Razvodi..Kako dalje...sta sa djecom ..?

Sve o muževima, svekrvama, punicama, djeci.

Moderator: spacebound

silence
Inventar foruma
Inventar foruma
Status: Offline

Re: Razvodi..Kako dalje...sta sa djecom ..?

14 May 2012, 23:07

Nije ona glupa što se želi razvesti, nego je glupa što traži poništenje braka poslije toliko bračnog staža i rađanje dvoje djece. Poništenje braka znači kao da ga nije ni bilo. Braka jedino ne može biti ako se nije konzumirao, a ovdje vidimo da jeste i to 16 god. Ni jedan advokat joj ne bi sastavio avokavu tužbu jer nema uporište u Zakonu.
I još nešto je glupo, traži na skrb samo jedno dijete. Nije ni to ljudski - majčinski. Sud je taj koji će na osnovu dokaza da odluči kome će djeca da idu na brigu i staranje.
Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)

Obrisan profil

14 May 2012, 23:15

tesko ljudi moji, tesko

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9327 times
Been thanked: 11078 times
Status: Online

14 May 2012, 23:17

E pa ona kaže da je bio loš u ispunjavanju bračnih dužnosti.
Znači da braka nije ni bilo ili ga je bilo malo :cudi
A ko bi je uzeo sa dvoje djece? Lakše prolazi sa jednim djetetom.
Eto, vidiš da je sve sračunato. nema tu ništa glupo.

silence
Inventar foruma
Inventar foruma

14 May 2012, 23:29

Pa i sam kažeš da je sračunato...Po njoj nije glupo, ali za svakog normalnog i upučenog u ovu oblast jeste. Djeca su dokaz da je brak konzumiran i da ga je bilo.... :hihi . Prema tome, ne može dobiti poništenje braka, može samo razvod braka...Njene želje su jedno, a zakonske mogućnsti su drugo.
Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)

hojla
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

15 May 2012, 00:33

a jbg ..il se razvela il brak ponistila..isti ku.ac.... nisi vise u braku a djecu je mogla dobit i od postara..

ponistenje braka poznaje crkva koliko mi se cini iz neznam kojih razloga....
Our solution mind revolution

tonko.
Na probnom
Na probnom

22 May 2012, 12:55

Razveo sam se prije 8 godina. Djeca su ostala s majkom i ja sam ih mogao posjećivati kad hoću. Takav je bio dogovor. Kad bi se sastajao s djecom bivša bi uvijek gledala da izbjegne naš susret što je i meni odgovaralo. To je trajalo neke 4 godine dok se nisam ponovo zaručio i tad su počeli problemi. Ne samo da mi nije dala da vodim djecu kući da se ne bi sreli s mojom djevojkom nego je uvijek smišljala razloge zašto se ne možemo vidjeti ni u njenoj kući.
I danas imam problem s njom i nikad nisam uzeo djecu a da se prethodno ne posvađam s njom.
Razumijem da joj nije lako gledati djecu s mojom djevojkom, ali to tako mora biti. Uvijek sam imao na umu da će se i ona jednog dana opet udati i moja djeca će živjeti s drugim čovjekom.

alma75
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

23 May 2012, 18:08

Meni ona tužba više liči na nekakvu zezanciju. Mislim, neko ko bi ozbiljno sastavio nešto onako, vjerovatno mu nešto fali u glavi. A to da joj nije dobro s tim likom, pa vjerovatno i nije...

nezaboravna
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

23 May 2012, 20:21

tonko. wrote:Razveo sam se prije 8 godina. Djeca su ostala s majkom i ja sam ih mogao posjećivati kad hoću. Takav je bio dogovor. Kad bi se sastajao s djecom bivša bi uvijek gledala da izbjegne naš susret što je i meni odgovaralo. To je trajalo neke 4 godine dok se nisam ponovo zaručio i tad su počeli problemi. Ne samo da mi nije dala da vodim djecu kući da se ne bi sreli s mojom djevojkom nego je uvijek smišljala razloge zašto se ne možemo vidjeti ni u njenoj kući.
I danas imam problem s njom i nikad nisam uzeo djecu a da se prethodno ne posvađam s njom.
Razumijem da joj nije lako gledati djecu s mojom djevojkom, ali to tako mora biti. Uvijek sam imao na umu da će se i ona jednog dana opet udati i moja djeca će živjeti s drugim čovjekom.
:D. :D. To su obicno situacije normalne sve dok jedan od bivsih partnera ne nadje drugog partnera.Tada se javlja ljubomora i na zalost mnoge ucijene koje idu preko dijecijih ledja.A sad sto tvoja zena brani da vidis dijecu u prisustvu tvoje partnerice vjeruj i ja bih jer to nisu njena dijeca i sta mi ona ima dijecu obilazit :zubi :zubi :plavi
Tko ti priča o tuđim manama, drugima će pričati o tvojim
Ako ti život da 1000 razloga za plač, ti nađi 1001 razlog za smijeh.

