Tržište polovnih automobila u BiH

Sve o ljubimcima na točkove

Moderator: Krokodil Behko

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9219 times
Been thanked: 10949 times
Status: Offline

Re: Kolapsiralo tržište polovnih automobila u BiH

11 Mar 2013, 23:05

Mister No wrote:
Krokodil Behko wrote:
Mister No wrote:
Krokodil Behko wrote:Što novija kola kupite to je potrošnja manja. Pa tako da znate.
Što uštedite na dijelovima vozeći stara kola to sve date za gorivo.
Jbg, gledah kod burazera na kompjuteru u autu. Kola od 1700 kubika
kojima potrošnja sleti i na nevjerovatnih 3.7 litara. Eto pa sabirajte.
Zato je jedna dizna za novog dizela oko 1000 KM.
I koliko često se to mijenja? Mjesečno, godišnje ili poslije deset godina?
Mašio si :oo

Garancije na nova auta su oko 4 godine, znači računaj nakon četiri i po godine da valja počet mijenjat.
Za 4 godine, razlika u potrošnji goriva bit če oko 1500 maraka - izračunao. :cudi
A na Piku možeš kupiti diznu za golf V za 100 maraka. Samo da znaš.
Plus to što se dizne kvare i na starim kolima, plus što obično propadnu amortizeri
i još je dobro ako se sve završi na tome, i ne struhne ono malo zdrave limarije.
Kako god okreneš, likovi koji voze stara kola su donji.

Mister No
The Good, the Bad and the Ugly
Has thanked: 8671 times
Been thanked: 5417 times

11 Mar 2013, 23:10

Provjeri pošto je za pasata 2007, ili Pežo 407, ili za Insigniu...

Nema više auta da može preć vise od 200 000 KM bez ozbiljnijeg servisa na motoru. Mercedes 124 je mogo zgulit pola miliona samo mu ulje i filtere mijenjaj.
The Dark Side Of The Forum...

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

11 Mar 2013, 23:22

Mister No wrote:Provjeri pošto je za pasata 2007, ili Pežo 407, ili za Insigniu...

Nema više auta da može preć vise od 200 000 KM bez ozbiljnijeg servisa na motoru. Mercedes 124 je mogo zgulit pola miliona samo mu ulje i filtere mijenjaj.

Niko ti nije kriv ako si kupio tu seriju pasata jednu jedinu kojoj štekaju dizne. :D
I kao što rekoh ali si izgleda previdio, razlika u potrošnji goriva na 4 godine je oko 1500
maraka i potpuno zaliježe nova dizna

nico wrote:
Krokodil Behko wrote:Što novija kola kupite to je potrošnja manja. Pa tako da znate.
behko nije nevjerovatno, nego fakt
ja sa svojim, s jednim tankom, komotno spicim 1100 km ukljucujuci i gradsku voznju

u odnosu na prijasnja magarad, neuporedivo je, odahnuo
i popravke su minimalne a ima vec 130.000 na satu
E o tome ja govorim. Plus udobnost savremenih kola.

Mister No

11 Mar 2013, 23:25

nico wrote:
behko nije nevjerovatno, nego fakt
ja sa svojim, s jednim tankom, komotno spicim 1100 km ukljucujuci i gradsku voznju

u odnosu na prijasnja magarad, neuporedivo je, odahnuo
i popravke su minimalne a ima vec 130.000 na satu
Ok, slažem se za potrošnju, ali na uštrb čega su je oborili?
Pa iz auta minimalnih zapremina izvlače po nekoliko stotina KS zahvaljujući turbo punjačima i nekim pumpa dizl sistemima, a sve to uz korištenje za kontrolu obilja elektronike.
Istina dizel više ne brekće, vuče kao benzinac ali nepouzdano je to sve do bola.

