Konvertibilna marka

Zapošljavanje, stanje ekonomije u BiH i svijetu, recesija.

Moderator: Krokodil Behko

Bambi
Inventar foruma
Inventar foruma
Status: Offline

Re: Nemaju feninga, građani za kusur dobivaju žvake

Post by Bambi » 07 Aug 2013, 11:21

Ako već nemaju,što im ne dadnu nešto vrijednije :oo :plavi A ovo "neću žvaku,hoću novac" je odlično :aplauz :oo

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9106 times
Been thanked: 10800 times

Post by Krokodil Behko » 07 Aug 2013, 11:27

Nije to ništa. Meni su prekjučer u apoteci, dali tabletu paracetamola umjesto kusura

Gdje je moja žvaka!? :bije

Nela
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 1 time

Post by Nela » 07 Aug 2013, 13:59

a kad im doneses feninge kolutaju ocima. Nista, nakupis tih zvaka pa onda odes i platis njima
Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica

gejsha
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by gejsha » 07 Aug 2013, 19:54

Ne pamtim kad mi neko nije imao vratiti kusur, nekada davno bih dobijala te žvake, a u zadnje vrijeme uvijek vrate, makar se radilo o 5 feninga.
Nije sloboda sa neba pala, za nju je sestra dva brata dala..

laganini
Spamer
Spamer

Re: Konvertibilna marka

Post by laganini » 13 Mar 2014, 02:29

ja i danas kad želim nekom predočit vrijednost nečega izbacim kroz marku..doduše njemačku ali tečajno je to tu negdi..
..slobodan čovik kad tad bude baniran..

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 31 May 2016, 20:42

Jel ima neko ko se razumije oko monete, da mi ovo prevede?
Jel ovo Dodik samo hoće da se još malo raskrčmi nešto što pripada svima ili je ovo fatamorgana?
Dodik je rekao da je KM vezana za euro, odnosno da BiH mora da ima pet odsto više pokriće za štampanje, te da sada ima 500 miliona viška, što znači da može da se uštampa milijardu KM i eleminišu svi deficiti na računima, ne samo Srpske, ali da to, naravno ne može

Mohr
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 1 time
Been thanked: 11 times

Post by Mohr » 31 May 2016, 22:29

KM je transakcijska, a ne nacionalna valuta. Mile je u pravu, KM je vezana za euro tj. automatski je to postala jer je prije uvođenja bila vezana za DEM. Za DEM je bila vezana jer je u BiH za vrijeme i netom poslije rata kolalo toliko DEM-ova da smo komotno mogli izmisliti domaću valutu koja je imala pokriće u DEM-ovima, zahvaljujući transakcijama dijaspore i ratno-poratnom švercu. Iza naše valute, dakle, ne stoji (nikakva :o ) država. Njome upravlja tzv. Currency-Board preko svoje ispostave, CB BiH. Najposlije, zato se i zove KONVERTIBILNA MARKA. Zašto konvertibilna i zašto marka ;)
Last edited by Mohr on 31 May 2016, 22:36, edited 1 time in total.

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 31 May 2016, 22:33

Samo ne uvodite euro i sve će biti ok :oo
Habibti, ya nour el - ain... :srce

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 31 May 2016, 22:33

Mali nesporazum, mislio sam na ovu rečenicu.
BiH mora da ima pet odsto više pokriće za štampanje, te da sada ima 500 miliona viška

Mohr
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Mohr » 31 May 2016, 22:40

Krokodil Behko wrote:Mali nesporazum, mislio sam na ovu rečenicu.
BiH mora da ima pet odsto više pokriće za štampanje, te da sada ima 500 miliona viška
"Više pokriće za štampanje" :roll 5% više u odnosu na šta :cudi

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 31 May 2016, 22:59

Mohr wrote:
Krokodil Behko wrote:Mali nesporazum, mislio sam na ovu rečenicu.
"Više pokriće za štampanje" :roll 5% više u odnosu na šta :cudi

Mile tvrdi da imamo pokrića 5% više od potrebnog u CBBiH, pa predlaže da se naštampaju pare i da se to razdijeli. Riječ je o cca milijarda maraka.
Samo pitam da li je ovo tačno? Btw, ko bi Miletu i Zvizdiću dao pare u ruke

Mohr
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Mohr » 31 May 2016, 23:08

Paa, Mile je vjerovatno i tu u pravu, "mi imamo" :tooo devizne rezerve, ali s obzirom da smo, kao što reko', vazali, tj. da nismo gazde svom vlastitom novcu u svojoj rođenoj kući, te rezerve su deponovane kod stranih (privatnih, dakako) banaka koje ga obrću, umjesto da se iskoriste, kao što Laktašenko :pusi predlaže, za saniranje deficita. Isti je slučaj i u Cro s HNB-om, kao i u Srbiji itd. ;)

E sad, baška što oni (vladajuće oligarhije) ni najmanje ne zaslužuju takav aranžman (sanacije).

Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Konsultant » 01 Jun 2016, 18:52

Bolje je KM definisati kao drzavnu valuta jer nacionalna valuta u BiH ima visetruko znacenje. Uvedena je zbog jednostavnog razloga sto smo imali u opticaju min 4 valute , dinare, kune i DM do 1998. Ne znamo koliko se sjecate, toliko je bilo price oko likova na novcanicama.
CBBH diktira monetarnu strategiju, kontrolise platni promet, te daje garanciju gradjanima da je valuta stabilna.

Jasno je propisano kolike trebaju bili rezerve u zlate te koliko u devizama, to ne vrijedi polemisati imamo li vise ili manje.Sto se tice Mileta, njemu panicno nedostaje kesha sto pokusava rjesiti dostampavanjem. Strategija koja je skrhala Yugu i Srbiju. Posto on zivi u svoj toru, rado bi odrzao svoje stado tako sto ce izaci iz tora kad mu to godi, a povuci se u njega kad mu opet zatreba.

Mohr
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Mohr » 01 Jun 2016, 20:36

Druže @Soc, kad sam rek'o nacionalna, podrazumijeva se da je to državna (kak'a drugo to još valuta može biti :cudi ) Ovo pak što veliš o CB BiH je otprilike ono "teoretski ljubav lepo zvuči..." :muzika Koju monetranu strategiju? Čime garantuje stabilnost? KM je vještački nastala, ničim (nikakvom državnom ekonomskom osnovom a kamoli strategijom) utemeljena i zato se tako vještački i zove.

CB BiH je, baš kao i HNB samo servis stranih kreditora (IMF-a, WB-a, EBRD-a etc.) i njena je uloga samo da održava (također vještački, sasma nerealni kurs tih dvaju valuta dok se dobrano ne zadužimo, premda smo već poprilično dužni) te će onda najedared da dođe do deprecijacije kroz čin devalvacije (a ustvari tek tada će na svjetlo dana izaći prava vrijednost tih naših valuta) pak ćemo recimo npr. milijardu $ kredita kojim smo zaduženi po današnjem kursu, vraćati po tom novom kursu, kao da smo zaduženi s 5-6 mlrd. Image Probni balon za taj spektakl bio je Švicarac ;)

Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Konsultant » 02 Jun 2016, 08:33

Kontam sta govoris medjutim pojam nacionalna, nacionalnost... je dosta osjetljiv u BiH. Vratimo se u ratni period, u opticaju su bile minimalno 3 nacionalne valute: bosanski dinar, hrvarska kuna i srpski dinar. Tu su se jos pojavljivali bonovi recimo Gorazde je u nedostaku cistog kesa izdavalo bonove kojima je placalo jer jednostavno nije bilo dovoljno papirnatog novca odnosno DM. Zato kazem kad nekom sa strane objasnjavas termin nacionalnost je kod nas specifican.

CBBH ima zadacu izdavanja novca - domace valute KM na teriotoriji drzve BiH, uspostavlja i odrzava platne sisteme tj. koordinator u razmjeni novca izmedju banaka, cuva obavezne depozite i rezerve. Ukratko njena nadleznost je novac, njegova trgovina, ocuvanje kursa, posredovanje u poslovanju banaka - platni sistem (RTGS i ziro kliring). Ona nema nadleznost nad kreditima, uplitanja u privredni sektor itd. Sto je kod nas CBBH u Hrvatskoj je HNB, nekad je to bila Narodna banka Jugoslavije. Nasa valuta je vezana za DM odnosno Euro sto je dobro jer je to nas glavni trgovinski partner. Kada to ne bi imali, ima li bi devalvaciju valute, plus bi svako imao mogucnost stampati KM kako mu se cefne. Yuga je tako skrhala svoj dinar, nece ino kredite vec dostampavam novca su pokusali zamazati situaciju.
CBBH takodjer daje garanciju kada neka druga drzava/banka kaze imam KM, evo vam ih nazad, dajte mi tu i tu valutu, CBBH vrsi to poravnanje jer ima obavezne rezerve u stranim valutama i zlatu. Tako KM mozemo razmjeniti u Hrvatskoj u par banaka u Turskoj, itd.

