Da li je skupa sahrana

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
SPINERKA
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time
Status: Offline

Re: Sarajevo: Grobno mjesto može biti preorano poslije 10 go

Post by SPINERKA »

I niko ti ne može na tvojoj zemlji zabraniti da radiš šta hoćeš, nije ovo Amerika pa da je sve biznis.
-i sta ako ti odlucis da to prodas svoje imanje pa put u Ameriku?/ sta ces onda ??/
Image
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm »

SPINERKA wrote::hihi

malo ih treniram da ojacaju -ajmo dalje --jednog dana tvoje selo nece biti selo
....ali neće nikad selo iz njega :jok
Habibti, ya nour el - ain... :srce
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1662 times
Been thanked: 3143 times
Status: Online

Post by Mutevelija »

SPINERKA wrote:
I niko ti ne može na tvojoj zemlji zabraniti da radiš šta hoćeš, nije ovo Amerika pa da je sve biznis.
-i sta ako ti odlucis da to prodas svoje imanje pa put u Ameriku?/ sta ces onda ??/
Govorimo kad posjeduješ.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9852 times
Been thanked: 11622 times

Post by Krokodil Behko »

Femea wrote:
Mutevelija wrote:Greška velika, kod nas toga nema, ne može jedna firma posjedovati parcelu sa grobljem, šta ako su skupi a hoćeš drugu firmu, nemaš pravo tu imati grob. Ne ti bukvalno :bla
primjer navodim
Mislim da je sve to blizu sa cijenom nema velikih razlika sigurno.Svi su oni na dobitku zbog tuđeg gubitka :123

Možda i nije. I ja sam u SA kantonu, a tarifa je oko 700 maraka sve komplet sa tehvidom sedmicom, ukoliko je plaćana članarina u IZ, koju godinu unazad. Ujedno, to je i jedina obaveza. Nisam nikad čuo, da je neko na ime ukopa, naknadno plaćao još neke cake.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Sarajevo: Sirotinji zabranjeno umiranje do daljnjeg

Post by Krokodil Behko »

Image
Tijelo Saliha Bajrovića četiri dana nalazilo se u sarajevskoj mrtvačnici. Nekadašnji borac Armije RBiH umro je 1. januara u Sarajevu, a dženaza bi mu trebala biti obavljena tek danas! Zbog izuzetno teške finansijske situacije, Bajrovićeva porodica nije imala od čega platiti dženazu i ukop.

Je li moguće

Jučer smo na poziv Dževada Halilovića, ratnog druga rahmetli Saliha, bili kod Bajrovića. Dočekale su nas Milada, Salihova supruga, kćerka Aida i unuka Ajla. U suzama.

- Rekli su nam da ga neće ukopati dok ne platimo 1.700 KM. Od čega?! Živjeli smo od Salihove panzije. Svi mi. Mi toliko para nemamo. U ratu sam znala ko je pucao s brda, ali me sada više boli što nas naši ubijaju u pojam – govori kroz suze Milada Bajrović.

Ona kaže da upravo zbog malih primanja nisu bili u mogućnosti plaćati članarinu ni pokopnom društvu ni Islamskoj zajednici.

- Jedva smo sastavljali kraj s krajem. Ali, ne mogu vjerovati da smo postali tako bezobzirni. Je li to moguće? Nikad neću zaboraviti kad su mi rekli: „Nema dženaze dok ne uplatite novac.“ Srce mi se steže – dodaje Milada.

Njena kćerka Aida jedva govori, guše je plač, tuga i nepravda.

- Moj otac nije zaslužio ovo. Ali, eto, opet ima dobrih ljudi kao što je Dževad (Halilović, op. a.), pa su se svi uključili da pomognu. Bog sami zna koliko bi tijelo mog oca ostalo u mrtvačnici, jer mi taj novac nikada ne bismo skupile – govori Aida.

Skupili novac

Dževad je informaciju o smrti Saliha Bajrovića saznao od zajedničkog prijatelja.

