Mentalitet ljudi po regijama
Moderator: Krokodil Behko
- Maja
- Administrator
- Has thanked: 7559 times
- Been thanked: 17696 times
- Status: Offline
Re: Mentalitet ljudi po regijama
Živinice su gore. Čovječe svaka druga loša vijest iz Živinica. Šta se sve dešava u tako malom mjestu,.
- carobnjak N
- Forum [Bot]
- Has thanked: 801 times
- Been thanked: 927 times
Postoji ta razlika u mentalitetu i ona je stvarna (na stranu to što se to po običaju karikira ,pa se pretvori u stereotip pa ljudi misle da su hercegovci škrtice ili da će te krajišnik napasti ako ga krivo pogledaš) i ja mislim da je uzrokavana raznim faktorima.
Recimo Hercegovina je kršna i škrta zemlja pa su ljudi nekada morali tu da budu čuvarniji i da budu tvrđi ,čak i grubi jer su radili teške fizičke poslove ,a zemlja je slabo rađala .
Krajina je kako i naziv kaže bila granično područje ,vojna krajina u kojoj je stalno bila prisutna vojska i sukobi su bili svakodnevni ,te su ljudi uvjek imali zauzet taj stav kao da su "opasni" jer su se tako branili . Krajišnici su zbog tih sukoba i stalnih upada iz hrvatske krajine ili obrnuto njihovih upada tamo ,dobili tu jednu žestinu u svemu ,pa tako recimo kad psuju strašno psuju ili opet ako su vjernici onda su 100% u tome ,a također su vrlo osvetoljubivi . Znači kad ti krajišnik kaže da će ti vratiti (ko ono negdje kad se fasuje pa se kaže u ljutnji "vratiću vam za ovo") budi siguran da hoće i da nema da će se ohladiti i još jedna crta jako bitna za nas ,jeste da smo inadžije . U kombinaciji sa ovom žestinom to je često onda inat koji se tjera do kraja
Sarajlije su većinom bili trgovci i zanatlije ali i zanatlije su u biti prodavale direktno svoje proizvode ,tako da su svi morali imati tu "priču" i biti jaki verbalno i oni to i jesu ,pa ta "đido muva" priča i nije neki stereotip. Ja sam u vojsci bio u stacionaru sa jednim takvim klasičnim likom i stalno je pričao te on ovo te on ono ali je to radio na dobar način i svi smo ga voljeli slušati iako je u tim pričama on maltene bio neki "rambo tip"
Onda smo jednom igrali zuke i malo ga neko načepio on odmah zaplako ...al brzo se oporavi i počne po starom
Tuzlaci su isto onako prilično tvrdi tipovi ali bezbojni ,mada se kod njih jako vidi razlika grad-selo ,baš ono nema nekog prelaza. Recimo onaj dio Kalesija ljudi su dosta prostodušni dok je Tuzla urbanija možda čak i iznad potrebe ,do nekog stepena umišljenosti ,jer ipak nije to neka prevelika sredina .
Ostale krajeve BiH ne poznajem toliko ali i ovo što sam napisao uopće ne znači da nećete naći hiljade hrabrih i ćutljvih sarajlija ili hercegovaca koji bi ti dao zadnju marku iz džepa ,to je onako jedan globalno-regionalni mentalitet ,a ljudi su opet svako svemir za sebe
Recimo Hercegovina je kršna i škrta zemlja pa su ljudi nekada morali tu da budu čuvarniji i da budu tvrđi ,čak i grubi jer su radili teške fizičke poslove ,a zemlja je slabo rađala .
Krajina je kako i naziv kaže bila granično područje ,vojna krajina u kojoj je stalno bila prisutna vojska i sukobi su bili svakodnevni ,te su ljudi uvjek imali zauzet taj stav kao da su "opasni" jer su se tako branili . Krajišnici su zbog tih sukoba i stalnih upada iz hrvatske krajine ili obrnuto njihovih upada tamo ,dobili tu jednu žestinu u svemu ,pa tako recimo kad psuju strašno psuju ili opet ako su vjernici onda su 100% u tome ,a također su vrlo osvetoljubivi . Znači kad ti krajišnik kaže da će ti vratiti (ko ono negdje kad se fasuje pa se kaže u ljutnji "vratiću vam za ovo") budi siguran da hoće i da nema da će se ohladiti i još jedna crta jako bitna za nas ,jeste da smo inadžije . U kombinaciji sa ovom žestinom to je često onda inat koji se tjera do kraja
Sarajlije su većinom bili trgovci i zanatlije ali i zanatlije su u biti prodavale direktno svoje proizvode ,tako da su svi morali imati tu "priču" i biti jaki verbalno i oni to i jesu ,pa ta "đido muva" priča i nije neki stereotip. Ja sam u vojsci bio u stacionaru sa jednim takvim klasičnim likom i stalno je pričao te on ovo te on ono ali je to radio na dobar način i svi smo ga voljeli slušati iako je u tim pričama on maltene bio neki "rambo tip"

