Zbog čega propadaju brakovi?

Sve o muževima, svekrvama, punicama, djeci.

Moderator: spacebound

Ciklama
Status: Offline

Re: Zbog čega propadaju brakovi?

Post by Ciklama » 03 Oct 2013, 14:36

Za brak je potrebno dvoje koji su spremni na kompromis iz ljubavi, za porodicu. Svako od nas može preko noći dovesti brak u krizu ili do njegovog raspada.

Egoizam uzima maha. Svi bi manje obaveza a više pažnje. Niko se ne bi žrtvovao, ne bi se malo strpio, nema se razumjevanja.

Trepavica

Post by Trepavica » 03 Oct 2013, 14:57

A jeli kome propao brak zbog foruma ?! Imali takvih slucajeva , poznato da ima zbog FB? :oo

dacina_curica

Post by dacina_curica » 03 Oct 2013, 14:59

Brak nece propasti zbog foruma niti FB, propast ce jer u njemu nesto ionako ne funkcionise a forum/FB ce se korisiti samo kao izgovor. :)

Trepavica

Post by Trepavica » 03 Oct 2013, 15:03

Ma znam ja to nego krivac bude uvjek nesto drugo , i sve osim onog pravog sto je i najteza priznati/ prepoznati..
A ako se desi nekome razvod zbog foruma, neka javne..tu smo da i to rijesimo..
:oo

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 03 Oct 2013, 23:08

Kad prestanu zajedničke teme, zajednički interesi , zajednički prijatelji.
Kad se nema više razumijevanja i tolerancije, kad ti osoba više nije draga, već polako prelazi u mrskost itd itd.
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi

Peggy Sue
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Peggy Sue » 04 Oct 2013, 12:31

Zbog jedne ubitačne kombinacije - muž-svekrva....

Tri para u našoj blizoj okolini se razvode zbog toga što svekrve nisu znale/htjele prestati da se mješaju u život svoga sina, a sinovi nisu tome znali stati ukraj...
Image

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9273 times
Been thanked: 11020 times

Post by Krokodil Behko » 04 Oct 2013, 12:54

I ja mislim da su punice ok. Nikada nisu krive.

Ciklama

Post by Ciklama » 04 Oct 2013, 12:57

Peggy Sue wrote:Zbog jedne ubitačne kombinacije - muž-svekrva....

Tri para u našoj blizoj okolini se razvode zbog toga što svekrve nisu znale/htjele prestati da se mješaju u život svoga sina, a sinovi nisu tome znali stati ukraj...
Šališ se??? Razumijem da može biti tih sukoba svekrva - sin - snaha, ali da su svekrve uvijek krive, odbijam to prihvatiti. U ova tri slučaja, mora biti i drugih razloga samo je najlakše uperiti prst u svekrvu.

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 40188 times
Been thanked: 26246 times
Status: Online

Post by Rum » 04 Oct 2013, 12:57

Krokodil Behko wrote:I ja mislim da su punice ok. Nikada nisu krive.
Behko zar nisi na dzumi :zubi
Nemoj se izgubiti u svijetu (dunjaluku) koji nije vječan!

Peggy Sue
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Peggy Sue » 04 Oct 2013, 13:35

Ciklama wrote:
Peggy Sue wrote:Zbog jedne ubitačne kombinacije - muž-svekrva....

Šališ se??? Razumijem da može biti tih sukoba svekrva - sin - snaha, ali da su svekrve uvijek krive, odbijam to prihvatiti. U ova tri slučaja, mora biti i drugih razloga samo je najlakše uperiti prst u svekrvu.
U tom trouglu ima krivice na svetri nabrojane strane. U ovim konkretnim slucajevima (pogotovo u jednom) Problem je onda kad svekrva daje instrukcije za zivot (koje joj niko ne trazi), sin suti i sve to gleda bez da uzme stvari u svoje ruke, a snaha nema zivaca da sve to trpi. Tako da, nije samo do svekrve, i do osatlih je, ali ona je inicijator. Opet ponavaljam, govorim o konkretnim slucajevima, ne genralizujem.

I zaista je tesko odrzati balans. Svekrve su odrastale u nekom drugom odkruzenju, zajednica, poslovi u kuci, na njivi, u stali.. A mi sad skolovane, zaposlene, ne mozemo stici da joj odemo prati prozore (lijene smo :roll), i ne osjecamo obavezu da budemo udate i za svekrve. Jos ako svemu tome dodas neodgoj snahe koja sve u brk pljune, eto ti probelma.. Opet kazem, ne generalizujem, ali to je veliki problem danas....