- Nisam vjerovao da je moguće, da ne postoji način da se čovjek ukopa. Zar je novac toliki problem? Ne može čovjek više ni umrijeti u ovoj državi. Uspjeli smo skupiti novac. Obratio sam se i ministru za boračka pitanja u Vladi Kantona Sarajevo Muharemu Fiši. On je obećao da će novac uplatiti - dodaje Halilović.

Danas dženaza

Dženaza Salihu Bajroviću bit će obavljena danas na groblju Vlakovo. Od njega će se, uz porodicu, oprostiti njegovi ratni drugovi, komšije i prijatelji.

(avaz)
Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena
Has thanked: 3405 times
Been thanked: 3486 times

Re: Sarajevo: Sirotinji zabranjeno umiranje do daljnjeg

Post by Chloe »

Ne mogu vjerovati? Demobilisani borac? Četiri dana? :grana

Još se pitam među kakvim ljudima oni žive kad je trebalo četiri dana da skupe pare.

Šta je u tih 1.700 KM?

@Behko, bude li kakav račun otvoren za ovu porodicu, stavi ovdje.
:srce ... You are my sunshine, my only sunshine ... :srce
Vladimir RUS
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Vladimir RUS »

Ništa čudno za grad u kom je zabranjen Djed Mraz, grad koji se guši od smoga, grad koji na svome Kantonu ima načelnicu jedne opštine prekrivenu, ništa čudno za grad koji danas ima jedva da ima Srba, grad u kojem SPC nije vraćena imovina...
Last edited by Vladimir RUS on 05 Jan 2017, 23:17, edited 1 time in total.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Chloe wrote:Ne mogu vjerovati? Demobilisani borac? Četiri dana? :grana

Još se pitam među kakvim ljudima oni žive kad je trebalo četiri dana da skupe pare.

Šta je u tih 1.700 KM?

@Behko, bude li kakav račun otvoren za ovu porodicu, stavi ovdje.

Mislim da je tvar riješena, čim pišu da je danas bila dženaza.
Eventualno ako su se zadužili, da bi podmirlili sve troškove.
Pametnica
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Pametnica »

Vladimir RUS wrote:Ništa čudno za grad u kom je zabranjen Djed Mraz, grad koji se guši od smoga, grad koji na svome Kantonu ima načelnicu jedne opštine prekrivenu, ništa čudno za grad koji danas ima jedva da ima Srba, grad u kojem SPC nije vraćena imovina...
Kakve veze ima pokrivena s ovom porodicom? :dole

Ovo treba da se islamska zajednica stidi. Zasto joj uplacuje narod zekat, kad drugima naplacuje? Trebalo se odbit od necijeg zekata
--------------------------------------------------------------------------------
"Hazreti Aisa prica: "Pitala sam Allahova Poslanika kome zena najvise duguje svoju poslusnost, a on mi rece: Muzu. A kome covjek najvise duguje? Majci – odgovori mi Allahov Poslanik."
(Ahmed, Nesai)
----------------------------
posmatrac
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by posmatrac »

Tuga, jad, ocaj, 3.5 godine ga ubijale bivse komsije koji su preko noci napustili grad, a 20 godina ga ubijali lazni patrioti, bivsi pijacari kojima je rat bio brat.
Sve ove kriminalne "vjerske" organizacije, od kojih niko nema koristi, osim sto oni sami imaju, treba zakonom zabraniti.Nikada vise "vjernika" a nikada vise kriminala i nehumanosti.

Jos malo pa cemo postati bijedni skoro ko Srbija, ljudi ce nam na ocigled javnosti umirati od gladi(I u Srbiji su od pocetka 90tih svi postali veliki "vjernici")

http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74. ... i-i-gladni

http://www.kurir.rs/komentari/u-srbiji- ... lanak-6958

http://www.blic.rs/vesti/hronika/uzas-u ... di/zzp174j
dr laganini
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by dr laganini »

..kod nas kažu sirotinjo i bogu si teška..a sad mi imamo običaj na sprovodima dati iznos uglavnom sto kuna a neko i više i tako solidarno pomognemo obitelj bila bogata il siromašna..
SPINERKA
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by SPINERKA »

Ona kaže da upravo zbog malih primanja nisu bili u mogućnosti plaćati članarinu ni pokopnom društvu ni Islamskoj zajednici.
..Objavljeno, da bi narod poceo da uplacuje , kao i odrzavanje grobnih mjesta.

