Meša Selimović
- odysseus
- Na probnom
- Status: Offline
Re: Mesa Selimovic
"Kad mi je tesko,bjezim u samocu.Kad mi je jos teze,trazim dobre ljude."
"Navikni se na prezir ako zelis mir ili na mrznju ako pristanes na borbu."
"Usamljenost radja misao,misao nezadovoljstvo,nezadovoljstvo pobunu..."
"Muskarci su djeca;cak i kad ostare."
Mesa Selimovic-Tvrdjava
"Navikni se na prezir ako zelis mir ili na mrznju ako pristanes na borbu."
"Usamljenost radja misao,misao nezadovoljstvo,nezadovoljstvo pobunu..."
"Muskarci su djeca;cak i kad ostare."
Mesa Selimovic-Tvrdjava
..."jer covjek se ne radja...covjek se postaje!"
Ništa čovjeku nije važnije od svog mira i od sreće koju sâm stvori. Zato je treba čuvati, tu svoju sreću, opkoliti je šančevima, i nikome ne dozvoliti da je ugrozi. Niko drugi neka me se ne tiče, život je surov, ljudi zli, i treba ih držati na odstojanju. Neka budu što dalje od svega što je tvoje i što ti je drago.
Mesa Selimovic-Tvrđava
Mesa Selimovic-Tvrđava
Onima koji su mi se smijali,hvala... Bez njih ne bih plakala... Onima koji me nisu mogli voljeti,hvala... Bez njih ne bih upoznala pravu ljubav... Onima koji su povrjedili moja osjecanja,hvala... Bez njih ne bih znala da ih imam... Onima koji su me ostavili,hvala... Bez njih ne bih otkrila sebe.... Ali onima koji su mislili da necu uspeti- Njima najvise zahvaljujem, jer bez njih ne bih ni pokusala....
Hodaćemo bez razloga, radovaćemo se, bez razloga, smijaćemo se, bez razloga, s jednim jedinim razlogom, što smo živi i što se volimo. A kud ćes veći razlog.
Mesa Selimovic-Tvrđava
Mesa Selimovic-Tvrđava
Onima koji su mi se smijali,hvala... Bez njih ne bih plakala... Onima koji me nisu mogli voljeti,hvala... Bez njih ne bih upoznala pravu ljubav... Onima koji su povrjedili moja osjecanja,hvala... Bez njih ne bih znala da ih imam... Onima koji su me ostavili,hvala... Bez njih ne bih otkrila sebe.... Ali onima koji su mislili da necu uspeti- Njima najvise zahvaljujem, jer bez njih ne bih ni pokusala....
Ljubav je jedina stvar na svijetu koju ne treba objasnjavati i kojoj ne treba traziti razlog. -
M. Selimovic
M. Selimovic
Iskustvo me naucilo da ono što se ne moze objasniti samome sebi, treba govoriti drugome. Sebe mozeš obmanuti nekim dijelom slike koji se nametne, teško izrecivim osjecanjem, jer se skriva pred mukom saznavanja i bjezi u omaglicu, u opijenost koja ne trazi smisao. Drugome je neophodna tacna rijec, zato je i traziš, osjecaš da je negdje u tebi, i loviš je, nju ili njenu sjenku, prepoznaješ je na tudjem licu, u tudjem pogledu, kad pocne da shvata. Slušalac je babica u teškom porodjaju rijeci. Ili nešto još vaznije. Ako taj drugi zeli da razumije.
Mesa Selimovic - Tvrđava - Tuga i smijeh
Mesa Selimovic - Tvrđava - Tuga i smijeh
U zivljenju, u trpljenju
srce blijedi,
srce vene,
sjena slijedi,
bivšeg mene,
u trpljenju, u zivljenju.
Izgubih se u trazenju.
Ja sam bio,
ja sam i sad.
Nisam bio,
nisam ni sad.
Izgubih se u trazenju.
U lutanju, u snovima
noc me rubi,
dan me vraca.
Dan se gubi,
zivot kraca,
u snovima, u lutanju.
