Da li će muslimani u BiH nestati kao u Španiji?
Moderator: Krokodil Behko
- insomnia
- Rđav kurac

- Has thanked: 3202 times
- Been thanked: 10011 times
- Status: Offline
Re: Da li će muslimani u BiH nestati kao u Španiji?
Picajzle ne bole.
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
Ima. Svega ima.arzuhal wrote: 06 Jul 2020, 11:23Ima naka religija pa uči da Bog, naprosto, prihvata i afirmiše stav svakog pojedinca, ma kakav on bio. Pa ako neko kaže:"Ovdje sam sasvim slučajno, nemam nikakvu svrhu, ja ne vidim nikakav smisao svog života.", Bog mu to i potvrdi.Dorian wrote: 05 Jul 2020, 23:15
Neće nestati. Ljudi imaju potrebu da objasne stvari a i utješno im je da misle da se sve, i dobro i loše, dešava sa razlogom. Nepodnošljiva im je pomisao da se stvari pa i sam naš postanak dešavaju dlučajno i da nemaju svrhu.
Ima ljudi koji svašta mogu.MunDzi wrote: 06 Jul 2020, 11:40A jel.Dorian wrote: 06 Jul 2020, 02:09 A dijaspora? Dobrodošli kao i svakom turisti i doviđenja kada vam prođe odmor. I to je sve.
Ako si već odlučio da odeš: Ne okreći se, sine.
Nece biti da moze.
Ja dodjem u svoje.
1/1
Ne odsjedam kod domacina.
Jer ja sam sebi domacin.
I okrecem se.
I tam i vam.
Sta cu kad imam nekretnine na sve strane.
I jah, obavezno glasam.
Zasto?
Et more mi se.
- MunDzi
- Svadjalica

- Has thanked: 715 times
- Been thanked: 1391 times
I onih koji ne mogu nista, pa im svako kriv.Dorian wrote: 06 Jul 2020, 12:30Ima ljudi koji svašta mogu.MunDzi wrote: 06 Jul 2020, 11:40
A jel.
Nece biti da moze.
Ja dodjem u svoje.
1/1
Ne odsjedam kod domacina.
Jer ja sam sebi domacin.
I okrecem se.
I tam i vam.
Sta cu kad imam nekretnine na sve strane.
I jah, obavezno glasam.
Zasto?
Et more mi se.
- Fuddo
- Maliciozni seronja

- Has thanked: 14248 times
- Been thanked: 23737 times
I onda vicu, sto glasas za Bakira....
Pa et, u inat, sam da respe i doriane zivciram.
Inace, bas me briga za bakirom.
Dozvolite da se obratimo
Ko kriv? Nisi ti meni ništa kriva. Niti bilo ko iz dijaspore. Treba odavde otići, to je pametna odluka.
Eto, baš na jednoj od prethodnih tema o glasanju pričasmo kako dijaspora uglavnom glasa za nacionaliste, prezirući FGR. Dijasporci su daleko odavde, nacionalisti ovdje ne utiču na njihov život, pa dijasporci mogu da se igraju nacionalnog patosa i ostalih gluposti.Fuddo wrote: 06 Jul 2020, 13:02 I onda vicu, sto glasas za Bakira....
Tako su najveći Bošnjaci i vjernici po Njemačkama, Amerikama, Skandinavijama itd, a Bosnu ti Bošnjaci ostaviše nama ostalima, ćafirima, FGR i ostaloj sličnoj bagri u amanet.
Što ne bi bio problem samo da nam još ne sole pamet. Ali, saburli smo, pa neka, ulavnom na jedno uđe na drugo izađe. Imamo razumijevanja za ljude kojima je teško što "ljepotu Bosne", domovinu, otadžbinu i babovinu ostaviše za eure i dolare. Samo se nadati da je puno tih eura i dolara, da se nije jeftino prodalo.
U dijaspori su sigurno puno popularniji nego ovdje stihovi kao što su Ostajte ovdje sunce tuđeg neba, Kao što je Bosna moja na svijetu nigdje nema i slični emotivni ispadi. Ako su emotivni, ako nisu dobro proračunati.
A to me podseti da kažem nešto Meleku. Srebrenicu svako upotrebljava kada mu koristi, pa i Melek u ovoj diskusiji. Nije to čudno, patetika je ovdje uvijek imala prolaz.
Last edited by Dorian on 06 Jul 2020, 13:24, edited 1 time in total.
- jelena...
- Aktivni forumaš

