https://mostarski.ba/studentica-generac ... DoUgKhSpig
Moderators: Krokodil Behko, Duminjo
I da ne zaboravimo da Evropa plaća cijenu arogancije SAD-a.storm wrote: 06 Feb 2020, 22:29Na osnovu čega ćeš poslati vojsku mu u Budimpeštu?Rockefeller wrote: 06 Feb 2020, 21:49 Ok, mogu se složiti za to da i u Americi postoji sličan problem što opet ne znači da u Europi ne postoji. Europa je pala na migrantima u javnom diskursu, u javnom govoru bez obzira na stanje za političkim stolom mada sve što se za stolom u Europi dešavalo proteklih deset godina je porast desnih opcija.
Orban je žicom zatvorio granice Madjarske, bile su slične situacije i u drugim državama nisam sve upratio. Kad Orban postavi žice na svoje granice šalješ mu vojsku u Budimpeštu a ne prešućuješ njegove poteze. Europa kao po običaju ono čega se srami o tome ne govori i pravi se da to uopšte ne postoji.
EU još uvijek nije jedna država poput usa... Još uvijek je to više ekonomska zona, još uvijek je to skup prilično suverenih država.
I naposljetku EU nema službenu vojsku, pa da se time vodi.
A vidim mnogi imate skroz krivu percepciju oko eu.
A da trebaju žešće klepiti orbana po prstima, trebaju...
U porastu su populisti... A zar brexit i Trump ne svjedoče o istome u Britaniji i usa?
Opet samo ružna prljava Europa?
Opet praćenjem izbora diljem Europe, i taj se val gasi polako...
I svi pametni diljem svijeta, a 95% izbjeglica primi opet Europa, kako tako...
Jedan od bitnih razloga za uspjeh brexita je mantra, kako se ne slažu sa eu refugee politikom... Nemojmo licemjerja.
Nema sličnih ogradjivanja žicom, osim još dijelom između slo i hr...
Alternativa je da se pošalju pozivnice za ulazak u EU Rusiji i Turskoj. Te dvije države trebaju da budu članice EU. One jesu Europa, bitne su i dale bi kičmu manjinama koje one predstavljaju.storm wrote: 06 Feb 2020, 23:23
Šta je alternativa, nakon raspada eu, koji prizivas?
Pa ameri i ruši to jedva čekaju... Odosmo opet u dva bloka i ajmo iznova.
Interesantna tvrdnja, da eu ničemu ne služi... Čak gotovo pola Britanije, koja je upravo izašla, ne misli tako (48,9%)
Ja sam proživio relativno svjesno faze od kraja SFRJ, post SFRJ divlje devedesete, dvijetisucite sa pripremom na eu, i sada eu razdoblje...
Tako da, vjeruj da znam čemu služi, znam kako je biti van toga i imam približnu sliku, kako bi bilo opet bez eu.
Tad bi mi tek vidjeli žica, orbana i zveckanje oružjem...
EU se smatra civilizacijskim dosegom...Rockefeller wrote: 07 Feb 2020, 19:50Alternativa je da se pošalju pozivnice za ulazak u EU Rusiji i Turskoj. Te dvije države trebaju da budu članice EU. One jesu Europa, bitne su i dale bi kičmu manjinama koje one predstavljaju.storm wrote: 06 Feb 2020, 23:23
Interesantna tvrdnja, da eu ničemu ne služi... Čak gotovo pola Britanije, koja je upravo izašla, ne misli tako (48,9%)
Ja sam proživio relativno svjesno faze od kraja SFRJ, post SFRJ divlje devedesete, dvijetisucite sa pripremom na eu, i sada eu razdoblje...
Tako da, vjeruj da znam čemu služi, znam kako je biti van toga i imam približnu sliku, kako bi bilo opet bez eu.
Ovakva EU je sterilna. Puše se i pravi važna po slovenskim ili českim ili časopisima nekog manjeg naroda a padaju na sve i jednom važnom globalnom pitanju i to konstantno jedno za drugim.
