Da li je skupa sahrana
- Zagorka
- Žena, majka, forumašica

- Has thanked: 424 times
- Been thanked: 626 times
- Status: Offline
Re: Da li je skupa sahrana
a ko vas tjera da umirete?sami ste krivi
.......
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
-
Blackhawk
ovo je bas zaBlackHawk wrote:Evo da nebi razglabali jeli skupa ili nije.. Evo cjenovnika
![]()
![]()
Black, mozes li mi molim te reci sta je sve farz da bi dzenaza bila valjana?!
-
Blackhawk
Potrebno je da se mejit okupa po islamskim propisima i umota u cefine, da se stavi na tabut i tako nosi do mezara..
Za klanjanje su najbitniji, nijet i tekbiri, i s tim je dzennaza ispravna.. Ali ako znas uciti sve, ucis..
Predajom selama, dzenaza je klanjana..
Zatim se ukopava po propisima, i nakon sto se zatrpa, uce se sure i donose tekbiri..
Stim bi dzennaza bila ispravna..
Ovo sve naknadno, hatme tehvidi, ucenje jasina, to se uci pred dusu umrlog, da mu se olaksa.. Ali ako ti to platis, od toga nemas nista..
Za klanjanje su najbitniji, nijet i tekbiri, i s tim je dzennaza ispravna.. Ali ako znas uciti sve, ucis..
Zatim se ukopava po propisima, i nakon sto se zatrpa, uce se sure i donose tekbiri..
Ovo sve naknadno, hatme tehvidi, ucenje jasina, to se uci pred dusu umrlog, da mu se olaksa.. Ali ako ti to platis, od toga nemas nista..
Black H. - Meni koliko je poznato da tevhid nema nikakvo uporiše u islmskom vjerovanju. To je samo običaj koji se prenosi sa koljena na koljeno i ne vidim nikakvu svrhu u učenju tevhida. Koliko si ti upoznat sa ispravnošću ove pojave u našem narodu? Znam samo da je moj otac pred svoju smrt rekao da mu ne učimo tevhide, jer to nije u praksi naše porodice. Poslije sam saznala da je to samo običaj.
Znala sam, čitala i pronađoh sada ovaj tekst na temu "Ružni običaji vezano za dženazu":
[/i]
Znala sam, čitala i pronađoh sada ovaj tekst na temu "Ružni običaji vezano za dženazu":
Sada se pitam ako nešto nije po propisu vjere, ako se čak ubraja u ružne običaje.. pitam se zašto ih je onda IZ prihvatila kao regularne, a još je odredila i cijenu za njih?Ni oni tevhidi, što ih većinom žene uče prvi, sedmi i četrdeseti dan poslije nečije smrti, te na pola godine i na godinu, nijesu nikakav islamski običaj. I ti su običaji nakalemljeni sa strane, samo im je data neka islamska boja.
http://www.turntoislam.com/forum/archiv ... 76635.html
[/i]
Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)
- komsija
- Aktivni forumaš

- Been thanked: 2 times
Odavno su vjere komercijalizovane, milijarde se vrte oko religije i razumljivo je da se niko ne odrice tog 'kolaca". pitam se zašto ih je onda IZ prihvatila kao regularne, a još je odredila i cijenu za njih?
Kada ljudi odu od tebe, pusti ih neka idu.Tvoja sudbina nikada nije vezana za nekoga ko te napusti. To ne znači da je ta osoba loša, nego da je njena uloga u tvom životu završena."
I, obratno!
I, obratno!
boldirani dio me najvise zanimao. to je ono kako i poznam. mislio sam da tu eventualno nema neceg sto je suvisno.BlackHawk wrote:Potrebno je da se mejit okupa po islamskim propisima i umota u cefine, da se stavi na tabut i tako nosi do mezara..
hvala puno!
- komsija
- Aktivni forumaš

1400 maraka, da li je to skupo za nas narod?
Toliko kosta u mojoj Brki kod Brckog, svjeze informacija....od juce
Toliko kosta u mojoj Brki kod Brckog, svjeze informacija....od juce
Kada ljudi odu od tebe, pusti ih neka idu.Tvoja sudbina nikada nije vezana za nekoga ko te napusti. To ne znači da je ta osoba loša, nego da je njena uloga u tvom životu završena."
I, obratno!
I, obratno!
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 10006 times
- Been thanked: 11894 times
Ako nije bio/la član IVZ onda je jeftino. Ako jeste onda je skupo.
- komsija
- Aktivni forumaš