Prije si svekrvu morala zvati mama / Danas je persiras
Prije si joj bio sluga /Danas zivis u svojoj kuci
Prije ... / Danas....
Image

Katja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Katja » 04 Oct 2013, 14:00

Uh Peggy, u gadnom susjedstvu živiš. :DD

Imaš pravo što se tiče tih razlika između vremena prije i sad ali mislim da mnoge mlade žene često prebrzo zaključe da se svekrve "petljaju" sa zlom namjerom. One najčešće sasvim dobronamjerno žele pomoći sa savjetom ili gestom, ponekad je možda najlakše prihvatiti to i izvući iz toga najbolje što se može. :ooo

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14187 times
Been thanked: 9780 times

Post by Julia-Klara » 04 Oct 2013, 14:01

kad smo kod svekrva...
Moja rodica bila udata za majmuna,ali niko sa njene strane nije znao da je majmun, njegova mama jeste. I jednom, kad je dosla kod njih, a on moju rodicu taman istukao,pokupio se i izasao iz stana, kaze njegova mama rodici:"Suti, nekad moras neke stvari i pretrpjet. Pa sta ako te tuce?"
Majke rijetko svoju djecu vide kao krivce, pogotovo sinove, i vjerujem da im je tesko pustiti ih da zive svoj zivot.

Samo, nije problem samo tu... MI smo svi odrasli u tradicionalnoj porodici, jako smo vezani jedni za druge. U jednu ruku je to dobro, osjecamo prvrzenost i ljubav, znamo kako sva ta bliskost izgleda,a u drugu ruku nas vezuje lancima kojih se tako lako ne mozemo rijesiti, sto zbog postovanja, sto zbog ljubavi prema roditeljima. Tesko je reci nekome koga volis cijelim bicem i ko tebe jednako tako voli, da sad imas svoj zivot, da imas svojuporodicu, zelje,obaveze, a ne samo njih. Moramo biti egoisticni, ili popustati naustrb svih upletenih.
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Katja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Katja » 04 Oct 2013, 14:05

Julia ovaj tvoj primjer nema toliko veze sa svekrvama koliko sa zatucanošću. Takve savjete su dobivale žene i od drugih žena, ne samo svekrva.

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14187 times
Been thanked: 9780 times

Post by Julia-Klara » 04 Oct 2013, 14:08

Navedoh prijmer jer je meni blizak, i jer dolazi od svrkve, a vise se odnosio na zastitnicku ulogu majke prema sinu.
Ono sto je mene zacudilo je da to uposte nije stara zena, godiste je moje mame, tako da nikako ne mogu shvatiti,ali hajde de.

I da, vise je zatucanost
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Katja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Katja » 04 Oct 2013, 14:11

E sad, bilo bi zanimljivo kakvog psihologa čuti zašto su majke sklonije realnije vidjeti svoje kćeri (kao i odgojiti ih da budu samostalnije) nego svoje sinove.
I da li je to tako ili nije. :D

Peggy Sue
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Peggy Sue » 04 Oct 2013, 14:14

Katja, zato ja nemam problem sa svojom svekrvom. Znam da joj je namjera dobra, ali isto tako sam se potrudila da joj objasnim da smo potpuno razlicite (ali potpuno). Kao dvije planete. Sama cinjenica da sam svjesna nase razlicitosti govori da je prihvatam takvu kakva jest. Ne kazem da mi to nekad ne smeta, ali tako je kako je. Nemam pravo da joj uskratim i napadam ljubav prema sinu. Eh sad, da sam ja drugacija, pa da ne dam njemu da joj idem, da je zove, da sam bezobrazna prema njoj - tad bi nastao problem i bila bih jedna od ove tri gore.