france

12 Jul 2012, 00:54

sto se tice ove teme,dacu primjer iz licnog iskustva,moji roditelji su se razveli kad sam imala 10 godina,bili su tu neki problemi zbog kojih je moj otac otisao,ali i moja mama se uvijek pravila kao da joj nije stalo,barem meni je cudno,kad sam bila dijete nisam nista ni mislila,ali sad kad napravim analizu nikad nije samo jedan krivac,sada shvatam razlog zbog kojeg su se razveli,meni licno na pocetku je bilo tesko,otac mi je nedostajao,ali onda shvatis da su to samo ljudi kojima vise nije stalo jedno do drugog,poslije 2,3 mjeseca djeca se naviknu,ali dalje je vrijeme tesko,roditeljima treba podrska a dijete je umorno jer cijelo vrijeme pokusava da se samo izvede na pravi put,kada se razvedu onda djeca moraju ici sama evo jedan primjer:imam problema sa srcem,kad imam manji napad moja mama ne reaguje,ne opterecuje se jer podrsku ona treba da dobije zato jer je ostala uz nas,i mi moramo biti tu kada place da kazemo sve ce biti uredu a nase suze moramo kriti,tako da moze se reci da uglavnom su to roditelji koji treba vremena da se naviknu a djeci vise treba vremena da se opuste i da ne promisle sto puta prije nego nesto kazu,tako da ima puno posljedica,ali imaju mnoga rjesenja,npr hobi ili kucni ljubimac da okupira djecu-to bi bio moj savjet za djecu jer onda bi roditelji mogli nastaviti sa privatnim zivotom i to djeteu nebi smetalo jer bi bilo zaokupirano necim drugim,mene je samo hobi izvukao

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 2773 times
Been thanked: 2209 times

12 Jul 2012, 11:53

Maja wrote:rastavljenim ženama je jako teško. ne samo zato što im je time odgoj djece znatno otežan već i zbog njih samih. takve žene su uvijek pod lupom. čim "stanu" s nekim muškarcem odmah počnu govorkanja da su ljubavnici. čim dobije povišicu il se slaže sa šefom odmah se priča da mu daje ....
a nijedna majka ne želi da joj sin oženi "raspuštenicu" i o njoj muževa rodbina priča drugačije nego o nevjestama koje nisu prije udavane.

također, nisam jednom čula od muškaraca da kažu kako je najbolje loviti raspuštenice jer su one željne k.... što je stvarno fuj... i kako onda da te žene vjeruju u ljubav, da vjeruju da će naći nekog drugog s kim će se skrasiti.

mi još uvijek živimo u zadrtoj sredini gdje se smatra da je razvod jedna velika sramota. još ako žena nije finansijski zbrinuta, pa se vrati roditeljima. ali po meni bolje je trpiti te glupe priče nego muža koji ti ni po čemu ne odgovara. valja pokušati zbog djece, al ako ne ide, razvod je pametno rješenje. po nekom pravilu roditelji bi se trebali rastati u miru (čak i ako se mrze) i pri tome nastojati objasniti djeci da je tako bolje za svih njih, ali ali...

perfektno poslagano i sroceno ,,

:aplauzz
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 625 times

12 Jul 2012, 13:15

Imam kolegicu koja trpi svasta,a sve iz jednog jedinog razloga....kaze ovako:"moze mi dijete jednog dana zamjeriti sto nije bilo s ocem" :hm
........ne znam....mozda je u pravu...a mozda joj dijete i prebaci sto ga nije odvela iz pakla....
...hoću reći,ne mozemo donositi odluke na osnovu:"sta ako...jednog dana...."
...najzad i da se baš to desi,pa trebamo li trpjeti pakao zbog djeteta?gdje smo mi?nema nas uopće?halalis se sa zivotom u 30-oj?
...ne znam...
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Većina očeva izbjegava plaćati alimentaciju

01 Aug 2012, 09:56

Bh. ambasador ne želi izdržavati vlastito dijete!

