BUREK (šta bih drugo??)
-
- Status: Offline
Re: BUREK (šta bih drugo??)
Sjecam se jedne zene iz komsiluka, ona je stavljala vodu usta pa prskala po bureku. Kaze "da ga malo oroskam, ne valja preko ruke" i znam da kad bi mi k'o djeca jedni drugima gadili hranu to bi bila glavna tema.
- Maja
- Administrator
- Has thanked: 7660 times
- Been thanked: 18073 times
Ja zalijem svaku pitu. Mora malo. Ali gledam neki dan Masterchef i zadatak im je bio da naprave burek. Došla je neka Bosanka koja kao ima svoju buregdžinicu i pokazala im kako se pravi. Nije nimalo na kraju zalila, pa me to malo začudilo.
-
Ja nikad ne zaljevam nijednu pitu. Tako sam naucila od rahmetli mame, nije ni ona, ali zato u meso stavim malo mlake vode.
- merylin
- Aktivni forumaš
- Been thanked: 9 times
ahaaa...da se podpariKrokodil Behko wrote:merylin wrote:obavezno se malo zalijeMaja wrote:Zalijevate li imalo burek kad se ispeče?
Moja mati malo zalije ali malo i vrati u pećnicu još dva-tri minuta.

Give a girl the right shoes,and she can conqer the world!
Marilyn Monroe
Marilyn Monroe
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
- Has thanked: 14303 times
- Been thanked: 9887 times
Pa vidi, moja mama kad pravi pitu obavezno meni izvadi prije no sto zalije, jer ja ne volim zalivenu nego res i da hrska. Kada pokajmacim onda svakako ne treba zaljev jer se razmeksa
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija 

e evo kako izgleda burek kad ga kupis
pita siptar radnog kolegu kako je igrala pristina juce
ovaj odgovara da je izgubila 2:0
pfuj (pljune pitalac u tijesto) u pm
zar nisu ................
pita siptar radnog kolegu kako je igrala pristina juce
ovaj odgovara da je izgubila 2:0
pfuj (pljune pitalac u tijesto) u pm
zar nisu ................
Kada je živ onda je visok, a kada je mrtav onda je dugačak
- merylin
- Aktivni forumaš
- Been thanked: 9 times
to sam i ja gledala majo... prvo nije zaliven,drugo, brate previše mesa unutra natobali,onaj frk debeo ko šaka... ono nije ni B od burekaMaja wrote:Ja zalijem svaku pitu. Mora malo. Ali gledam neki dan Masterchef i zadatak im je bio da naprave burek. Došla je neka Bosanka koja kao ima svoju buregdžinicu i pokazala im kako se pravi. Nije nimalo na kraju zalila, pa me to malo začudilo.
Give a girl the right shoes,and she can conqer the world!
Marilyn Monroe
Marilyn Monroe
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 9377 times
- Been thanked: 11129 times
E jeste. Da se potpari i da malo odmekne donja kora. Ali ne mnogo.merylin wrote:ahaaa...da se podpariKrokodil Behko wrote:merylin wrote:obavezno se malo zalijeMaja wrote:Zalijevate li imalo burek kad se ispeče?
Moja mati malo zalije ali malo i vrati u pećnicu još dva-tri minuta.![]()
što bi rekla moja mati
Mora ostati čvrsta ali opet ne prečvrsta. ma nije ni jednostavno pitu napraviti

Mislim da sam čitao skoro o tome. Neki se od kuhara izblamiraoMaja wrote:Ja zalijem svaku pitu. Mora malo. Ali gledam neki dan Masterchef i zadatak im je bio da naprave burek. Došla je neka Bosanka koja kao ima svoju buregdžinicu i pokazala im kako se pravi. Nije nimalo na kraju zalila, pa me to malo začudilo.
ne kontam da postoji i jedna pita ada se ne zalije
Kada je živ onda je visok, a kada je mrtav onda je dugačak
Pa eto, kako vidimo da ipak postoji, ali to vise nije pita, to je dvopek,blento59 wrote:ne kontam da postoji i jedna pita ada se ne zalije
a da se pita poprsce i to iz usta, dakle

"In dem Augenblick, in dem ein Mensch den Sinn und den
Wert des Lebens bezweifelt, ist er krank"....Sigmund Freud
Major wrote:Pa eto, kako vidimo da ipak postoji, ali to vise nije pita, to je dvopek,blento59 wrote:ne kontam da postoji i jedna pita ada se ne zalije
Ma vas dvojica niste upravu...

Ako mi je meso masnije, onda ne koristim više nikakvu masnoću da zalijem pitu, nego samo poprskam vodom i vratim u rernu da malo odmekne.
A za ovo prskanje iz usta sam prvi put i ja čula...

Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)
(Arapska poslovica)
- Maja
- Administrator
- Has thanked: 7660 times
- Been thanked: 18073 times
Naravno da neke žene ne zalijevaju pitu. Znam dosta ljudi koji vole suhu, pa eto i Julia voli suhu. Obično se porodica podijeli, stariji vole mokre, mlađi suhe, pa se prave dvije i jedna se ne zalijeva. Ne znam šta je tu čudno.
Doduše, puno je više onih koji vole kad se pita zalije, a među njima sam i ja.
PS ruana je rekla kako je jedna žena to radila, a ne da je prskanje iz usta običaj. Meni je tata isto pričao da je jedna nena imala običaj da izgrize saransak i popljuje po hrani
Doduše, puno je više onih koji vole kad se pita zalije, a među njima sam i ja.
PS ruana je rekla kako je jedna žena to radila, a ne da je prskanje iz usta običaj. Meni je tata isto pričao da je jedna nena imala običaj da izgrize saransak i popljuje po hrani

Pa dobro, tu je to, mi ne mislimo da se burek bas mora potopiti, ali nikako ga ne zaliti,silence wrote:Major wrote:Pa eto, kako vidimo da ipak postoji, ali to vise nije pita, to je dvopek,blento59 wrote:ne kontam da postoji i jedna pita ada se ne zalije
Ma vas dvojica niste upravu...![]()
Ako mi je meso masnije, onda ne koristim više nikakvu masnoću da zalijem pitu, nego samo poprskam vodom i vratim u rernu da malo odmekne.
A za ovo prskanje iz usta sam prvi put i ja čula....