Mislim da grad treba i da ima fond za takve slucajeve.
Image
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija »

Vladimir RUS wrote:Ništa čudno za grad u kom je zabranjen Djed Mraz, grad koji se guši od smoga, grad koji na svome Kantonu ima načelnicu jedne opštine prekrivenu, ništa čudno za grad koji danas ima jedva da ima Srba, grad u kojem SPC nije vraćena imovina...
Kakve to veze ima i sa čim.

Barem SPC nisu rušene crkve.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Vladimir RUS
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Vladimir RUS »

Mutevelija wrote:

Samo 125 porušenih i 172 oštećenih pravoslavnih crkava i 67 pravoslavnih parohijskih domova.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Vladimir RUS wrote:
Mutevelija wrote:

Samo 125 porušenih i 172 oštećenih pravoslavnih crkava i 67 pravoslavnih parohijskih domova.
Znači, riječ je o SA. Sad donesi dokaz da je u Sa porušeno toliko crkava.
Pa ako si se zbunio i mislio na cijeli teritorij BiH, onda to isto.
Baš me zanima šta ćeš donijeti.

Pa pošto si ti nepismen i ne znaš ni pronaći na internetu ništa osim ravnogorskih sajtova (a svi su vam takvi pomalo), malo sam provjerio.

U publikaciji Slobodana Praljka “Srušene i oštećene katoličke crkve I objekti u Bosni i Hercegovini u ratu 1991.-1995.” nailazimo na sljedeće podatke. Broj potpuno porušenih župnih crkava je 65, a od tog broja 64 je porušila srpska vojska, a 1 muslimanske snage. Od 60 ostalih crkvi koje su porušene, 53 su porušili Srbi, a 7 Muslimani. Srpske oružane snage su potpuno uništile i 8 samostana. Od 54 teško oštećene župske crkve, 40 su oštetili Srbi, a 13 Muslimani. Teška oštećenja su pronađena kod 53 crkve, a njih 40 su oštetili Srbi, a 13 Muslimani. Od 14 teško oštećenih samostana, 9 su oštetili Srbi,a 5 Bošnjaci. Prema ovom autoru u posljednjem ratu je u većoj ili manjoj mjeri stradalo 185 župnih crkvi, 168 crkvi, 227 kapela, 226 župnih kuća i objekata, 30 samostana i 164 groblja.

Na sajtu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini nailazimo na podatak da su za vrijeme posljednjeg rata u Bosnu i Hercegovinu “potpuno je porušeno 614 džamija (534 od strane srpske, a 80 od hrvatske vojske), dok je oštećeno 307 džamija (249 od srpske, a 58 od hrvatske vojske), što čini 80,5% od ukupnog broja 1144 džamije, koliko ih je bilo prije ove dvije agresije. Pored toga je od ukupno 557 mesdžida (džamija bez munare), potpuno porušeno njih 218 (175 od srpskog, a 43 od hrvatskog agresora), dok je oštećen 41 mesdžid (21 od srpskog, a 20 od hrvatskog agresora), što čini procenat od 46,40% mesdžida.
Već, na tom istom sajtu, imaju podaci i o porušenim pravoslavnim objektima, ali bez ikakvih podataka ko ih je srušio, ili oštetio,
u Bosni i Hercegovini porušeno 125 pravoslavnih crkvi (Banjalučka eprahija 2, Bihaćko - petrovačka eparhija 26, Dabrobosanska eparhija 23, Zahumsko - hercegovačka 36, Zvorničko- tuzlanska 38), dok je oštećeno 172 crkve (Banjalučka eprahija 3, Bihaćko- petrovačka eparhija 68, Dabrobosanska eparhija 13, Zahumsko- hercegovačka 28, Zvorničko- tuzlanska 60). Naravno, ne smijemo ignorisati i porušena 67 parohijska doma i ostale objekta, dok ih je 64 u većoj ili manjoj mjeri oštećeno.

