POVRATAK U DOMOVINU

Bosanci i Hercegovci širom svijeta

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

silence
Inventar foruma
Inventar foruma
Status: Offline

Re: POVRATAK U DOMOVINU

10 Sep 2012, 17:38

Major... meni se dopada što on ne mari za mišljenje ostatka svijeta...Odabrao je takav način života i baš ga briga...njemu je lijepo, ja mislim da mu je lijepo. Vidi kako se njegova hanuma fino hvali svojim životom :hihi . Vidi, i njoj je lijepo, a i djeci je dostupna sva ta priroda i jahanje onih konja... Znači, svi su zadovoljni. Jeste da je zapušten, ali i u gradovima vidimo sličnih njemu... :lupa , a imaju dostupnu svu udobnost gradskog života.

Kada sam jedne prileke radila jedan posao, nije to bilo davno, obišla sam mnogo stanova u svom naselju, ako ne i sve. Iznendaila sam se šta sve kriju zidovi naših stambenih zgrada... :sok... Ali valjda se ljudi u tom đumbusu lijepo osjećaju...:grana Ali kada poredim...ono je divljina, pa je nekako i prirodno ono stanje...a ovo nije divljina

Ne vraćajte se vi, neka vas gore :hihi
Jer sunce ovog neba, neće vas grijat' k'o što vas gore grije...
Grki su ovdje zalogaji hljeba...

"Uzdaj se u se i u svoje kljuse..." :valja
Nisu đaba ovo rekli pametni. Ali ovdje ta izreka ne pali... Zato je ovaj jadničak otišao u divljinu.... jer jedino u izolaciji može biti sam sa sobom i miran od ostatka svijeta. Ali, novinari ga pronađoše... :(
Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)

Major
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

10 Sep 2012, 18:08

Ok...Ok... silence, ne hateri mi.
opaska nije bila zlonamjerna,sem da si nemozemo dozvoliti biti egosuti.
Ovamo je predpsotavljam imao bolje uslove da usmjeri svoje curice i ostalu djecu.
Ali lako je nagadjati preko interneta na osnovu jedne obicne price neznajuci pravu istinu.

Mogu reci za mene da se moje zadovoljstvo umnozava onda kada vidim da su i moji sretni i zadovoljni,
a ta sreca i zadovoljstvo naravno da je povezana sa sretnom i uspjesnom buducnosti.

Rekoh vec, ite kako znam i mogu da uporedim uslove tamo sa ovdasnjim.
"In dem Augenblick, in dem ein Mensch den Sinn und den
Wert des Lebens bezweifelt, ist er krank"....Sigmund Freud

silence
Inventar foruma
Inventar foruma

10 Sep 2012, 18:14

:lupa Ma gdje si vidio da ti haterim... tebi je nemoguće bilo šta zahateriti, samo te treba znati čitati... :)

Ne bih se ni ja mogla opredijeti za ovaj način života...možda jedino nekih 10-15 dana života u prirodi i ništa više... :DD

Tačno je da treba svojoj djeci pružiti bolju perspektivu, ali...kod mene ima uvjek "ali"... Kada gledam ovaj gradski život, vjeruj da je život te djece sigurno bolji od života mnoge gradske djece koja su prepuštena ulici i čak su pored roditelja, prepuštena sama sebi.
Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)

Heidi
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 6 times

10 Sep 2012, 18:32

dolazim ti majkooooooooooo :srce na tri hefte :oo :place :puca
Be mindful of your self-talk. It's a conversation with the universe.

Mister No
The Good, the Bad and the Ugly
Has thanked: 8827 times
Been thanked: 5595 times

10 Sep 2012, 18:49

Heidi wrote:dolazim ti majkooooooooooo :srce na tri hefte :oo :place :puca
Ponesi darova..običaj je takav da se forumašima iz Tuzle neki darovi donesu..

p.s.
Može i u parama :oo
The Dark Side Of The Forum...

bubica
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 1 time

11 Sep 2012, 13:14

Ja bila 8 dana u domovini-dosta.
siromah nema sta a bogatas nema kad

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 625 times

11 Sep 2012, 13:38

bubica wrote:Ja bila 8 dana u domovini-dosta.
razumijem
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.

adacta
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Bh. dijaspora: Ima i mladih koji bi željeli da se vrate

30 Sep 2012, 06:40

Image

Svakim danom sve je više mladih ljudi koji napuštaju BiH. Razlozi su nemogućnost zaposlenja, ali i stalno guranje pod tepih kreativnih ideja visokoobrazovanih kadrova. Umjesto da sjede kući, radije su se odlučili napustiti BiH. Mnogi od njih danas su uspješni ljudi, biznis menadžeri - ali negdje drugo, daleko od BiH. Njih vuče nostalgija u matičnu zemlju, a s druge strane ovdašnja omladina masovno traži azil želeći otići što dalje.