STrendzer
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 1 time

11 Mar 2013, 23:26

ma najbolje kupovati nove ili skoro nove makine,vozat ih 1-2-3 godine,pa opet mijenjat.. ;)

mislim ako se moze

Mister No

11 Mar 2013, 23:30

Krokodil Behko wrote:
Mister No wrote:Provjeri pošto je za pasata 2007, ili Pežo 407, ili za Insigniu...

Niko ti nije kriv ako si kupio tu seriju pasata jednu jedinu kojoj štekaju dizne. :D
I kao što rekoh ali si izgleda previdio, razlika u potrošnji goriva na 4 godine je oko 1500

.
Ma dali su akciju u WV i svima promijenuli sve dizne gratis :zubi

Ali svejedno, novo auto se isplati kupiti i može proći ova vasa priča, ako ćes ga zamijenuti ponovo za novo po isteku garancije ili max. godinu dana nakon isteka.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

11 Mar 2013, 23:35

Mister No wrote:
Krokodil Behko wrote:

.
Ma dali su akciju u WV i svima promijenuli sve dizne gratis :zubi

Ali svejedno, novo auto se isplati kupiti i može proći ova vasa priča, ako ćes ga zamijenuti ponovo za novo po isteku garancije ili max. godinu dana nakon isteka.
OK. To stoji. Mora se mijenjati. tako se radi i u Njemačkoj. Bogati kupuju samo novo
a oni malo slabiji kupuju od njih poslije 4-5 godina a nama prodaju svoja, koja su stara
recimo 10 godina. Eh sad mi tu trebamo naći rješenje. Sasvim sigurno, golf4 turbodizel
troši manje od golfa2 istog tog pogona. I to je to. A opet nije ni on najnoviji pa da mu
dijelovi budu tako skupi. Ima to i na otpadima :oo

Mister No

11 Mar 2013, 23:43

Ma ćeram WV od očevog folcike 77-mo godište.
Era sigurnih golfova nestaje tamo negdje 2001 - 2002 kada izlaze prvi ti tzv pump dizl golfovi 4-ke. Oni sa 71 i 85 KW i 1,9 litara zapremine motorom. To je već početak kraja pravih "golfova" onih četvorki sa 66 KW i 81 KW i sa klasičnom turbinom, a onaj dizelski SDI atmosferac, tromi ali nepoderivi da i ne spominjem.
Posle 2002 svaka serija je bivala sve lošija i nepouzdanija :djed

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Auto nikad nije bilo teže prodati

18 Sep 2013, 18:50

Image

Iako istraživanja pokazuju da su polovna vozila u BiH znatno pojeftinila, trgovci četvorotočkašima tvrde da kupaca gotovo i nema, te da automobil nikada nije bilo teže prodati.

Istraživanje portala pik.ba pokazuje da su cijene "polovnjaka" u odnosu na prethodne tri godine pale i do 20 odsto.

"Polovni automobili u BiH su traženiji u odnosu na nova vozila, što recimo nije slučaj u susjednoj Hrvatskoj, gdje se novi četvorotočkaši prodaju gotovo pet puta više nego u BiH", naglašava Aida Starčević, PR i brend menadžer na sajtu pik.ba.
Kako dodaje, razlog pada cijena, osim loše ekonomske situacije, jeste i ukidanje carine na polovna vozila uvezena iz EU s početka godine.

Sudeći prema iskustvima zaposlenih na sajtu pik.ba, Banjalučani i stanovnici okolnih gradova masovno su pohrlili da se riješe svojih ljubimaca na četiri točka.
"Najviše polovnih vozila na našem sajtu je iz banjalučke regije, zatim iz Sarajevskog, pa Tuzlanskog kantona", ističe Starčevićeva.

Banjalučanin, koji svoj FIAT pokušava da unovči još od proljeća, toliko je razočaran da, kako ironično kaže, razmišlja o tome da ga proda u staro gvožđe.
Trgovci obaraju cijene pošto drugačije vozilo ne mogu da prodaju

"Već mjesecima je oglas na internetu, ali mi se niko nije javio a da je ponudio pare. Ljudi traže zamjenu, a meni treba novac. Nema šta nisam pokušao. Prvo sam tražio 3.000 KM za automobil, a cijenu sam na kraju spustio na 2.200. Džaba, opet ne mogu da ga prodam. Moj poznanik, koji takođe pokušava da proda auto, i ranije je prodavao četvorotočkaše i priča mi da ne pamti lošiju godinu", priča nam ovaj Banjalučanin.