-
Ono što ja takodje očekujem od Europe je da se usvoji na njenoj raznini neki dokument koji će nas obavezati k'o nekad u Jugoslaviji da svi stanovnici te iste EU damo 0.1% svoje plate za obnovu Afričkih i bliskoistočnih zemalja. EU je kriva za takvo stanje u tim državama: neke činjenjem neke nečinjenjem ali bi EU tim potezom pokazala svoju moć i spobnost da igra na velikoj sceni.
A ovi u Evropu dolaze legalno?Socrates wrote: 06 Feb 2020, 22:19 Čitava frka oko SAD i migranata se odnosi na ilegalnu imigraciju. Legalna imigracija - nema nikakvih problema.
Ukinuo je Trump legalnu imigraciju iz nekoliko zemalja, i to je sve.
Kakve to veze ima sa mojim postom. Neko je spomenuo sta Amerika danas radi migrantima, ja sam napisao odgovor.
Cekaj, zivjela hajducija su vrijednosti francuske revolucije?Rockefeller wrote: 06 Feb 2020, 22:40Ja to karikiram sa vojskom. Uglavnom trebalo je dići kuku i motiku da se taj čovjek smjeni. To očekujem od Merkel, od onog Macrona, od njemačkog naroda, od EU. Možda ja zahtijevam previše ali to su vrijednosti Europe stvorene na francuskoj revoluciji i na tekovinama dva svjetska rata. Meni manje smeta što su te vrijednosti iznevjerene nego to da su kod mnogih uvijek bile samo floskula.storm wrote: 06 Feb 2020, 22:29
Na osnovu čega ćeš poslati vojsku mu u Budimpeštu?
EU još uvijek nije jedna država poput usa... Još uvijek je to više ekonomska zona, još uvijek je to skup prilično suverenih država.
I naposljetku EU nema službenu vojsku, pa da se time vodi.
A vidim mnogi imate skroz krivu percepciju oko eu.
A da trebaju žešće klepiti orbana po prstima, trebaju...
U porastu su populisti... A zar brexit i Trump ne svjedoče o istome u Britaniji i usa?
Opet samo ružna prljava Europa?
Opet praćenjem izbora diljem Europe, i taj se val gasi polako...
I svi pametni diljem svijeta, a 95% izbjeglica primi opet Europa, kako tako...
Jedan od bitnih razloga za uspjeh brexita je mantra, kako se ne slažu sa eu refugee politikom... Nemojmo licemjerja.
Nema sličnih ogradjivanja žicom, osim još dijelom između slo i hr...
Ovakva EU se možda i treba raspast. Ja ne znam da li podržavam izlazak Britanije iz EU ali nisam ni protiv jer ovakva EU ničemu ne služi. Kako rekoh sve što se moglo iznevjeriti oni su iznevjerili.
Naravno da ima. Sve je i krenulo od poredjenja USA i Evrope te njihovog od odnosa prema imigrantima
Pozivnica Turskoj je poslana prije više desetljeća. Samo trebaju početi s poštovanjem ljudskih prava na način koji propisuju zakoni EU.Rockefeller wrote: 07 Feb 2020, 19:50Alternativa je da se pošalju pozivnice za ulazak u EU Rusiji i Turskoj. Te dvije države trebaju da budu članice EU. One jesu Europa, bitne su i dale bi kičmu manjinama koje one predstavljaju.storm wrote: 06 Feb 2020, 23:23
Ovakva EU je sterilna. Puše se i pravi važna po slovenskim ili českim ili časopisima nekog manjeg naroda a padaju na sve i jednom važnom globalnom pitanju i to konstantno jedno za drugim.
-
Ono što ja takodje očekujem od Europe je da se usvoji na njenoj raznini neki dokument koji će nas obavezati k'o nekad u Jugoslaviji da svi stanovnici te iste EU damo 0.1% svoje plate za obnovu Afričkih i bliskoistočnih zemalja. EU je kriva za takvo stanje u tim državama: neke činjenjem neke nečinjenjem ali bi EU tim potezom pokazala svoju moć i spobnost da igra na velikoj sceni.
