Neobični običaji vezani za rođenje djeteta

Sve o muževima, svekrvama, punicama, djeci.

Moderator: spacebound

Ruana
Status: Offline

Re: Neobični običaji vezani za rođenje djeteta

Post by Ruana » 27 Dec 2013, 20:49

Bogami mene jednom zvali da budem sisana kuma nekoj curici ovdje. Ja nisam znala sta trebam.

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 624 times

Post by Zagorka » 27 Dec 2013, 20:52

Ali se ne šiša dijete dok ne napuni godinu dana,je li tako?
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.

Ruana

Post by Ruana » 27 Dec 2013, 21:23

Zagorka wrote:Ali se ne šiša dijete dok ne napuni godinu dana,je li tako?
Na prvi rodjendan ali nesto cvaraju da treba osisat prije ikindije, meni su objasnili da trebam osisati pramen darovati zlato i para. Eto sad sam ja nekakva kuma toj curici i ona nosi moje ime.

Blackhawk

Post by Blackhawk » 27 Dec 2013, 21:23

Za (zživot) svakog novorođenog djeteta zalog je njegova akika, koja se kolje sedmi dan po njegovu rođenju, kad mu se daje ime i brije (šiša) kosa" (hadis biljeze Ebu-Davud, Nesai i drugi).

Evo nasao sam hadis, o cemu Ruana prica, mada ovo sisanje kod nas se vrlo rijetko primjenjuje, vecinom se ne sisa nikako do godinu dana starosti... Znam da to obicaj ali otkud i kako ne znam..

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 27 Dec 2013, 21:30

eh sad,kad ovo Mrle procita....
Radije ću ćutati al što se dalje vodi diskusija se nesvjesno potvrđuje moj prvi post :pusi
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica

Post by Zagorka » 27 Dec 2013, 22:15

pa nije ti ovo mrki diskusija........samo pričamo o običajima,zanimaju me neki :cudi

ruana,to su tebe moRe bit' navukli pričom da se potrošiš :oo ........čuj dali tvoje ime,pa je li je sad zovu tako?

Nela
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 1 time

Post by Nela » 27 Dec 2013, 22:16

Kod nas je obicaj da se dijete sisa na prvi rodjendan, izabere se kum/kuma koji daruje dijete novcem, kupi nesto od nakita i osisa kosu. Eto prvi put vidjeh ovo sto black nadje. A imala sam informaciju da se deveti, cini mi se, dan djetetu nadijeva ime i uci ezan i neka dova na uho.
Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica

Post by Zagorka » 27 Dec 2013, 22:18

zar nije sedmi dan? :hm

Nela
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Nela » 27 Dec 2013, 22:20

prije bih rekla da je deveti, a moze biti i sedmi, fakat sam zaboravila

Blackhawk

Post by Blackhawk » 27 Dec 2013, 22:24

Da pojasnim u vezi ezana...
Nas ruh, odnosno nase duse su sve stvorene, bili mi rodjeni ili ne.. I svaka dusa je priznala Allaha dz.s kao svoga Gospodara. I potom se dusa udahne u covjeka u utrobi majke, i zbog toga se kaze da su sva djeca rodjena kao muslimani, jer su njihove duse to posvjedocile..
Ezan na desno i ikamet na lijevo uho, uce se zbog toga da se to dijete, odnosno ta dusa prisjeti onoga sto su izrekle, tj. da se prisjete da su muslimani i da su svjedocili islam kao njihovu vjeru..

Akika, tj klanje kurbana i ucenje ezana i ikameta, radi se 7, 14 ili 21 dan po rodjenju, i tad se nadjene i ime i zovne se dijete po imenu 3x..
Za musko dijete idu 2 kurbana, a za zensko 1, s tim da moze i za musko 1 ako je porodica slabijeg imucnog stanja...

Ne znam, ali sve mi se cini da je ova tema negdje bila, ili smo spominjali to negdje tu...

Nela
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Nela » 27 Dec 2013, 22:42

Black, sad se sjetih pa da te pitam. Nedavno, tacnije kad sam rodila svoju curu, dobih informaciju da djetetu taj koji uci ezan na uho, da jos jedno ime, i samo ga ta osoba zna.

Blackhawk

Post by Blackhawk » 27 Dec 2013, 22:43

Ne znam za to...

Nela
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Nela » 27 Dec 2013, 22:49

i ja sam to prvi put cula, ali s obzirom da osoba koja mi je to rekla zna puno vis od mene u ovom segmentu, nisam sporila :)

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 27 Dec 2013, 22:50

Zagorka, fino sam pojasnio u mom prvom javljanju ;)
Ne tako baš davno, mi smo bili ko zna ko pa smo onda opet ne tako davno prihvatili islam od Osmanlija al neki običaji su ostali.
Kao primjer Black , odnosno čitava Krajina su najkasnije prihvatili islam i kod njih su običaji dosta drugačiji, nego li onih iz Podrinja.
To je kao primjer.
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi

Bonaqua
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Bonaqua » 27 Dec 2013, 22:55

Nela, i ja sam za to cula i kao tim imenom ce na onom svijetu biti pozvano.

