Kad češ napasti i opkoliti da ti se i ja pridružim i da stanemo više ukraj ovom lopovluku...
Grijanje
Moderator: spacebound
Re: Grijanje
Kako stvari u našoj Državi stoje, ja bih rekla da su oni sve to uradili u dogovoru sa vašim, pa dijele razliku u cijenama...
Kad češ napasti i opkoliti da ti se i ja pridružim i da stanemo više ukraj ovom lopovluku...
Ili da bježim u podrum...
Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)
(Arapska poslovica)
Eto vidis, kod nas u odnosu na vas je to stvar nemoguceg.silence wrote:Major, samo su Toplane ovlaštene da postave kalorimetre. Ja mogu postaviti kalorimetar, ali mi neće vršiti obračun po potrošnji, nego samo paušalno.Major wrote: Sta je meni vise nego zagonetno u Bosni da se grijanje plca pausalno, po m².
Vi kao nosioci stanarskih prava umjesto da se udruzite i postavite termostate dozvoljavate si da vam oni diktiraju cijene.
Mi kao nosioci stanarskih prava dajemo nalog Toplanama da ugradjuju kalorimetre,naravno na nas trosak, i poslije
toga obracun po potrosnji.
Kakva je to logika da ako jedna osoba stanuje u stanu placa isto toliko koliko i cetiri osobe.
Bespotrebno prosipanje energije, mozes i meraju grijati a isto ces platiti...neshvatljivo.
"In dem Augenblick, in dem ein Mensch den Sinn und den
Wert des Lebens bezweifelt, ist er krank"....Sigmund Freud
Wert des Lebens bezweifelt, ist er krank"....Sigmund Freud
Negdje su več ugrađeni kalorimetri i znam da potrošaći nisu zadovoljni...Major wrote:Eto vidis, kod nas u odnosu na vas je to stvar nemoguceg.silence wrote:Major, samo su Toplane ovlaštene da postave kalorimetre. Ja mogu postaviti kalorimetar, ali mi neće vršiti obračun po potrošnji, nego samo paušalno.Major wrote: Sta je meni vise nego zagonetno u Bosni da se grijanje plca pausalno, po m².
Vi kao nosioci stanarskih prava umjesto da se udruzite i postavite termostate dozvoljavate si da vam oni diktiraju cijene.
Mi kao nosioci stanarskih prava dajemo nalog Toplanama da ugradjuju kalorimetre,naravno na nas trosak, i poslije
toga obracun po potrosnji.
Kakva je to logika da ako jedna osoba stanuje u stanu placa isto toliko koliko i cetiri osobe.
Bespotrebno prosipanje energije, mozes i meraju grijati a isto ces platiti...neshvatljivo.
Čitam da neće ugrađivati kalorimetre pojedinačno za svaki stan, nego će ugrađivati kumulativne mjerače. Prema ovom mi ne dobivamo ništa. Stoji neki fiksni dio od 50% tokom cijele godine, a oostalih 50% će biti potrošnja za 7 mjeseci Stvarno mi se ni ovo ne dopada. Nije pošteno. Čitala sam ranije da taj jedan mjerač može da bude postavljen za više ulaza...
Major, ovo je BiH...i nema ništa da je pošteno urađeno za potrošaća.
http://www.toplane-sa.co.ba/premamjeracima.php
(Arapska poslovica)
(Arapska poslovica)
- STrendzer
- Inventar foruma

- Been thanked: 1 time
- Status: Offline
silence wrote:Kako stvari u našoj Državi stoje, ja bih rekla da su oni sve to uradili u dogovoru sa vašim, pa dijele razliku u cijenama...![]()
Kad češ napasti i opkoliti da ti se i ja pridružim i da stanemo više ukraj ovom lopovluku...Ili da bježim u podrum...
![]()
stas u podrumu?...bolje bjezi u Tuzlu
- Mister No
- The Good, the Bad and the Ugly