Osoba je iz Brke ali je zivjela u Beogradu i tamo je bila clan IZKrokodil Behko wrote:Ako nije bio/la član IVZ onda je jeftino. Ako jeste onda je skupo.
Dzenaza ce biti u Brki
I, obratno!
I, obratno!
znam da je u Sarajevu preko hiljadu km. Prevoz u Bakije, kupanje, cefini, hodze, bule itd.
dosta mi je stvari glupo ovdje a vezano za ovu temu. Prvo papirologija, covjece dva dana udjes na pedesetera vrata dok zavrsis sve da bi mogao ukopati umrlog. Naravno to rade uzi canovi porodice. Onda sam tevhid, gdje su bule naucile da im pored toga sto su dobile u IZ, stavis kovertu
onda ruckovi, kafe, sokovi. glupo mi je da se u kuci zalosti dolazi na rucak, mahaluse kao da jedva docekaju priliku da promahalaju, snime i vide.
Najgore mi je bilo kad umro dedo i poslije tevhida prosao taj rucak za 500 ljudi i kafa i ja skupljam ono sudje, ne znam vise gdje sam sto od zalosti, sto od umora, sto od straha za mamu jer uopste nije bila prisebna, kad me povuce zena za rukav i kaze "de nam pristavi jos ove kafe i iznesi kakvog keksa zenama."
Malo je falilo da joj samarcinu svezem, ali sam samo izasla.
dosta mi je stvari glupo ovdje a vezano za ovu temu. Prvo papirologija, covjece dva dana udjes na pedesetera vrata dok zavrsis sve da bi mogao ukopati umrlog. Naravno to rade uzi canovi porodice. Onda sam tevhid, gdje su bule naucile da im pored toga sto su dobile u IZ, stavis kovertu
onda ruckovi, kafe, sokovi. glupo mi je da se u kuci zalosti dolazi na rucak, mahaluse kao da jedva docekaju priliku da promahalaju, snime i vide.
Najgore mi je bilo kad umro dedo i poslije tevhida prosao taj rucak za 500 ljudi i kafa i ja skupljam ono sudje, ne znam vise gdje sam sto od zalosti, sto od umora, sto od straha za mamu jer uopste nije bila prisebna, kad me povuce zena za rukav i kaze "de nam pristavi jos ove kafe i iznesi kakvog keksa zenama."
Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica
- Luna.
- Inventar foruma

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 15 times
meni je to za nase uslove preskupo i nije mi jasno uopste na sta idu toliki troskovi... oni janici sto kopaju rupu na groblju, dnevnica mi skoro pa nista i svi ostali i koji rade u prevozu i svemu kd se nabere
Nesto sam razocaran ovih dana. Proci ce... ili mozda nece... jedno od to dvoje...
Djole
Djole
- komsija
- Aktivni forumaš

Nela, za sve je kriva nasa tradicijaNela wrote:znam da je u Sarajevu preko hiljadu km. Prevoz u Bakije, kupanje, cefini, hodze, bule itd.
dosta mi je stvari glupo ovdje a vezano za ovu temu. Prvo papirologija, covjece dva dana udjes na pedesetera vrata dok zavrsis sve da bi mogao ukopati umrlog. Naravno to rade uzi canovi porodice. Onda sam tevhid, gdje su bule naucile da im pored toga sto su dobile u IZ, stavis kovertu![]()
Najgore mi je bilo kad umro dedo i poslije tevhida prosao taj rucak za 500 ljudi i kafa i ja skupljam ono sudje, ne znam vise gdje sam sto od zalosti, sto od umora, sto od straha za mamu jer uopste nije bila prisebna, kad me povuce zena za rukav i kaze "de nam pristavi jos ove kafe i iznesi kakvog keksa zenama."Malo je falilo da joj samarcinu svezem, ali sam samo izasla.
Meni licno smeta da se pravi rucak-vecera kao da je svadba a ne tako tuzan dogadjaj jos samo fali rakija pa da bude pravi ugodjaj
kada je moj otac umro ja nisam bio na dzenazi ....bio sam u USA ali je vjerovatno bilo kao i na ostalim dzenazama
Kada je punac umro razletile se zene, ma kamara ih prave hranu, vise vrsta kolaca, te ovo te ono
Bilo mi je jako neugodno zbog toga i poslije smo o tome razgovarali sa punicom
Kaze; I drugi tako rade pa eto i ja
Sto se tice papirologije tu zaista nema problema
U Brckom samo nazoves hodzu ili odes kod njega i on pozove par tel. brojeva i sve bude sredjeno, samo da odes na dzenazu
Drago mi je da je to tako jednostavno da se ljudi ne ganjaju puno
I, obratno!
I, obratno!
- Luna.
- Inventar foruma