Majo,PS ruana je rekla kako je jedna žena to radila, a ne da je prskanje iz usta običaj. Meni je tata isto pričao da je jedna nena imala običaj da izgrize saransak i popljuje po hrani
nebi htio reci da je netacno, ali nema nikakve zdrave logike, a plus toga totalno ne higijenski, pa ko ce da joj jede taj burek...

Last edited by Major on 08 Dec 2012, 23:28, edited 1 time in total.
"In dem Augenblick, in dem ein Mensch den Sinn und den
Jao Majo... ja stvarno prvi put čujem da tako nešto neko zna da radi. Više ništa neću da jedem u tuđoj kući...
Sve sam mislila da nisam gadljiva, ali sada sam postala...

(Arapska poslovica)
(Arapska poslovica)
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
- Has thanked: 14303 times
- Been thanked: 9887 times
Nije dvopek,Majore, pita ko pita, samo nije zalivena, nije mokra. I da , i u buregdzinici mozes naruciti nezalivenu pitu, dok je doneses kuci neces ni znati da nije zalivena. Pitu kad napravis i poklopis ili prekrijes svakako sama od sebe postane meksa.Major wrote:Pa dobro, tu je to, mi ne mislimo da se burek bas mora potopiti, ali nikako ga ne zaliti,silence wrote:Major wrote:Pa eto, kako vidimo da ipak postoji, ali to vise nije pita, to je dvopek,blento59 wrote:ne kontam da postoji i jedna pita ada se ne zalije
Ma vas dvojica niste upravu...![]()
A za ovo prskanje iz usta sam prvi put i ja čula....
kao sto rekoh, to je dvopek.
Majo,PS ruana je rekla kako je jedna žena to radila, a ne da je prskanje iz usta običaj. Meni je tata isto pričao da je jedna nena imala običaj da izgrize saransak i popljuje po hrani
nebi htio reci da je netacno, ali nema nikakve zdrave logike, a plus toga totalno ne higijenski, pa ko ce da joj jede taj burek...![]()
-Da me ne bi ismijavali oni koji znaju nisam majstor za pitu samo da napomenem da je ovo iz iskustva koje nosim iz kuce,tj kako to moja nena i mama rade...
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija 

Ista sam. Nema boljeg bureka od onog u buregdzinici sto ga Albanci naprave. Imam drugaricu, Albanka iz Makedonije, pravi slagani burek, a meso sitno valjda izdinstano pa takvo slagano na jufku.Julia-Klara wrote:nisam ljubitelj domaceg bureka jer je pun mesa,a meso bas i ne volim... vise volim kupovni (da lincujte me sad)-NASKO za brcake
vise volim sirnicu i krompirusu, a maslenjak UH

Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora
U mom gradu, a poznat je po buregdžinicama, nisam nigdje vidjela da se posebno nudi zalivena ili nezalivena pita...Julia-Klara wrote: Nije dvopek,Majore, pita ko pita, samo nije zalivena, nije mokra. I da , i u buregdzinici mozes naruciti nezalivenu pitu, dok je doneses kuci neces ni znati da nije zalivena. Pitu kad napravis i poklopis ili prekrijes svakako sama od sebe postane meksa.
-Da me ne bi ismijavali oni koji znaju nisam majstor za pitu samo da napomenem da je ovo iz iskustva koje nosim iz kuce,tj kako to moja nena i mama rade...

A ova pita što se poklopi i ostavi da se razmekša u svojoj pari, više to nije ona pita, samo je potparena i razmekšana...
Eh, pošto se pokazalo da ja znam praviti pitu, a ti kako kažeš da ne znaš, pa pominješ ismijavanje...

(Arapska poslovica)
(Arapska poslovica)
Burek, kao mojih ruku djelo ili burek iz buregdzinice (bosanske, albanske ili turske, svejedno), sa samim mesom ili mijesani burek, savijani ili slagani, zaljeveni ili suhi, ma sasvim mi je svejedno, samo neka nije premastan i da nije burek ispod saca. Narucila jednom prilikom burek ispod saca i bi sa sjeckanim komadicima mesa koji jedva da su spareni samo, a tijesto odozdo bijelo i balavo, raspada se
i znam - meni nikad vise 

E sad necu ni kako ja hocu
-
To ovakoRuana wrote:Sjecam se jedne zene iz komsiluka, ona je stavljala vodu usta pa prskala po bureku. Kaze "da ga malo oroskam, ne valja preko ruke" i znam da kad bi mi k'o djeca jedni drugima gadili hranu to bi bila glavna tema.

Ko nane Rahmane

[ytube][/ytube]
Eh o ovome se može pričeti koliko hoćete ali imaju dvije stvari a to su da ako se bavite prodajom bureka u zvrkovima (taj se ne zaljeva kao što kažete jer je puno bolji) a onaj što ide na vagu on se obavezno zaljeva jer nigdje nema skuplje vode kao u pekara i buregdžije a pravi burek se ipak ne zalijeva nego se samo rped kraj premaže maslacem,domaćim maslom ili kako ko već voli i to je onda bombaaaaaa ali opet sve zavisi od onoga koji ga jede on najbolje zna kakve voli hehehehehhe