Pozitivno vs negativno
Moderator: Krokodil Behko
- dr laganini
- Inventar foruma
- Status: Offline
- ina
- Mjesečarka
- Has thanked: 4624 times
- Been thanked: 6154 times
Re: Pozitivno vs negativno
Kazes da ne pomislis nista...
A mezetis svaku misao i dogadjaj.
Recimo da nisam poslagala situaciju kako valja.
Pokusam ovako:
Nevrijeme. Toliko snijega (a mogu biti i razliciti razlozi) da ti se usi tresu.
Usta nisi ni osjec'o puseci cigaru napolju. Obrve ti se ukocile.
Lice ispod brade plastificirano. Nokti i prsti (zamotani u crne tanke rukavice)
pozelenili... (da malo pretjeram).
Tebi (ili bilo kome recimo) propustena, a sto je najvaznije, bitna prilika.
Opet ponavljam da zivcanluk nema neke velike uloge i nervoza ne mora biti prisutna...
ali u trenutku situacija dovede do negativnih osjecaja. Neces se naravno ubiti ali ni skakati od srece.
Dodacemo i sledece...
Duboko u sebi ipak znas da si bio i nespreman (desi se i najboljem i najsigurnijem iz vise razloga
)
i kontas da je mozda i bolje tako.
Druga situacija se samo nadovezala.
Mozda... i desilo se... imaju razlicite puteve.
U ovom slucaju se desilo (zamislili) otkazan let i eto moguci sledeci...
da spasis sto se moze spasiti primjer. U tom sledecem vec navedena slika.
Susret osobe (nekog dede, nene, prijatelja ili uglavnom nekoga ciji te susret jako razveseli).
U tome vidis pozitivnu stvar... i kako ti je izazvalo lijepe osjecaje.
Uz sve to pijes ono sto ti ponude stjuardese ljepuskastog lica, ukocenih frizura i obaveznim
osmijehom na licu.
Pocnes buljiti kroz prozorcic i carkati ocima oblake ili plaventilo neba.

Recimo da nisam poslagala situaciju kako valja.
Pokusam ovako:
Nevrijeme. Toliko snijega (a mogu biti i razliciti razlozi) da ti se usi tresu.
Usta nisi ni osjec'o puseci cigaru napolju. Obrve ti se ukocile.
Lice ispod brade plastificirano. Nokti i prsti (zamotani u crne tanke rukavice)
pozelenili... (da malo pretjeram).

Tebi (ili bilo kome recimo) propustena, a sto je najvaznije, bitna prilika.
Opet ponavljam da zivcanluk nema neke velike uloge i nervoza ne mora biti prisutna...
ali u trenutku situacija dovede do negativnih osjecaja. Neces se naravno ubiti ali ni skakati od srece.
Dodacemo i sledece...
Duboko u sebi ipak znas da si bio i nespreman (desi se i najboljem i najsigurnijem iz vise razloga

i kontas da je mozda i bolje tako.
Svako sebi kroji sudbinu ali postoji i ono sto ne zavisi samo od nas.Ako na tom letu, kao što kažeš, sretnem nekoga koga nisam vidio godinama,
uopste to ne dovodim u neki sudbinski kontekst.
Na kraju krajeva, možda bih na onom otkazanom letu sreo nekoga koga nisam vidio vjekovima.
I nikad mi se nije desilo da je baš taj trenutak leta toliko sudbinski važan.
Sve takve probleme avio-kompanije brzo i lako rješavaju.
Pretpostavljam da su izuzetak snijezne oluje koje se nekad znaju desiti,
ali se meni to još nije desilo.
Druga situacija se samo nadovezala.
Mozda... i desilo se... imaju razlicite puteve.
U ovom slucaju se desilo (zamislili) otkazan let i eto moguci sledeci...
da spasis sto se moze spasiti primjer. U tom sledecem vec navedena slika.
Susret osobe (nekog dede, nene, prijatelja ili uglavnom nekoga ciji te susret jako razveseli).
U tome vidis pozitivnu stvar... i kako ti je izazvalo lijepe osjecaje.
Uz sve to pijes ono sto ti ponude stjuardese ljepuskastog lica, ukocenih frizura i obaveznim
osmijehom na licu.
Pocnes buljiti kroz prozorcic i carkati ocima oblake ili plaventilo neba.