- Been thanked: 1 time
Vala, kad ti je neko nešto kriv pa ga prozivaš - to i ima nekog smisla i uzroka,
al kad laješ na druge koji ti ništa nisu krivi....e, to ludilo pomnoženo sa milion će otjerat i ovo malo ljudi što je u ovoj zemlji ostalo.
Dokle više?
al kad laješ na druge koji ti ništa nisu krivi....e, to ludilo pomnoženo sa milion će otjerat i ovo malo ljudi što je u ovoj zemlji ostalo.
Dokle više?
- Melek
- Deer Hunter

- Has thanked: 4404 times
- Been thanked: 3356 times
Samo Srebrenicu? Dobro onda, da pomenem i Žepu, Prijedor, Foču, Bijeljinu, Kalinovik, Bankaluku, Trebinje itd. U čemu je problem? Pa većina današnjih iseljenika je prinudna “dijaspora” kako ih ti nazivaš. I ne bi trebalo da ti, kao jedan obični piun iz neke sretne mahale o tom popuješ, još manje da odredjuješ nekakva prava toj skupini ljudi. Bolje zavrni rukave i zaradi 50km danas..Dorian wrote: 06 Jul 2020, 13:21Eto, baš na jednoj od prethodnih tema o glasanju pričasmo kako dijaspora uglavnom glasa za nacionaliste, prezirući FGR. Dijasporci su daleko odavde, nacionalisti ovdje ne utiču na njihov život, pa dijasporci mogu da se igraju nacionalnog patosa i ostalih gluposti.Fuddo wrote: 06 Jul 2020, 13:02 I onda vicu, sto glasas za Bakira....
Tako su najveći Bošnjaci i vjernici po Njemačkama, Amerikama, Skandinavijama itd, a Bosnu ti Bošnjaci ostaviše nama ostalima, ćafirima, FGR i ostaloj sličnoj bagri u amanet.
Što ne bi bio problem samo da nam još ne sole pamet. Ali, saburli smo, pa neka, ulavnom na jedno uđe na drugo izađe. Imamo razumijevanja za ljude kojima je teško što "ljepotu Bosne", domovinu, otadžbinu i babovinu ostaviše za eure i dolare. Samo se nadati da je puno tih eura i dolara, da se nije jeftino prodalo.
U dijaspori su sigurno puno popularniji nego ovdje stihovi kao što su Ostajte ovdje sunce tuđeg neba, Kao što je Bosna moja na svijetu nigdje nema i slišne patetike.
A to me podseti da kažem nešto Meleku. Srebrenicu svako upotrebljava kada mu koristi, pa i Melek u ovoj diskusiji. Nije to čudno, patetika je ovdje uvijek imala prolaz.
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
Strong people forgive.
- insomnia
- Rđav kurac

