Amerika vs Evropa - gdje je bolje?

Dešavanja u svijetu

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3887 times
Been thanked: 2925 times
Status: Offline

Re: Amerika vs Evropa - gdje je bolje?

Post by Pasaga »

Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
prog321
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Mood:
Been thanked: 1 time

Post by prog321 »

EU je počela kao sinonim ujedinjena dva vječna neprijatelja. Francuske i Njemačke.
Dok god se oni drže zajedno EU će i postojati.

Slično kao i juga. Simbol ujedinjena srbije i hrvatske. Ostale republike i nacije su postojale ali SR i HR su imali glavnu riječ.
It's a morbid observation, but if every one on earth just stopped breathing for an hour, the greenhouse effect would no longer be a problem.
Dorian
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Dorian »

storm wrote: 06 Feb 2020, 22:29
Rockefeller wrote: 06 Feb 2020, 21:49 Ok, mogu se složiti za to da i u Americi postoji sličan problem što opet ne znači da u Europi ne postoji. Europa je pala na migrantima u javnom diskursu, u javnom govoru bez obzira na stanje za političkim stolom mada sve što se za stolom u Europi dešavalo proteklih deset godina je porast desnih opcija.

Orban je žicom zatvorio granice Madjarske, bile su slične situacije i u drugim državama nisam sve upratio. Kad Orban postavi žice na svoje granice šalješ mu vojsku u Budimpeštu a ne prešućuješ njegove poteze. Europa kao po običaju ono čega se srami o tome ne govori i pravi se da to uopšte ne postoji.
Na osnovu čega ćeš poslati vojsku mu u Budimpeštu?
EU još uvijek nije jedna država poput usa... Još uvijek je to više ekonomska zona, još uvijek je to skup prilično suverenih država.
I naposljetku EU nema službenu vojsku, pa da se time vodi.
A vidim mnogi imate skroz krivu percepciju oko eu.
A da trebaju žešće klepiti orbana po prstima, trebaju...
U porastu su populisti... A zar brexit i Trump ne svjedoče o istome u Britaniji i usa?
Opet samo ružna prljava Europa?
Opet praćenjem izbora diljem Europe, i taj se val gasi polako...
I svi pametni diljem svijeta, a 95% izbjeglica primi opet Europa, kako tako...
Jedan od bitnih razloga za uspjeh brexita je mantra, kako se ne slažu sa eu refugee politikom... Nemojmo licemjerja.
Nema sličnih ogradjivanja žicom, osim još dijelom između slo i hr...
I da ne zaboravimo da Evropa plaća cijenu arogancije SAD-a.

Da su SAD kopnom vezane za Bliski Istok i Aziju, stvari bi bile malo drugačije...
Heidi
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 6 times

Post by Heidi »

Jedva cekam da se raspadne ova farsa od Evrope I da Ameri sjasu sa nasih dzepova.
Be mindful of your self-talk. It's a conversation with the universe.
Venera
Seksologinja
Seksologinja
Has thanked: 1306 times
Been thanked: 716 times

Post by Venera »

samo je jedna i jedina, Evropa :srce :srce
Skin: "nemoj ljubinka, ja sam vec ispala iz aviona"
Fuddo: "Jadni spermatozoidi,pa sto ih ubijate?"
Rockefeller
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Rockefeller »

storm wrote: 06 Feb 2020, 23:23
Šta je alternativa, nakon raspada eu, koji prizivas?
Pa ameri i ruši to jedva čekaju... Odosmo opet u dva bloka i ajmo iznova.
Interesantna tvrdnja, da eu ničemu ne služi... Čak gotovo pola Britanije, koja je upravo izašla, ne misli tako (48,9%)
Ja sam proživio relativno svjesno faze od kraja SFRJ, post SFRJ divlje devedesete, dvijetisucite sa pripremom na eu, i sada eu razdoblje...
Tako da, vjeruj da znam čemu služi, znam kako je biti van toga i imam približnu sliku, kako bi bilo opet bez eu.
Tad bi mi tek vidjeli žica, orbana i zveckanje oružjem...
Alternativa je da se pošalju pozivnice za ulazak u EU Rusiji i Turskoj. Te dvije države trebaju da budu članice EU. One jesu Europa, bitne su i dale bi kičmu manjinama koje one predstavljaju.