Vernesa Rejhan u Švedsku je otišla još 1993. godine. Od tada živi u Štokholmu. Imala je najbolje uvjete školovanja, a odmah nakon završenog studija i posao. Za naš program ispričala je da su mladi Bosanci i Hercegovci po svojoj kreativnosti i sposobnosti u Švedskoj daleko dogurali.

Vernesa ovih dana boravi u Tuzli. Želi pomoći ovdašnjim mladim ljudima da odu u Švedsku, ponesu kapital znanja, ostanu nekoliko mjeseci i onda stečeno iskustvo prenesu u BiH:

„Bh. dijaspora je jako zapažena i mi jako dobro kotiramo. Onaj ko ima ambicija i ko želi da se obrazuje, postoji ekonomska poptora. Ekonomija nikad nije problem za onoga ko želi da ide dalje. Ja radim kao biznis menadžer pri Štokholm komuni, imam jako dobar posao – moja ambicioznost se prepoznala.“

Za razliku od BiH, mladima u Švedskoj potrebni su jedino znanje, ideje i kreativnost. Za takve ljude visok uspjeh je zagarantiran, priča nam iz vlastitog iskustva Armin Hadžić:

„Sam društveni sistem u smislu mogućnosti školovanja, i da većina stvari ne košta ništa, ustvari omogućava ljudima da mogu raditi ono što žele, ulagati u onu vrstu obrazovanja za posao kojim se žele baviti. I to je nabitnije - ono čime čovjek želi da se bavi, može da se bavi.“

Za ideje i kreativnost ovdje mlade nitko ne pita, za ocjene u indeksu također. Jedina važna činjenica za njih je danas tko im je otac, stric ili kojoj političkoj stranci pripadaju.

„Žao mi je što nisam onog momenta kad sam završila fakultet, na stranu i diplomu i sve i otišla. Mogla sam, a nisam htjela da odem odavdje. Sad mi je žao. Sad sebe krivim. A sad, prva varijanta mi je da tražim i da idem. U braku sam osam godina - a čekaš sve posao na neodređeno da planiraš porodicu, da rađaš djecu. Ali to je nemoguće. Primaju nas četiri mjeseca probnog rada, od ta četiri mjeseca probnog nerada ne znam ni da li može se otići na bolovanje, da li će se neko usuditi otići na bolovanje. Stvarno su nas doveli na dno“, kaže Tuzlanka Aida Jusić.

Podrške niotkuda

Tuzlanka Ivana Antić već deset godina radi sa mladima u nevladinom sektoru. Kaže, ideja i pameti na sve strane, podrške niotkuda:

„Radim u nevladinom sektoru već 10 godina. Ima dosta ideja za razne projekte. Što se tiče kako prolaze te ideje i ti projekti, nisam imala baš pozitivna iskustva. Činjenica da mi imamo toliko mladih intelektualaca, koji bi mogli doprinijeti razvitku zemlje, a koji odlaze odavdje, idu negdje drugo, prihvataju poslove koji su nižeg ranga u odnosu na njihovo školovanje, dosta je poražavajuća.“

No, mladi koji su otišli davno u Švedsku željeli bi se vratiti u BiH, kaže nam Emina Krzović, šefica Odjeljenja za dobrovoljni povratak gradske uprave grada Štokholma.

„Imamo veliki broj klijenata u Švedskoj, Bosanaca i Hercegovaca koji žele da se vrate u svoju zemlju, onih koji hoće ne samo da se vrate nego i da doprinesu svojim znanjem, investicijama i novcem. Mislim da su to najsigurnije investicije za BiH“, navodi Emina Krzović.