U nadanju, u cekanju
zivot snijem,
a snom zivim.
Srce krijem,
srce krivim.
Što ne zivim,
što još snijem,
u cekanju, u nadanju.
Mesa Selimovic - Tvrđava - Junak koji se boji usamljenosti
srce blijedi,
srce vene,
sjena slijedi,
bivšeg mene,
u trpljenju, u zivljenju.
Izgubih se u trazenju.
Ja sam bio,
ja sam i sad.
Nisam bio,
nisam ni sad.
Izgubih se u trazenju.
U lutanju, u snovima
noc me rubi,
dan me vraca.
Dan se gubi,
zivot kraca,
u snovima, u lutanju.
U nadanju, u cekanju
zivot snijem,
a snom zivim.
Srce krijem,
srce krivim.
Što ne zivim,
što još snijem,
u cekanju, u nadanju.
Mesa Selimovic - Tvrđava - Junak koji se boji usamljenosti
'Nezadovoljstvo je kao zvijer, nemoćna kad se rodi, strašna kad ojača.''
''Željeli smo isto jedan od drugoga, uzdajući se on u moju, ja u njegovu snagu, nemoćni obojica, i to je bilo najžalosnije u ovom viđenju bez svrhe.''
''Razgovarati sa jednim je lakše i poštenije, ne vuče ga broj, pred manje ušiju ima više obzira pred razlozima razuma.''
''... znam da ne valja kad čovjek želi da pobjegne, ali misao se sama oslobađa kad joj je teško...''
''... nisam podnosio ni svoju ni tuđu grubost, stidio sam se kad bi me pobijedila, dugo pamtio kad bi mene pogodila...''
''... sam u polju, sam u svijetu, nemoćan pred tajnama zemlje i širinama neba...''
''Što je veća visina, veća je i pustoš.''
''Često se vrtimo kao vetrokaz, i ne možemo da odredimo svoj položaj, izbezumljeni nesigurnošću. Vrtimo se između očajanja i želje za smirenjem, i ne znamo šta je naše. Zaustaviti se u jednoj tački, okrenuti se prema jednoj strani, to je ono što treba, a što je teško učiniti. Ma kakva odluka, osim one koja će uznemiravati našu savest, bolja je od izgubljenosti kojom nas daruje nerešenost.''
''Zaista, smešno mi je kako se malom prepravkom, zaboravljanjem sitnica, izostavljanjem uzroka, neznatnim prekrajanjem stvarnih događaja, porazi mogu pretvoriti u pobjede, promašenost u junaštvo.''
''- Gde je sunce? -
- Iza oblaka. -
- Je li uvek tamo? I kad je oblačno? A kad bi se probila rupa u oblaku? -
Zaista, zašto ljudi ne probiju rupu u oblaku, zbog dečaka koji voli sunce...''
''Ti si čekao mene, ja sam čekao Hasana, nismo dočekali, nikad niko ne dočeka, svako uvek na kraju ostane sam.
Jednaki smo, nesrećni smo, ljudi smo, brate Harune.''
''I tada, između dva zalogaja, otkinuti deo počeo je da boli.''
''Ono što postoji i kad ga ne vidimo, postoji i kad u njega posumnjamo.''
''Nisam se setio da je ljudska misao nesiguran talas što ga podiže ili smiruje ćudljivi vetar straha ili želje.''
''... htio sam da ga vidim, bila mi je potrebna njegova mirna riječ, i nepreteća sigurnost što je stišavala oluje oko mene, tako čovjek zaželi da sedne ponekad pored tihe moćni rijeke i uspokoji se zbog njene mirne snage i sigurnog toka...''
''... red je konačnost, tvrdi zakon, lažno uverenje da vladamo životom, a život se sve više otima, sve nam više izmiče što ga više stežemo...''
''Željeli smo isto jedan od drugoga, uzdajući se on u moju, ja u njegovu snagu, nemoćni obojica, i to je bilo najžalosnije u ovom viđenju bez svrhe.''
