zavoda za platni promet do tog datuma;
Users browsing this forum: No registered users and 4 guests