Evo iz zakona:
Cilj Centralne banke je da postigne i održi stabilnost domaće valute (Konvertibilna marka) tako što izdaje domaću valutu prema aranžmanu poznatom pod nazivom currency board.

Stabilnost nase value
a. da definiše, usvoji i kontrolira monetarnu politiku Bosne i Hercegovine putem izdavanja domaće valute (Konvertibilna marka) po kursu 1 prema 1 u odnosu na njemačku marku i uz puno pokriće u slobodno konvertibilnim deviznim sredstvima, kao i kroz ostale funkcije koje ima prema ovom zakonu;
b. da drži i upravlja službenim deviznim rezervama Centralne banke na siguran i profitabilan način;
c. da potpomogne ili uspostavi i održava odgovarajuće platne i obračunske sisteme;
d. da izdaje propise za ostvarivanje aktivnosti utvrđenih u članu 2, stav a, tačka 3. ovog zakona;
e. da koordinira djelatnosti agencija koje su nadležne za izdavanje bankarskih licenci i vršenje suprevizije banaka u Entitetima na način kako to odredi Upravno vijeće Centralne banke, uključujući mjesečne sastanke rukovodilaca tih agencija sa predstavnicima Centralne banke i podnošenje mjesečnih izvještaja od strane tih agencija Centralnoj banci o njihovim djelatnostima i o kretanjima u finansijskim institucijama u njihovoj nadležnosti;
f. da provodi monetarnu politiku u skladu sa članom 2, stav a, tačka 3. ovog zakona;
g. da prima depozite od Bosne i Hercegovine i komercijalnih banaka radi ispunjenja zahtjeva za obaveznim rezervama. Centralna banka može držati i depozite Entiteta i drugih javnih institucija, kao i druge rezerve komercijalnih banaka, ukoliko to one žele;
h. da stavlja u i povlači iz opticaja domaću valutu (Konvertibilna marka), uključujući novčanice i kovanice zakonskog sredstva plaćanja, pridržavajući se strogo pravila currency boarda definisanog u članu 2, stav a, tačka 3. ovog zakona.
CBBH nema veze s zaduzivanjem, to nas zavaljuju ovi klocevi po ministarstvima. Kada im nedostaje negdje novca, oni odu kod lokalnih banaka po skupi kredit ili IMF, WB, ... bajagi povoljniji. Jeste da imamo slabu ekonomiju no ima tu jos nesto. Turska ima mnogo jacu ekonomiju, medjutim valuta joj je sletila oko preko 20% u zadnjih pola godine. Je li joj ekonomija sletila 20%? Nije, vec tu ima nesto drugo, zbog njihovih igrarija, na medjunarodnom trzistu novca neko kaze zbog toga i toga...meni lira vise ne vrijedi toliko, zelim je se rijesiti evo je po nizoj cijeni. Svicar je dobar primjer kako valute mogu "setati". Ako se zaduzis u zlatu vracas zlato, nema tu neke vele filozofije.

Kada bi KM zamjenili Eurom opet bi nam se isto pisalo. Mozda bi gradjanima bilo bolje sto ne moraju raditi konverzije. Naravno kod konverzije trgovci usicare i zakruzuju na vise. Kuvajtski dinar je jedna od najjacih valuta, opet niko ne hrli za njim niti se trguje s njim. Vazno je imati valutu s kojom se lako trguje ili se lako konvertuje. Na kraju krajeva, puno je bitnije kako podiciji privredu, nego ova prica oko valuta. Sutra mozemo preci na valutu koja nam je bitna u trgovini na kojoj cemo imati zdravu ekonomiju.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 02 Jun 2016, 09:53

Marka/CBBiH, definitivno su najuspješnija priča u BiH.
Valjda zato što se oko glupih stvari mogu natezati, ali oko para se ne igraju.

Image

Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Konsultant » 02 Jun 2016, 12:20

Vojska - Oruzane snage su mozda cak uspjesnija prica ako se uzme u obzirom kroz sta smo prosli. Nasa vojska se treba spremati ko za nekog tamo neprijatelja, ucestvovati u mirovnim misijama sirom svijeta i naravno biti desna i lijeva ruka civilnim strukturama u elem. nepogodama.

Spasavaju nas prilivi iz inozemstva, sto kroz banke sto u cashu. Imamo dobro pokrice u Euru. KM je cisto zamjena za DM, posto nam nisu dali, napravi smo kopiju 1:1 samo pod drugim imenom. Sutra mozemo preci na Euro, ne vidim nikavu problematiku sem za EU - ne zeli dodatni grcki scenario :pusi.