''Razgovarati sa jednim je lakše i poštenije, ne vuče ga broj, pred manje ušiju ima više obzira pred razlozima razuma.''
''... znam da ne valja kad čovjek želi da pobjegne, ali misao se sama oslobađa kad joj je teško...''
''... nisam podnosio ni svoju ni tuđu grubost, stidio sam se kad bi me pobijedila, dugo pamtio kad bi mene pogodila...''
''... sam u polju, sam u svijetu, nemoćan pred tajnama zemlje i širinama neba...''
''Što je veća visina, veća je i pustoš.''
''Često se vrtimo kao vetrokaz, i ne možemo da odredimo svoj položaj, izbezumljeni nesigurnošću. Vrtimo se između očajanja i želje za smirenjem, i ne znamo šta je naše. Zaustaviti se u jednoj tački, okrenuti se prema jednoj strani, to je ono što treba, a što je teško učiniti. Ma kakva odluka, osim one koja će uznemiravati našu savest, bolja je od izgubljenosti kojom nas daruje nerešenost.''
''Zaista, smešno mi je kako se malom prepravkom, zaboravljanjem sitnica, izostavljanjem uzroka, neznatnim prekrajanjem stvarnih događaja, porazi mogu pretvoriti u pobjede, promašenost u junaštvo.''
''- Gde je sunce? -
- Iza oblaka. -
- Je li uvek tamo? I kad je oblačno? A kad bi se probila rupa u oblaku? -
Zaista, zašto ljudi ne probiju rupu u oblaku, zbog dečaka koji voli sunce...''
''Ti si čekao mene, ja sam čekao Hasana, nismo dočekali, nikad niko ne dočeka, svako uvek na kraju ostane sam.
Jednaki smo, nesrećni smo, ljudi smo, brate Harune.''
''I tada, između dva zalogaja, otkinuti deo počeo je da boli.''
''Ono što postoji i kad ga ne vidimo, postoji i kad u njega posumnjamo.''
''Nisam se setio da je ljudska misao nesiguran talas što ga podiže ili smiruje ćudljivi vetar straha ili želje.''
''... htio sam da ga vidim, bila mi je potrebna njegova mirna riječ, i nepreteća sigurnost što je stišavala oluje oko mene, tako čovjek zaželi da sedne ponekad pored tihe moćni rijeke i uspokoji se zbog njene mirne snage i sigurnog toka...''
''... red je konačnost, tvrdi zakon, lažno uverenje da vladamo životom, a život se sve više otima, sve nam više izmiče što ga više stežemo...''
- vučica
- Aktivni forumaš
- Been thanked: 1 time
[media]h1QrIsoNprg&feature[/media]
***Ja sam ja,uvijek UNIKAT,nikad DUPLIKAT***
...Moja se radost čuje u tišini,
a ljubav udiše svakim dahom....

...Moja se radost čuje u tišini,
a ljubav udiše svakim dahom....

- odysseus
- Na probnom
"Smatrao sam duznoscu i srecom da sebe i druge cuvam od grijeha.I sebe,uzalud je kriti.Grijesne misli su kao vjetar,ko ce ih zaustaviti.
U cemu je poboznost,ako nema iskusenja koja se savladavaju?Covjek nije Bog,i njegova snaga je bas u tome da suzbija svoju prirodu,tako sam mislio...Sad o tome mislim drukcije...Svijet mi je odjednom postao tajna,i ja svijetu,stali smo jedan prema drugome,,zacudjeno se gledamo,ne raspoznajemo se,ne razumijemo se vise..."
Dervis i smrt
U cemu je poboznost,ako nema iskusenja koja se savladavaju?Covjek nije Bog,i njegova snaga je bas u tome da suzbija svoju prirodu,tako sam mislio...Sad o tome mislim drukcije...Svijet mi je odjednom postao tajna,i ja svijetu,stali smo jedan prema drugome,,zacudjeno se gledamo,ne raspoznajemo se,ne razumijemo se vise..."