Na pitanje šta ih spriječava da se vrate, Emina Krzović odgovara:

"Otprilike slične stvari koje spriječavaju i vama ovdje da pokrenete i ostvarite jedan vrlo dobar i lijep život. Dijaspora se često osjeća zaobiđena u mnogim stvarima - iako njihovo srce i njihovo opredjeljenje je definitivno orijentisano prema BiH.“

S obzirom da ovaj podatak da se mnogi žele vratiti i ovdje investirati zvuči dosta optimistično, pokucali smo i na vrata načelniku Tuzle Jasminu Imamoviću i pitali ga zašto se ne ruše proceduralne barijere.

„Samo je potrebno da se povežemo, da dogovorimo sinergiju i sa švedskom vladom, a da se ovdje sretnu ti mladi ljudi da naprave svoju sinergiju, da imamo jednu mrežu.“
Zašto se mladi odlučuju na inozemstvo, i to ono prekooceansko, dovoljno govori činjenica da jedan kanadski grad, Calgari, veličine Tuzlanskog kantona, u ovom trenutku ima 46.000 oglasa za posao. U BiH toliko oglasa nije bilo ni posljednjih pet godina", kaže Imamović.

Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma

Re: Bh. dijaspora: Ima i mladih koji bi željeli da se vrate

30 Sep 2012, 08:24

adacta wrote:„Imamo veliki broj klijenata u Švedskoj, Bosanaca i Hercegovaca koji žele da se vrate u svoju zemlju, onih koji hoće ne samo da se vrate nego i da doprinesu svojim znanjem, investicijama i novcem. Mislim da su to najsigurnije investicije za BiH“, navodi Emina Krzović.

Na pitanje šta ih spriječava da se vrate, Emina Krzović odgovara:

"Otprilike slične stvari koje spriječavaju i vama ovdje da pokrenete i ostvarite jedan vrlo dobar i lijep život. Dijaspora se često osjeća zaobiđena u mnogim stvarima - iako njihovo srce i njihovo opredjeljenje je definitivno orijentisano prema BiH.“

S obzirom da ovaj podatak da se mnogi žele vratiti i ovdje investirati zvuči dosta optimistično, pokucali smo i na vrata načelniku Tuzle Jasminu Imamoviću i pitali ga zašto se ne ruše proceduralne barijere.

„Samo je potrebno da se povežemo, da dogovorimo sinergiju i sa švedskom vladom, a da se ovdje sretnu ti mladi ljudi da naprave svoju sinergiju, da imamo jednu mrežu.“
Zašto se mladi odlučuju na inozemstvo, i to ono prekooceansko, dovoljno govori činjenica da jedan kanadski grad, Calgari, veličine Tuzlanskog kantona, u ovom trenutku ima 46.000 oglasa za posao. U BiH toliko oglasa nije bilo ni posljednjih pet godina", kaže Imamović.
Ne vjerujem da je velik broj u pitanju. Na sjeveru je puno veci kvalitet zivota nego i BiH. Kada bi im ovdje uslovi bili priblizno dobri kao na u trenutnim drzavama sigurno bi se vratili, pogotovo stariji. Osim toga koce nas birokratske gluposti i ekonomska klima koja je negativna za strane investicije i povratak. Sve ovo utice na slabo lobiranje poslova nase dijaspore kao i njihovo slabo investiranje u svoje maticne opstine.

Sheval
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 344 times
Been thanked: 870 times

30 Sep 2012, 20:08

Aha,eno ih u redovima se guraju.

Dust
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 2 times

30 Sep 2012, 21:05

Ja ih licno znam 10. Dosli su ovdje kao djeca, zavrsili srednju i fakultete i vratili se u domovinu ili sami ili s roditeljima. Mahom su svi otisli u Sarajevo, iako ih vecina nije iz Sarajeva.
Po meni jako ispravna odluka, prva cu isto uraditi cim dobijem uslove kao i oni.
Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora

Sheval
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 344 times
Been thanked: 870 times

30 Sep 2012, 21:09

Nema od tog ništa.

blento59
Forum [Bot]
Forum [Bot]

30 Sep 2012, 22:35

ciste gluposti
niti jedno od nase djece se nece vratiti
moj poznanik poslao sina u bosnu na odmor
kada se dijete vratilo puna usta bosne
kao sad bi se vratio zauvijek
na moje pitanje da li bi se vratio tamo bez babinih 5 hiljadarki i da
tamo radi 12 sati za 20 maraka , je odgovorio
e j... ga
Kada je živ onda je visok, a kada je mrtav onda je dugačak

Dust
Inventar foruma
Inventar foruma

30 Sep 2012, 22:48

Sreca pa nismo svi isti.

