da i jos mi je rekao da je haram ako mi pozovemo ili ugostimo neku drugu vjeru za bajram ...ja sam mu onda rekla da mi nismo muslimani kao sto su oni i da necemo to nikada ni biti ...vise nikad nije dosao u nas izbjeglicki centar gdje sam bila smjestena kad sam dosla u Ablento59 wrote:po hodzama (ne mogu ih nazvati efendijama jer nisu nikakva gospoda-cast rijetkim izuzecima)
nama nista nije dozvoljeno
ma slaavim sve sto ne vrijedja druge ljude
ne vidim nista lose obradovati dijete za novu godinu ili proslaviti
rodjendan ili neki praznik bilo duhovni ili svjetovni
Jelke i pokloni kod bosanskih muslimana
- Jaca
- Inventar foruma
- Status: Offline
Re: Jelke i pokloni kod bosanskih muslimana
bolje biti malo lud nego malo pametan
problem je u tome sto pricamo(pisemo) ono sto ne mislimo
kuka i motika na bozic , paketice, jelku i novu godinu
a odjednom ogromna vecina promijeni avatar da budemo u praznicnoj atmosferi
pa koga lazemo, sebe ili druge
ili oboje
kuka i motika na bozic , paketice, jelku i novu godinu
a odjednom ogromna vecina promijeni avatar da budemo u praznicnoj atmosferi
pa koga lazemo, sebe ili druge
ili oboje
Kada je živ onda je visok, a kada je mrtav onda je dugačak
A da ti komsija druge vjere ne cestita isti praznik, onda bi hodza smatrao da je nacionalista i sta sve ne bla bla blaJaca wrote:da i jos mi je rekao da je haram ako mi pozovemo ili ugostimo neku drugu vjeru za bajram
Eh ovo gore sto Jaca rece, su stvari gdje se ja i vjera pozdravimo i svak svojim putem.
Meni je nejasno ako se uvjek sugerise da ljudi trebaju biti ljudi, paziti jedni na druge, komsija komsiju, bez obzira na vjeru zato onda najednom iskace to da tudje je lose a tvoje dobro.
Ma slavim sve sto djete zeli da slavi, i tako ce biti dok on ne odluci drugacije.
Budali možeš da oprostis, jer srlja samo u jednom pravcu i ne folira nikoga.
Foliranti su oni od kojih ti je muka...
Foliranti su oni od kojih ti je muka...
Jaca wrote:da i jos mi je rekao da je haram ako mi pozovemo ili ugostimo neku drugu vjeru za bajram ...ja sam mu onda rekla da mi nismo muslimani kao sto su oni i da necemo to nikada ni biti ...vise nikad nije dosao u nas izbjeglicki centar gdje sam bila smjestena kad sam dosla u Ablento59 wrote:po hodzama (ne mogu ih nazvati efendijama jer nisu nikakva gospoda-cast rijetkim izuzecima)
mozda grijesim,ali se kurban u prvom redu daje prvom komsiji pa
makar on bio i "nevjernik"
- gejsha
- Inventar foruma
- Been thanked: 2 times
Nama je vjeroučitelj rekao da ne smijemo slaviti rođendan, jer tako ispada da slavimo to što starimo.Jaca wrote:Cula sam od jednog efendije Arapa da mi ne treba ni rodjendane da slavimo jer to nema kod muslimana ....samo se slavi bajram
Nije sloboda sa neba pala, za nju je sestra dva brata dala..
- Jaca
- Inventar foruma
tako je blento i ja sam tako naucena ali sad mnogi se pretvaraju u nesto za sta nisu ni sposobni da budu i misle da su bolji vjernici a nemisli da li su bolji ljudiblento59 wrote:Jaca wrote:da i jos mi je rekao da je haram ako mi pozovemo ili ugostimo neku drugu vjeru za bajram ...ja sam mu onda rekla da mi nismo muslimani kao sto su oni i da necemo to nikada ni biti ...vise nikad nije dosao u nas izbjeglicki centar gdje sam bila smjestena kad sam dosla u Ablento59 wrote:po hodzama (ne mogu ih nazvati efendijama jer nisu nikakva gospoda-cast rijetkim izuzecima)
mozda grijesim,ali se kurban u prvom redu daje prvom komsiji pa
makar on bio i "nevjernik"
bolje biti malo lud nego malo pametan
vec sam negdje napisao kako ih nazivam
"muslimani m92"
"muslimani m92"
- Maja
- Administrator
- Has thanked: 7628 times
- Been thanked: 17992 times
A dobro, mislim da ovdje niko od muslimana ne bi slavio BožićLavlje_srce wrote:Slavicu Bozic kad kriscani pocnu slaviti Bajram.