Dervis i smrt
- odysseus
- Na probnom
..."Zar lukavstvo moze zamijeniti znanje?
Iskusan covjek bi upitao:zar znanje moze zamijeniti lukavstvo?
Lukavstvo je neposteno.Nije uvijek ni neposteno.zato sto je neophodno.Neko to zove mudroscu.
Sta bi ti savjetovao covjeku kome zelis dobro?
Da se svojim misljenjem ne izdvaja medju ljudima s' kojima zivi.Zato sto ce se onemoguciti prije nego ista ucini.
Drugi moj savjet covjeku kome zelim dobro bio bi:ne govori uvijek ono sto mislis."...
Tvrdjava
Iskusan covjek bi upitao:zar znanje moze zamijeniti lukavstvo?
Lukavstvo je neposteno.Nije uvijek ni neposteno.zato sto je neophodno.Neko to zove mudroscu.
Sta bi ti savjetovao covjeku kome zelis dobro?
Da se svojim misljenjem ne izdvaja medju ljudima s' kojima zivi.Zato sto ce se onemoguciti prije nego ista ucini.
Drugi moj savjet covjeku kome zelim dobro bio bi:ne govori uvijek ono sto mislis."...
Tvrdjava
Neki su gluvi na tuđe reči, oni su nesreća i sebi i drugima. Ali uvek treba pokušati. Pitaćeš: zašto? Nizašto. Da bude manje gluvo i pusto.
Razuman se hrani da živi, a lud živi samo da se hrani i goji.
Zivimo na zemlji samo jedan dan, ili manje. Daj mi snage da oprostim. Jer, ko oprosti on je najveci. A znam, zaboraviti ne mogu.
Ne mogu da kazem: budi mi prijatelj. Ali mogu da kazem: bicu ti prijatelj.
Cuvaj se mrznje, da ne pogrijesis prema sebi i prema drugima.
Ne mogu da kazem: budi mi prijatelj. Ali mogu da kazem: bicu ti prijatelj.
Cuvaj se mrznje, da ne pogrijesis prema sebi i prema drugima.
... ono što se ne može objasniti samome sebi, treba govoriti drugome. Sebe možes obmanuti nekim dijelom slike koji se nametne, teško izrecivim osjeæanjem, jer se skriva pred mukom saznavanja i bježi u omaglicu, u opijenost koja ne traži smisao. Drugome je neophodna taèna rijeè, zato je i tražiš, osjeæaš da je negde u tebi, i loviš je, nju ili njenu sjenku, prepoznaješ je na tuðem licu, u tuðem pogledu, kad poène da shvata.
M.Selimovic-Tvrdjava
M.Selimovic-Tvrdjava
"Odlucio sam se za ljubav. Manje je istinito i manje vjerovatno, ali je plemenitije. I ljepse. Tako sve ima vise smisla. I smrt. I zivot."
M. Selimovic
M. Selimovic
Suze mi teku od smijeha. Ako prestanem da se smijem, ostace samo suze.
Mesa Selimovic
Mesa Selimovic
..Cetrdeset mi je godina. Ruzno doba. Suvise sam mlad da ne bih imao zelje a suvise star da ih ostvarujem!...
Svakome cu priznati pravo da me prevari, osim prijatelju.
Mesa Selimovic
Mesa Selimovic
"Smrt je jekin, sigurno saznanje, jedino za šta znamo da će nas stići. Izuzetka nema, ni iznenađenja, svi putevi vode do nje, sve što činimo to je priprema, za nju, priprema čim zakmečimo udarivši čelom o pod, uvijek je bliže, nikad dalje. Pa, ako je jekin, zašto se čudimo kad dođe. Ako je ovaj život kratak prolazak što traje samo čas, ili dan, zašto se borimo da ga produžimo dan ili čas. Zemaljski je život varljiv, vječnost je bolja."
"Jer, bez imalo sumnje, drvo za moj tabut raste. I platno posmrtno, moje, neko negdje tka... "
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 9413 times
- Been thanked: 11171 times
- Status: Online