Svijest ima sidrište.
- srculence7
- Forum [Bot]
- Has thanked: 3887 times
- Been thanked: 3904 times
Socrates argument "da se neće patiti sa teškom bolešću" donosi sekundarnu dobit na psihološkom planu i to višestruku a evo i obrazloženja...
Kao prvo nećeš gledati kako se ta voljena osoba previja od bolova,ima niz posledica na primer hemoterapije,lagano nestaje pred tvojim očima a ti si tu nemoćan bilo šta da učiniš da bi joj u tom pogledu olakšao patnju...
Kao drugo ne živiš dan za danom u strepnji da ćeš je izgubiti,ovo navedeno ti je konačan ishod i ne ostavlja ti nikakav prostor za nadu, jedino što možeš je da se pomiriš sa tim...
Ili se tebi ono što nije materijalno ne računa
Kao prvo nećeš gledati kako se ta voljena osoba previja od bolova,ima niz posledica na primer hemoterapije,lagano nestaje pred tvojim očima a ti si tu nemoćan bilo šta da učiniš da bi joj u tom pogledu olakšao patnju...
Kao drugo ne živiš dan za danom u strepnji da ćeš je izgubiti,ovo navedeno ti je konačan ishod i ne ostavlja ti nikakav prostor za nadu, jedino što možeš je da se pomiriš sa tim...
Ili se tebi ono što nije materijalno ne računa

Ne diraj me ako se ne razumeš u mene, pokvarićeš nešto.
Vise i na razmsiljam kako se odrazava na mene, otrpim sto se mora i ispijem kalez do dna, ako se mora
Mirno more nije nikad napravilo dobrog mornara
Danas stojim cvrsto na nogama i skoro da se nemam ni na sto pozalit, a da budem tu gdje jesam, ono sto jesam, i imam ono sto imam, pomogli su mi svi oni koji su mi nekad rekli ne, koji su mi prigovorili, uzeli, koji su me rasplakali, povrijedili, koji nisu vjerovali, koji su se smijali. Danas im svima hvala.
Ono sto se u mojoj povijesti desavalo, odrazilo se pozitivno na mene.
Ali, kad pogledam kroz sta sve ljudi prolaze, bude me stid i reci da su moji problemi bili zapravo problemi. Nije me tralo nista veliko (molim Boga da tako i ostane) i ne znam kako bi se na mene odrazilo da me strefi nesto.
Ne znam sta bi pozitivno mogli izvuci roditelji koji su npr izgubili jedino dijete u nekoj saobracajnoj nezgodi? Ili covjek koji je isto to dijete svojom greskom ubio pa ga zbog toga ceka robija, a ima toliko godina da slobodu vjerovatno nece vise ni okusit. Prekasno da nauci novu lekciju. Preostaje ti da samo otrpis onoliko dugo koliko srce bude trpilo.

