Persiranje
Moderator: Krokodil Behko
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9994 times
- Been thanked: 11875 times
- Status: Offline
Re: Persiranje
Ujedno je to i stvar kulture u raznim podnebljima. Negdje se persiranje podrazumijeva i to potpuno. čak i unutar uže porodice. Čujem da je kod francuza tako.
Kod nas je isto tako samo malo drugačije. Sjedneš negdje, da naručiš kafu i dolazi konobar Onako iz poluprofila klimne glavom u tvom pravcu i pita: "štaš ti pit"?
Kod nas je isto tako samo malo drugačije. Sjedneš negdje, da naručiš kafu i dolazi konobar Onako iz poluprofila klimne glavom u tvom pravcu i pita: "štaš ti pit"?
-
Ruana
Na danskom nikoga to ovdje nema samo se kraljica persira. Djeca ne persiraju nastavnike. Na nasem persiram starije i nepoznate. Imam malo problema da djecu naucim jer ne kontaju to oni, zasto to treba.
- Lanci
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 94 times
- Been thanked: 49 times
Persiram samo nepoznate osobe,,Persiranje je jednostavno znak da nekog želite da držite na distanci, da ne želite da se zbližite
I keep my personal life private,so don’t think you know me!
You know what I allow you to know.
-
Ruana
- Lanci
- Forum [Bot]
- Has thanked: 94 times
- Been thanked: 49 times
pa slazem se I znak postovanja naravno,Ruana wrote:Za mene je to neki znak postovanja ali se kod nas pretjeruje.
I keep my personal life private,so don’t think you know me!
-
Ruana
Znam jednu zenu sto citav zivot persira svekrvu. I ova joj nikad nije rekla nemoj me persirati. A super se slazu.
- Pasaga
- Hadžija

- Has thanked: 3940 times
- Been thanked: 2966 times
To mozda ima smisla dole u Bosni???Lanci wrote:pa slazem se I znak postovanja naravno,Ruana wrote:Za mene je to neki znak postovanja ali se kod nas pretjeruje.
Pojedine osobe.
Dok ovdje toga nema,i cak se ljute ako ih persiras
jednostavno te tada nerazumiju,neshvataju tvoj postupak.
Isto tako vazi kod propustanja prvenstva,recimo starijim osobama
u autobusu,trgovini....
Velika je rjetkost da cete to vidjeti,i ako vidite stranac je u pitanju koji iskaze fino ponasanje.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
- Mister No
- The Good, the Bad and the Ugly

- Has thanked: 9184 times
- Been thanked: 5869 times
Upravo to.Lanci wrote:Persiram samo nepoznate osobe,,Persiranje je jednostavno znak da nekog želite da držite na distanci, da ne želite da se zbližite
A i stvar kućnog odgoja, te ukazivanje poštovanja prije svega prema starijim osobama od člega su mnogi operisani.
The Dark Side Of The Forum...
- Bla
- i dva polipa

- Mood:
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 40 times
Persiram nepoznate, dosta starije obično nastavim persirati čak i ako insistiraju da to ne činim (osim izuzetaka gdje je međusobni odnos jaranski), dok mlađe ne nastavljam ako se složimo da je to nepotrebno. Doduše malu djecu ne persiram, ali ne znači da ih ne poštujem. 
Ako mene neko persira, obično to nastojim da zaustavim u što je moguće kraćem roku. U nekim poslovnim odnosima nastojim da se ako je ikako moguće pređe na ti, pogotovo ako su sagovornici iz struke, onda obično koristimo izgovor "kako se mi u informatici ne persiramo međusobno" (aluzija na ono nepersiranje u raznim digitalnim vidovima komunikacije).
Nego, da li se sjećate kada i ako vas je neko dijete prvi put u životu nazvalo čiko ili teto (ili neki drugi izraz koji se koristi u vašem kraju), i kako ste se tada osjećali?
Meni je to bilo prilično smiješno, ali mi je dobro zaparalo uši jer sam bio skoro pa duplo mlađi nego sada.
Ako mene neko persira, obično to nastojim da zaustavim u što je moguće kraćem roku. U nekim poslovnim odnosima nastojim da se ako je ikako moguće pređe na ti, pogotovo ako su sagovornici iz struke, onda obično koristimo izgovor "kako se mi u informatici ne persiramo međusobno" (aluzija na ono nepersiranje u raznim digitalnim vidovima komunikacije).
Nego, da li se sjećate kada i ako vas je neko dijete prvi put u životu nazvalo čiko ili teto (ili neki drugi izraz koji se koristi u vašem kraju), i kako ste se tada osjećali?
Meni je to bilo prilično smiješno, ali mi je dobro zaparalo uši jer sam bio skoro pa duplo mlađi nego sada.
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:
- Peggy Sue
- Aktivni forumaš

