Pripremanje kurbana

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Blackhawk
Status: Offline

Re: Pripremanje kurbana

23 Sep 2013, 19:54

E to sam čuo da ima u zadnje vrijeme ali nekada nije bilo, ili bar ja nisam čuo.
Akika je obavezna po islamu, mada se kod nas nije toliko praktikovala do sad, ali sad je polako pocelo se primjenjivati...
Mozda cemo malo u off sa temom, ali nema veze tice se i kurbana..
Roditelji za svoju djecu imaju 3 obaveze...
Kad se rodi, da daju lijepo muslimansko ime djetetu...
Uz nadijevanje imena, uci se ezan na desno i ikamet na lijevo uho, i kolje se kurban za dijete..
I treca stvar sunecenje muske djece...

Akika i klanje kurbana je najbolje uraditi 7., 14., ili 21. dana po rodjenju djeteta.
Po islamskom vjerovanju, sve duse su vec stvorene i borave u posebnom mjestu do dana kada ce dobiti ljudski oblik, tj ljudsko tijelo... I sve duse su priznale Allaha dz.s. za svoga Gospodara i priznale su islam kao svoju vjeru... I zbog toga se kaze da se svako dijete rodi cisto od grijeha i rodi se kao vjernik musliman... Ezan i ikamet se uce na desno, odnosno lijevo, uho, upravo zbog toga da bi se dusa djeteta "sjetila" onog sto je prihvatila i priznala, a to je islam kao vjera.
Ovdje se spominje da se za musko dijete kolju 2 kurbana a za zensko jedan.. Ali moze i samo jedan i za musko dijete..
E vidiš, to nisam znao. Da li to znači, ako budem kome od koristi na ovom dunjaluku, da će moj babo rahmetli imati nekog sevapa?
Da bas tako, imat ce sevap jer te odgojio.. Posebno ako mu ucis i spominjes roditelje u dovama..
Nije to da li smijem, nego da li će sve ispasti po propisu. Ima tu jedan hadžija koji prodaje ovce za kurbana, pa njemu kažem da zakolje i pripremi a podijelimo sve.
Propis nije nista komplikovan.. Kao sto napisao gore.. oborit na lijevu stranu, okrenut prema kibli i rijecima Bismillahi Allahu ekber zaklati... Lijepo je i da se ima abdest pri ovom cinu...
Ali ako vec nisi siguran, onda je bolje da to uradi neko drugi.

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

23 Sep 2013, 19:57

Pa ako imas u komsiluku siromaha nemuslimana i imucnog muslimana, sevapnije i bolje ti je dati tom siromahu iako je nemusliman...
Od svega napisanoga, to najbolje cijenim.
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi

Ruana

23 Sep 2013, 20:29

Blackhawk wrote:Pa vjerovatno kod efendije se mozes raspitati, postoji sigurno opcija da se uplati kurban i oni ti ga zakolju...
Mozes u Merhamet, neku medresu (skoro sve medrese imaju da se moze uplatiti i oni kolju kurban i meso bude za potrebe ucenika medrese), vidjeh na netu da i ona organizacija pomozi.ba isto tako vrsi uplate za kurban, koje ce oni kupiti, zaklati i meso podijeliti siromasnima..

Isto tako, ako imas svog nekog u Bosni, mozes poslati novac da ti kupe i zakolju kurban i podijele u tvoje ime po komsiluku i rodbini... Tebi je najbitniji nijet i da uplatis ga, to ti je isto kao da si i zaklala, jer nemas tu mogucnost tu gdje jesi.. Znaci bez problema moze to uraditi neko u tvoje ime..
..
Hvala, mislim da je najbolja opcija da to neko u BiH obavi. Jer prosle godine novac od kurbana nije stigao u Rijaset na vrijeme.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9393 times
Been thanked: 11154 times
Status: Online

01 Oct 2013, 16:07

Eh, još jedno pitanje.
Zapravo, mi nismo prošle godine priredili dva nego tri kurbana.
Dva su bila za oca rahmetli a treći je za majku. Sad sretnem ovog što kolje kurbane po narudžbi i on mi veli da moram i za majku nastaviti u kontuitetu, te da se ne smije prekidati, a ja se nešto omišljao oko toga.