Mirno more nije nikad napravilo dobrog mornara

Danas stojim cvrsto na nogama i skoro da se nemam ni na sto pozalit, a da budem tu gdje jesam, ono sto jesam, i imam ono sto imam, pomogli su mi svi oni koji su mi nekad rekli ne, koji su mi prigovorili, uzeli, koji su me rasplakali, povrijedili, koji nisu vjerovali, koji su se smijali. Danas im svima hvala.
Ono sto se u mojoj povijesti desavalo, odrazilo se pozitivno na mene.
Ali, kad pogledam kroz sta sve ljudi prolaze, bude me stid i reci da su moji problemi bili zapravo problemi. Nije me tralo nista veliko (molim Boga da tako i ostane) i ne znam kako bi se na mene odrazilo da me strefi nesto.
Ne znam sta bi pozitivno mogli izvuci roditelji koji su npr izgubili jedino dijete u nekoj saobracajnoj nezgodi? Ili covjek koji je isto to dijete svojom greskom ubio pa ga zbog toga ceka robija, a ima toliko godina da slobodu vjerovatno nece vise ni okusit. Prekasno da nauci novu lekciju. Preostaje ti da samo otrpis onoliko dugo koliko srce bude trpilo.
- Rum
- Sebijin pulen
- Mood:
- Has thanked: 39800 times
- Been thanked: 25791 times
Bio jednom jedan kineski farmer koji je radio na svojoj siromasnoj farmi zajedno sa svojim sinom i njihovim konjima, kad je konj pobjegao jedan dan, komsije su dosle i kazu oo kako je to nesretno za vas steta, seljak je odgovorio,mozda da, mozda ne.
Kada se konj vratio, i za njim krdo divljih konja komsije suu se okupile okolo i uzviknuli , ovo je sreca za tebe ,seljak je ostao miran i odgovorio: mozda da, mozda ne.
Dok je pokusavao ukrotiti jednog od divljih konja, sin seljaka je pao i slomio nogu. Morao se odmoriti, a nije mogao pomoci sa seoskim poslovima. opet su se komsije okupile i kazu kako tuzno za vas, komsije plakale. ,mozda da, mozda ne, rekao je farmer.
Ubrzo nakon toga, kosmijska vojska zaprijetila je selu.Svi mladici u selu mobilizovani su u borbi protiv osvajaca. Mnogi su umrli. Ali sin seljaka je bio izostavljen iz borbe zbog svoje slomljene noge. Ljudi su govorili poljoprivredniku: Kako je dobro sto se vas sin nije mogao boriti, mozda da, mozda ne , bilo je sve, rekao je farmer
Cijeli proces prirode je integrirani proces goleme slozenosti, i to je stvarno nemoguce reci je li sve sto se dogadjaa u njemu je dobro ili lose , jer nikad ne znate sta ce biti posljedica nesrece(negativnog) ili, nikad se ne zna sta ce biti posljedice srece(pozitivnog)...
Kada se konj vratio, i za njim krdo divljih konja komsije suu se okupile okolo i uzviknuli , ovo je sreca za tebe ,seljak je ostao miran i odgovorio: mozda da, mozda ne.
Dok je pokusavao ukrotiti jednog od divljih konja, sin seljaka je pao i slomio nogu. Morao se odmoriti, a nije mogao pomoci sa seoskim poslovima. opet su se komsije okupile i kazu kako tuzno za vas, komsije plakale. ,mozda da, mozda ne, rekao je farmer.
Ubrzo nakon toga, kosmijska vojska zaprijetila je selu.Svi mladici u selu mobilizovani su u borbi protiv osvajaca. Mnogi su umrli. Ali sin seljaka je bio izostavljen iz borbe zbog svoje slomljene noge. Ljudi su govorili poljoprivredniku: Kako je dobro sto se vas sin nije mogao boriti, mozda da, mozda ne , bilo je sve, rekao je farmer

Cijeli proces prirode je integrirani proces goleme slozenosti, i to je stvarno nemoguce reci je li sve sto se dogadjaa u njemu je dobro ili lose , jer nikad ne znate sta ce biti posljedica nesrece(negativnog) ili, nikad se ne zna sta ce biti posljedice srece(pozitivnog)...