Pa, ako me baš pitaš da se izjasnim oko toga, onda bi Evropa trebala sa usvoji neku strategiju oko legalne i ilegalne imigracije.insomnia wrote: 07 Feb 2020, 20:02Naravno da ima. Sve je i krenulo od poredjenja USA i Evrope te njihovog od odnosa prema imigrantimaSocrates wrote: 07 Feb 2020, 20:01
Kakve to veze ima sa mojim postom. Neko je spomenuo sta Amerika danas radi migrantima, ja sam napisao odgovor.
Sta se radi o desava u Evropi po tom pitanju nije bio dio mog posta.
Nažalost nije, niti na moju još veću žalost želi da ide tim putem. Da citiram Aliju: Europa ima previsoko mišljenje o sebi. Ona to nije. Nije po svim civilizacijskim vrijednostima i pitanjima. Rimska republika je to bila, EU samo želi da je tako vidimo. Europsku uniju vode ljudi koje su Rimljani zvali barbarima.
Grijesis. Jedno su ilegalni imigranti koji su zaustavljeni na granici, a drugo su oni koji su već po gradovima sirom Amerike. Amerika ima vise ilegalnih imigranata nego sto se može i pretpostaviti.insomnia wrote: 07 Feb 2020, 20:03 Amerika se odnosi daleko gore prema ilegalcima od Evrope i Orbana
Zaboravite, brt, priču o Turskoj. Oni nikad neće biti u EU. Ne zbog toga sto su muslimani, nego sto ih ima previse, a i nisu se urbanizirali do prihvatljivog nivoa. Kad kažem ovo, ne mislim ništa loše, nego im je ekonomija takva da bi primanje Turske u EU bukvalno bankrotiralo Evropu zbog subvencija.dadojović wrote: 07 Feb 2020, 20:04Pozivnica Turskoj je poslana prije više desetljeća. Samo trebaju početi s poštovanjem ljudskih prava na način koji propisuju zakoni EU.Rockefeller wrote: 07 Feb 2020, 19:50
Alternativa je da se pošalju pozivnice za ulazak u EU Rusiji i Turskoj. Te dvije države trebaju da budu članice EU. One jesu Europa, bitne su i dale bi kičmu manjinama koje one predstavljaju.
-
Priča o Rusiji unutar EU je besmislena.
Kao što je i slanje vojske u Mađarsku promašena teza. To zamišljaš nešto poput reprize invazije SSSR-a, na tu državu.
A EU kroz razne humanitarne fondove već pomaže pojedine države.
Malo je ta priča, oko ulaska Turske u EU, zadnjih godina i zamrla. Mislim da je već postalo očito da se to neće desiti.Socrates wrote: 07 Feb 2020, 20:20Zaboravite, brt, priču o Turskoj. Oni nikad neće biti u EU. Ne zbog toga sto su muslimani, nego sto ih ima previse, a i nisu se urbanizirali do prihvatljivog nivoa. Kad kažem ovo, ne mislim ništa loše, nego im je ekonomija takva da bi primanje Turske u EU bukvalno bankrotiralo Evropu zbog subvencija.dadojović wrote: 07 Feb 2020, 20:04
Pozivnica Turskoj je poslana prije više desetljeća. Samo trebaju početi s poštovanjem ljudskih prava na način koji propisuju zakoni EU.
Priča o Rusiji unutar EU je besmislena.
Kao što je i slanje vojske u Mađarsku promašena teza. To zamišljaš nešto poput reprize invazije SSSR-a, na tu državu.
A EU kroz razne humanitarne fondove već pomaže pojedine države.
Ono što je Evropa trebala odmah uraditi je to reći Turskoj i skrojiti neki plan za konstruktivnu saradnju sa Turskom.