![]()
Svaki put cestitam prijateljima, bila sam vise puta na bozicnjim druzenjima, ali to nije moj praznik i tacka.
Novu Godinu slavim, iako znam da ima onih koji ce reci da ni to ne bih trebala. Sta cu, nisam savrsena kao pojedini.

Ulavnom komentarišemo Novu godinu.
Nego, pade mi na pamet kako agnostike i ateiste nimalo ne dirne božićna, uskršnja, bajramska atmosfera, božićne pjesme i ilahije

- Sheval
- Forum [Bot]
- Has thanked: 344 times
- Been thanked: 870 times
Kako koga.
Ja se ne mogu nazvati ni agnostikom ni ateistom,jer nisam apsolutni nevjernik niti vjerujem u ono kako vjernici poimaju vjerovanje.Jednostavno,nisam vjernik.
I sviđa mi se Božić,Bajram...
Ne volim izmjenu čestitki i sve ono šta prati te blagdane,ali volim taj duh.
Ne volim niti pompu koja se stvara oko tih blagdana,sve sa ciljem da se zaradi.
Ponekad me Božić podsjeća na dan Coca Cole,Bajram na Biljni Mrs i Slastičarnu 'Zlatni dan',Uskrs/Vaskrs na farmu pilića.
Ja se ne mogu nazvati ni agnostikom ni ateistom,jer nisam apsolutni nevjernik niti vjerujem u ono kako vjernici poimaju vjerovanje.Jednostavno,nisam vjernik.
I sviđa mi se Božić,Bajram...
Ne volim izmjenu čestitki i sve ono šta prati te blagdane,ali volim taj duh.
Ne volim niti pompu koja se stvara oko tih blagdana,sve sa ciljem da se zaradi.
Ponekad me Božić podsjeća na dan Coca Cole,Bajram na Biljni Mrs i Slastičarnu 'Zlatni dan',Uskrs/Vaskrs na farmu pilića.
Nego, pade mi na pamet kako agnostike i ateiste nimalo ne dirne božićna, uskršnja, bajramska atmosfera, božićne pjesme i ilahije Kako mogu ostati hladni na sve to.
eto da ja kao osvjedoceni ateista kazem
uzivam u svakom, ama bas svakom veselju
bilo muslimansko, katolicko, pravislavno ili svjetovno
postujem duhovna veselja ali se svako veseli na svoj nacin pa i ja
znam se ja ponasati i pred hafizom, popom ili parokom
ali njima njihovo a meni moje
cak sam bio i kum na jednom islamskom vjencanju
vjerujte mi da niko nije primijetio da sam ateista
ne zato sto sam dvolican, nego sto postujem svacije
eto da ja kao osvjedoceni ateista kazem
uzivam u svakom, ama bas svakom veselju
bilo muslimansko, katolicko, pravislavno ili svjetovno
postujem duhovna veselja ali se svako veseli na svoj nacin pa i ja
znam se ja ponasati i pred hafizom, popom ili parokom
ali njima njihovo a meni moje
cak sam bio i kum na jednom islamskom vjencanju
vjerujte mi da niko nije primijetio da sam ateista
ne zato sto sam dvolican, nego sto postujem svacije
- Sheval
- Forum [Bot]
- Has thanked: 344 times
- Been thanked: 870 times
blento59 wrote:ne zato sto sam dvolican, nego sto postujem svacije

Teško je to nekome shvatiti,nekome koji je ograničen kao konj na utrkama.Koji vidi samo jedan pravac.
