Zarazne bolesti i vakcinacija

Savjeti za zdraviji i bolji život

Moderator: Krokodil Behko

Dust
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 2 times
Status: Offline

Re: Zarazne bolesti i vakcinacija

23 Jan 2013, 20:31

Onda se radi o korupciji i bahatoscu zdrav. radnika, ministarstva zdravlja itd. Mi zivimo u dva razlicita svijeta, vakcinacija sto se tice. Takve stvari su ovdje nemoguce.
Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora

dacina_curica

23 Jan 2013, 20:36

Da, dva razlicita svijeta potpuno komsinice. Nazalost.

Nabrojala sam gore vakcine koje je moje dijete dobilo do sada, znaci do pete godine zivota. Nikad ni povisenu temperaturu nije imao a kamo li jacu reakciju. Ali da sam na Nelinom mjestu vjerujem da bih se i sama zapitala sta uraditi.

Nela je li imas opciju drugog pedijatra kao i provjere roka trajanja i porijekla vakcine? Zeznuto stvarno. :(

Dust
Inventar foruma
Inventar foruma

23 Jan 2013, 20:40

Ako vas zakon dole ne veze da morate vakcinisati djecu, onda ih nemojte ni vakcinisati pod takvim (ne)uslovima. Ovdje dijete ne moze ici u skolu dok god sve vakcine nisu sprovedene.

Nela
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 1 time

23 Jan 2013, 20:52

Kao sto vec rekoh, pedijatri ne zele uopste odgovoriti na bilo koje pitanje kao ni vidjeti vakcinu, provjeriti proizvodjaca,serijski broj ili rok.
Ovdje ima dosta roditelja koji ne vakcinisu djecu, nema zakonske obaveze, kao ni problema oko upisa u skole. Kako sam cula ima neki privatni pedijatar koji vakcinise djecu ali kaze gdje i koju vakcinu kupiti i to je nekoliko vakcina u jednoj tako da se dijete manje boca a kontraindikacija nema. pa cu se to jos raspitati. Poludjeh vise od brige :(
Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica

Katja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

23 Jan 2013, 22:53

Nela, gdje si ti?
Zaista teška situacija, ne znam što bih učinila na tvom mjestu.

Inače, slažem se s Dust i dacinom (kad se radi o normalnom okruženju, naravno). U zadnje vrijeme postoji taj nekakav trend protivnika cijepljenja djece tako da su se u nekim zemljama, poput V.Britanije, zbog sve većeg broja necijepljenje djece vratile neke bolesti za koje se mislilo da su odavno iskorijenjene iz zapadne Europe.

Budući da imam dosta terenskog rada po prirodi posebno šumama i mjestima s bujnijom vegetacijom, cijepila sam se protiv KME (krpeljni meningoencefalitis), kojeg prenose krpelji a izaziva upalu moždane ovojnice i mozga. Cjepivo se uzima tako da se prvo dobije jedna doza, zatim nakon mjesec dana druga, nakon godinu dana treća a onda svakih 3-5 godina ide docjepljivanje.

Ruana

23 Jan 2013, 23:04

Dust wrote:Informisana sam malo vise nego sto mislis :)

Roditeljima je najlakse optuziti vakcine i ljekare za invaliditet ili smrt svoje djece, ali svjesno preskacu genetiku, alkohol, droge, pusenje prije i u toku trudnoce.
Mislim, svako ima pravo da se igra sa zdravljem svoje djece. Ja sam vakcinisana, moja djeca isto tako. Ne poznajem niti jednu osobu u blizoj ili daljoj okolini koja je stradala ili trpi posljedice vakcinacije. Poznajes li ti, ili su sve informacije sa interneta?
Slazem se, ja sam takodje vakcinisana kao i moja djeca i sva djeca koju znam i ovdje je to obaveza. Kad mi je mama umrla zaboravila sam odvesti dijete i doslo mi pismo da moram dovesti dijete u protivnom oni imaju pravo da ga vakcinisu jer ide u vrtic i moze zaraziti drugu decu.
Po meni su ovo babske price.

dacina_curica

23 Jan 2013, 23:18

Nazalost isu babske price u Bosni Ruana. Kao sto nisu price ni u mnogim drugim zemljama sa neuredjenim sistemom ili onim u opstem haosu. U Bosni je porijeklo vakcina upitno, upitan je rok trajanja, koliko su sterilne itd....