Ovakva EU je sterilna. Puše se i pravi važna po slovenskim ili českim ili časopisima nekog manjeg naroda a padaju na sve i jednom važnom globalnom pitanju i to konstantno jedno za drugim.
-
Ono što ja takodje očekujem od Europe je da se usvoji na njenoj raznini neki dokument koji će nas obavezati k'o nekad u Jugoslaviji da svi stanovnici te iste EU damo 0.1% svoje plate za obnovu Afričkih i bliskoistočnih zemalja. EU je kriva za takvo stanje u tim državama: neke činjenjem neke nečinjenjem ali bi EU tim potezom pokazala svoju moć i spobnost da igra na velikoj sceni.
Like Frankie said I did it my way!

Buddy, you're a young man, hard man
Shouting in the street, gonna take on the world someday
You got blood on your face, you big disgrace
Waving your banner all over the place

Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm »

Rockefeller wrote: 07 Feb 2020, 19:50
Interesantna tvrdnja, da eu ničemu ne služi... Čak gotovo pola Britanije, koja je upravo izašla, ne misli tako (48,9%)
Ja sam proživio relativno svjesno faze od kraja SFRJ, post SFRJ divlje devedesete, dvijetisucite sa pripremom na eu, i sada eu razdoblje...
Tako da, vjeruj da znam čemu služi, znam kako je biti van toga i imam približnu sliku, kako bi bilo opet bez eu.
Alternativa je da se pošalju pozivnice za ulazak u EU Rusiji i Turskoj. Te dvije države trebaju da budu članice EU. One jesu Europa, bitne su i dale bi kičmu manjinama koje one predstavljaju.

Ovakva EU je sterilna. Puše se i pravi važna po slovenskim ili českim ili časopisima nekog manjeg naroda a padaju na sve i jednom važnom globalnom pitanju i to konstantno jedno za drugim.
-
Ono što ja takodje očekujem od Europe je da se usvoji na njenoj raznini neki dokument koji će nas obavezati k'o nekad u Jugoslaviji da svi stanovnici te iste EU damo 0.1% svoje plate za obnovu Afričkih i bliskoistočnih zemalja. EU je kriva za takvo stanje u tim državama: neke činjenjem neke nečinjenjem ali bi EU tim potezom pokazala svoju moć i spobnost da igra na velikoj sceni.
EU se smatra civilizacijskim dosegom...
Habibti, ya nour el - ain... :srce
insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac
Has thanked: 3202 times
Been thanked: 10011 times

Post by insomnia »

Socrates wrote: 06 Feb 2020, 22:19 Čitava frka oko SAD i migranata se odnosi na ilegalnu imigraciju. Legalna imigracija - nema nikakvih problema.

Ukinuo je Trump legalnu imigraciju iz nekoliko zemalja, i to je sve.
A ovi u Evropu dolaze legalno?
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

Post by Socrates »

insomnia wrote: 07 Feb 2020, 19:58
Socrates wrote: 06 Feb 2020, 22:19 Čitava frka oko SAD i migranata se odnosi na ilegalnu imigraciju. Legalna imigracija - nema nikakvih problema.

Ukinuo je Trump legalnu imigraciju iz nekoliko zemalja, i to je sve.
Kakve to veze ima sa mojim postom. Neko je spomenuo sta Amerika danas radi migrantima, ja sam napisao odgovor.

