Neobični običaji vezani za rođenje djeteta
Moderator: spacebound
-
- Status: Offline
Re: Neobični običaji vezani za rođenje djeteta
Bogami mene jednom zvali da budem sisana kuma nekoj curici ovdje. Ja nisam znala sta trebam.
- Zagorka
- Žena, majka, forumašica
- Has thanked: 424 times
- Been thanked: 624 times
Ali se ne šiša dijete dok ne napuni godinu dana,je li tako?
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
-
Na prvi rodjendan ali nesto cvaraju da treba osisat prije ikindije, meni su objasnili da trebam osisati pramen darovati zlato i para. Eto sad sam ja nekakva kuma toj curici i ona nosi moje ime.Zagorka wrote:Ali se ne šiša dijete dok ne napuni godinu dana,je li tako?
-
Za (zivot) svakog novorođenog djeteta zalog je njegova akika, koja se kolje sedmi dan po njegovu rođenju, kad mu se daje ime i brije (šiša) kosa" (hadis biljeze Ebu-Davud, Nesai i drugi).
Evo nasao sam hadis, o cemu Ruana prica, mada ovo sisanje kod nas se vrlo rijetko primjenjuje, vecinom se ne sisa nikako do godinu dana starosti... Znam da to obicaj ali otkud i kako ne znam..
Evo nasao sam hadis, o cemu Ruana prica, mada ovo sisanje kod nas se vrlo rijetko primjenjuje, vecinom se ne sisa nikako do godinu dana starosti... Znam da to obicaj ali otkud i kako ne znam..
Radije ću ćutati al što se dalje vodi diskusija se nesvjesno potvrđuje moj prvi posteh sad,kad ovo Mrle procita....

Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM

- Zagorka
- Žena, majka, forumašica
- Has thanked: 424 times
- Been thanked: 624 times
pa nije ti ovo mrki diskusija........samo pričamo o običajima,zanimaju me neki
ruana,to su tebe moRe bit' navukli pričom da se potrošiš
........čuj dali tvoje ime,pa je li je sad zovu tako?

ruana,to su tebe moRe bit' navukli pričom da se potrošiš

Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
Kod nas je obicaj da se dijete sisa na prvi rodjendan, izabere se kum/kuma koji daruje dijete novcem, kupi nesto od nakita i osisa kosu. Eto prvi put vidjeh ovo sto black nadje. A imala sam informaciju da se deveti, cini mi se, dan djetetu nadijeva ime i uci ezan i neka dova na uho.
Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica
prije bih rekla da je deveti, a moze biti i sedmi, fakat sam zaboravila
-
Da pojasnim u vezi ezana...
Nas ruh, odnosno nase duse su sve stvorene, bili mi rodjeni ili ne.. I svaka dusa je priznala Allaha dz.s kao svoga Gospodara. I potom se dusa udahne u covjeka u utrobi majke, i zbog toga se kaze da su sva djeca rodjena kao muslimani, jer su njihove duse to posvjedocile..
Ezan na desno i ikamet na lijevo uho, uce se zbog toga da se to dijete, odnosno ta dusa prisjeti onoga sto su izrekle, tj. da se prisjete da su muslimani i da su svjedocili islam kao njihovu vjeru..
Akika, tj klanje kurbana i ucenje ezana i ikameta, radi se 7, 14 ili 21 dan po rodjenju, i tad se nadjene i ime i zovne se dijete po imenu 3x..
Za musko dijete idu 2 kurbana, a za zensko 1, s tim da moze i za musko 1 ako je porodica slabijeg imucnog stanja...
Ne znam, ali sve mi se cini da je ova tema negdje bila, ili smo spominjali to negdje tu...
Nas ruh, odnosno nase duse su sve stvorene, bili mi rodjeni ili ne.. I svaka dusa je priznala Allaha dz.s kao svoga Gospodara. I potom se dusa udahne u covjeka u utrobi majke, i zbog toga se kaze da su sva djeca rodjena kao muslimani, jer su njihove duse to posvjedocile..
Ezan na desno i ikamet na lijevo uho, uce se zbog toga da se to dijete, odnosno ta dusa prisjeti onoga sto su izrekle, tj. da se prisjete da su muslimani i da su svjedocili islam kao njihovu vjeru..
Akika, tj klanje kurbana i ucenje ezana i ikameta, radi se 7, 14 ili 21 dan po rodjenju, i tad se nadjene i ime i zovne se dijete po imenu 3x..
Za musko dijete idu 2 kurbana, a za zensko 1, s tim da moze i za musko 1 ako je porodica slabijeg imucnog stanja...
Ne znam, ali sve mi se cini da je ova tema negdje bila, ili smo spominjali to negdje tu...
Black, sad se sjetih pa da te pitam. Nedavno, tacnije kad sam rodila svoju curu, dobih informaciju da djetetu taj koji uci ezan na uho, da jos jedno ime, i samo ga ta osoba zna.
i ja sam to prvi put cula, ali s obzirom da osoba koja mi je to rekla zna puno vis od mene u ovom segmentu, nisam sporila 

Zagorka, fino sam pojasnio u mom prvom javljanju 
Ne tako baš davno, mi smo bili ko zna ko pa smo onda opet ne tako davno prihvatili islam od Osmanlija al neki običaji su ostali.
Kao primjer Black , odnosno čitava Krajina su najkasnije prihvatili islam i kod njih su običaji dosta drugačiji, nego li onih iz Podrinja.
To je kao primjer.