Ruana

24 Jan 2013, 00:04

Imam masu rodbine dolje, znam da svi vakcinisu djecu i nije se nikome nista desilo.
Jednom sam negdje procitala da je ovdje neki zubar zaboravio dezinfekovati instrument, pa se zarazio sljedeci pacijent, znaci li to da ne treba da idem zubaru.
Za mene su to price rekla kazala, ovaj gore tekst ispade kao da su vakcine namjenjene za ubijanje djece. Svugdje se svasta desava ali ne treba uzimati sve zdravo za gotovo.
Ali svak ima svoje, a licno ne bih mogla da nevakcinisem svoje dijete.

Nela
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

24 Jan 2013, 07:53

Ruana wrote:Imam masu rodbine dolje, znam da svi vakcinisu djecu i nije se nikome nista desilo.
Jednom sam negdje procitala da je ovdje neki zubar zaboravio dezinfekovati instrument, pa se zarazio sljedeci pacijent, znaci li to da ne treba da idem zubaru.
Za mene su to price rekla kazala, ovaj gore tekst ispade kao da su vakcine namjenjene za ubijanje djece. Svugdje se svasta desava ali ne treba uzimati sve zdravo za gotovo.
Ali svak ima svoje, a licno ne bih mogla da nevakcinisem svoje dijete.
Tebi mozda jeste rekla - kazala, procitaj malo sta sam prije napisala i valjda bolje ja znam koja zivim ovdje nego ti koja imas rodbinu, imam i ja rodbinu vani pa ne mogu pricati kakva je tamo situacija na osnovu njihovih informacija.
Kada oko sebe vidis djecu koja su iskusila zlo vakcine dobro razmislis o svom djetetu. Ne zelim da moje dijete bude statistika. Ovdje je prava hampa se digla oko toga, za tvoju informaciju, organizuju se tribine, na tv-u se prica o tome. Svugdje u svijetu rade istrazivanja. Trebam dijete odvesti na doniranu vakcinu koja nema serijskog broja na sebi a kamoli sta drugo.

silence
Inventar foruma
Inventar foruma

24 Jan 2013, 15:20

Nela, tačno je da ova "buka" koja se podigla vezano za vakcine, nije rekla-kazala, niti su ikakve bapske priče :lupa . Pred tobom stoji mač sa dvije oštrice, i stoji tvoje čedo... Teško se imalo informisanom odlučiti šta da učini.
Pročitaj tekstove sa ovog linka... Posebno pročitaj o našoj školovanoj i znanjem potkovanoj aktivistici Jagodi Savić, njenom stavu i borbi vezano za vakcine. Školovana, a uz to i pametna osoba se ne bi bez argumenata konfrotirala sa onima koji su "jači" od nje....sigurno ne bi. Ona ima svoj cilj, a to je da se dokaže i umanji štetnost vakcinacija na našim prostorima...

http://dugokonaciste.com/archive/index. ... 648-2.html

Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)

Nela
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

24 Jan 2013, 15:45

silence wrote:Nela, tačno je da ova "buka" koja se podigla vezano za vakcine, nije rekla-kazala, niti su ikakve bapske priče :lupa . Pred tobom stoji mač sa dvije oštrice, i stoji tvoje čedo... Teško se imalo informisanom odlučiti šta da učini.
Pročitaj tekstove sa ovog linka... Posebno pročitaj o našoj školovanoj i znanjem potkovanoj aktivistici Jagodi Savić, njenom stavu i borbi vezano za vakcine. Školovana, a uz to i pametna osoba se ne bi bez argumenata konfrotirala sa onima koji su "jači" od nje....sigurno ne bi. Ona ima svoj cilj, a to je da se dokaže i umanji štetnost vakcinacija na našim prostorima...

