Akika je obavezna po islamu, mada se kod nas nije toliko praktikovala do sad, ali sad je polako pocelo se primjenjivati...E to sam čuo da ima u zadnje vrijeme ali nekada nije bilo, ili bar ja nisam čuo.
Mozda cemo malo u off sa temom, ali nema veze tice se i kurbana..
Roditelji za svoju djecu imaju 3 obaveze...
Kad se rodi, da daju lijepo muslimansko ime djetetu...
Uz nadijevanje imena, uci se ezan na desno i ikamet na lijevo uho, i kolje se kurban za dijete..
I treca stvar sunecenje muske djece...
Akika i klanje kurbana je najbolje uraditi 7., 14., ili 21. dana po rodjenju djeteta.
Po islamskom vjerovanju, sve duse su vec stvorene i borave u posebnom mjestu do dana kada ce dobiti ljudski oblik, tj ljudsko tijelo... I sve duse su priznale Allaha dz.s. za svoga Gospodara i priznale su islam kao svoju vjeru... I zbog toga se kaze da se svako dijete rodi cisto od grijeha i rodi se kao vjernik musliman... Ezan i ikamet se uce na desno, odnosno lijevo, uho, upravo zbog toga da bi se dusa djeteta "sjetila" onog sto je prihvatila i priznala, a to je islam kao vjera.
Ovdje se spominje da se za musko dijete kolju 2 kurbana a za zensko jedan.. Ali moze i samo jedan i za musko dijete..
Da bas tako, imat ce sevap jer te odgojio.. Posebno ako mu ucis i spominjes roditelje u dovama..E vidiš, to nisam znao. Da li to znači, ako budem kome od koristi na ovom dunjaluku, da će moj babo rahmetli imati nekog sevapa?
Propis nije nista komplikovan.. Kao sto napisao gore.. oborit na lijevu stranu, okrenut prema kibli i rijecima Bismillahi Allahu ekber zaklati... Lijepo je i da se ima abdest pri ovom cinu...Nije to da li smijem, nego da li će sve ispasti po propisu. Ima tu jedan hadžija koji prodaje ovce za kurbana, pa njemu kažem da zakolje i pripremi a podijelimo sve.
Ali ako vec nisi siguran, onda je bolje da to uradi neko drugi.