Bla wrote: Nego, da li se sjećate kada i ako vas je neko dijete prvi put u životu nazvalo čiko ili teto (ili neki drugi izraz koji se koristi u vašem kraju), i kako ste se tada osjećali?
Moguce je da to i nije bio prvi put da me neko izvali iz cipela, ali je jedini kojeg sam zapmtila da me u srce udario
Ja persiram sve ljude koje ne znam, mladje, starije... Prodavacice, prolaznike, koonobare... sve...
Mamine prijateljice me mnogo vole i jedna me bukvalno natjerala da prestanem s tim. JEdva sam je poslusala. JEdnostavno,s tvar navike...
Muz je lezerniji po tom pitanju i to mi smeta. Kad smo se ovdje doselili, razmijenio je tri recenice s kucepaziteljem i odmah TI. Mislim, jest on mlad, ali ja ne bih mogla nema sanse...
-
Trepavica
Persiram sve redom , osim djece naravno i dvije kolegice na poslu..od nekih prisnijih zatrazim da prestanu ...persiranje je izraz postovanja, distance a i lijepo je ..a one koje ne persiram to ne znaci da sam manje ozbzirana, i da im pruzam manje postovanja..
Imam jednu prijateljicu koja persira svoje roditelje....pa i svoje dijete !
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
- Has thanked: 14701 times
- Been thanked: 10242 times
Naravno da persiram ljude.
Mislim da se postovanju drugih, prvenstveno starijih i nepoznatih ljudi, davalo puno vise paznje u odgoju mladjih generacija ranije.
Bio je to jedan od nacina da se pokaze postovanje.
Nista mi gore nema kada balavac/ica starijima od sebe kazu ti. Strasno mi je bilo da djecaci koji su dolazili kao ispomoc mami (praksa) nemaju ni zrna kulture, niti znaju sta je persiranje.
Mislim da se postovanju drugih, prvenstveno starijih i nepoznatih ljudi, davalo puno vise paznje u odgoju mladjih generacija ranije.
Bio je to jedan od nacina da se pokaze postovanje.
Nista mi gore nema kada balavac/ica starijima od sebe kazu ti. Strasno mi je bilo da djecaci koji su dolazili kao ispomoc mami (praksa) nemaju ni zrna kulture, niti znaju sta je persiranje.
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija 
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
- Has thanked: 14701 times
- Been thanked: 10242 times
A ovo ja zovem preseravanjeTrepavica wrote:Persiram sve redom , osim djece naravno i dvije kolegice na poslu..od nekih prisnijih zatrazim da prestanu ...persiranje je izraz postovanja, distance a i lijepo je ..a one koje ne persiram to ne znaci da sam manje ozbzirana, i da im pruzam manje postovanja..
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija 
-
Trepavica
Peggy Sue wrote:Trepavica wrote:...pa i svoje dijete !
![]()
![]()
Stvarno , i nju njeno djete takoder persira..Kaze kod njih je to tradicija..i zeli je sacuvati na taj nacin..
Persiram sve starije od sebe a s ljudima mojih godina brzo prijeđem na TI.
Ne smeta mi kad mi se netko obrati sa TI, stariji, mlađi, svejedno...
Ne smeta mi kad mi se netko obrati sa TI, stariji, mlađi, svejedno...
- Bla
- i dva polipa

- Mood:
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 40 times
kako ono...
Zašto vi, koji ste ti, meni koji sam vi, kažete ti,
kad ja, koji sam vi, vama koji ste ti, kažem vi?
Zašto vi, koji ste ti, meni koji sam vi, kažete ti,
kad ja, koji sam vi, vama koji ste ti, kažem vi?
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9994 times
- Been thanked: 11875 times
Nešto slučajno, sjedim podaleko od monitora, bacim pogled na aktivne teme i od naslova ove teme, učini mi se da piše "Preseravanje" 
Realno, otprilike bi to i mogao biti stav popriličnog broja Bosanaca a o ovoj temi
Realno, otprilike bi to i mogao biti stav popriličnog broja Bosanaca a o ovoj temi
...nije tako strašno kad ti klinci kažu vi....
..slobodan čovik kad tad bude baniran..