Tuzlaci su isto onako prilično tvrdi tipovi ali bezbojni ,mada se kod njih jako vidi razlika grad-selo ,baš ono nema nekog prelaza. Recimo onaj dio Kalesija ljudi su dosta prostodušni dok je Tuzla urbanija možda čak i iznad potrebe ,do nekog stepena umišljenosti ,jer ipak nije to neka prevelika sredina .
Ostale krajeve BiH ne poznajem toliko ali i ovo što sam napisao uopće ne znači da nećete naći hiljade hrabrih i ćutljvih sarajlija ili hercegovaca koji bi ti dao zadnju marku iz džepa ,to je onako jedan globalno-regionalni mentalitet ,a ljudi su opet svako svemir za sebe
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)
-
Ja samo znam da se nikad ne svadjam sa Herkama i da Prijedorcane (muskarce) zaobilazim u sirokom luku.
I da se nikad ne vozim Sarajevo taxi-jem!
Sta ja znam, upoznala sam i ove zbog kojih su generalizacije nastale a i one koji su susta suprotnost stereotipu, sve je do insana. Ja samo znam da dolazim iz najvece mahale na zemaljskoj kugli, ne trebaju vam oglasi, samo recite Zvornicanima.

I da se nikad ne vozim Sarajevo taxi-jem!

Sta ja znam, upoznala sam i ove zbog kojih su generalizacije nastale a i one koji su susta suprotnost stereotipu, sve je do insana. Ja samo znam da dolazim iz najvece mahale na zemaljskoj kugli, ne trebaju vam oglasi, samo recite Zvornicanima.

- Veca
- Uvijek slobodna!
- Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
- Has thanked: 22618 times
- Been thanked: 5995 times
- Status: Online
Julia-Klara wrote:Eh, Posavina moja ravna,mirna...
Trgovci smo, dokazani, prodacemo za dobre pare i najvece smece
kao ljudi smo mirni, saljivdzije, veseljaci (jednako kao i Posavljaci i Slavonci s druge strane)
Tudja sranja trpimo jako dugo,svaku sitnicu pamtimo i kad-tad vratimo. Mi uvijek osvetu serviramo hladnu i uz osmijeh