kod nas to nije obicaj i sa dzenaze se ide pravo kuci... svako svojoj... i na zalost kad se nekome dodje ne pije se i ne jede. sad u posljednje vrijeme se pocela kafa iznosit ali nema nikakvog slatka... kasnije kad bude sedmica napravi se tehvid i bude rucak, pa onda i za ceterestnicu a do tad nikakvog krkancenja dok je prva zalostkomsija wrote:Nela, za sve je kriva nasa tradicijaNela wrote:znam da je u Sarajevu preko hiljadu km. Prevoz u Bakije, kupanje, cefini, hodze, bule itd.
dosta mi je stvari glupo ovdje a vezano za ovu temu. Prvo papirologija, covjece dva dana udjes na pedesetera vrata dok zavrsis sve da bi mogao ukopati umrlog. Naravno to rade uzi canovi porodice. Onda sam tevhid, gdje su bule naucile da im pored toga sto su dobile u IZ, stavis kovertu![]()
Najgore mi je bilo kad umro dedo i poslije tevhida prosao taj rucak za 500 ljudi i kafa i ja skupljam ono sudje, ne znam vise gdje sam sto od zalosti, sto od umora, sto od straha za mamu jer uopste nije bila prisebna, kad me povuce zena za rukav i kaze "de nam pristavi jos ove kafe i iznesi kakvog keksa zenama."Malo je falilo da joj samarcinu svezem, ali sam samo izasla.
Meni licno smeta da se pravi rucak-vecera kao da je svadba a ne tako tuzan dogadjaj jos samo fali rakija pa da bude pravi ugodjaj
kada je moj otac umro ja nisam bio na dzenazi ....bio sam u USA ali je vjerovatno bilo kao i na ostalim dzenazama
Kada je punac umro razletile se zene, ma kamara ih prave hranu, vise vrsta kolaca, te ovo te ono
U Brckom samo nazoves hodzu ili odes kod njega i on pozove par tel. brojeva i sve bude sredjeno, samo da odes na dzenazu
Nesto sam razocaran ovih dana. Proci ce... ili mozda nece... jedno od to dvoje...
Djole
Djole
- komsija
- Aktivni forumaš

Eto kao opravdanje za iznosenje rucka su nasli kao ima ljudi koji su dosli iz drugih mjesta pa ce ostati gladni
I, obratno!
I, obratno!
Taman vala tako, jos samo rakija nedostaje pa da bude potpun ugodjaj. Stvarno mi je odvratno vidjeti kad se one babe razmahalaju i nerijetko smiju i hakcu na sav glas.komsija wrote: Nela, za sve je kriva nasa tradicija
Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica
- komsija
- Aktivni forumaš

Danas je i dzenaza postala stvar prestiza u nekim sredinama, sto luksuznije to bolje
Ne razumijem to kurcenje u situaciji kad bi trebali biti tuzni i sto jednostavniji
Ne razumijem to kurcenje u situaciji kad bi trebali biti tuzni i sto jednostavniji
I, obratno!
I, obratno!
Dođu ljudi od svakle, umorni od puta, žedni , gladni, nenaspavani , umor ih svladao i te ljude treba nekako ugostiti i sasvim normalno je da ih je sevap nahraniti.
Otud i tolika hrana i piće.
Imal uporište u islamu il nema, to nije važno, važno je da proradi ljudska svijest i ne pustiš ljude "krepavati" i od žeđi i od gladi.
Otud i tolika hrana i piće.
Imal uporište u islamu il nema, to nije važno, važno je da proradi ljudska svijest i ne pustiš ljude "krepavati" i od žeđi i od gladi.
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM
- Luna.
- Inventar foruma

pa isto tako treba da proradi ljudska svijest kod onoga ko je doso na dzenazu da ljudima nije ni do cega, pored sve tuge i muke treba se u svojo toj frtutmi brinut jel ko jeo ili pio... to bar u bosni nije problem, prodavnica na svakom cosku. kiflu i vode moze sebi svako kupit...
Djole
Djole