Hrvatska unutar EU

Dešavanja u regionu.

Moderator: Krokodil Behko

Katja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Status: Offline

Re: Pooštrene kontrole Bh gradjana na hrvatskoj granici

Post by Katja » 04 Jun 2013, 23:55

Nela wrote:Pa valjda kad uzmes lijek u apoteci ti uzmu recept, kako je moguce imati i lijek i recept :lupa
Kod nas je sad taj sustav sa e-receptima gdje ti doktorica u internetsku bazu zdravstvenog upiše recept pa ti odeš u ljekarnu samo sa svojom zdravstvenom karticom. Ljekarnica je provuče kroz uređaj i očita joj se na ekranu recept. ... Ako su kod vas papirnati recepti, možda ipak postoji nekakav centralni sustav zdravstveni u koji oni imaju uvid. :cudi

Inače, lijekove nigdje nije dopušteno slobodno prenositi preko granica jer svaka zemlja ima svoje norme i dopuštene lijekove.

mislim da ce ovo maltretiranje samo odbiti bh gradjane a najveci broj turista su im upravo bh gradjani
Da najveći broj turista ni blizu nisu bih građani sam već stavila statističke podatke negdje pa ne bih o tom mitu raspredala, a što se tiče maltretiranja, nisam sigurna jesi li pročitala tekst prije komentiranja.... postoje zakoni i propisi, postoje obaveze kojima smo vezani ulaskom u EU... :cudi što reći ovima iz Bruxellesa, 'čujte, oprostite, ali slobodno si zadržite to mjesto u EU.. nećemo da zbog njega inkomodiramo nekoga da otvara gepek.? :ooo

Dust
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 2 times

Post by Dust » 05 Jun 2013, 00:05

Kod nas isto tako postoje elektronski recepti. Kada podignes lijek, dobijes i papir na kom pise tvoje ime, naziv lijeka (detaljan opis istog), kada si ga podigao, naziv apoteke itd.

BiH ce morati da se prilagodi ovim promjenama, htjeli ne htjeli, bez obzira na ova desavanja na granici.
Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora

Heidi
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 7 times

Post by Heidi » 05 Jun 2013, 00:07

pa da....prilagodi se svijetu ta nece on tebi... :oo

putuj evropo, super smo se druzili... :cvijece
Be mindful of your self-talk. It's a conversation with the universe.

Nela
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 1 time

Post by Nela » 05 Jun 2013, 00:28

Te statistike ja najbolje vidim na licu mjesta. Al bas ne bih raspredala o tome jer bih morala pomenuti pametni clanak jos pametnije novinarke kako Bosanci ljetuju u Hrvatskoj itd.
Znam da su pravila takva od strane EU ali da Hrvatska nema dobrog hajra od Bosanaca ne bi trazili mogucnost ulaska kao i do sad, a posto ti volis detalje, taj clanak mozes naci u novinama od prije neki dan.
Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica

gejsha
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 4 times

Post by gejsha » 05 Jun 2013, 21:26

Katja wrote:
gejsha wrote:Pa kako će znati posjeduju li putnici recepte :roll gluposti..
Koristite li e-recepte ?
Ako koristite onda valjda imaju na raspolaganju centralni informatički zdravstveni sustav... ne znam kako bi drugačije mogli. :cudi
Kakvi e-recepti moja Katja, daleko smo mi od toga..
Nije sloboda sa neba pala, za nju je sestra dva brata dala..

STrendzer
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by STrendzer » 05 Jun 2013, 21:31

a ja..,sad ce nam i hrvati glumit strogocu i postenje!..ko i zlovenci nekad a i sad...,niko posteniji i dosljedniji od njih..

ok,razumijem...,pomalo moraju!..ali ne moraju pretjerivat i narod zajebavat iz niskih pobuda..