Sta se radi o desava u Evropi po tom pitanju nije bio dio mog posta.
. . . . . . . . .
insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac

Post by insomnia »

Rockefeller wrote: 06 Feb 2020, 22:40
storm wrote: 06 Feb 2020, 22:29

Na osnovu čega ćeš poslati vojsku mu u Budimpeštu?
EU još uvijek nije jedna država poput usa... Još uvijek je to više ekonomska zona, još uvijek je to skup prilično suverenih država.
I naposljetku EU nema službenu vojsku, pa da se time vodi.
A vidim mnogi imate skroz krivu percepciju oko eu.
A da trebaju žešće klepiti orbana po prstima, trebaju...
U porastu su populisti... A zar brexit i Trump ne svjedoče o istome u Britaniji i usa?
Opet samo ružna prljava Europa?
Opet praćenjem izbora diljem Europe, i taj se val gasi polako...
I svi pametni diljem svijeta, a 95% izbjeglica primi opet Europa, kako tako...
Jedan od bitnih razloga za uspjeh brexita je mantra, kako se ne slažu sa eu refugee politikom... Nemojmo licemjerja.
Nema sličnih ogradjivanja žicom, osim još dijelom između slo i hr...
Ja to karikiram sa vojskom. Uglavnom trebalo je dići kuku i motiku da se taj čovjek smjeni. To očekujem od Merkel, od onog Macrona, od njemačkog naroda, od EU. Možda ja zahtijevam previše ali to su vrijednosti Europe stvorene na francuskoj revoluciji i na tekovinama dva svjetska rata. Meni manje smeta što su te vrijednosti iznevjerene nego to da su kod mnogih uvijek bile samo floskula.

Ovakva EU se možda i treba raspast. Ja ne znam da li podržavam izlazak Britanije iz EU ali nisam ni protiv jer ovakva EU ničemu ne služi. Kako rekoh sve što se moglo iznevjeriti oni su iznevjerili.
Cekaj, zivjela hajducija su vrijednosti francuske revolucije?
insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac

Post by insomnia »

Socrates wrote: 07 Feb 2020, 20:01
insomnia wrote: 07 Feb 2020, 19:58

Kakve to veze ima sa mojim postom. Neko je spomenuo sta Amerika danas radi migrantima, ja sam napisao odgovor.

Naravno da ima. Sve je i krenulo od poredjenja USA i Evrope te njihovog od odnosa prema imigrantima
insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac

Post by insomnia »

Amerika se odnosi daleko gore prema ilegalcima od Evrope i Orbana
dadojović
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 372 times
Been thanked: 310 times

Post by dadojović »

-
Pozivnica Turskoj je poslana prije više desetljeća. Samo trebaju početi s poštovanjem ljudskih prava na način koji propisuju zakoni EU.
Priča o Rusiji unutar EU je besmislena.
Kao što je i slanje vojske u Mađarsku promašena teza. To zamišljaš nešto poput reprize invazije SSSR-a, na tu državu.
A EU kroz razne humanitarne fondove već pomaže pojedine države.
MM "provali rimu za notornu laž, za duboki uzdah posustalog sna, rimu za tminu, i tišinu za dno dna" MM
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm »

Rocke je teška revolucija :D.
Habibti, ya nour el - ain... :srce
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates »

insomnia wrote: 07 Feb 2020, 20:02
Socrates wrote: 07 Feb 2020, 20:01

Naravno da ima. Sve je i krenulo od poredjenja USA i Evrope te njihovog od odnosa prema imigrantima
Pa, ako me baš pitaš da se izjasnim oko toga, onda bi Evropa trebala sa usvoji neku strategiju oko legalne i ilegalne imigracije.

Oni, za većinu slučajeva, to nemaju. Dakle, ko je izbjeglica, zašto je izbjeglica, ko je imigrant, kako ćemo to riješiti, kako ih integrirati, itd. Barem ne sve zemlje, a da ne govorim o EU.

Geografski položaj Evrope je nezahvalan, pa i pogoršava ovakvu situaciju. I zbog toga se ne moze porediti sa Sjevernom Amerikom. Kanada ima najbolji geografski položaj, jer Amerika apsorbuje većinu vala ilegalnih imigranata iz Centralne Amerike.