- Has thanked: 9145 times
- Been thanked: 5837 times
Ti se popni kod mene, na brdo i u sumu, zalećemo u busiju i svetit se Sarajkamasilence wrote:Kako stvari u našoj Državi stoje, ja bih rekla da su oni sve to uradili u dogovoru sa vašim, pa dijele razliku u cijenama...![]()
Kad češ napasti i opkoliti da ti se i ja pridružim i da stanemo više ukraj ovom lopovluku...Ili da bježim u podrum...
![]()
The Dark Side Of The Forum...
Šta ću tamo, vidi kako je skupo grijanje...a i ne trošim Tuzlansku so...
(Arapska poslovica)
(Arapska poslovica)
Mister No wrote:Ti se popni kod mene, na brdo i u sumu, zalećemo u busiju i svetit se Sarajkamasilence wrote:Kako stvari u našoj Državi stoje, ja bih rekla da su oni sve to uradili u dogovoru sa vašim, pa dijele razliku u cijenama...![]()
![]()
Pa nisu ti krive Sarajke za cijene grijanja... Kažem ja da si ti slab strateg....
Bolje šuti, izgubićeš rat... ratovao bi, a ne znaš protiv koga
(Arapska poslovica)
(Arapska poslovica)
- Calla
- Legenda foruma

- Has thanked: 2773 times
- Been thanked: 2209 times
eeee sad cete da jos bolje shvatite zasto ja volim sunce i suncanu energiju,,
ja se u ovoj kisnohladnoj Njemackoj ,,grijem na gas u kuci ,
i mjesecno izdvajam sumu od 249,58eura+19%poreza 47,42 Eura =
297€ samo za grijanje svaki mjesec ...
grrrrr 4,61ct/KWh netto+174,12 €
mjesecna rata gradu..
ja se u ovoj kisnohladnoj Njemackoj ,,grijem na gas u kuci ,
i mjesecno izdvajam sumu od 249,58eura+19%poreza 47,42 Eura =
297€ samo za grijanje svaki mjesec ...
grrrrr 4,61ct/KWh netto+174,12 €
mjesecna rata gradu..
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)
- Maja
- Administrator

- Has thanked: 8208 times
- Been thanked: 19305 times
Prije bih živjela pod šatorom nego se grijala na plin.
Mene je nešto pravo strah toga.
Plin...šporet na plin...ne bih kuhala na njemu nikad.
Jedino imamo malu plinsku bocu na kojoj ugrijem nešto (obično napravim kafu) kad nema struje a i na njoj minimalno odvrnem plin i palim šibicama. Upaljačem nikad. Ako nemam šibicu zapalim čačkalicu pa njome
Što se tiče grijanja u Stocu imamo našu šumu, pa platimo nekim momcima da napilaju i iscijepaju.
U Mostaru je klima. Ono jeste da je klima jednostavnija i čistija, ali jadan je onaj ko se grije na njoj. Mora raditi 24 h dnevno da bi se moglo reći da grije.
Jedino imamo malu plinsku bocu na kojoj ugrijem nešto (obično napravim kafu) kad nema struje a i na njoj minimalno odvrnem plin i palim šibicama. Upaljačem nikad. Ako nemam šibicu zapalim čačkalicu pa njome
Što se tiče grijanja u Stocu imamo našu šumu, pa platimo nekim momcima da napilaju i iscijepaju.
U Mostaru je klima. Ono jeste da je klima jednostavnija i čistija, ali jadan je onaj ko se grije na njoj. Mora raditi 24 h dnevno da bi se moglo reći da grije.
-
Blackhawk
Drvo glavu cuva 
Kod nas nema plina, nema gradskog grijanja, znaci snazali se kako ko zna i umije..
Vecinom drva, ali u zadnje vrijeme dosta ih gradi centralno pa na ugalj, ili opet drva zavisi kako kome odgovara..
Mada za centralno treba odvojit sigurno i do 20m3 da bi imao za cijelu zimu,a to te kosta oko 1200 KM..
ZA ovu godinu sam nabavio extra dobra drva.. iscijepao,slozio.. i sad rahat.. Prosle godine dobio katastrofa nekakva.. nema sanse da se iscijepaju.. pola motorkom morali... A ove godine, ni ne udaris dobro a ono drvo se propoli.. milina...
Kod nas nema plina, nema gradskog grijanja, znaci snazali se kako ko zna i umije..
Vecinom drva, ali u zadnje vrijeme dosta ih gradi centralno pa na ugalj, ili opet drva zavisi kako kome odgovara..
Mada za centralno treba odvojit sigurno i do 20m3 da bi imao za cijelu zimu,a to te kosta oko 1200 KM..
ZA ovu godinu sam nabavio extra dobra drva.. iscijepao,slozio.. i sad rahat.. Prosle godine dobio katastrofa nekakva.. nema sanse da se iscijepaju.. pola motorkom morali... A ove godine, ni ne udaris dobro a ono drvo se propoli.. milina...
- Calla
- Legenda foruma