Last edited by Rum on 07 Dec 2016, 15:13, edited 1 time in total.
Ako ti ko spomene neku osobu po lošem, ti reci: “Allah da oprosti i nama, i njemu”…i ne dodaji ništa na to.
- Mutevelija
- Selonačelnik
- Has thanked: 1532 times
- Been thanked: 2891 times
TO me podsjeća na ovu priču.
"Bio jednom jedan kralj koji je uživao u lovu. Jednog dana on se tako uputi u šumu sa svojim slugama kako bi lovio divlje jelene. Nakon lutanja po šumi kralj i njegova pratnja ugledaše jelena na proplanku. Jedan od sluga se zbuni i njegova puška opali sama i po nesreći pogodi kralja u palac na desnoj ruci. Nakon što su se vratili u dvorac i nakon što se kralj oporavio, on naredi da mu dovedu slugu koji ga je svojim glupim postupkom koštao palca.
„Imaš li šta da kažeš prije nego što ti odredim kaznu?“ upita kralj.
Sluga se malo zamisli pa ponizno odgovori: „Kralju, iako sam vas koštao prsta, moram vam reći da nikada ne znate za šta je to dobro.“
Kralj se još više razbjesni i osudi slugu na doživotnu tamnicu. Nakon nekog vremena kralj se ponovo zaputi u lov sa slugama. Hodajući šumom napade ih pleme ljudoždera. Ljudožderi odvedoše sve kraljeve sluge. Kralja su, međutim, pustili nakon što su primijetili da mu nedostaje prst smatrajući to lošim znakom. Kralj se vrati u svoj dvorac i odmah naredi da mu dovedu onog slugu iz tamnice.
„Kada su mi ljudožderi poštedili život sjetio sam se tvojih riječi. Bio si u pravu! Ja te moram moliti za oprost, a ti od mene traži šta god poželiš“, reče kralj slugi.
Sluga mu odgovori: „Ne morate se izvinjavati, a ja od vas ne tražim ništa. Vidite, da me vi niste stavili u tamnicu ja bih sigurno krenuo sa vama u lov i sada bih bio mrtav. Tamnica, iako se činila kao kazna, je meni ustvari spasila život.“"
"Bio jednom jedan kralj koji je uživao u lovu. Jednog dana on se tako uputi u šumu sa svojim slugama kako bi lovio divlje jelene. Nakon lutanja po šumi kralj i njegova pratnja ugledaše jelena na proplanku. Jedan od sluga se zbuni i njegova puška opali sama i po nesreći pogodi kralja u palac na desnoj ruci. Nakon što su se vratili u dvorac i nakon što se kralj oporavio, on naredi da mu dovedu slugu koji ga je svojim glupim postupkom koštao palca.
„Imaš li šta da kažeš prije nego što ti odredim kaznu?“ upita kralj.
Sluga se malo zamisli pa ponizno odgovori: „Kralju, iako sam vas koštao prsta, moram vam reći da nikada ne znate za šta je to dobro.“
Kralj se još više razbjesni i osudi slugu na doživotnu tamnicu. Nakon nekog vremena kralj se ponovo zaputi u lov sa slugama. Hodajući šumom napade ih pleme ljudoždera. Ljudožderi odvedoše sve kraljeve sluge. Kralja su, međutim, pustili nakon što su primijetili da mu nedostaje prst smatrajući to lošim znakom. Kralj se vrati u svoj dvorac i odmah naredi da mu dovedu onog slugu iz tamnice.