A, da budem iskren, većina ljudi što se tiče imigranata po Evropi luta od jedne do druge strane problema, nekad čak do ekstrema.

Ne znate ni vi sta zaista mislite o tome. Zašto bih ja?
. . . . . . . . .
Rockefeller
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Rockefeller »

storm wrote: 07 Feb 2020, 19:53
EU se smatra civilizacijskim dosegom...
Nažalost nije, niti na moju još veću žalost želi da ide tim putem. Da citiram Aliju: Europa ima previsoko mišljenje o sebi. Ona to nije. Nije po svim civilizacijskim vrijednostima i pitanjima. Rimska republika je to bila, EU samo želi da je tako vidimo. Europsku uniju vode ljudi koje su Rimljani zvali barbarima.

Postojale su velike civilizacije: kada su turski sultani prodirali u Europu oni su željeli da reuspostave rimsko carstvo, kada su američki očevi pisali ustav Amerike oni su se vodili principima rimskog carstva, nadimak za Moskvu je Treći Rim (po Rimu i Istanbulu), Europa je proizvod srednjeg vijeka.

Mentalitet srednje Europe je obilježen Svetim Rimskim i Austrougarskim carstvima.
Like Frankie said I did it my way!

Buddy, you're a young man, hard man
Shouting in the street, gonna take on the world someday
You got blood on your face, you big disgrace
Waving your banner all over the place

Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates »

insomnia wrote: 07 Feb 2020, 20:03 Amerika se odnosi daleko gore prema ilegalcima od Evrope i Orbana
Grijesis. Jedno su ilegalni imigranti koji su zaustavljeni na granici, a drugo su oni koji su već po gradovima sirom Amerike. Amerika ima vise ilegalnih imigranata nego sto se može i pretpostaviti.

Ove na granici lose tretiraju, istina.
. . . . . . . . .
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates »

dadojović wrote: 07 Feb 2020, 20:04

-
Pozivnica Turskoj je poslana prije više desetljeća. Samo trebaju početi s poštovanjem ljudskih prava na način koji propisuju zakoni EU.
Kao što je i slanje vojske u Mađarsku promašena teza. To zamišljaš nešto poput reprize invazije SSSR-a, na tu državu.
Zaboravite, brt, priču o Turskoj. Oni nikad neće biti u EU. Ne zbog toga sto su muslimani, nego sto ih ima previse, a i nisu se urbanizirali do prihvatljivog nivoa. Kad kažem ovo, ne mislim ništa loše, nego im je ekonomija takva da bi primanje Turske u EU bukvalno bankrotiralo Evropu zbog subvencija.

Ono što je Evropa trebala odmah uraditi je to reći Turskoj i skrojiti neki plan za konstruktivnu saradnju sa Turskom.
. . . . . . . . .
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates »

A ovaj prijedlog da Rusija udje u EU nema nikakvog smisla. Valjda je šala.
. . . . . . . . .
dadojović
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 372 times
Been thanked: 310 times

Post by dadojović »

Socrates wrote: 07 Feb 2020, 20:20
dadojović wrote: 07 Feb 2020, 20:04
Zaboravite, brt, priču o Turskoj. Oni nikad neće biti u EU. Ne zbog toga sto su muslimani, nego sto ih ima previse, a i nisu se urbanizirali do prihvatljivog nivoa. Kad kažem ovo, ne mislim ništa loše, nego im je ekonomija takva da bi primanje Turske u EU bukvalno bankrotiralo Evropu zbog subvencija.

Ono što je Evropa trebala odmah uraditi je to reći Turskoj i skrojiti neki plan za konstruktivnu saradnju sa Turskom.
Malo je ta priča, oko ulaska Turske u EU, zadnjih godina i zamrla. Mislim da je već postalo očito da se to neće desiti.
Ne bi me iznenadilo ni da su povukli zahtjev za članstvo.
MM "provali rimu za notornu laž, za duboki uzdah posustalog sna, rimu za tminu, i tišinu za dno dna" MM
Post Reply

Return to “Svijet”