Maja wrote:Svi ste vjerovatno čuli za film kojeg Anđelina snima o Bosanki i Srbinu. Film se snimao u Budimpešti, a sad bi trebao i u Federaciji, samo pitanje je hoće li, a razlog je sljedeći
Ministarstvo kulture Federacije Bosne i Hercegovine donijelo je odluku kojom je hollywoodskoj glumici zabranilo snimanje filma na području tog entiteta. Odluka o zabrani donesena je nakon što su to od ministarstva zatražile predstavnice udruge Žene - žrtve rata koja okuplja Bošnjakinje što su tokom rata u BiH bile silovane. Iako nisu vidjele scenarij, predstavnice te udruge tvrde kako je njegova bit odnos između Bošnjakinje koju je silovao srpski vojnik i koja se zatim u njega zaljubljuje. Inače, Angelina je poslala pismo udruzi Žene - žrtve rata moleći njene članice da ne donose zaključke prije nego što vide film. Takođe je iskazala spremnost da se sastane sa članicama te udruge i sa njima razgovara o sadržaju filma, no one su to odbile.
"Nikada se nije desilo da se žrtva zaljubi u svog silovatelja. U otmičara jest, ali u silovatelja nikada. Mislim da bi to bio presedan u psihijatriji. Čak se ni antički pisci, koji su se bavili raznim patologijama, nisu bavili tom mišlju. Ne snimamo film o ludoj Bošnjakinji koja se zaljubljuje u svog silovatelja. Nismo toliko bolesni i perverzni", kazao je Štukan
"Angelina Jolie jedna je od najboljih osoba koje čovjek može upoznati. Nesebično dijeli to što zaradi, a to uopšte ne mora raditi. Takvih ljudi je jako malo, a mi iz BiH, nažalost, nismo navikli da imamo kontakte sa dobrim ljudima. Kod nas je mržnja vrlina i ljudi koji ne mrze za nas su neshvatljivi. U svemu dobrom mi uvijek nalazimo neko zlo, tražimo što je to ispod površine jer mi u regiji, posebno u BiH, gledamo svijet kroza sebe. Zlo se, nažalost, duboko uvuklo u nas i gotovo je nemoguće iskorijeniti ga. To su stvari koje je u gradove donijela ruralna inačica religije", kaže Feđa Štukan dodajući da je atmosfera na snimanju odlična, a honorari za film "užasno visoki".
šta mislite o ovome zabranjivanju filma prije nego što se i pročitao scenarij. ne znam...možda se pokaže da scenarij zaista nije na mjestu, ali ne vjerujem da bi anđelina uradila nešto tako glupo. bez obzira koliko je ja MALO cijenila kao glumicu ona je ipak humanitarka.
mislim da je glupost bez obzira ko je svako ima pravo da isprica neku pricu na svoj nacin i to je to