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 10060 times
Been thanked: 11938 times
Status: Online

Post by Krokodil Behko » 06 Jun 2013, 15:23

Za svaki dan boravka u Hrvatskoj gradjani BiH moraju imati po 100 eura na pokaz

Image

Pisanje medija o temeljitim graničnim kontrolama bh. građana prilikom ulaska u Hrvatsku nakon ulaska ove zemlje u EU potvrđeno je i u Ministarstvu unutarnjih poslova Hrvatske, gdje su kazali da se detaljna provjera uvjeta za ulazak i boravak te valjanost isprava propisanih za prelazak državne granice obavlja nad svim državljanima trećih zemalja, javlja Dnevni avaz

Zvanično, nakon 1. jula bh. građani za Hrvatsku postaju građani trećeg reda, a strancu za ulazak i boravak u Hrvatskoj bit će potrebno 100 eura po danu. Ukoliko posjeduju ovjereno garantno pismo fizičke ili pravne osobe iz Hrvatske ili dokaz o uplaćenom turističkom aranžmanu, osoba je dužna predočiti dokaz o posjedovanju 50 eura po danu.

Helena Biočić, portparol MUP-a Hrvatske, pojasnila je će bh. građani moći ući u susjednu državu i s važećim sredstvima bezgotovinskog plaćanja.

- Tu se ubrajaju putnički čekovi, čekovne knjižice, kreditne kartice. Može se dokazati posjedovanje sredstava za uzdržavanje i u konvertibilnim gotovinskim novčanim sredstvima – kazala je Biočić, prenosi spomenuti list.

List podsjeća da jasni propisi i zakonske regulative Hrvatske, odnosno EU, ponajviše zabrinjavaju stanovnike i turističke radnike Neuma. Načelnik općine Živko Matuško u izjavi za Avaz kazao je da nema nikakvih uputstava od nadležnih institucija BiH te da je jučer upućen dopis Državnoj graničnoj policiji, kao i nadležnim ministarstvima s upitom kako će 1. juli odnosno ulazak Hrvatske u EU utjecati na stanovnike Neuma.

- Hrvatska je već počela s izdavanjem propusnica, a kod nas sve ide presporo i traljavo. Vjerujte da sam sve što znam pročitao u novinama, tako da, iskreno, nemam pojma na koji način će 1. juli utjecati na Neum i njegove stanovnike – kaže Matuško.

Za sada ni Matušku nije poznato na koji način će se tretirati građani koji će ljetovati u Neumu, odnosno oni koji će samo proći hrvatski teritorij da bi skratili put te izbjegli loše uvjete putovanja preko Svitave.

Zagreb provodi naloge EU

Pooštrene kontrole na granici BiH s Hrvatskom jedan su od prvih jasno vidljivih rezultata ulaska našeg zapadnog susjeda u EU. Kako za Dnevni avaz pojašnjava doc. dr. Mirza Smajić, Hrvatska je kontrolu bh. granice i njenih građana obavezna provoditi na zahtjev EU.

- Sada bh. građani više ne ulaze u Hrvatsku. Oni ulaze u EU, a Hrvatska se na kontrole obavezala kad je preuzela evropske propise o režimu ulaska na teritorij Unije. Dakle, ne radi se ni o kakvoj osveti ili zavjeri. Ovo je unificirani standard EU i, bez obzira na koji se način granica EU prelazi, pravila su ista za sve – kaže Smajić.

Nela
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Nela » 06 Jun 2013, 15:36

Iako zakon starta 1. jula oni vec treniraju strogocu :oo
Samo evo ovih 100 eura ne traze nigdje u EU osim u Hrvatskoj. I prije nekoliko godina su isto tako trazili.
Uporedila bih ih sa grasom - ufurali su da nemaju konkurencije.
Lijepi nasi Turci, sav ugodjaj za normalnu cifru.

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 8287 times
Been thanked: 19496 times

Post by Maja » 09 Jun 2013, 23:31

Eto ja pročitah da se kod nas traži čak 150 eura na pokaz od turista za jedan dan.