http://dugokonaciste.com/archive/index. ... 648-2.html

Ovo je grozota jedna, sto je najveca tuga farmaceutska industrija je toliko jaka da moze zacepiti usta kome hoce. Ljudi ne shvataju da bi nevakcinisanjem ista ta industrija milijarde gubila a to im se ne isplati. Ovdje doktori nece da vakcinisu svoju djecu, rijetki i drugima kazu ali uglavnom posao im je da sute i rade. Skoro svaki dan je neki skandal po domovima zdravlja zbog ovoga. Na Ilidzi je dr odbila vakcinisati dijete nakon insistiranja roditelja da im objasni sta je to ustvari.
Novo istrazivanje je krenulo iz Njemacke koje obuhvata i BiH, pa cemo vidjeti sta ce ispasti.
Vakcine se kupuju preko tendera, a ovdje se tenderi "zavrsavaju" na ruckovima, kafama i cascenju. Sto je jos tuznije doniraju im vakcine Bog sami zna odakle i kad im je rok istekao. Mislim jel normalno da 20 godina nakon rata spadne Ministartsvo zdravlja na donaciju vakcina a ljudima se velike cifre odbijaju za zdravstveno. BiH nema novca za bilo kakvo istrazivanje, ne mogu da urade popis stanovnistva a kamoli sta drugo tako da se odavde suti i muti.

silence
Inventar foruma
Inventar foruma

24 Jan 2013, 15:58

Nela wrote:
silence wrote: BiH nema novca za bilo kakvo istrazivanje, ne mogu da urade popis stanovnistva a kamoli sta drugo tako da se odavde suti i muti.
BiH je siromašna zemlja... A poznato je da u sve siromašne zemlje ide svo bjelosvjetsko smeće, a uz to su i pokusni kunići...
Žalosno je da nam je Država pala tako nisko, dotakla je dno ili, otišla je još dalje.
Pitam se stalno samo jedno, a to je: Odakle ovoliko oboljele djece i to oboljele od teških neizljevih bolesti? Jedini uzrok, po mom mišljenju i svega što sam do sada pročitala, su vakcine. Ko zna šta nam mućkaju i daju. :grana
Prije ovih - 20 godina, toga nije bilo...bar nije bilo u ovolikoj mjeri...nije ni približno...
Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)

Nela
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

24 Jan 2013, 16:04

svako malo mozes vidjeti na tv-u kako prikupljaju novac za oboljelo dijete. Ja necu popiti tabletu dok detaljno ne procitam sta je taj lijek i koje su kontraindikacije a kamoli da neupucena odvedem dijete da u nju ubrizgavaju nekakve hemikalije i da su hemikalije nego je ziva :lupa
Vakcinisu djecu protiv hepatitisa B, zasto? bolest koja se prenosi krvnim putem, zasto onda nema i za hep. A i C?
Zasto veliki kasalj koji je nestao prije prvog svjetskog rata?
Zasto ospice kad ih svakako bolujes? itd.
Zao mi je sto je primila i ove do sad, ali u bolnici odmah krhnu dvije (hep. i BSZ) bez da te pitaju

