Uskrs
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
- Has thanked: 14324 times
- Been thanked: 9920 times
- Status: Offline
Re: Uskrs.
pitanje- zasto se onda nekad Uskrs i Vaskrs poklope?
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija 

laganini wrote:..pridružejem se čestitkama onima koji slave auzahvaljujem se onim akoji su čestitali...
p.s.vaskrs za one koji ne znaju je za 14 dana kao što bi reka ante cash fali njoj menga dva tjedna a i uskrs
mala ispravka ,,,Vaskrs je za 7 dana,,t.j. 12.04.20015
- Melek
- Deer Hunter
- Has thanked: 4312 times
- Been thanked: 3238 times
Role playing, ko ce ga znat'Julia-Klara wrote:pitanje- zasto se onda nekad Uskrs i Vaskrs poklope?

Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
Melek wrote:Pa kruzi legenda da je prvo Isus uskrsnuo a 2 sedmice nakon njega i Baraba, samo ne znam koliko je istinita.laganini wrote:..pridružejem se čestitkama onima koji slave auzahvaljujem se onim akoji su čestitali...
p.s.vaskrs za one koji ne znaju je za 14 dana kao što bi reka ante cash fali njoj menga dva tjedna a i uskrs

nikad čuo
Uskrs se slavi u nedelju koja slijedi nakon prvog punog mjeseca poslije proljetne ravnodnevnice. Zbog toga Uskrs može biti na bilo koji datum između 21. marta i 25. aprila (razlika između vremena obilježavanja Uskrsa i Vaskrsa je zbog toga što Katolici koriste Gregorijanski kalendar, a neki pravoslavci Julijanski kalendar).
Gaussov algoritam
Gauss je sačinio jednostavan algoritam koji se može koristiti za računanje datuma Uskrsa po gregorijanskom kalendaru:
Godina za koju računamo datum Uskrsa podijelimo sa 19. Ostatak ove operacije nazovemo ‚A‘. Nakon toga podijelimo ovaj broj sa 4. Ostatku damo ime ‚B‘. Na kraju podijelimo ovaj isti broj sa 7 i ostatku damo ime ‚C‘.
Za račun tačnog datuma moramo koristiti dvije konstante. Nazvaćemo ih ‚X‘ i ‚Y‘. Njihova vrijednost je: Za godine između 1582. i 1699.: X=22 i Y=2 Za godine između 1699. i 1799.: X=23 i Y=3 Za godine između 1799. i 1899.: X=23 i Y=4 Za godine između 1899. i 2099.: X=24 i Y=5
Sada pomnožimo A sa 19, dodamo X i rezultat podijelimo sa 30. Ostatku ovog puta damo ime ‚D‘. Na kraju računamo 2•B + 4•C + 6•D + Y i rezultat podijelimo sa 7. Ostatak nazovemo ‚E‘.
Datum Uskrsa je sada:
(22 + D + E). mart ukoliko rezultat ne prelazi 31 ili
(D + E - 9). aprila uvijek kada je rezultat pozitivan.
Primjer:
Datum Uskrsa za 2007. godinu računamo po sljedećem principu:
2007 / 19 = 105 i ostatak 12 (A)
2007 / 4 = 501 i ostatak 3 (B)
2007 / 7 = 286 i ostatak 5 (C)
(19•12 + 24) / 30 = 8 i ostatak 12 (D)
(2•3 + 4•5 + 6•12 + 5) / 7 = 14 i ostatak 5 (E)
(22 + 12 + 5) = 39 (više od 31)
Znači, datum Uskrsa 2007. godine je:
(12 + 5 - 9) = 8. april 2007. godine

Habibti, ya nour el - ain... 

..hvala na ispravku..a za jk lani su se poklopili..Johny wrote:laganini wrote:..pridružejem se čestitkama onima koji slave auzahvaljujem se onim akoji su čestitali...