Kako da ne budem stepski vuk, olinjali pustinjak usred svijeta ciji ciljevi nisu moji, cije mi radosti nista ne znace!
- gejsha
- Inventar foruma
- Been thanked: 1 time
Ne znam šta da kažem. Kada odem u Bosnu, zovu me Hercegovkom, a u Hercegovini Bosankom.
Mislim da sam negdje između, na I od Bosna i Hercegovina.
Da je riječ o pravilnom izgovaranju riječi, mogla bih se pohvaliti da mi nekako najčišće izgovaramo mnoge riječi, ne miješamo č, ć, dž, đ.. ne rastežemo kao Mostarci.
Jednim dijelom se slažem sa Ruanom da nema veze porijeklo nego kućni odgoj sa tim kako se neko ponaša.
Ali kad malo bolje razmislim ipak ima neke povezanosti. Baš nedavno jedna cura koja je iz Tuzle govori kako je kod Mostaraca sve haram.. po tome bih mogla primjetiti da su oni slobodniji, Tuzla, Zenica.. tako barem meni djeluje.
Isto tako gore Krajišnici su pobožniji..
Mislim da sam negdje između, na I od Bosna i Hercegovina.
Da je riječ o pravilnom izgovaranju riječi, mogla bih se pohvaliti da mi nekako najčišće izgovaramo mnoge riječi, ne miješamo č, ć, dž, đ.. ne rastežemo kao Mostarci.
Jednim dijelom se slažem sa Ruanom da nema veze porijeklo nego kućni odgoj sa tim kako se neko ponaša.
Ali kad malo bolje razmislim ipak ima neke povezanosti. Baš nedavno jedna cura koja je iz Tuzle govori kako je kod Mostaraca sve haram.. po tome bih mogla primjetiti da su oni slobodniji, Tuzla, Zenica.. tako barem meni djeluje.
Isto tako gore Krajišnici su pobožniji..
Nije sloboda sa neba pala, za nju je sestra dva brata dala..
Kraisnik sam a dali je to za diciti se ili sramotiti neznam al znam da smo jako zilavi.Vecinom smo vrijedni posteni i tvrdoglavi ako nas ko uvrijedi bez razloga trazimo izvinjenje posto poto.Ako nam u goste dodjete pocastit cemo vas ponuditi i ono sto trenutno nemamo al brzo nabavimo .Eh sad u svakom zitu ima kukolja pa i medju nama,moja najveca vrijednost je npr sto me mati odgojila da postujem svakog ko to zasluzuje.Selam bosanci i hercegovci gdje god daste
NE CINI DRUGIMA ONO STO NEZELIS DA TEBI DRUGI CINE
- niska grana
- Aktivni forumaš
Mogla bi se na ovu temu napisati knjiga; ono što sam ugrubo primijetio jest da nisu bez razloga tvrdnje da su ljudi iz istočne Bosne često pretjerano štedljivi i nerijetko škrti, Hercegovci mudri i lukavi.
Zeničani mi se čine ubjedljivo najmanjim lokalpatriotama. Ne u smislu da najmanje vole svoj grad, već zato što mi se čini da s najvećom lakoćom i najmanjim žalom miijenjaju mjesto boravka, tj. najprilagodljiviji su.
Tuzlanska regija mi je najmisterioznija, zato što je teško navesti nešto tipično i prepoznatljivo za ljude iz tog podneblja po čemu bi ih se moglo izdvojiti od ostalih. Možda bi se moglo reći da su najjednostavniji, najmanje komplikuju oko svakodnevnih sitnica i manje su skloni individualizmu, improvizaciji, bezvlašću i anarhiji od drugih. To se naravno više odnosi na okolicu i širu regiju nego na sam grad.
Sarajevo kao mješavina svega i svačega i veći grad priča je za sebe i kad je u pitanju mentalitet u mnogočemu jedva da ima veze s ostatkom BiH. Rekao bih da mu je duhom najbliži Mostar.
Naravno, neumjesno bi bilo sve generalizovati i svugdje ima velikih odstupanja, pa bih se složio s Čarobnjakom kad kaže da je svaka individua svijet za sebe.
Zeničani mi se čine ubjedljivo najmanjim lokalpatriotama. Ne u smislu da najmanje vole svoj grad, već zato što mi se čini da s najvećom lakoćom i najmanjim žalom miijenjaju mjesto boravka, tj. najprilagodljiviji su.
Tuzlanska regija mi je najmisterioznija, zato što je teško navesti nešto tipično i prepoznatljivo za ljude iz tog podneblja po čemu bi ih se moglo izdvojiti od ostalih. Možda bi se moglo reći da su najjednostavniji, najmanje komplikuju oko svakodnevnih sitnica i manje su skloni individualizmu, improvizaciji, bezvlašću i anarhiji od drugih. To se naravno više odnosi na okolicu i širu regiju nego na sam grad.
Sarajevo kao mješavina svega i svačega i veći grad priča je za sebe i kad je u pitanju mentalitet u mnogočemu jedva da ima veze s ostatkom BiH. Rekao bih da mu je duhom najbliži Mostar.
Naravno, neumjesno bi bilo sve generalizovati i svugdje ima velikih odstupanja, pa bih se složio s Čarobnjakom kad kaže da je svaka individua svijet za sebe.
Gratias ago Tibi, Domine, quia fui in hoc mundo.

Ljude uvijek gledam kao pojeddince i nastojaću da tako i ostane.
Ne znam, iako poznajem dosta raje iz svih naših regija, lično ne primjećujem te neke za njih tipične osobine. Možda je uzorak ljudi koje poznajem premali a možda jednostavno tako funkcionišem. Ono što sam primijetila svakako kod naše raje iz drugih regija je odbojnost i prezir prema raji iz Krajine, a obrnuto kod Krajišnika prema njima baš i nije tako izražena. Često sam iz čista mira dobila komentar:"Ma ne smijem ovoj ništa reći, Krajina je to ljuta, zna se da su ljudi od vas agresivni". Pokušavala sam da samu sebe uvjerim da je to istina ali uvidjela sam jedino da su Mujo iz Krajine i Mujo iz Zvornika u jednakoj mjeri ljuti i agresivni ako dirneš ono što ne smiješ.
Šta ja ovo pričam? Grana nijednom riječju ne spomenu Krajišnike i to je izgleda dokaz da su priče o Krajišnicima istinite samo što ja to ne mogu da vidim (i prihvatim)...isprepadala sam ga toliko da nije smio ni spomenuti Krajinu

"Jer, bez imalo sumnje, drvo za moj tabut raste. I platno posmrtno, moje, neko negdje tka... "
- Mister No
- The Good, the Bad and the Ugly
- Has thanked: 8743 times
- Been thanked: 5506 times
Myka dominira!!!Maja wrote:Živinice su gore. Čovječe svaka druga loša vijest iz Živinica. Šta se sve dešava u tako malom mjestu,.