Mohr
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Mohr » 02 Jun 2016, 17:43

Druže @Konsul, tačno je da CBBiH nema veze sa zaduživanjem, kao ni sa privredom, što je, dakako, glupavština par excellence, jerbo devizne rezerve stavlja na raspolaganje stranim kreditorima po niskoj kamatnoj stopi koji onda taj isti novac, putem svojih (ili pak drugih, svejedno) privatnih banaka plasiraju bh-poduzetništvu i građanima, po mnogo višoj kamatnoj stopi. Njen posao i jeste, kao što sam već napomenuo, da održava (vještački) kurs po kom se zadužujemo, a što će nas docnije, kad gg. iz Currency-Boarda odluče da KM krahira, višestruko skuplje stajati (ali svejedno, ionako ni ovo dosad, po tekućem kursu, nikad nećemo moći vratiti :hihi ).

Mi nemamo monetarnu vlast, kao što nemamo ni valutu (sam veliš da ju možemo mijenjati u par banaka u Cro i u Turskoj, takva joj je konvertibilnost :o a - gle čuda :sok - zove se konvertibilna :djed ). CBBiH nije ništa drugo doli filijala ino-kreditora.

Šta dakle, po tvom mnijenju, znači fakat da CB neke države ne (želi, neće, ne smije...) da finansira privredu vlastite države, države u kojoj je (tobož') glavna financijska institucija :cudi

CBBiH nije nikakva monetarna vlast (kao što bi trebalo da bude) nego je puki posrednik i regulator pri novčanom (platnom itd.) prometu među privatnim (uglavnom stranim) bankama.

I na kraju, još jedno pitanje: Tko je, kada i gdje, i po kom osnovu (u BiH) donio odluku da se kompletan (javni) platni promet prepusti privatnim bankama? U Hrvatskoj su (neki ljudi) konstatirali da je to neustavna odluka, a i tamošnja vlada je, tijekom igrarije s Švicarcem, lihvarima priprijetila da bi mogla kompletan platni promet izuzeti iz (privatno)bankarskog sektora, i da za takav potez ima osnov u ustavu ;)

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 02 Jun 2016, 20:25

Mohr wrote:Druže @Konsul, tačno je da CBBiH nema veze sa zaduživanjem, kao ni sa privredom, što je, dakako, glupavština par excellence, jerbo devizne rezerve stavlja na raspolaganje stranim kreditorima
Šta ti misliš, kad se kaže devizne rezerve, to je nešto što se drži negdje iza brave? To nema nigdje u svijetu i kad je veća gomila novca u pitanju, umjesto da se zarađuje, gubit će se ako novac miruje. Naravno da će ga držati na jako puno računa u svim normalnim bankama svijeta. Naravno. De, nađi neki drugačiji primjer?

onda taj isti novac, putem svojih (ili pak drugih, svejedno) privatnih banaka plasiraju bh-poduzetništvu i građanima, po mnogo višoj kamatnoj stopi.
CBBiH ne može direktno investirati u poduzetništvo, jer to bi značilo da je novac potrošen i to novac od pokrića valute, što je naravno nezamislivo, pa tako da kontam, da si se malko samoprosuo na temi.

Njen posao i jeste, kao što sam već napomenuo, da održava (vještački) kurs po kom se zadužujemo, a što će nas docnije, kad gg. iz Currency-Boarda odluče da KM krahira, višestruko skuplje stajati (ali svejedno, ionako ni ovo dosad, po tekućem kursu, nikad nećemo moći vratiti :hihi )
De, kad sljedeći put budeš išao kod Azire, gatibo pitaj imal đe u kašikama mojih kroksica, koje su misteriozno nestale neku noć, ispred kuće.
Mi nemamo monetarnu vlast, kao što nemamo ni valutu (sam veliš da ju možemo mijenjati u par banaka u Cro i u Turskoj, takva joj je konvertibilnost :o a - gle čuda :sok - zove se konvertibilna :djed ). CBBiH nije ništa drugo doli filijala ino-kreditora.
Ima li drugačijih primjera, osim Sjeverne Koreje?
Šta dakle, po tvom mnijenju, znači fakat da CB neke države ne (želi, neće, ne smije...) da finansira privredu vlastite države, države u kojoj je (tobož') glavna financijska institucija :cudi

CBBiH nije nikakva monetarna vlast (kao što bi trebalo da bude) nego je puki posrednik i regulator pri novčanom (platnom itd.) prometu među privatnim (uglavnom stranim) bankama.
CB pomaže privredu, na druge načine, a nezamislivo mi je da državna i to ne firma nego institucija i to monetarna institucija, pomaže privatnim firmama, ovako ovoj-onako onoj, jer to je institucija i pripada cijelom narodu, pa tako da bi u tom slučaju, svaki privatnik polagao neko pravo i nikad kraja njihovim pravima. Kriterij za dodjelu kredita, niko živi ne bi mogao sastaviti.