Ne tako baš davno, mi smo bili ko zna ko pa smo onda opet ne tako davno prihvatili islam od Osmanlija al neki običaji su ostali.
Kao primjer Black , odnosno čitava Krajina su najkasnije prihvatili islam i kod njih su običaji dosta drugačiji, nego li onih iz Podrinja.
To je kao primjer.
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!

Nela, i ja sam za to cula i kao tim imenom ce na onom svijetu biti pozvano.
A obicaj je kada forumasi dobiju djete da svaki forumas po milju uplati na djetetov racun.
A obicaj je kada forumasi dobiju djete da svaki forumas po milju uplati na djetetov racun.
"Tako mi jutra,i noći kad se utiša"
-
»Vi će te na Sudnjem danu biti prozivani po vašim imenima i po imenima vaših očeva zato nadjevajte vašoj djeci lijepa islamska imena»:Nela wrote:i ja sam to prvi put cula, ali s obzirom da osoba koja mi je to rekla zna puno vis od mene u ovom segmentu, nisam sporila
Znaci po imenima koje nosimo, ne koje "niko" ne zna.. Nema mi smisla to nikakvog...
Nemam nista protivBonaqua wrote:Nela, i ja sam za to cula i kao tim imenom ce na onom svijetu biti pozvano.

Black za taj hadis znam , s tim da znam da nadijevamo lijepa imena a nije precizirano islamska, jer ima i islamskih imena koja imaju pogrdno znacenje
-
Jeste precizirano islamsko, a za znacenje zato i kaze se LIJEPA ISLAMSKA imena.. tj koja imaju lijepo znacenje..
-
Ima jedna smijesna situacija u vezi ove familije, mozda nije prica za ovu temu ali neka prebace u " price iz mahale" ako nije za ove teme.Zagorka wrote:pa nije ti ovo mrki diskusija........samo pričamo o običajima,zanimaju me neki![]()
ruana,to su tebe moRe bit' navukli pričom da se potrošiš........čuj dali tvoje ime,pa je li je sad zovu tako?
Oni su dosli u Dansku 2001 godine a ja sam tada radila u centru za socijalni rad. Zakon koji je tada vazio sa azilante je bio ako nadjes posao i nekoga ko ce ti garantovati da ces imati posao najmanje dvije godine, mozes dobiti humanitarni azil.
Oni su bili mladi bracni par iz Sandzaka. I ne znam kako je to bilo neko ih je posalo kod mene. Cisto da se prijave za trazenje posla. A sa mnom tada radio jedan nas hodza, ali covjek radio kao prevodilac ni ja dugo nisam znala da je on hodza.
I tako nekako ovaj hodza i ja njima nadjemo nekog danca sto ima gradjevinsku firmu i ovaj dadne posao ovome sandzakliji. Momak stvarno vrijedan, zna svasta raditi i bili mi nekako simpaticni a i nje mi bilo zao, vazda je nesto boljelo. Hodza i ja nismo nista posebno uradili osim sto smo se eto malo potrudili vise nego obicno. Mislim nista mimo zakona.
Tako taj dan kad su dobili papire, oni misle to je kao i kod nas, dosli oni nama na posao sa poklonima. Sto je ovdje strogo zabranjeno. Mislim gubis posao u sekundi. Ulaze oni na vrata, ja sam na recepciji i nose cvijece i bombonjeru kao da mi se zahvale. Hajde to smijem uzeti jer cvijece necu nositi kuci tu stoji a bombonjeru na licu mjesta otvaram i dijelim sa kolegama. I prije nego sto sam ja uspjela reagovati produze oni do hodze (on je na drugom spratu) i vidjela sam u kesi poklon. Boca balantainsa(je li se tako pise). Proslo deset minuta vracaju se oni ko pokisli. Kao prvo hodza to ne smije uzeti, kao drugo hodza i viski. Kaze ona "a jadna sto mi nikad ne rece da je M hoda" a sva se zacrvenila.
Tako je ona poslje ostala trudna i obecala ako rodi curicu nosice moje ime, a ako rodi musko zvace se kao hodza. Doduse nije da se hvalim ali oboje imamo fina imena.

-
Ja sam svojim ocima gledala kada je moja strina svojoj bebi od par nedelja stavila prst ( kao kuku) u usta, digla je tako i par puta tamo vamo preko sporeta
ja sam vrisnula, nisam znala sta se desava
"da joj se istegne vrat"
je bio odgovor
ja sam vrisnula, nisam znala sta se desava
"da joj se istegne vrat"
je bio odgovor