- Lavlje_srce
- Alienka
- Has thanked: 4055 times
- Been thanked: 3072 times
Mislim da su ubijedjeni ateisti bas kao i ubijedjeni vjernici izuzetno rijetki. Svi ostali su negdje izmedju krajnjih tacaka Gausove krivulje, u vjeri kao i u svemu drugome.Maja wrote:
Nego, pade mi na pamet kako agnostike i ateiste nimalo ne dirne božićna, uskršnja, bajramska atmosfera, božićne pjesme i ilahijeKako mogu ostati hladni na sve to.
I sve je dobro dok nema vrijedjanja jednih ili drugih, ali kao sto vidimo uvijek neki imaju poriv naglasiti da su po necemu iznad. Ples ega je cudo i nikad mu kraja.
Memento Mori
You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~
You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?
- gospođa Brams
- Forum [Bot]
- Has thanked: 193 times
- Been thanked: 842 times
Evo mene, živog primjera jednog takvog agnostika, Božić je a ja ladna ko špricerMaja wrote:Lavlje_srce wrote:
Nego, pade mi na pamet kako agnostike i ateiste nimalo ne dirne božićna, uskršnja, bajramska atmosfera, božićne pjesme i ilahijeKako mogu ostati hladni na sve to.

somehow I manage
Evo i mene, jos jednog tako ravdnodusnog i hladnog kako Bramsova rece, hladan ko spricer.
U sustini ateisti i agnostici su dabome u velikoj prednosti od pojedinih ogranicenih.
A sa cime bi bio jedan agnostika ili ateista opterecen, sa obadvije noge i cvrsto stoje na zemlji, nisu skloni bilo kakvom vidu iluzionarstva.
Ateisti ili agnostici su ite kako cestiti slavljenici, gdje se slavi tu smo u prvim redovima.
Respektujemo mi i druge, nije li to sasvim razumljivo.
Apropo, neko rece da su oni rijetkost, Svedska 70%, Njemacka 25%, mislim da je dovoljno procenata po pitanju ateista i agnostika.
Ali i ne zaboravimo milijardu insana za koje je krava svetinja.
Ipak, prema svima respekt i postovanje.
Stanijem u jednoj cetvrti gdje se Bozic u velikoj mjeri komercijalizuje, kao i svaki drugi vjerski praznik, ali nikako kao sto je to slucaj sa Bozicem i Bajramom.
U toj cetvrti grada poznajem i pozamasan broj starijih osoba (Nijemci), u razmaku od samo 1500 metara su dvije crkve, mahom prazne, ali sta je interesantno
i za Bogu plakati, vjerovali mi ili ne, ali ti stari insani od njihovih najblizi (kcerke i sinovi) budu posjeceni samo u toku Bozicnih blagdana,
svi su pristojno obuceni, kravate i ostalo sto dolikuje, posmatram ih i jedna jedina misao mi je kroz glavu prohujala,
smjesta bi ih ustrijelio da kada bih znao da me nece iza resetaka strpati.
Tih naime vjernika, dvolicnost i sa ljudske i humane i eticke strane neoprostivi postupci, nema tu ni grama vjere, biti u toliko mjeri ignorantni prema roditeljima.
U sustini ateisti i agnostici su dabome u velikoj prednosti od pojedinih ogranicenih.
A sa cime bi bio jedan agnostika ili ateista opterecen, sa obadvije noge i cvrsto stoje na zemlji, nisu skloni bilo kakvom vidu iluzionarstva.
Ateisti ili agnostici su ite kako cestiti slavljenici, gdje se slavi tu smo u prvim redovima.
Apropo, neko rece da su oni rijetkost, Svedska 70%, Njemacka 25%, mislim da je dovoljno procenata po pitanju ateista i agnostika.
Stanijem u jednoj cetvrti gdje se Bozic u velikoj mjeri komercijalizuje, kao i svaki drugi vjerski praznik, ali nikako kao sto je to slucaj sa Bozicem i Bajramom.
U toj cetvrti grada poznajem i pozamasan broj starijih osoba (Nijemci), u razmaku od samo 1500 metara su dvije crkve, mahom prazne, ali sta je interesantno
i za Bogu plakati, vjerovali mi ili ne, ali ti stari insani od njihovih najblizi (kcerke i sinovi) budu posjeceni samo u toku Bozicnih blagdana,
svi su pristojno obuceni, kravate i ostalo sto dolikuje, posmatram ih i jedna jedina misao mi je kroz glavu prohujala,
Tih naime vjernika, dvolicnost i sa ljudske i humane i eticke strane neoprostivi postupci, nema tu ni grama vjere, biti u toliko mjeri ignorantni prema roditeljima.