Julija, i meni se slicno desilo. Jednom sam pokusala od svekrve traziti savjet. Bila je to jedna od onih klasicnih pocetnih scena u braku, gdje smo oboje bez iskustva, pa sam iz postovanja otisla svekrvi i trazila od nje savjet, a ne od svoje mame. Uz to sam mislila da ce ga ona moci posavjetovati vezano za konkretnu situaciju, ali umjesto da se bazira na taj problemcic koji je iskrsao ona je trazila opravdanje za njega. I tako u nedogled. Dok nisam naucila svoju lekciju :D

I Katja, jeste tako. Moja svekrva ima i kcer, koja je jako samostalna i za kojom ne place svaki put kad je vidi... :D
Image

dacina_curica

Post by dacina_curica » 04 Oct 2013, 15:04

Katja wrote:E sad, bilo bi zanimljivo kakvog psihologa čuti zašto su majke sklonije realnije vidjeti svoje kćeri (kao i odgojiti ih da budu samostalnije) nego svoje sinove.
I da li je to tako ili nije. :D

Jeste, tako je nazalost (bar kod nas). Moj (jadni :grana) buraz je najstarije a pored toga i jedino musko unuce u familiji i otkako zna za sebe stara (mama) i majka (nana) su ga osakatile po pitanju samostalnosti. Do skole nije mu bilo dozvoljeno nista, vazda se za njim hodalo kad bi se igrao u sokaku s djecom, donosilo mu se da jede (ono dodje majka sa namazanom kriskom u po partije klikera i stoji dok on uzme griz :grana)...Kad je krenuo u skolu majka bi na svakom velikom odmoru cekala pred kapijom da mu donese frisku uzinu. :grana Moj buraz i dan danas o tim stvarima prica kao scenama iz horor filma i davno me je zakleo da nikad ali NIKAD ne budem takva mama. Njegova velika sreca je sto zivi na drugom kontinentu i ne mora vise da trpi stalne mamine pridike i kad mu pocne trubiti (a to je vazda) moze samo da prekine vezu (kamo puste srece da i ja mogu tako :grana).

Mene, za razliku od buraza, niko nije maltretirao na taj nacin dok sam bila dijete, bila sam samostalna oduvijek tj. mislim da su potrosili svu energiju na njega pa mene pustili na miru. :oo I dan danas vazi ona "ti ces se uvijek snaci, njemu treba malo vise pomoci" (suludo, suludo...buraz je vise nego sposoban da se brine o svemu bez icije pomoci. :))

Eh sad.....Ne znam da li je samo moja mama ovakva ali kod nas npr. postoji velika razlika u pripisivanju krivice medju djecom...Za moju mamu ja sam uvijek krivac dok buraz nije nikada (i ovo nije uopste subjektivno vidjenje nego cinjenica)...on jos uvijek sjedi na nekom pijedestalu i mase sirokim narodnim masama (u njenim ocima). Ja - negdje na par sa Daltonovima, samo mi pidzama na strafte fali. :oo) I ne govorim samo o stvarima tipa buraz i ja se posvadjamo ili pomarisemo pa vazda ja kriva (ne tucemo se ima brat bratu 25+ godina)...Ali npr. moj brat ne nosi trunku odgovornosti za njegov razvod dok ja nosim punu odgovornost za moj - mislim u ocima nase mame. Nemam pojma, cini mi se da mame cesto zele da im kcerke usvoje taj neki "suti i trpi" nacin zivota koje su mnoge od njih zivjele dok sinovima zele nekoga ko sto su one - da im ugadjaju, skidaju zvijezde s neba i sta vec...E ne mRe :oo

Alexandar
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Alexandar » 04 Oct 2013, 18:51

zene vazda kukaju o nepravdi ali u ovom slucaju se sasma slazem s vama.
ironija je sta to radite same sebi (majke, a ne ocevi, uzdizu sinove na pijedestal).
eeee al vam je rod...
eno dacine,sve ovo prozivela a svome sinu ne samo da ce sa kasikom stajati nego ce u toj kasiki morati da bude sve iz organskog uzgoja, te ovaki certifikati, onaki....
ha, dacina?

dacina_curica

Post by dacina_curica » 04 Oct 2013, 18:53

Alexandar wrote: eno dacine,sve ovo prozivela a svome sinu ne samo da ce sa kasikom stajati nego ce u toj kasiki morati da bude sve iz organskog uzgoja, te ovaki certifikati, onaki....
ha, dacina?

Otkud ti ova notorna glupost? :)

Alexandar
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Alexandar » 04 Oct 2013, 19:00

stvar je u tome da vi zene kad rodite celi svoj zivot date tom detetu apsolutno negirate sebe kao zenu(sad ste samk majke) pa nije ni cudno da kad vam sinovi porastu da vam nije tako lako pomiriti se da ce da ima svoj zivot. toliko truda i odricanja a ono neka druga zena uziva plodove rada.....

ne sve jasno (ovo inace nebi morao da pominjem ali na forumu smo :kafa )

Post Reply

Return to “Brak & Porodica”