Image

Više od 80 posto očeva u BiH po svaku cijenu izbjegava izdržavati vlastito dijete nakon razvoda s bivšom suprugom. Glavni razlog tome je što se muškarci boje da njihov novac ne završi u džepu ljubavnika bivše supruge ili pak kod nekadašnjeg punca i punice. Kaže to za "Dnevni avaz" advokatica Murisa Makarević iz Sarajeva, koja ima dugogodišnje iskustvo na ovim predmetima, i kao advokat i kao sudija.

Krivično djelo

- Rad nacrno najpopularnija je metoda izbjegavanja plaćanja alimentacije, jer su sudovima vezane ruke u takvim slučajevima zbog nemogućnosti blokiranja računa tuženih. Inače, neplaćanje alimentacije Porodični zakon FBiH tretira kao krivično djelo, ali u posljednjih 25 godina nikom nije izrečena kazna zatvora - kaže Makarević.

Ona ističe da plaćanje alimentacije izbjegavaju čak i oni imućniji, koji imaju vlastitu firmu ili se čak nalaze na poziciji diplomatskog predstavnika naše države u nekoj od zemalja u svijetu, kao što je nedavno bio slučaj.

- Supruga jednog od naših ambasadora u svijetu podnijela je tužbu Općinskom sudu u Sarajevu jer je on kategorično odbijao izdržavati zajedničko dijete. Sud je presudio u korist majke te ga obavezao da mjesečno plaća 400 KM, što je vrlo malo s obzirom na svotu koju on zarađuje - kaže Makarević, dodajući da je Kantonalni sud u Sarajevu kasnije preinačio ovu presudu na 600 KM mjesečno.

Ona pojašnjava da je zakonom određeno da dijete nakon razvoda mora nastaviti živjeti istim standardom kao dok su roditelji bili skupa. No, nažalost, mnogo je više slučajeva kada se izdržavanje djece nakon razvoda obruši samo na pleća majki.

Mizerne cifre

- Ako se i odredi alimentacija, onda ona bude u visini od 300 do 400 KM. No, to su mizerne cifre poredeći ih sa stvarnim troškovima s kojima se susreću samohrane majke. Nedavno je Općinski sud u Sarajevu izrekao presudu kojom je muškarcu odredio da mjesečno plaća alimentaciju u iznosu od samo 150 KM! Kao obrazloženje sudija je naveo da majka može hraniti dijete ostacima hrane koju priprema kao kuharica u jednoj od sarajevskih škola - zgroženo nam prepričava Makarević, smatrajući da većina sudija nema odgovarajućeg senzibiliteta prema ovoj problematici.

Žene odu praznih ruku

Advokat Omar Mehmedbašić za "Avaz" kaže da su uglavnom muškarci ti koji izbjegavaju plaćati alimentaciju, jer djeca najčešće ostanu živjeti s majkama.

- Od početka 2012. godine podnio sam 17 krivičnih prijava zbog neplaćanja alimentacije nadležnim sudovima u Mostaru, Sarajevu i Zenici. Nekada se uspije dobiti alimentacija, a nekada žene odu praznih ruku - govori Mehmedbašić.

Blackhawk

Re: Većina očeva izbjegava plaćati alimentaciju

01 Aug 2012, 10:01

To je oduvijek tako bilo...
Mi smo imali i sudsku presudu i sve da mora placati.. ali nikad nista dobili nismo.. Presuda od prije rata.

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica

01 Aug 2012, 16:05

Imam prijateljicu koja ima dijete i drzava joj dodijelila citave 33 marke pomoći kao samohranoj majci,a alimentaciju u iznosu citavih 100 maraka,jer gospodin nikad nigdje nista nije radio,sta ce nije blesav :kafa

Ona sljaka po nekakvim mizernim poslićima,cisti kuću nekome,ili nadje pola radnog vremena i tako...
Mora plaćati vrtić,logopeda,rezije,fasunga,odjeca,obuca za dijete i sve ostalo...

Hajde sto kasni drzava sa svojih 33 ali i ovaj njen svake prijestupne posalje,ako ga zovne,kad joj zapne,on kaze:"ma nemoj,da nebi,da ti ja saljem pare,a ti da setas,trosis ih i za njih kupujes majčica,šminke...