Pa pošto je to samo po sebi sumnjivo, malo sam provjerio.
I naravno, zbrčkali su 2.sv.rat i ovaj, da bi nešto prikupili, a zanimljivo:
Тузла

Саборна црква Успења Пресвете Богородице – освећена 28. августа 1882. године. Фасаду и кров оштетила 1992. године муслиманска армија (Извештај ЕЦММ, ¤ 1/94,32).
Jeste sigurno. Popeli se naši na krov, pa namjerno skakali.

Тузла (Трновац)

Црква Светог великомученика Георгија – освећена 14. октобра 1900. године. У рату (1941–1945) демолирана од усташа. Уништен иконостас. После Другог светског рата обновљена. Оштећена гранатама (1991–1995).
Srpskim granatama

A potom slijedi beskonačno dug niz tih crkava koje su oštećene granatama "nepoznatih počinioca".

Posebno bih se zadržao kod jedne male drkve
Растошница

Црква Светог великомученика Кнеза Лазара Српског – освећена 29. октобра 1972. године. Демолирана и знатно оштећена (1991–1993).
Demoliran i znatno ti je oštećen mozak i tebi i piscu ove fašističke propagande.

To je bilo u z/o moje brigade i sigurno je niko nije ni pipnuo.
Čak, samo je bila malo potpoljena, a istine radi, za potapanje je bila predviđena i pred rat, zbog potrebe izgradnje brane i akumulacionog jezera na Janji, a opet zbog potreba TE Ugljevik.
Naime, vlasti su već bile obeštetile SPC i već je bila podignuta nova crkva, iznad, na brdu, a stara je isto tako, već bila ispražnjena i rashodovana, pa samim tim nije više crkva, niti je samo zemljište više bilo crkveno!
Vladimir RUS
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Vladimir RUS »

Viša sila je uništila pravoslavne crkve, a džamije srpski agresor. :djed :oo
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija »

Vladimir RUS wrote:Viša sila je uništila pravoslavne crkve, a džamije srpski agresor. :djed :oo

Daj mi primjer rušenja srpske crkve i hrvatske crkve ako hoces, istina je da su Bošnjaci skrnaviljivalji i uništavali iventar ali nikad nije srušena do temelja kao džamija da kamen na kamenu ne ostane.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Vladimir RUS
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Vladimir RUS »

Mutevelija wrote:
Vladimir RUS wrote:Viša sila je uništila pravoslavne crkve, a džamije srpski agresor. :djed :oo

Daj mi primjer rušenja srpske crkve i hrvatske crkve ako hoces, istina je da su Bošnjaci skrnaviljivalji i uništavali iventar ali nikad nije srušena do temelja kao džamija da kamen na kamenu ne ostane.
Sam broj od 125 porušenih pravoslavnih crkava, ne računajući 172 oštećene pravoslavne crkve, kao niti 67 porušenih pravoslavnih parohijskih domova govori da ni viša sila nije ostajala dužna. To je podatak samo za pravoslavne crkve, ne računajući katoličke.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Vladimir RUS wrote:To je podatak samo za pravoslavne crkve, ne računajući katoličke.
Pa za katolilke smo već vidjeli gore. 63/64 porušili pripadnici najzločinačkije vojske u historiji svijeta.
Lijepo piše i ko je rušio džamije, a smao ne znamo ko je "rušio" pravoslavne objekte, jer to ne smije da navede čak ni SPC. Ako i navedu, isprosipaju se, kao što sam ih upravo ja danas prosuo na forumu i iskorištavam priliku da im poručim da su oni kao vjerska institucija - fašistička organizacija
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija »

Vladimir RUS wrote:
Mutevelija wrote:

Sam broj od 125 porušenih pravoslavnih crkava, ne računajući 172 oštećene pravoslavne crkve, kao niti 67 porušenih pravoslavnih parohijskih domova govori da ni viša sila nije ostajala dužna. To je podatak samo za pravoslavne crkve, ne računajući katoličke.

Sve ukupno?

Od Bošnjačke strane kolko je porušeno sprskih crkvi to mi daj.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Post Reply

Return to “Religija”