Dust
Inventar foruma
Inventar foruma

20 Mar 2013, 19:43

BRČKO - U Urgentnom centru u Brčkom umrla je osmogodišnja djevojčica usljed trovanja krvi, potvrdila je danas Mirjana Kuzmanović, šef Epidemiološke službe distrikta.
Ona je na vanrednoj pres-konferenciji rekla da je evidentno da je sepsa izazvala smrt, ali da se, s obzirom na to da roditelji djevojčice nisu pristali da se izvrši obdukcija, ne može pouzdano utvrditi da li je riječ o meningokoknoj sepsi.
Ona je posjetila školu u brčanskom naselju Grčica, koju je djevojčica pohađala, i odmah naložila da se preduzmu sve mjere za dezinfekciju školskog prostora.
Djevojčica, čiji su inicijali M.F, pohađala je Drugu osnovnu školu u područnom odjeljenju Grčica i od 13. marta nije dolazila u školu zbog zdravstvenih komplikacija, koje se dovode u vezu sa varičelama.
Kuzmanovićeva je ovom prilikom podsjetila i na značaj redovnog vakcinisanja djece, jer je primijećeno da roditelji zbog različitih razloga ne poštuju kalendar vakcinacije.
Momčilo Poljić, šef Odjeljenja za obrazovanje u Vladi Brčko distrikta, kazao je da se vodi računa da u školama higijena bude na zadovoljavajućem nivou.
U Područnom odjeljenju u Grčici, koje je pohađala djevojčica, danas su kazali da je imala varičele, odnosno osip po koži i da je, navodno, prije toga imala zdravstvene probleme, usljed kojih joj je oslabio imuni sistem, što je na kraju izazvalo smrt.
Jelena Ravlija, glavni federalni epidemiolog, kazala je da u BiH u kalendaru vakcinacije nema vakcinisanja protiv varičela.
"Varičele su zarazna bolest koju karakteriše osip na koži i svrab, povišena temperatura, gubitak apetita i zamor. Ovaj virus prenosi se kapljičnim putem i ukoliko je oboljeli bio u školi ili drugim kolektivima, moguće je da je prenio ovaj virus ostalima", istakla je Ravlija.
Ona je istakla da je veoma značajno da se prostor u kojem je oboljeli boravio dezinfikuje i očisti, ali da to nadležne službe u Brčko distriktu vjerovatno već rade.
Simptomi
Jaka groznica, uočljiv pad krvnog pritiska, blijeda, hladna, vlažna i ljepljiva koža mogu biti znak septičkog šoka, pa je potrebno potražiti hitno pomoć. Simptomi sepse uključuju i glavobolju, mučninu, ubrzano disanje i izrazitu smetenost. Prvi simptomi varičela su pojava crvenkastih bubuljica koje se za nekoliko časova pretvore u prozirne plikove. Osip se pojavljuje na leđima ili stomaku, pa se širi po ekstremitetima i na kraju se pojavljuje na licu. Najčešće se u periodu izbijanja plikova pojavljuje povišena temperatura.
Za ovu bolest ne postoji neka posebna terapija. Temperaturu treba skidati, povećati unos tečnosti i što više se odmarati.

spirit of nature
Na probnom
Na probnom

07 Apr 2013, 18:42

Pozdrav, trudnica sam i razmišljam o vakcinaciji svoje bebe. Pošto sam pronašla jako mnogo podataka koji govore o štetnosti vakcina (sad već i mnogi doktori o tom govore) zanima me da li neko zna na koji se način može izbjeći vakcinacija djeteta u BiH. Znam da u Hr imaju nekakav dokument u kojem se pozivaju na zakonska prava i obaveze roditelja i da to trebaju priložiti svom doktoru ukoliko ne žele vakcinisati dijete. Ako neko zna bilo šta, pls pomagajte...

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9378 times
Been thanked: 11129 times
Status: Online

07 Apr 2013, 19:37

spirit of nature wrote:Pozdrav, trudnica sam i razmišljam o vakcinaciji svoje bebe. Pošto sam pronašla jako mnogo podataka koji govore o štetnosti vakcina (sad već i mnogi doktori o tom govore) zanima me da li neko zna na koji se način može izbjeći vakcinacija djeteta u BiH. Znam da u Hr imaju nekakav dokument u kojem se pozivaju na zakonska prava i obaveze roditelja i da to trebaju priložiti svom doktoru ukoliko ne žele vakcinisati dijete. Ako neko zna bilo šta, pls pomagajte...
Pozrav i tebi. Nisam baš upoznat sa tom materijom ali čini mi se da je jedini način izbjegavanja da se jednostavno ne odvede dijete na vakcinaciju. Naša forumašica Nela je baš skoro imala takva iskustva pa ću ti citirati njen post. Pročitaj cijelu temu. Bilo je poprilično diskusije na principu ZA i PROTIV vakcine.
Nela wrote:ovih dana sam prekopala masu stranica o ovim vakcinama, istrazivanja sve vise pokazuju njihovu stetnost i povezuju ih sa razlicitim bolestima i komplikacijama koje se javljaju nakon primanja istih. Kako sam vidjela u vecini zemalja nije obavezna vakcinacija, kod nas je jedino mozes izbjeci ako ne odvedes dijete.
Tek sam i vidjela tri slucaja smrti nakon primanja iste vakcine :( ovo je katastrofa. Nakon razgovora sa pedijatricom ona je izbjegla svako moje pitanje. Sto je velika glupost uveli su vakcinu protiv hepaptitisa B. Mada ne kontam ni cemu tetanus al et.
Istrazivanja su pokazala da su vakcinisana djeca podloznija obolijevanju od djecijih bolesti od nevakcinisanih :(
Ja sam trebala voditi malenu ali nisam zbog ove epidemije jer uopste nisu odvojena bolesna i zdrava djeca. Sad vec razmisljam hocu li je ikako voditi. Vakcina koju ona treba primiti je bila povucena pa su je sad ponovo vratili, a bili su je povukli zbog smrti beba u Lukavcu i Doboju :tuga