„Kada su mi ljudožderi poštedili život sjetio sam se tvojih riječi. Bio si u pravu! Ja te moram moliti za oprost, a ti od mene traži šta god poželiš“, reče kralj slugi.
Sluga mu odgovori: „Ne morate se izvinjavati, a ja od vas ne tražim ništa. Vidite, da me vi niste stavili u tamnicu ja bih sigurno krenuo sa vama u lov i sada bih bio mrtav. Tamnica, iako se činila kao kazna, je meni ustvari spasila život.“"
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Ja sam juče bio takav
- Socrates
- Forum [Bot]
- Been thanked: 4 times
Da ne quotam zbog jedne rečenice.
@ina - da, ja mezetim svaku misao i događaj ali nakon što se je sve izdogađalo. Dakle, analiziram. Pitanje koje je Bla postavio "sta PRVO pomislite". Niko me ne može ubijediti da nakon otkazanog leta bilo koja osoba prvo moze pravilno da ocijeni sve moguće pozitivne i negativne posljedice tog otkazivanja, jer je bezbroj takvih posljedica. Ja biram da uopste ne razmišljam o tome, nego se ponašam kao da je taj događaj nešto sasvim normalno, nešto što nije ni posebno negativno ni posebno pozitivno po mene. Sve mi ovo lici na "čaša poluprazna ili casa polupuna" pitanje, na koje sam odgovorio na Spomenaru, upravo u skladu sa mojim odgovorom ovdje. Nije ni poluprazna ni polupuna dok nemam sve raspoložive informacije. Ja tek naknadnom analizom mogu da utvrdim da li je bila poluprazna ili polupuna.
@ srculence - prihvatam tvoj argument, međutim pitanje je "sta prvo pomislite?". Nakon smrti drage osobe, sigurno prva misao nije "ovo može biti pozitivno za mene" u ogromnom broju slučajeva. Ostavljam mogucnost da postoje izuzeci. Ja nisam izuzetak.
@ina - da, ja mezetim svaku misao i događaj ali nakon što se je sve izdogađalo. Dakle, analiziram. Pitanje koje je Bla postavio "sta PRVO pomislite". Niko me ne može ubijediti da nakon otkazanog leta bilo koja osoba prvo moze pravilno da ocijeni sve moguće pozitivne i negativne posljedice tog otkazivanja, jer je bezbroj takvih posljedica. Ja biram da uopste ne razmišljam o tome, nego se ponašam kao da je taj događaj nešto sasvim normalno, nešto što nije ni posebno negativno ni posebno pozitivno po mene. Sve mi ovo lici na "čaša poluprazna ili casa polupuna" pitanje, na koje sam odgovorio na Spomenaru, upravo u skladu sa mojim odgovorom ovdje. Nije ni poluprazna ni polupuna dok nemam sve raspoložive informacije. Ja tek naknadnom analizom mogu da utvrdim da li je bila poluprazna ili polupuna.
@ srculence - prihvatam tvoj argument, međutim pitanje je "sta prvo pomislite?". Nakon smrti drage osobe, sigurno prva misao nije "ovo može biti pozitivno za mene" u ogromnom broju slučajeva. Ostavljam mogucnost da postoje izuzeci. Ja nisam izuzetak.
. . . . . . . . .
- srculence7
- Forum [Bot]
- Has thanked: 3887 times
- Been thanked: 3904 times
U pravu si Socrates,obično misao sledi nakon početne faze šoka 