..slobodan čovik kad tad bude baniran..
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
- Has thanked: 14324 times
- Been thanked: 9920 times
laganini , zato i moje pitanje - ako cijeli kalendar "kasni" kako se desi da se nekad i poklope?
Zasto se onda ne poklope Bozici?
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija 

- KOMESAR
- Forum [Bot]
- Has thanked: 14 times
- Been thanked: 2 times
Kad je uskrso (vaskrso),danas ili za sedam dana?Johny wrote:laganini wrote:..pridružejem se čestitkama onima koji slave auzahvaljujem se onim akoji su čestitali...
Čovjek i magarac znaju više nego sam čovjek.
..valjda stvar kalendara pravoslavci su prihvatili drugi...
- vila
- Forum [Bot]
- Has thanked: 444 times
- Been thanked: 802 times
Bozic je uvjek na isti datumJulia-Klara wrote:laganini , zato i moje pitanje - ako cijeli kalendar "kasni" kako se desi da se nekad i poklope?
kod uskrsa nije slucaj,,,a sad zasto se poklope ne znam
Ps.
Baraba je razbojnik kojeg je svjetina izabrala za oslobodenje umjesto isusa
a razbojnik koji je razapet na krizu do isusa je uskrsnuo
znaci radi se o dvije razlicite osobe,,,to jest o dvije zapisane stvari u bibliji
Last edited by vila on 05 Apr 2015, 21:25, edited 1 time in total.
..proguglaj biće ti jasnijeKOMESAR wrote:Meni odmah sumnjivo?laganini wrote:..valjda stvar kalendara pravoslavci su prihvatili drugi...

- KOMESAR
- Forum [Bot]
Drugo je lunarno računanje vremena.Ovdje se radi o principima?Salahuddin wrote:KOMESAR, nije to fer od nas jer i mi slavimo Bajram nekad u ljeto, nekad cak zimi. Znaci, datum kao datum nije bitan. Bitno je ono sto se veze uz njega.KOMESAR wrote:Meni odmah sumnjivo?laganini wrote:..valjda stvar kalendara pravoslavci su prihvatili drugi...
p.s.
I kod Šita i Sunita bajram je isti dan.
- KOMESAR
- Forum [Bot]
Je li ista katolička ,pravoslavna i protestantska Biblija ili postoji razlika?Salahuddin wrote:
Sto se tice Sita i Sunita, cinjenica da slavimo bajram isti dan, nimalo ne znaci i da nam je vjerovanje isto. Principa radi.
Baraba je razapet na križu jadkovao jer je puno sagriješio, kajao se.Isus mu je rekao :"Još danas ćeš biti sa mnom u raju!"...Jedan rubac poslije uskrsnuća u grobu je bio složen...to znači :"Vratit ću se!"...a pogledati grob su prvo krenule žene dok su muški ostali papati...eto tak a kod katolika žene ne smiju misu govoriti...eto ..pa je li pravedan običaj..hm 

Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. 

- Lavlje_srce
- Alienka
- Has thanked: 4055 times
- Been thanked: 3072 times
Sretni blagdani i sve najbolje.

Rado bih da sam blize.vila wrote: ostali ajte na kolače.!!

Memento Mori
You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~
You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?
You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~
You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?
- uvijek_kontra
- zmajček
- Mood:
- Has thanked: 3832 times
- Been thanked: 3675 times
Nadam se da ste lijepo proslavili, u krugu najmilijih.
Kod nas je bilo svega.. i druzenja i hrane (previse).
Kod nas je bilo svega.. i druzenja i hrane (previse).

„Ah, die Liebe. Ein grausamer Fehler. Und doch so furchtbar leicht zu entzweien.“
..mislio sam u principu je isto...Salahuddin wrote:Ima razlike. Katolicka verzija sadrzi 7 "knjiga" vise. Ali zbilja ne vidim kud ovo vodi.KOMESAR wrote:Je li ista katolička ,pravoslavna i protestantska Biblija ili postoji razlika?Salahuddin wrote:
Sto se tice Sita i Sunita, cinjenica da slavimo bajram isti dan, nimalo ne znaci i da nam je vjerovanje isto. Principa radi.Cestitamo ljudima, kao sto je i red i zdravo.