Dakle, može li se prekinuti pa nastaviti uz kurbanski bajram iduće godine ili bilo koji drugi datum iza nove godine?

Luna.
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 4 times
Been thanked: 15 times

01 Oct 2013, 16:09

Krokodil Behko wrote:Eh, još jedno pitanje.
Dva su bila za oca rahmetli a treći je za majku. Sad sretnem ovog što kolje kurbane po narudžbi i on mi veli da moram i za majku nastaviti u kontuitetu, te da se ne smije prekidati, a ja se nešto omišljao oko toga.

Dakle, može li se prekinuti pa nastaviti uz kurbanski bajram iduće godine ili bilo koji drugi datum iza nove godine?
ja sam cula da se mora tri godine za redom...
Nesto sam razocaran ovih dana. Proci ce... ili mozda nece... jedno od to dvoje...
Djole

laganini
Spamer
Spamer
Been thanked: 1 time

01 Oct 2013, 16:11

kod nas su kurbani često..na moje veselje..sad sam se malo pripa ipak smo u eu...
..slobodan čovik kad tad bude baniran..

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 40 times

01 Oct 2013, 16:32

Behko, to što pišeš su stvari rekla kazala.
Nigdje nije propisano da tako nešto moraš činiti. Al' isto tako niko ti ni ne brani, niti je loše.
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

01 Oct 2013, 16:38

Dobro, zahvaljujem na (suprotnim) odgovorima. :D

Sačekaćemo još neki stav pa vidjeti.

Luna.
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 4 times
Been thanked: 15 times

01 Oct 2013, 16:44

Krokodil Behko wrote:Dobro, zahvaljujem na (suprotnim) odgovorima. :D

Sačekaćemo još neki stav pa vidjeti.
kod nas je tako. ne mozes klat kad ti se ceifne, nego ako se odlucis klat, onda tri godine... al´ zna blek najbolje, cekaj njega
Nesto sam razocaran ovih dana. Proci ce... ili mozda nece... jedno od to dvoje...
Djole

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:

01 Oct 2013, 16:53

:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

01 Oct 2013, 16:55

A šta mu znači jedan kurban? Jel to jedna životinja cijela za jednu osobu ili obred ili šta?

Ruana

01 Oct 2013, 17:01

Kurban se ne kolje mrtvima osim ako nema neki amanet. 1-3 ili 9 nema nikakve veze. 1,ili 16 godina nema veze.

Peggy Sue
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

01 Oct 2013, 17:02

Behko, kada ne znam baš odgovor na neko pitanje, onda koristim tri stvari : Kur'an, Sunnet i zdrav razum. I to baš ovim redoslijedom. Sve drugo su novotarije i tradicija.

Kurban se ne kolje za umrle osobe. Nedavno je jednom čovjeku umrla majka i on u to ime zaklao kurban i okrenuo ga na ražnju. Zamisli sad kad ti gosti dođu na žalost, a ti ih počastiš janjetinom :)

Logiku, tj. zdrav razum ću upotrijebiti da odgovorim na ovo "tri godine zaredom".. Kurban je obaveza svakog čovjeka koji je u mogućnosti. I ne možeš odlučivati o tome. Dakle, ne možeš tek tako reći ove godine ću klati, ove neću. Ali ukoliko čovjek zapadne u takvu situaciju da ne može, onda naravno nije ni dužan. Tako da zdrav razum ne podržava ovu novotariju tri godine zaredom....