"In dem Augenblick, in dem ein Mensch den Sinn und den
Wert des Lebens bezweifelt, ist er krank"....Sigmund Freud
Kicenje jelke i novogodisnji pokloni su obiljezili mnoga djetinjstva i mnoge generacije.
Poklon paketice smo dobivali svi u firmama nasih roditelja.
Zao mi je sto su mnogi zaboravili na taj period zivota i odjednom postali " haz hazi " muslimani, sad bi svi na Hadz da budu hadzije i hadzinice.
Postujem ljude vjernike, iskrene vjernike, u mom mjestu se tacno znalo koje su porodice bile , sto mi kazemo uchevne, tj. koje su oduvijek zivjeli po pravilima svoje vjere.
Ove, novopecene, koji postadose Muslimani 92 , ne priznajem ! To je za mene izriguvanje vjere prije svega, a zatim pravljenje budale od sebe samog.
Moja nana je bila iskreni vjernik, rahmet joj dusi vjecni, i na mene je ostavila sliku pravog vjernika. Pravi vjernik se nikada nece zamarati da drugim ljudima govori da nesto lose rade, to su prostodusni ljudi , koji vole sve i svacije, ali se dostojanstveno drze svoga.Prepirke i nadgovarnja kod vjernika nema, uvijek postoji ono " Allah najbolje zna " koje je i moja nana znala upotrijebiti ako bi neko od zena za vrijeme ispijanja kafe zapoceo trach o nekome.
Kod mene je u kuci od kad znam za sebe bila okicena jelka ( muslimanska porodica), paketice ( poklone) smo dobivali po firmama roditelja kao sto rekoh i to je bila simbolika obiljezavanja nadolezece godine.
Ja sam u braku sa mjesancom, kod mene je za Bajram pravi bajramski rucak, svi sjednemo i rucamo, ode se mojima u posjetu s poklonima.Bozic ne obiljezavam bas nesto strastveno , ali reda radi ispechem shunku u senfu, napravim tortu, par suhih kolacica.
Djeca ako dobiju poklon od dida i babe, nemam nista protiv, ali im ja licno taj dan ne darujem nista. Moj dar dolazi za Novu Godinu.
Tu sam striktna. Mora da se zna i nauci razlika izmedju vjerama, kao i onima koji slave te praznike.
Odem na rucak kod svekra i svekrve, odnesem im poklone, sjednemo, rucamo, malo se druzimo. To je za mene cin postovanja prema krvnom srodstvu mog muza i moje djece.
I oni tako dodju meni na Bajram, pa cak i mojoj majci i tetki.
Poklon paketice smo dobivali svi u firmama nasih roditelja.
Zao mi je sto su mnogi zaboravili na taj period zivota i odjednom postali " haz hazi " muslimani, sad bi svi na Hadz da budu hadzije i hadzinice.
Postujem ljude vjernike, iskrene vjernike, u mom mjestu se tacno znalo koje su porodice bile , sto mi kazemo uchevne, tj. koje su oduvijek zivjeli po pravilima svoje vjere.
Ove, novopecene, koji postadose Muslimani 92 , ne priznajem ! To je za mene izriguvanje vjere prije svega, a zatim pravljenje budale od sebe samog.
Moja nana je bila iskreni vjernik, rahmet joj dusi vjecni, i na mene je ostavila sliku pravog vjernika. Pravi vjernik se nikada nece zamarati da drugim ljudima govori da nesto lose rade, to su prostodusni ljudi , koji vole sve i svacije, ali se dostojanstveno drze svoga.Prepirke i nadgovarnja kod vjernika nema, uvijek postoji ono " Allah najbolje zna " koje je i moja nana znala upotrijebiti ako bi neko od zena za vrijeme ispijanja kafe zapoceo trach o nekome.
Kod mene je u kuci od kad znam za sebe bila okicena jelka ( muslimanska porodica), paketice ( poklone) smo dobivali po firmama roditelja kao sto rekoh i to je bila simbolika obiljezavanja nadolezece godine.