Obaveza stranca je da, na zahtjev policijskog službenika Granične policije BiH na graničnom prijelazu, predoči dokaze o posjedovanju finansijskih sredstava u iznosu od 150 KM za svaki dan boravka u BiH. Finansijska sredstva mogu biti u gotovom novcu ili vidovima bezgotovinskog plaćanja, prihvaćenim od bankarskog sistema BiH, koja nedvojbeno ukazuju da mogu poslužiti kao osnova za izdržavanje stranca u BiH. (član 8. Pravilnika o ulasku i boravku stranaca)

A šta im to znači? Šta će se desiti ako poneseš novac samo da ga pokažeš, ali ga ne potrošiš? Ta neće niko pokazivati račune na granici prilikom povratka kući.

Nela
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Nela » 09 Jun 2013, 23:37

Maja wrote:

A šta im to znači? Šta će se desiti ako poneseš novac samo da ga pokažeš, ali ga ne potrošiš? Ta neće niko pokazivati račune na granici prilikom povratka kući.
I sta ako kazes da ces ostati tri dana a ostanes 15

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 09 Jun 2013, 23:41

Maja wrote:
Eto ja pročitah da se kod nas traži čak 150 eura na pokaz od turista za jedan dan.

Obaveza stranca je da, na zahtjev policijskog službenika Granične policije BiH na graničnom prijelazu, predoči dokaze o posjedovanju finansijskih sredstava u iznosu od 150 KM za svaki dan boravka u BiH. Finansijska sredstva mogu biti u gotovom novcu ili vidovima bezgotovinskog plaćanja, prihvaćenim od bankarskog sistema BiH, koja nedvojbeno ukazuju da mogu poslužiti kao osnova za izdržavanje stranca u BiH. (član 8. Pravilnika o ulasku i boravku stranaca)

Ama to je uradjeno iz diplomatskih razloga. Kad jedna zemlja protjera ambasdora druge zemlje i ta druga zemlja, protjera ambasadora prve zemlje, bez obzira na to da li je kriv ili ne. Tako je i u ovom slučaju. Nama su u EU uveli to da nosimo novac na pokaz i to čisto kao dokaz da imamo novca za boravak u toj zemlji kako se ne bi negdje uvalili pa njihovom aparatu napravili problem/trošak. Svugdje u Eu su nam to uveli pa smo i mi uveli njima. Ne treba brinuti za njih jer oni ionako imaju novca. Mi smo ti koji su donji. tako i treba da bude. Kad oni nama ukinu, ukinut ćemo i mi njima. Bar tu nas ne mogu prisiliti kao oko ekonomije kad nas spriječavaju na sve načine da izvozimo robu, a oni svoju nesmetano prodaju kod nas.

Dust
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Dust » 10 Jun 2013, 01:24

A sta ce sa onima koji ne nose gotovinu sa sobom?

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Hrvatska ušla u Evropsku uniju

Post by Krokodil Behko » 01 Jul 2013, 00:06

Image

22:20 Nick Clegg, zamjenik premijera Davida Camerona, rekao je za HRT kako misli da je ovo vrlo važan korak za Hrvatsku, ali isto tako i za EU. Smatra da je ovo vrlo važno sidro za istočnu Evropu nakon događanja u prošlosti. Objasnio je da je on proevropski raspoložen, ali da EU nije savršena. Postoje mnoge stvari koje nas frustiraju, kaže, ali glavno načelo je da stvari moramo raditi zajedno - rekao je.

23:00 Izvođenjem Himne Republike Hrvatske na glavnom zagrebačkom Trgu počeo je središnji dio svečanosti povodom ulaska Hrvatske u EU. Do ulaska je ostalo još samo sat vremena.

23:30 Na Breganu je stigao ministar financija Slavko Linić koji će u ponoć i službeno skinuti tablu s natpisom carinske uprave. Posljednji putnici će po starom režimo biti pušteni deset minuta prije ponoći.

23:45 Svoj govor održao je premijer Milanović koji je, između ostalog, rekao da Hrvatska pruža ruku zemljama iz regije, jer ove zemlje imaju zajedničku prošlost. Govor je završio riječima: Živjela Hrvatska u Evropi!

U toku je govor predsjednika Evropske komisije Joséa Manuela Barrosa.

Hrvatska u ponoć ulazi u Evropsku uniju i postaje njena 28. članica. U mnogim gradovima diljem zemlje organizirane su proslave, a središnja će biti u Zagrebu.