I još nešto - godina ima 365 dana. Ako svi ostavljamo po marku svaki dan - eto kurbana... Zamislite porodicu od 3,4 člana u kojoj svi puše, a govore "Ne možemo klati kurban, nema se..."
Image

Peggy Sue
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

01 Oct 2013, 17:03

P.S. Iako su ovaj put "potrefili" odgovor, ja nikako ne čitam, niti se pridržavam onoga što oni ovdje napišu. Zaista su nestručni i konzervativni, te potpuno neutemeljeno odgovaraju na većinu pitanja.
Image

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:

01 Oct 2013, 17:07

Peggy, moja lična poenta nije u tome šta piše na linku, nego šta ne piše. A ne piše da se tako nešto mora, niti je takva tvrdnja (da se mora) propraćena nekim ajjetom.
(Čisto ušteda vremena pošto ne znam Kur'an napamet) :D

Peggy Sue
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

01 Oct 2013, 17:49

Bla wrote:Peggy, moja lična poenta nije u tome šta piše na linku, nego šta ne piše. A ne piše da se tako nešto mora, niti je takva tvrdnja (da se mora) propraćena nekim ajjetom.
(Čisto ušteda vremena pošto ne znam Kur'an napamet) :D

Znam, zato i kažem da ta stranica nije pouzdan izvor. Uvijek odgovore daju ujednoj rečenici ili čak riječi. A to je uvijek (pa eto i ovom tvom primjeru) nedovoljno. I nikad, baš nikad ne navode izvor svoje tvrdnje, niti ajete, niti hadise. Zato preporučujem Youtube, predavanja Elvedina Pezića, koji napamet zna sve lance prenosilaca i govori samo utemeljene stvari (iako je pomalo strog za mene)
Image

Blackhawk

01 Oct 2013, 18:16

Krokodil Behko wrote:Eh, još jedno pitanje.

Vec sam napisao da se kurban kolje za zive, a ne za mrtve, osim ako nisu ostavili u oporuku da se zakolje, a i tad je jedan kurban poslije smrti, a ne vise..

Kurban je obavezan klati svake godine, onaj ko ima mogucnosti.. Ali, kao sto Peggy kaze, nije mogucnost samo tih mjesec dana pred kurban, nego cijelu godinu.. Znaci, ostavljaj na stranu za kurban i kad dodje vrijeme kupis i zakoljes..

Taj gore sto ti rece to, normalno da ce reci, jer ce se on okoristiti od tebe, a ako prestanes klati nema ni on koristi vise...

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7684 times
Been thanked: 18113 times

01 Oct 2013, 22:21

Pa što će tri kurbana? Čuj posebno za oca i majku. Kod nas se praktikuje jedan kurban i računa se da je u ime čitave porodice, a ne samo u ime onog ko je platio.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

01 Oct 2013, 22:30

Blackhawk wrote: Taj gore sto ti rece to, normalno da ce reci, jer ce se on okoristiti od tebe, a ako prestanes klati nema ni on koristi vise...
Pa šta bi? Jel moram za majku u kontinuitetu ili?
Mislim, nije da je neka stiska s parama nego ima tu još nekih razloga.
Maja wrote:Pa što će tri kurbana? Čuj posebno za oca i majku. Kod nas se praktikuje jedan kurban i računa se da je u ime čitave porodice, a ne samo u ime onog ko je platio.
Ama ne znam ni ja. Prošle godine, ja sam jedan platio za oca a brat samoinicijativno u Njemačkoj još jedan. Ovo za majku, to ju je onaj što prodaje zeznuo prošle godine. Ispalo je da smo platili tri kurbana prošle godine. Ove godine, sve je pod mojom kontrolom pa presijecam neke stvari.

I još mi ko s poslom reče: Odaberi koja ćeš dva od 250 do 500 po komadu.

Blackhawk

01 Oct 2013, 22:43

Jel ti majka ziva ili nije ??
Ako je ziva.. Mozes klati kurban za nju, i za sebe, i brat za sebe...

Ako je umrla... Onda nemoras klati kurban...

Post Reply

Return to “Religija”