Nije ni čudno što je automobil teško prodati, a još teže kupiti, uzmemo li u obzir da je prosječna plata u BiH, prema tvrdnji statističara, "teška" 830 maraka, dok sindikalci podvlače da je za porodičnu sindikalnu potrošačku korpu svakog mjeseca neophodno potrošiti oko 1.800 KM.

Ipak, ako imate polovan golf, ili pak audi, koji želite da prodate, u blagoj ste prednosti u odnosu na ostale, jer su ti automobili trenutno najtraženiji.

Izvor: RTV SLON / Nezavisne novine

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 39 times

Re: Auto nikad nije bilo teže prodati

18 Sep 2013, 19:25

I ja u potrazi za kakvim autićem odem do auto-pijace prošle nedelje.
Par desetina auta i to je sve što je u ponudi. Trči trči pa auto... Kad se sjetim na kakav je to prije krkljanac ličilo.
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

18 Sep 2013, 19:36

Da li si mislio na Stupsku pijacu? Pa tu je stvarno vrilo nekada. Mogu ti reći da prodaja ne opada tako kako to novinari navode. Uvozne takse su jeftinije pa se raja dočepala malo boljih kola. Ne vrtre se stalno iste krntije po pijaci i oglasima a napokon je i dvici pala cijena.

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:

18 Sep 2013, 19:37

Ma s kim god sam pričao svi se žale baš na one navode iz uvodnog teksta, skoro niko ne kupuje, svi bi da mijenjaju i tome sl.
Ne znam da postoji još neka osim Stupske.
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:

Nela
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

18 Sep 2013, 20:05

Normalno je da je pala prodaja kad raja na piku opcenito sve precjenjuje, da li je kopiranje drugih ili sta vec ali meni nije normalan covjek koji golfa 2 prodaje za 4-5 hiljada km
Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:

18 Sep 2013, 20:15

Ni meni nije normalan onaj koji ga kupuje. :D
Al' zakon ponude i potražnje je prilično jednostavan.

Blackhawk

18 Sep 2013, 20:19

U svakom slucaju je isplatnije uzet vani auto pa uvesti nego kupiti ovdje.. Ako ista valja, cijena basnoslovna, ako je jeftino sigurno i nevalja nista auto..

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:

18 Sep 2013, 20:21

Pa ne možemo sad svi ići po aute vani. I ovo malo "privrede" bi nam palo u kolaps. :D

Nela
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

18 Sep 2013, 21:25

Ali najjace mi je bilo kad sam cula da momak kupuje golfa 2. i pita lika koliko je presao :plavi
Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

18 Sep 2013, 21:45

Prije par godina, vidim na stupskoj, prodaje lik dvicu diesel (1992) za 5500 maraka a desetak metara dalje u ponudi Opel astra karavan 1999 za 5000 maraka. Pa ebemu, ko je lud dati za dvicu toliko para? :D

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Re: Tržište polovnih automobila u BiH

31 Oct 2013, 20:52

Saznajte koje vas zamke vrebaju pri kupovini korištenog vozila?!

Po principu "spolja gladac, a unutra jadac" opekli su se već mnogi, koji su svoje nezadovoljstvo izrazili na forumima, te su ostale upozorili da tri puta mjere prije nego što jednom "odsijeku". Tako mnogi pišu da su kasno shvatili da su kupili automobil koji je prešao više kilometara nego što to pokazuje sat ili da je vozilo bilo lupano, što raniji vlasnik nije rekao.