Ja sam u braku sa mjesancom, kod mene je za Bajram pravi bajramski rucak, svi sjednemo i rucamo, ode se mojima u posjetu s poklonima.Bozic ne obiljezavam bas nesto strastveno , ali reda radi ispechem shunku u senfu, napravim tortu, par suhih kolacica.
Djeca ako dobiju poklon od dida i babe, nemam nista protiv, ali im ja licno taj dan ne darujem nista. Moj dar dolazi za Novu Godinu.
Tu sam striktna. Mora da se zna i nauci razlika izmedju vjerama, kao i onima koji slave te praznike.
Odem na rucak kod svekra i svekrve, odnesem im poklone, sjednemo, rucamo, malo se druzimo. To je za mene cin postovanja prema krvnom srodstvu mog muza i moje djece.
I oni tako dodju meni na Bajram, pa cak i mojoj majci i tetki.
i ne vidim nista lose u tome
naprotiv za svaku pohvalu i svaka cast
naprotiv za svaku pohvalu i svaka cast
- Lavlje_srce
- Alienka
- Has thanked: 4055 times
- Been thanked: 3072 times
Major wrote:Evo i mene, jos jednog tako ravdnodusnog i hladnog kako Bramsova rece, hladan ko spricer.
Hvala ti sto me uveseljavas.

Memento Mori
Iskreno, zao mi je da sam te rastuzio...Lavlje_srce wrote:Major wrote:Evo i mene, jos jednog tako ravdnodusnog i hladnog kako Bramsova rece, hladan ko spricer.
Hvala ti sto me uveseljavas.![]()
![]()

- Maja
- Administrator
- Has thanked: 7628 times
- Been thanked: 17992 times
Ovo mi je totalno nelogično. Prvo kažeš da su vjernici ograničeni i iluzionisti, a onda da vi ateisti poštujete vjernike. Hebo ti takvo poštovanje gdje se časti raznim epitetima.Major wrote: U sustini ateisti i agnostici su dabome u velikoj prednosti od pojedinih ogranicenih.
Respektujemo mi i druge, nije li to sasvim razumljivo
A ne mogu shvatiti ni ovo -
Eto ti bi ustrijelio ove jer ne posjećuju dovoljno roditelje, a usuđuju se slaviti Božić.smjesta bi ih ustrijelio da kada bih znao da me nece iza resetaka strpati.
Pa što ćete onda vi u prvim redovima?
Vidis Majo,Maja wrote:Ovo mi je totalno nelogično. Prvo kažeš da su vjernici ograničeni i iluzionisti, a onda da vi ateisti poštujete vjernike. Hebo ti takvo poštovanje gdje se časti raznim epitetima.Major wrote: U sustini ateisti i agnostici su dabome u velikoj prednosti od pojedinih ogranicenih.
Respektujemo mi i druge, nije li to sasvim razumljivo
A ne mogu shvatiti ni ovo -
Ateisti ili agnostici su ite kako cestiti slavljenici, gdje se slavi tu smo u prvim redovima.Eto ti bi ustrijelio ove jer ne posjećuju dovoljno roditelje, a usuđuju se slaviti Božić.smjesta bi ih ustrijelio da kada bih znao da me nece iza resetaka strpati.
Pa što ćete onda vi u prvim redovima?
ja to malo drugim ocima gledam.
Ogranicenost ili iluziornost je privatna stvar svkog insana, vjera je takodje nasa privatna stvar, ali sta me remeti u mojoj nakani odati respekt i
postovanje svim insanima, sve toliko dugo koliko ne narusavaju moja prava, mislim da to oni ne cine niti bi trebali ciniti.
Ni jednom rijecju niti bih si i u snu zabranio slaviti bilo kakve vjerske praznike, moja sugestija odnosila se na ravnodusnost insana koji su vise nego
ravnodusni, vise nego hladni, rekao bih odbojni prema svojim najblizima, vjera im nalaze nesto sasvim drugo.
U vjernicima iako sam sklon agnosticizmu gledam i dolikuje im da su primjer od insana i nista drugo, ako to nisu, onda neznam gdje ih svrstati.
Vjera, ljubav i paznja je najprioritetnija prema svojim najblizima, nije li to slucaj, tada posjedujemo manju vrijednost.