A obicaj je kada forumasi dobiju djete da svaki forumas po milju uplati na djetetov racun.
"Tako mi jutra,i noći kad se utiša"

Blackhawk

Post by Blackhawk » 27 Dec 2013, 23:09

Nela wrote:i ja sam to prvi put cula, ali s obzirom da osoba koja mi je to rekla zna puno vis od mene u ovom segmentu, nisam sporila :)
»Vi će te na Sudnjem danu biti prozivani po vašim imenima i po imenima vaših očeva zato nadjevajte vašoj djeci lijepa islamska imena»:

Znaci po imenima koje nosimo, ne koje "niko" ne zna.. Nema mi smisla to nikakvog...

Nela
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Nela » 27 Dec 2013, 23:13

Bonaqua wrote:Nela, i ja sam za to cula i kao tim imenom ce na onom svijetu biti pozvano.

A obicaj je kada forumasi dobiju djete da svaki forumas po milju uplati na djetetov racun.
Nemam nista protiv :D

Black za taj hadis znam , s tim da znam da nadijevamo lijepa imena a nije precizirano islamska, jer ima i islamskih imena koja imaju pogrdno znacenje

Blackhawk

Post by Blackhawk » 27 Dec 2013, 23:27

Jeste precizirano islamsko, a za znacenje zato i kaze se LIJEPA ISLAMSKA imena.. tj koja imaju lijepo znacenje..

Ruana

Post by Ruana » 28 Dec 2013, 01:49

Zagorka wrote:pa nije ti ovo mrki diskusija........samo pričamo o običajima,zanimaju me neki :cudi

ruana,to su tebe moRe bit' navukli pričom da se potrošiš :oo ........čuj dali tvoje ime,pa je li je sad zovu tako?
Ima jedna smijesna situacija u vezi ove familije, mozda nije prica za ovu temu ali neka prebace u " price iz mahale" ako nije za ove teme.
Oni su dosli u Dansku 2001 godine a ja sam tada radila u centru za socijalni rad. Zakon koji je tada vazio sa azilante je bio ako nadjes posao i nekoga ko ce ti garantovati da ces imati posao najmanje dvije godine, mozes dobiti humanitarni azil.
Oni su bili mladi bracni par iz Sandzaka. I ne znam kako je to bilo neko ih je posalo kod mene. Cisto da se prijave za trazenje posla. A sa mnom tada radio jedan nas hodza, ali covjek radio kao prevodilac ni ja dugo nisam znala da je on hodza.
I tako nekako ovaj hodza i ja njima nadjemo nekog danca sto ima gradjevinsku firmu i ovaj dadne posao ovome sandzakliji. Momak stvarno vrijedan, zna svasta raditi i bili mi nekako simpaticni a i nje mi bilo zao, vazda je nesto boljelo. Hodza i ja nismo nista posebno uradili osim sto smo se eto malo potrudili vise nego obicno. Mislim nista mimo zakona.
Tako taj dan kad su dobili papire, oni misle to je kao i kod nas, dosli oni nama na posao sa poklonima. Sto je ovdje strogo zabranjeno. Mislim gubis posao u sekundi. Ulaze oni na vrata, ja sam na recepciji i nose cvijece i bombonjeru kao da mi se zahvale. Hajde to smijem uzeti jer cvijece necu nositi kuci tu stoji a bombonjeru na licu mjesta otvaram i dijelim sa kolegama. I prije nego sto sam ja uspjela reagovati produze oni do hodze (on je na drugom spratu) i vidjela sam u kesi poklon. Boca balantainsa(je li se tako pise). Proslo deset minuta vracaju se oni ko pokisli. Kao prvo hodza to ne smije uzeti, kao drugo hodza i viski. Kaze ona "a jadna sto mi nikad ne rece da je M hoda" a sva se zacrvenila.
Tako je ona poslje ostala trudna i obecala ako rodi curicu nosice moje ime, a ako rodi musko zvace se kao hodza. Doduse nije da se hvalim ali oboje imamo fina imena. :p I odatle ta prica. Hodza je maloj kad se rodila obavio sve sa vjerske strane, ali nisu je sisali prije prvog rodjendana i tako sam ja postala ta sisana kuma. Hodza i dalje radi isti posao, ali sad svi znaju da je hodza, ponekad i to radi ali samo kad nema drugog hodze.

Obrisan profil

Post by Obrisan profil » 28 Dec 2013, 05:56

Ja sam svojim ocima gledala kada je moja strina svojoj bebi od par nedelja stavila prst ( kao kuku) u usta, digla je tako i par puta tamo vamo preko sporeta
ja sam vrisnula, nisam znala sta se desava

"da joj se istegne vrat"
je bio odgovor

Post Reply

Return to “Brak & Porodica”