"Bilo je slučajeva da je čovjek kupilo mercedes uvezen iz Belgije i na satu je pisalo da je prošao 96.000 kilometara. Naknadnim provjerama utvrđeno je da je to vozilo prešlo čak 450.000 kilometara", ističe Milenko Jaćimović, inženjer saobraćaja iz Banjaluke.

Buduće vlasnike korištenih četvorotočkaša Jaćimović savjetuje da obavezno odvezu automobil u ovlašteni servis, te da tamo provjere sve detalje.

"Bitna je i regularnost broja šasije, te da provjerite je li auto u prošlosti učestvovao u saobraćajnoj nesreći u kojoj je teže oštećen. Kod kupovine vozila obavezno treba tražiti originalnu servisnu knjigu, jer ako je vlasnici nemaju, odmah to treba da posluži kao doza sumnje. Ta knjiga na Zapadu služi kao lična karta za auto", savjetuje Jaćimović.

Neki trgovci imaju dogovor s mehaničarima da hvale njihova auta

On podsjeća da, po novim propisima, u BiH mogu biti uvezeni i automobili koji imaju manja oštećenja, tako da se savjetuje da pripazite i na to.

Aida Starčević, PR i brend menadžer portala pik.ba, kaže da se u BiH često prodaju automobili koji su u evropskim državama služili za dostavu.

"Takva vozila su podnosila veliki teret i vjerovatno im smanjuju kilometražu. Nikada ne možete biti sigurni u ono što kupujete", naglašava Starčevićeva.

Ističe da nisu rijetki slučajevi da auta budu daleko od onog što je na fotografijama koje ste vidjeli na internetu.

"Dešavalo se i da trgovac proda vozilo i kupcu kaže da ima samo jedan ključ. Kasnije je vozilo nestalo s parkinga, da bi se ispostavilo kako je prethodni vlanik došao s ključem koji je posjedovao i odvezao auto", ističe Starčevićeva.

Iskustva Banjalučana koji su odnedavno vlasnici četvorotočkaša i više su nego poražavajuća.

"Muž i ja, kad smo auto kupovali, odlučili smo se da provjerimo u kakvom je stanju. Odvezli smo vozilo kod mehaničara kojeg je prodavac predložio. Sreća pa smo i mi znali tog majstora, pa nam je rekao da auto ima brojne mane, pošto trgovci imaju dogovor s mehaničarima, u smislu da hvale njihova auta, a za uzvrat dobiju novac", kaže jedna Banjalučanka.

Sa druge strane, serviseri s kojima smo razgovarali kažu da nisu dio ovog "lanca", a kupce vozila takođe savjetuju da paze šta kupuju.

"Naravno da ima auta koja ne treba niko sebi da kupi, jer će imati problem. Najbolje je da vozilo dovezete u servis na testiranje, te da provjerite u policiji je li predmet kakve potrage", kažu mehaničari.
Na šta treba obratiti pažnju

- Broj pređenih kilometara i te kako utiče na cijenu, ali budite oprezni i provjerite da li je prikazana kilometraža stvarna.

- Pregledajte sjedišta, volan, limariju... Ako su deformisani i istrošeni, lako možete da zaključite da je vozilom pređeno mnogo kilometara.

- Kontrola motora je dosta bitna. Neka vas nikako ne zavara svježe opran motor, budući da time trgovac može prikriti puštanje ulja.

- Probna vožnja je obavezna. Provozajte auto i provjerite kako funkcionišu papučice gasa, kočnice, te ostali uređaji.

- Nakon svega, obavezna je provjera dokumentacije, ali i podvrgavanje pregledu u auto-servisu, gdje će biti uočene potencijalne mane.

(Nezavisne/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/av)

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 2773 times
Been thanked: 2207 times

Re: Tržište polovnih automobila u BiH

26 Nov 2013, 10:57

evo ja prodajem trenutno mazdu 2....mali zgodan city,autic ,,
skoro pa nov,,vozi na plin i benzin

tko hoce neka mi se javi !! :pivo
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)

Post Reply

Return to “Auto / Moto”