Ne diraj me ako se ne razumeš u mene, pokvarićeš nešto.
- Mutevelija
- Selonačelnik
- Has thanked: 1532 times
- Been thanked: 2891 times
Nekad nešto može biti negativno a biti pozitivno, nekad nešto može se činiti negativno a biti pozitivno, kao što kažu dok jednom omrkne drugom osvane, to je život nikad ne znaš kako se karte mogu posložiti i sa koju ti možeš izvući.
Što i ja pametujem.
Što i ja pametujem.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- Danci
- Aktivni forumaš
- Has thanked: 937 times
- Been thanked: 1135 times
Uvijek različito reagiram na ova postavljena pitanja, nikad nije isto[emoji16]
Sve to ovisi u kakvom sam životnom periodu. Kad sam rastresena ,umorna,pod stresom.. loše,onda loše zaključujem i nemam nikakvo rješenje,nikakav izlaz i padam u statično stanje. Ova druga opcija mi se više sviđa ,idealno je kod sve pozitivno gledam i sve loše postavljam u dobro .
Dobro kaže Ina ,nečija smrt ne može biti dostavljena u dobro .To je za mene bilo kobno i potresno ..kada mi je muž saopćio smrt moje majke...vrištala sam iz svega glasa, uopšte nisam mislila na nikog,mislila sam samo na sebe , nisam obraćala pažnju na svoga sina koji je sve to pratio iza mene..uh..strašno i sebično [emoji29] (duga priča..)
Ne opravdavam sebe ali smatram da je to normalna pojava i reakcija kod nas ljudi..ne znam [emoji16]
Ali i dalje tvrdim da niko ne voli iznenadne transformacije života i ulazak u nešto nepoznato ...
Sve u svemu smatram da je najbitnije prihvaćanje..dugo mi je trebalo ali napokon sam shvatila[emoji23]
Sve to ovisi u kakvom sam životnom periodu. Kad sam rastresena ,umorna,pod stresom.. loše,onda loše zaključujem i nemam nikakvo rješenje,nikakav izlaz i padam u statično stanje. Ova druga opcija mi se više sviđa ,idealno je kod sve pozitivno gledam i sve loše postavljam u dobro .
Dobro kaže Ina ,nečija smrt ne može biti dostavljena u dobro .To je za mene bilo kobno i potresno ..kada mi je muž saopćio smrt moje majke...vrištala sam iz svega glasa, uopšte nisam mislila na nikog,mislila sam samo na sebe , nisam obraćala pažnju na svoga sina koji je sve to pratio iza mene..uh..strašno i sebično [emoji29] (duga priča..)
Ne opravdavam sebe ali smatram da je to normalna pojava i reakcija kod nas ljudi..ne znam [emoji16]
Ali i dalje tvrdim da niko ne voli iznenadne transformacije života i ulazak u nešto nepoznato ...
Sve u svemu smatram da je najbitnije prihvaćanje..dugo mi je trebalo ali napokon sam shvatila[emoji23]
Kada vidim skakavca u sobi,više skačem ja ,nego on
Zavisi,Bla wrote:Kada se nešto desi, šta god to bilo,
da li češće prvo pomislite
- na koji način to može biti loše po mene?
ili
- na koji način bi to moglo biti pozitivno za mene?
ako je nešto loše pomislim koliko će loše biti za mene,
ili,ako je dobro,hoće li biti dobro i za mene.
Većinom razmišljam pozitivno i trudim se u svemu vidjeti nešto dobro.
Mada,kada je nešto baš loše,čovjek se zamisli.
"Nećemo ništa razumeti od hoda sveta ako budemo zamišljali da ljudi uvek postupaju pravedno..."
Balada o Bohoreti
Balada o Bohoreti
ranije predominantno bilo bi negativno...vremenom teškom mukom prebačeno na pozitivan modBla wrote:Kada se nešto desi, šta god to bilo,
da li češće prvo pomislite
- na koji način to može biti loše po mene?
ili
- na koji način bi to moglo biti pozitivno za mene?
- Bla
- i dva polipa
- Mood:
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 39 times
jel' tako i u onom samo momentu odmah nakon događaja kada prva misao samo proleti glavom, ili važi isključivo za stvarno razmišljanje?
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:

Prva misao na negativno iskustvo je uvek verifikacija i spoznaja da se desio loš događaj uz prateće negativne emocije i stanje emotivnog šoka, neverice, poricanja, bola, razočarenja, kod svakog drugačije u zavisnosti od temperamenta i senzibiliteta osoba.Bla wrote:jel' tako i u onom samo momentu odmah nakon događaja kada prva misao samo proleti glavom, ili važi isključivo za stvarno razmišljanje?
"Druga misao" uslovno (može biti treća ili četvrta)

...
znači....šta je proletelo, a šta se zadržalo pitanje je sad!

hahah....
....pa dobro onda hvala na komplimentu 

Last edited by ms_fler on 03 Jan 2017, 17:13, edited 1 time in total.
- Bla
- i dva polipa
- Mood:
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 39 times
ja sam samo pomislio zašto je poređenje s nekim drugim toliko opterećuje. 

ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:

ma vi ste skroz neozbiljni 
ja sam ovde došla na ozbiljan deo foruma da fino pišem, edukujem se, čitam mudre misli...a vi tako

ja sam ovde došla na ozbiljan deo foruma da fino pišem, edukujem se, čitam mudre misli...a vi tako