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 25483 times
Been thanked: 6668 times

Re: Hrvatska ušla u Evropsku uniju

Post by Veca » 01 Jul 2013, 00:28

...aj,nek' je sa srecom! ;)
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.

Rockefeller
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Rockefeller » 01 Jul 2013, 01:03

Sad se rakete i petarde mogu još lakše švercat. :plavi

Al' nije samo to... :pusi
Like Frankie said I did it my way!

Buddy, you're a young man, hard man
Shouting in the street, gonna take on the world someday
You got blood on your face, you big disgrace
Waving your banner all over the place

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 41659 times
Been thanked: 28444 times

Post by Rum » 01 Jul 2013, 01:23

:aplauzz
Postoje ljudi koji te zaborave
s takvom lakoćom
kao što se zaboravi kišobran,
i sjete te se samo kad pada kiša.

paparaci
Hadžija
Hadžija

Post by paparaci » 01 Jul 2013, 02:22

cestitam!
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce

Dust
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Dust » 01 Jul 2013, 03:09

Mislim da se nema na cemu cestitati. Meni je zao sto ce one ljepote unistiti EU snobovi, ali ako je njima svejedno i meni je. Nadam se prosperitetu i poboljsanju zivotnog standarda iako ne znam koliko je to ustvari moguce.

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3956 times
Been thanked: 2975 times

Post by Pasaga » 01 Jul 2013, 09:27

Dust wrote:Mislim da se nema na cemu cestitati. Meni je zao sto ce one ljepote unistiti EU snobovi, ali ako je njima svejedno i meni je. Nadam se prosperitetu i poboljsanju zivotnog standarda iako ne znam koliko je to ustvari moguce.
Novo sito uvjek na visoko visi.
Sacekaj,vidjet cemo dogodine u ova doba...
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Katja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Katja » 01 Jul 2013, 10:02

Oh hvala... lijepo od vas. :D
Iako se ljudi boje što li će nas sve sad "stisnuti", noćas je na proslavama na gradskim trgovima vladala prava euforija, iznenadilo me. U ponoć kad su zasvirali Odu, ljudi su spontano počeli jedni drugima pružati ruke i grliti se, totalno emotivni trenutak, biće da nas ponijelo malo :oo samo da nas prebrzo ne tresne o zemlju. :valja

Dust, znaš kako ti je to... većina je zaokružila EU kao manje od dva zla. :cudi

Drugo, veće zlo, je ostajanje u kaljuži nerada, korupcije i kriminala sa političarima kojima nitko ne može stati na kraj. EU im je stala na kraj i zato je to naša jedina normalna opcija.
U godinama od kad traju pregovori za ulazak u EU, puno se pozitivnog u Hrvatskoj dogodilo, em što se tiče zakona em što se tiče provođenja tih zakona i općenitog dovođenja reda u funkcioniranje države a time i prava građana, a što se nikad ne bi dogodilo da nismo imali EU za cilj.

A o uništavanju ljepota, nisam sigurna na što točno misliš ali vjeruj, mnoge prirodne parkove, ptičje rezervate, prirodna staništa itd., pomogle su očuvati upravo institucije europske unije. Jer kad se obratiš našima dobiješ frišku figu, a onda se javiš europskima i još dobiješ novce iz njihovih fondova.
Pa pogledaj samo na temi o BiH rijekama i jezerima što su rekli iz Službe zdravstvene ekologije:
S druge strane, iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH upozoravaju da je većina rijeka na području Federacije zagađena, s obzirom na to da se otpadne vode ispuštaju u vodotoke uglavnom bez ikakvog pročišćavanja. Aida Vilić-Švraka iz Službe zdravstvene ekologije napomenula je da se biološko-hemijsko prečišćavanje otpadnih voda koje se ispuštaju u vodotoke na području Federacije uopće ne vrši.
Ja bih stvarno voljela da smo mogli ostati sami bez Unije.
Al šta'š kad nismo Norveška. :ooo

Post Reply

Return to “EX YU”