Majusa ,Maja wrote:Prije bih živjela pod šatorom nego se grijala na plin.
ja se grijem preko 20 godina sa podnim grijanjem na plin,,i moram priznati da mi je to najcistiji nacin grijanja ,sve se odvija automatski regulatornim sistemima (dugmici i vanjski i unutrasnji senzori)koji se nalaze na velikim bojlerima ili pecima sto znaci nemoram se ni zasta brinuti osim racune poplacati i jednom godisnje odzacara i tehnicara peci s terminom docekati
jedino za ovaj luksuz je cjena zarezana postenski ..sve ostalo je dobro..
kod nas ovamo na nasem podrucju kuhanje na plin nije moderno,,,jedino sto se po cjeloj godini radujemo rostiljanju sa plinom.
- Calla
- Legenda foruma

BlackHawk wrote:Drvo glavu cuva
e za kamin sjecem i ja drva posebno i slazem u supicu do zime..
ali to je neka mala kolicina,cjepanica ,nije vrjedno spominjanja za jedno 20-25 lozista u zimi..
- Heidi
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Been thanked: 7 times
podno grijanje je nesto najbolje
imala sam to u proslom stanu, nikad bolesna nisam bila....a vazda hodas bos i razgolisen...
sad je centralno, bezze....+ doslo mi da doplatim 300 €, mamu im mafijsku
Be mindful of your self-talk. It's a conversation with the universe.
-
dacina_curica
Glupa daca pita: "Sta je podno grijanje?" 
Last edited by dacina_curica on 12 Sep 2012, 15:39, edited 1 time in total.
-
Blackhawk
- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
- Has thanked: 41468 times
- Been thanked: 28260 times
Za 100 evra grijem extraHeidi wrote:podno grijanje je nesto najboljeimala sam to u proslom stanu, nikad bolesna nisam bila....a vazda hodas bos i razgolisen...
![]()
Postoje ljudi koji te zaborave
s takvom lakoćom
kao što se zaboravi kišobran,
i sjete te se samo kad pada kiša.
s takvom lakoćom
- Heidi
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Been thanked: 7 times
rume, ti bi izgorio uz mene
da, daco...ugradi se grijanje u pod, poploca keramikom....i grije odozdo
dusu dalo za zdrave jajnike
ko voli parket nek zaboravi odmah...
da, daco...ugradi se grijanje u pod, poploca keramikom....i grije odozdo
ko voli parket nek zaboravi odmah...
Be mindful of your self-talk. It's a conversation with the universe.
- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
- Has thanked: 41468 times
- Been thanked: 28260 times
Podno grijanje nije to sto ti oni kazu (nemaju pojma), ovako uzmes hiltovku izbusis u podu rupe, natrpas papira starih novina , cumura i drva i sve to polijes naftom i zapalis (a druga osoba drzi fen i puse fenom u rupe jedno 5 minuta )e to ti je podno grijanje ....dacina_curica wrote:Ovako nesto???
Postoje ljudi koji te zaborave
s takvom lakoćom
s takvom lakoćom