Nela
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

07 Apr 2013, 20:08

Da, ovdje jedino mozes ibjeci vakcinu ako dijete ne odvedes doktoru. Ako zelis dijete odvesti doktoru na redovnu kontrolu onda ti je svakako moja preporuka privatnik jer u domu zdravlja samo ovlas pregledaju.
Iscitaj temu, ima razlicitih linkova pa pogledaj, konsultuj se i sa nekim doktorom, najbolje bi bilo ako imas nekog bliskog a da je u toj bransi. Raspitaj se i za vakcinaciju kod privatnika.

spirit of nature
Na probnom
Na probnom

07 Apr 2013, 20:37

Hvala na odgovorima. Mislim da ću zatražiti pomoć pravnika jer znam da se većina medicinskih postupaka ne može provesti na odraslom čovjeku bez njegovog pristanka, a obzirom da za maloljetno dijete roditelj daje pristanak o čemu god da je riječ, tu sigurno mora biti nešto na što se roditelj može pozvati, ili se možda može sastaviti i nekakva izjava da pedijatar koji vrši vakcinaciju djeteta potpisuje da djetete neće imati nikakve štetne posljedice izazvane vakcinacijom. Mislim da tako nešto rade u Hr, i u pravilu nijedan dr to ne želi potpisati pa onda ne smiju ni vakcinisati dijete...

Nela
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

07 Apr 2013, 20:59

spirit of nature wrote:Hvala na odgovorima. Mislim da ću zatražiti pomoć pravnika jer znam da se većina medicinskih postupaka ne može provesti na odraslom čovjeku bez njegovog pristanka, a obzirom da za maloljetno dijete roditelj daje pristanak o čemu god da je riječ, tu sigurno mora biti nešto na što se roditelj može pozvati, ili se možda može sastaviti i nekakva izjava da pedijatar koji vrši vakcinaciju djeteta potpisuje da djetete neće imati nikakve štetne posljedice izazvane vakcinacijom. Mislim da tako nešto rade u Hr, i u pravilu nijedan dr to ne želi potpisati pa onda ne smiju ni vakcinisati dijete...
U sustini pravnik tu ti nista ne moze, nijedan pedijatar ti nece potpisati da nema kontraindikacija i ne moze potpisati tako nesto. To ti garantujem ni u jednoj zemlji nema, ima samo neki obrazac gdje se izjasnis da ne zelis vakcine i das pedijatru.

spirit of nature
Na probnom
Na probnom

07 Apr 2013, 21:34

hmm nije mi jasno kako neko prisilno može vakcinisati dijete kad se zna da postoje kontraindikacije koje mogu čak i ugroziti život djeteta, a niko za to neće preuzeti odgovornost! Pri tom roditelj ne može odbiti vakcinaciju na osnovu tih kontraindikacija koje mogu trajno naškoditi djetetu... Ovo je kao u zoni sumraka! U kakvoj nazadnoj zemlji mi živimo... Mislim, ako roditelj svojom nesavjesnošću ugrozi dijete on krivično odgovara, a ako to učine doktori (protiv volje roditelja) onda nikom ništa!

Post Reply

Return to “Zdravlje”