CB i privatne firme, to nisu tako lako spojive stvari. Čak šta biše, dobro je da je ovako i da CB ima distancu od takvih transakcija, pošto bi prije ili kasnije izbile neke afere koje bi je poljuljale.

Inače, CB je ipak prisutnija u ekonomiji nego što ti misliš. Imali smo skoro onaj poznati slučaj Dodikovog kredita. Jedini pravi dokaz o neregularnostima je upravo činjenica da njegov kredit nije ubilježen u bazi podataka CBBiH, a samim tim nešto nije u redu. Kao što vidiš, CB kontroliše privatne banke i nije to baš sve tako kao što ti tu napisa, u svom otrcanom pamfletu prigodnom za 1920 i neku godinu.

I na kraju, još jedno pitanje: Tko je, kada i gdje, i po kom osnovu (u BiH) donio odluku da se kompletan (javni) platni promet prepusti privatnim bankama?

Ja potpuno podržavam tu odluku :ok
Od mene su u SDK (ZPP) tražili da im dam na kafu više puta, prilikom raznih mojih transakcija u SA. Ljige obične, uhljebi dostojni konopca.

Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Konsultant » 03 Jun 2016, 09:22

KM nije valuta za svjetska trzista vec za domace tj. unutar drzave BiH. Nesto malo u razmjeni s susjednim drzavama i to je. Ako nista mozes zamjeniti KM za kune bez problema ljeti.

Dio deviznih rezervni se cuva u trezoru, zajedno s obaveznom kolicinom zlatnih poluga. Vecina je elektronski novac koji se cuva na racunima stranih banaka, a gdje drugo vec Svica. Centralna banka samo kontrolise lokalnu valutu, devize i platni promet. Uvalili su joj jos registar kredita jer je ona jedina institucija nadlazna na cijeloj teritoriji BiH. To je sve.

Kada bi neko poredio KM ili slicnu valutu i dolar, nasa valuta je daleko stabilnija jer sutra se moze preci na drugu valutu, sve je pod kontrolom. CBBH ce konvertovati u drugu valutu ili zamjeniti za zlato i kraj price. Dolar bi trebao biti na dnu iz vise razloga. Zaduzenost USA je nevjerovatnih XY bilijardi(ono sto ima brojeve pa 12 nula - 000 000 000 000), dolar je davno izgubio pokrice u zlatu, non stop se stampa kao papirni novac i jako puno je krivotvorenih novcanica. To vise niko ziv ne moze upratiti koja je vrijednost, valuta je svjetska, tako je kako je.

Ako se izuzme shacica uspjesnih privrednika iz RS, osim eletroprivrede, RS nema znacajnije resurse. Jednostavno ne moze se zivjeti na dobroj nozi i vjecno. Micin klan je uzivao tako sto je nesto naplatio nesto od privatizacije, zaduzivao se kreditima, izdavao obaveznice, muljao na kreditima - dodjeljivao povoljne kredite podobnim, ispumpavao prikupljeni porez u privatne dzepove. E sada je malo situacija postala chupava... Braca Rusi traze svoje, godisnje iznesu preko 500 mil €. Obecani izvikani kredit od Rusije je izostao, lokalne banke su skontale da je likvidnost RS mala, spora naplata, ovaj mulja i jos nesto ne zeli interese drzava EU na svom teritoriju. To bas i nece ici. Da bi zamazao situaciju, treba mu novac, dostampani. Jedino sto ga odrzava na vlasti je nacionalni tors i zaglupljenost naroda tezom nek nas vlada, makar mi bili praznog stomaka.

Imajući u vidu da je Vijeće za implementaciju mira na sastanku u Madridu, 16. decembra 1998. godine, pozvalo organe vlasti da u potpunosti i bez rezerve sarađuju sa međunarodnom zajednicom na sveobuhvatnoj i dosljednoj strukturnoj reformi platnog sistema, koja se treba okončati do 31. decembra 2000. godine što se podudara sa ukidanjem Zavoda za platni promet do tog datuma;
O ukidanju ZPP i tu cu stati jer je to druga tema.

Simpa mi clanak:
http://www.profitiraj.ba/2016052027368/ ... banaka.php

Post Reply

Return to “Posao & Ekonomija”