The Dark Side Of The Forum...
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
- Has thanked: 14197 times
- Been thanked: 9790 times
visper wrote:Kraisnik sam a dali je to za diciti se ili sramotiti neznam al znam da smo jako zilavi.Vecinom smo vrijedni posteni i tvrdoglavi ako nas ko uvrijedi bez razloga trazimo izvinjenje posto poto.Ako nam u goste dodjete pocastit cemo vas ponuditi i ono sto trenutno nemamo al brzo nabavimo .Eh sad u svakom zitu ima kukolja pa i medju nama,moja najveca vrijednost je npr sto me mati odgojila da postujem svakog ko to zasluzuje.Selam bosanci i hercegovci gdje god daste

Bez nekog meni poznatog razloga volEm Krajisnike... Opet ponavaljam? Pa sta cu

@Jaco-znas ti sta valja

ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija 

- Mister No
carobnjak Nurudin wrote:.
Tuzlaci su isto onako prilično tvrdi tipovi ali bezbojni .... dok je Tuzla urbanija možda čak i iznad potrebe ,do nekog stepena umišljenosti ,jer ipak nije to neka prevelika sredina .

- Julia-Klara
- Forum [Bot]
Zivjela u Tuzli ...
nadam se da je dovoljno,ali za svaki slucaj evo opet 

- Mister No
I šta ti je falilo???Julia-Klara wrote:Zivjela u Tuzli ...nadam se da je dovoljno,ali za svaki slucaj evo opet
Počela si kao onaj Mario

Julia-Klara wrote:visper wrote:Kraisnik sam a dali je to za diciti se ili sramotiti neznam al znam da smo jako zilavi.Vecinom smo vrijedni posteni i tvrdoglavi ako nas ko uvrijedi bez razloga trazimo izvinjenje posto poto.Ako nam u goste dodjete pocastit cemo vas ponuditi i ono sto trenutno nemamo al brzo nabavimo .Eh sad u svakom zitu ima kukolja pa i medju nama,moja najveca vrijednost je npr sto me mati odgojila da postujem svakog ko to zasluzuje.Selam bosanci i hercegovci gdje god daste
Bez nekog meni poznatog razloga volEm Krajisnike... Opet ponavaljam? Pa sta cuVOLEM
@Jaco-znas ti sta valja
Zbog tebe cu u Posavinu pa makar kruha ne jela

Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
Mister No wrote:I šta ti je falilo???Julia-Klara wrote:Zivjela u Tuzli ...nadam se da je dovoljno,ali za svaki slucaj evo opet
Počela si kao onaj Mario

- Mister No
Sve loše a sestru si nam ovdje ostavila, a?Julia-Klara wrote:Mister No wrote:I šta ti je falilo???Julia-Klara wrote:Zivjela u Tuzli ...nadam se da je dovoljno,ali za svaki slucaj evo opet
Počela si kao onaj Mario![]()

- Julia-Klara
- Forum [Bot]
Nuzda zakon mjenja,Mister...Cim nadje drugi posao vraca se kuci, nece ostati kod vas sigurno,ne sekiraj se

- niska grana
- Aktivni forumaš
Ah, Ljubavi moja vječna, pa kako da pišem protiv svojih (znaš ono, odande si odakle ti je i žena)
?

Pitanje koje me muči već 15 godina: kako to da je svake sedmice dobitnik nekog dobitnog listića, grebalice, jokera, petice, deseterca, golfa, mašine za veš i svega ostaloga baš iz ŽivinicaMister No wrote:Myka dominira!!!Maja wrote:Živinice su gore. Čovječe svaka druga loša vijest iz Živinica. Šta se sve dešava u tako malom mjestu,.

Gratias ago Tibi, Domine, quia fui in hoc mundo.
- Mister No
Tuzla je prilično otvoren grad, za sve, i vjerovatno otvoreniji od bilo kojeg drugog u BiH, samo to sam želio da kažem.
E sad kako se ko snađe i kakva ga sreća prati kada dođe tu, to je nešto drugo.
E sad kako se ko snađe i kakva ga sreća prati kada dođe tu, to je nešto drugo.