Situacija je pretragična ali sam ja zalegla od smijeha,sta lik misli da se moze sa 100 km? :lupa

String
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 1 time
Been thanked: 26 times

01 Aug 2012, 17:22

Zato treba pazit' kome ga trpas da ne bi bilo pretvaranja primljenih centimetara u dupe u konvertibilne marke.
Poznajem jednu porodicu gdje je zena bukvalno sve imala ali nije htjela da zivi sa svekrvom u istoj kuci iako su na razlicitim spratovima.
Sad zivi k'o cuko sa djecakom kao podstanarka i ceka da joj suprug posalje alimetnaciju.
Ima svega...kretena i na jednoj i na drugoj strani ali prebrodi se to sve nekako.
Image

Dust
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 2 times

01 Aug 2012, 22:30

Ne poslati novac za uzdrzavanje (hrana, odjeca, igracke...) svom sopstvenom djetetu je bolesno i bezobrazno, i svaki onaj otac/babo/tata koji ne salje ne zasluzuje titulu ocinstva (izbrisati ga i sa rodnog lista). Shvatam da ima onih koji to stvarno ne mogu jer ili ne rade ili rade ali primaju toliko da ni njima samima nije dovoljno. Takve zalim.
Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica

01 Aug 2012, 22:51

Da napomenem da ovaj "frajer" ne dodje ni godisnje da kćer obidje,kad je lezala u bolnici,porukom pitao kako je..... :123

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica

01 Aug 2012, 22:52

String wrote:Zato treba pazit' kome ga trpas da ne bi bilo pretvaranja primljenih centimetara u dupe u konvertibilne marke.
Poznajem jednu porodicu gdje je zena bukvalno sve imala ali nije htjela da zivi sa svekrvom u istoj kuci iako su na razlicitim spratovima.
Sad zivi k'o cuko sa djecakom kao podstanarka i ceka da joj suprug posalje alimetnaciju.
Ima svega...kretena i na jednoj i na drugoj strani ali prebrodi se to sve nekako.

i ja isto jednu,sto je imala sve,osim muza...... ;) one sto su joj zavidjele nisu znale da je trebaju žaliti.... :kafa

Blackhawk

02 Aug 2012, 09:06

Dust wrote:Ne poslati novac za uzdrzavanje (hrana, odjeca, igracke...) svom sopstvenom djetetu je bolesno i bezobrazno, i svaki onaj otac/babo/tata koji ne salje ne zasluzuje titulu ocinstva (izbrisati ga i sa rodnog lista). Shvatam da ima onih koji to stvarno ne mogu jer ili ne rade ili rade ali primaju toliko da ni njima samima nije dovoljno. Takve zalim.

Nazalost, ne moze se izbrisati iz papira.. Bez obzira kakav je, uvijek i svugdje moras njegovo ime upisivati pod ime roditelja.. :lup :lup

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Adam Nišević izgubio svaku nadu

17 Aug 2012, 15:09

Od bivše supruge potražuje 30.000 eura alimentacije

Image

Adam Nišević (40), mještanin Dobrljina kod Bosanskog Novog, od bivše supruge Darije, koja posljednjih 12 godina pod drugim prezimenima boravi u Njemačkoj, potražuje najmanje 30.000 eura alimentacije.

Za to vrijeme Darija, koja je prvo bila udata za nekog Nijemca, djecu nijednom nije vidjela.

- Ne znam više ni kako izgleda. Bila je prvo gospođa Ros (Rose). Potom se udala za nekog Srbijanca, promijenila prezime, a sada mijenja i pasoš. Potrudio sam se da s ovim slučajem upoznam i naš konzulat. Dao sam i sve brojeve telefona, postoji sudska odluka, kao i nalog da se zbog ovog duga, ako se pojavi na granici, privede, i da joj se oduzmu lični dokumenti - priča Nišević, samohrani otac dva dječaka, Dragana (18) i Alekse (16).

O razlozima razvoda Adam ne priča. Onako u šali tvrdi da bi morao "angažirati detektiva da uđe u trag bivšoj gospođi Nišević."

- Da apsurd bude veći, ona je dobila starateljstvo nad djecom, koja ni minute nisu bila s njom. Novac nije važan, ali ta alimentacija koja je prvo iznosila 250, a potom 400 eura mjesečno, pripada mojoj djeci. Prije godinu stupio sam u kontakt s njom. Tada sam joj rekao da treba samo da dođe da vidi djecu. Da je to uradila, oprostio bih joj dug. Meni te pare ne trebaju, imam ih dovoljno, ali hoću da vidi djecu - kaže Nišević, čije obećanje o oprostu duga njegova supruga ni tada, a ni kasnije, nije mnogo komentirala, jer se, jednostavno, nije ni pojavila.

Nije jedini

Nišević nije jedini samohrani otac u Dobrljinu kod Bosanskog Novog. Njegovu sudbinu dijeli još nekoliko mještana čije su supruge otišle uglavnom u Hrvatsku, a djecu na brigu i bez plaćanja alimentacije ostavile bivšim supruzima.

Post Reply

Return to “Brak & Porodica”