- Has thanked: 3202 times
- Been thanked: 10011 times
Sad ce glasati ovi silni koji pobjegose od nacionalnih stranaka onomad poslije izbora. Oni sto su vikali ko zadnji ostane nek ugasi svjetlo. Smjestili se, snasli i sad ce izabrati PeDžu KoLjevića i Draška. Onda s komsijama mozete isprepresti ruke ispred vjecne i pocerati oj Kozaro, Joj oj Kozaro
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Ko laje na druge? Ama, treba ići, samo je bezveze odlučiti otići zbog besposlice, male plate ili zato što se ne mogu trpjeti kreteni za šefove i vođe pa onda plakati za onim šta se ostavilo. Ima ljudi koji odu zbog nekih drugih stvari pa pate i imaju pravo da pate. Ali oni koji odu zbog novca, pogotovo zbog većeg novca nego pta su ga ovdje imali, šta oni imaju patiti?
Ode neko jer mu je ovdje loše i onda pati za ovim gdje mu je bilo loše? Zar to ima bilo kakvog smisla?
Ode neko jer mu je ovdje loše i onda pati za ovim gdje mu je bilo loše? Zar to ima bilo kakvog smisla?
Imam ja jednog koji je iz Banjaluke 1992. ili 93. morao otići. Naravno da je morao. Samo umjesto da skrene desno ka unutrašnjosti i prikluči se borbi, skrenuo je lijevo do Danske. A onda ovdje nama pričao kako nam je.Melek wrote: 06 Jul 2020, 13:27Samo Srebrenicu? Dobro onda, da pomenem i Žepu, Prijedor, Foču, Bijeljinu, Kalinovik, Bankaluku, Trebinje itd. U čemu je problem? Pa većina današnjih iseljenika je prinudna “dijaspora” kako ih ti nazivaš. I ne bi trebalo da ti, kao jedan obični piun iz neke sretne mahale o tom popuješ, još manje da odredjuješ nekakva prava toj skupini ljudi. Bolje zavrni rukave i zaradi 50km danas..Dorian wrote: 06 Jul 2020, 13:21
Eto, baš na jednoj od prethodnih tema o glasanju pričasmo kako dijaspora uglavnom glasa za nacionaliste, prezirući FGR. Dijasporci su daleko odavde, nacionalisti ovdje ne utiču na njihov život, pa dijasporci mogu da se igraju nacionalnog patosa i ostalih gluposti.
U dijaspori su sigurno puno popularniji nego ovdje stihovi kao što su Ostajte ovdje sunce tuđeg neba, Kao što je Bosna moja na svijetu nigdje nema i slišne patetike.
Ima svakakvih razloga zbog kojih su ljudi otišli. Ja sam valjda dovoljno jasno pokazao da govorim o ekonomskim emigrantima.
To je stvar kako neko želi da čita, kao što respo kaže, odgovoran sam za ono šta kažem, ne za ono kako to neko shvati.
P. S. Gdje ti pročita da imam problem sa 50 KM?
- MunDzi
- Svadjalica

- Has thanked: 715 times
- Been thanked: 1391 times
Kako ti ti zamisljas.Dorian wrote: 06 Jul 2020, 13:30 Ko laje na druge? Ama, treba ići, samo je bezveze odlučiti otići zbog besposlice, male plate ili zato što se ne mogu trpjeti kreteni za šefove i vođe pa onda plakati za onim šta se ostavilo. Ima ljudi koji odu zbog nekih drugih stvari pa pate i imaju pravo da pate. Ali oni koji odu zbog novca, pogotovo zbog većeg novca nego pta su ga ovdje imali, šta oni imaju patiti?
Svako jutro kad pijem kafu istovremeno sijecem venu.
Zbog patnje.
Ali radim to naizmjenicno.
Jedno jutro lijeva ruka.
Drugo jutro desna ruka.
Sva sreca brzo zarastaju.
- Melek
- Deer Hunter

Ok i znači ti bi to svoje “zakonodavstvo” praktično realizovao klauzulom tipa: “Onaj ko je istjeran od četničke kame a skrenuo za Dansku a ne za Travnik, taj nema pravo glasa”. To nas već vodi u istančane grupe “dijaspore”. Jel’ to sve što si istresao o našim ljudima van BiH smatraš svojim najozbiljnijim dostignućem na ovoj temi?
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Strong people forgive.
- ina
- Mjesečarka

- Has thanked: 5188 times
- Been thanked: 7321 times
MunDzi wrote: 06 Jul 2020, 13:37Kako ti ti zamisljas.Dorian wrote: 06 Jul 2020, 13:30 Ko laje na druge? Ama, treba ići, samo je bezveze odlučiti otići zbog besposlice, male plate ili zato što se ne mogu trpjeti kreteni za šefove i vođe pa onda plakati za onim šta se ostavilo. Ima ljudi koji odu zbog nekih drugih stvari pa pate i imaju pravo da pate. Ali oni koji odu zbog novca, pogotovo zbog većeg novca nego pta su ga ovdje imali, šta oni imaju patiti?
Ode neko jer mu je ovdje loše i onda pati za ovim gdje mu je bilo loše? Zar to ima bilo kakvog smisla?![]()
Svako jutro kad pijem kafu istovremeno sijecem venu.
Zbog patnje.
Ali radim to naizmjenicno.
Jedno jutro lijeva ruka.
Drugo jutro desna ruka.
Sva sreca brzo zarastaju.
Svijest ima sidrište.
- Fuddo
- Maliciozni seronja