Mister No
Has thanked: 8827 times
Been thanked: 5595 times

30 Sep 2012, 22:55

Pa ima svijeta da se vraća, nema puno ali ima, nije to neka novost.

Naravno više je onih koji bi otišli, pogotovo među mlađima :)
The Dark Side Of The Forum...

blento59
Forum [Bot]
Forum [Bot]

30 Sep 2012, 22:59

daleko od toga da nema
medjutim razlozi njihovog povratka su na zalost ne ljubav za bosnom
nego problemi koje nisu mogli da rijese pa misle da bjezanjem u bosnu ti problemi nestaju(droga,krediti koje ne mogu da plate i sl)

Dust
Inventar foruma
Inventar foruma

30 Sep 2012, 23:03

Nije tacno, al' hajde necemo se ovdje raspravljati. Ti imas formirano (negativno) misljenje koje je totalna suprotnost mom. Svi ovi mladici i djevojke koje ja znam su se vratili jer su htjeli da se vrate. Da li ce se ikada vratiti ovamo, to ne znam, ali znam da imaju odlicne poslove, sretni su i niti jedno od njih ima te probleme koje si ti nabrojao. Neposteno je na takav nacin etiketirati one koji nesto zele da ucine za Bosnu.

blento59
Forum [Bot]
Forum [Bot]

30 Sep 2012, 23:07

moje misljenje nije negativno nego realno
poznajem dosta svijeta tamo i iz razgovora sa njima ne vidim nikakvu zelju za povratkom

Major
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

30 Sep 2012, 23:31

Upravo tako, blento, tvoj nacin razmisljanja i jeste realan.
Biti nostalgican i voljan pomoci drzavi se nemoze zamijeniti i postaviti na istu ljestvicu sa sopstvenom porodicom , djecom.
Gdje nam je tu logika...jednog dana iz ljbavi prema domovini istrgnuti djecu iz skole i njihovih sigurnih radnih obaveza i preseliti se u BiH.

Neznam kako je kod vas u Americi, ali meni iz Njemacke iz mog okruzenja niti sam pak ikada u stampi imao priliku procitati
da se jedan situirani i visokoobrazovani Bosanac vratio u domovinu, kao sto rekoh, nisam imao priliku cuti.

Uostalom, ne logicno je.
Vrlo puno mladih insana u Bosni i Hercegovini je koji radje danas nego sutra bi da napuste drzavu.
Ljubav i patriotizam na jednu stranu, ali uslovi zivota i perspektiva su nesto sasvim drugo, a dole, mahom vecina njih tvrdi, nema perspektive.

Ovdje fakultetski obrazovana osoba u dobroj firmi ima neto primanja od 3.500- 4.500 €, dole u BiH po svim prilikama
1000 - 1.500 €.
Sada bih volio da vidim jednom mladog i perspektivnog insana koji ide sa boljeg na losije.
Sve to mozemo zanemariti, na prvo mjesto svrstavamo i imamo brigu za djecu i njihovu buducnost, ako ih volimo i zelimo im
obezbijediti bolju buducnost onda ostaju tu gdje su, u dijaspori.

Dole se cak ni penzioneri ne vracaju, a i to ima svoje razloge.
"In dem Augenblick, in dem ein Mensch den Sinn und den
Wert des Lebens bezweifelt, ist er krank"....Sigmund Freud

Dust
Inventar foruma
Inventar foruma

30 Sep 2012, 23:34

Majore, Majore, opet ne citas postove kako treba.

Niko nije spomenuo izvlacenje djece iz skole i prisiljavanje istih da zive dole..... osim tebe.

Ja pricam o vec formiranim licnostima, sa zavrsenom skolom/fakultetom. Ima ih, dopadalo se to tebi ili ne, a i bice ih jos :)

Mahanje :)

Post Reply

Return to “Dijaspora”