- Has thanked: 14248 times
- Been thanked: 23737 times
Dirljivo.Dorian wrote: 06 Jul 2020, 13:21Eto, baš na jednoj od prethodnih tema o glasanju pričasmo kako dijaspora uglavnom glasa za nacionaliste, prezirući FGR. Dijasporci su daleko odavde, nacionalisti ovdje ne utiču na njihov život, pa dijasporci mogu da se igraju nacionalnog patosa i ostalih gluposti.Fuddo wrote: 06 Jul 2020, 13:02 I onda vicu, sto glasas za Bakira....
U dijaspori su sigurno puno popularniji nego ovdje stihovi kao što su Ostajte ovdje sunce tuđeg neba, Kao što je Bosna moja na svijetu nigdje nema i slični emotivni ispadi. Ako su emotivni, ako nisu dobro proračunati.
Smrc
Dozvolite da se obratimo
- Socrates
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Been thanked: 5 times
To što Bosna nije imala normalnu dijasporu jedan je od razloga zasto su se devedesete desile kako su se desile.
Dok su se oni sjetili da nema više Jugoslavije, pros' o voz. E pa neće moći više.
Dok su se oni sjetili da nema više Jugoslavije, pros' o voz. E pa neće moći više.
. . . . . . . . .
- Melek
- Deer Hunter

Ma sve je tad bilo (ekstra) nenormalno i onshore i offshore, stanje opšte gagule i ne znam ti čega. Ni danas baš nisu sve na broju, ni tam’ ni vam’.
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Strong people forgive.
- jelena...
- Aktivni forumaš

- Been thanked: 1 time
Za razliku od komšijsko-susjedskih koje pletu mreže još od 40-tih...
- Masamune
- DeLorean

- Mood:
- Has thanked: 22513 times
- Been thanked: 20640 times
- Status: Online
Hakize malo pretjerujes u vezi dijaspore. Mnogi ipak nisu mogli birati i samo su gledali da sacuvaju zivu glavu. Neki dijelovi BiH su mnogo vise stradali od ostatka BiH - Podrinje daleko najvise (ne samo zbog Srebrenice). 90% tih ljudi ne bi maklo iz svojih kuca i vikendica da nije bilo sranja devedesetih. Zasto bi se odrekli tih ljepota? Zbog dolara i eura? Mozda neki...
Cak i nakon rata kad su se vratili prvi povratnici i vidjeli kako se prema njima odnose Srbi veliki dio je odustao od zivota na mjestima iz kojih su protjerani, jer to vise nije to. Ti su onda ostalima u inostranstvu prenosili sta se sve desavalo i logicno je da su ljudi tamo ostali. Ne mogu se vratiti nazad gdje su nedad zivjeli kad su mesari koji su ih otjerali i pobili neke od clanova porodice medju prvim komsijama.
Cak i nakon rata kad su se vratili prvi povratnici i vidjeli kako se prema njima odnose Srbi veliki dio je odustao od zivota na mjestima iz kojih su protjerani, jer to vise nije to. Ti su onda ostalima u inostranstvu prenosili sta se sve desavalo i logicno je da su ljudi tamo ostali. Ne mogu se vratiti nazad gdje su nedad zivjeli kad su mesari koji su ih otjerali i pobili neke od clanova porodice medju prvim komsijama.
People struggle with accepting reality primarily because it can be painful, anxiety-inducing, and may challenge their deeply held beliefs, comfort zones, or sense of self. This resistance is a natural psychological response, but it can hinder personal growth and problem-solving. Ultimately, while rejecting reality can offer temporary relief, accepting things as they are is crucial for processing emotions, personal growth, and making effective, realistic choices to move forward.