Zbog čega propadaju brakovi?
Moderator: spacebound
-
- Status: Offline
Re: Zbog čega propadaju brakovi?
Za brak je potrebno dvoje koji su spremni na kompromis iz ljubavi, za porodicu. Svako od nas može preko noći dovesti brak u krizu ili do njegovog raspada.
Egoizam uzima maha. Svi bi manje obaveza a više pažnje. Niko se ne bi žrtvovao, ne bi se malo strpio, nema se razumjevanja.
Egoizam uzima maha. Svi bi manje obaveza a više pažnje. Niko se ne bi žrtvovao, ne bi se malo strpio, nema se razumjevanja.
-
A jeli kome propao brak zbog foruma ?! Imali takvih slucajeva , poznato da ima zbog FB? 

-
Brak nece propasti zbog foruma niti FB, propast ce jer u njemu nesto ionako ne funkcionise a forum/FB ce se korisiti samo kao izgovor. 

-
Ma znam ja to nego krivac bude uvjek nesto drugo , i sve osim onog pravog sto je i najteza priznati/ prepoznati..
A ako se desi nekome razvod zbog foruma, neka javne..tu smo da i to rijesimo..

A ako se desi nekome razvod zbog foruma, neka javne..tu smo da i to rijesimo..

Kad prestanu zajedničke teme, zajednički interesi , zajednički prijatelji.
Kad se nema više razumijevanja i tolerancije, kad ti osoba više nije draga, već polako prelazi u mrskost itd itd.
Kad se nema više razumijevanja i tolerancije, kad ti osoba više nije draga, već polako prelazi u mrskost itd itd.
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM

- Peggy Sue
- Aktivni forumaš
Zbog jedne ubitačne kombinacije - muž-svekrva....
Tri para u našoj blizoj okolini se razvode zbog toga što svekrve nisu znale/htjele prestati da se mješaju u život svoga sina, a sinovi nisu tome znali stati ukraj...
Tri para u našoj blizoj okolini se razvode zbog toga što svekrve nisu znale/htjele prestati da se mješaju u život svoga sina, a sinovi nisu tome znali stati ukraj...
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 9273 times
- Been thanked: 11020 times
-
Šališ se??? Razumijem da može biti tih sukoba svekrva - sin - snaha, ali da su svekrve uvijek krive, odbijam to prihvatiti. U ova tri slučaja, mora biti i drugih razloga samo je najlakše uperiti prst u svekrvu.Peggy Sue wrote:Zbog jedne ubitačne kombinacije - muž-svekrva....
- Rum
- Sebijin pulen
- Mood:
- Has thanked: 40188 times
- Been thanked: 26246 times
- Status: Online
Behko zar nisi na dzumiKrokodil Behko wrote:I ja mislim da su punice ok. Nikada nisu krive.

Nemoj se izgubiti u svijetu (dunjaluku) koji nije vječan!
- Peggy Sue
- Aktivni forumaš
U tom trouglu ima krivice na svetri nabrojane strane. U ovim konkretnim slucajevima (pogotovo u jednom) Problem je onda kad svekrva daje instrukcije za zivot (koje joj niko ne trazi), sin suti i sve to gleda bez da uzme stvari u svoje ruke, a snaha nema zivaca da sve to trpi. Tako da, nije samo do svekrve, i do osatlih je, ali ona je inicijator. Opet ponavaljam, govorim o konkretnim slucajevima, ne genralizujem.Ciklama wrote:Šališ se??? Razumijem da može biti tih sukoba svekrva - sin - snaha, ali da su svekrve uvijek krive, odbijam to prihvatiti. U ova tri slučaja, mora biti i drugih razloga samo je najlakše uperiti prst u svekrvu.Peggy Sue wrote:Zbog jedne ubitačne kombinacije - muž-svekrva....
I zaista je tesko odrzati balans. Svekrve su odrastale u nekom drugom odkruzenju, zajednica, poslovi u kuci, na njivi, u stali.. A mi sad skolovane, zaposlene, ne mozemo stici da joj odemo prati prozore (lijene smo

Prije si svekrvu morala zvati mama / Danas je persiras
Prije si joj bio sluga /Danas zivis u svojoj kuci
Prije ... / Danas....
Uh Peggy, u gadnom susjedstvu živiš.
Imaš pravo što se tiče tih razlika između vremena prije i sad ali mislim da mnoge mlade žene često prebrzo zaključe da se svekrve "petljaju" sa zlom namjerom. One najčešće sasvim dobronamjerno žele pomoći sa savjetom ili gestom, ponekad je možda najlakše prihvatiti to i izvući iz toga najbolje što se može.

Imaš pravo što se tiče tih razlika između vremena prije i sad ali mislim da mnoge mlade žene često prebrzo zaključe da se svekrve "petljaju" sa zlom namjerom. One najčešće sasvim dobronamjerno žele pomoći sa savjetom ili gestom, ponekad je možda najlakše prihvatiti to i izvući iz toga najbolje što se može.

- Julia-Klara
- Forum [Bot]
- Has thanked: 14187 times
- Been thanked: 9780 times
kad smo kod svekrva...
Moja rodica bila udata za majmuna,ali niko sa njene strane nije znao da je majmun, njegova mama jeste. I jednom, kad je dosla kod njih, a on moju rodicu taman istukao,pokupio se i izasao iz stana, kaze njegova mama rodici:"Suti, nekad moras neke stvari i pretrpjet. Pa sta ako te tuce?"
Majke rijetko svoju djecu vide kao krivce, pogotovo sinove, i vjerujem da im je tesko pustiti ih da zive svoj zivot.
Samo, nije problem samo tu... MI smo svi odrasli u tradicionalnoj porodici, jako smo vezani jedni za druge. U jednu ruku je to dobro, osjecamo prvrzenost i ljubav, znamo kako sva ta bliskost izgleda,a u drugu ruku nas vezuje lancima kojih se tako lako ne mozemo rijesiti, sto zbog postovanja, sto zbog ljubavi prema roditeljima. Tesko je reci nekome koga volis cijelim bicem i ko tebe jednako tako voli, da sad imas svoj zivot, da imas svojuporodicu, zelje,obaveze, a ne samo njih. Moramo biti egoisticni, ili popustati naustrb svih upletenih.
Moja rodica bila udata za majmuna,ali niko sa njene strane nije znao da je majmun, njegova mama jeste. I jednom, kad je dosla kod njih, a on moju rodicu taman istukao,pokupio se i izasao iz stana, kaze njegova mama rodici:"Suti, nekad moras neke stvari i pretrpjet. Pa sta ako te tuce?"
Majke rijetko svoju djecu vide kao krivce, pogotovo sinove, i vjerujem da im je tesko pustiti ih da zive svoj zivot.
Samo, nije problem samo tu... MI smo svi odrasli u tradicionalnoj porodici, jako smo vezani jedni za druge. U jednu ruku je to dobro, osjecamo prvrzenost i ljubav, znamo kako sva ta bliskost izgleda,a u drugu ruku nas vezuje lancima kojih se tako lako ne mozemo rijesiti, sto zbog postovanja, sto zbog ljubavi prema roditeljima. Tesko je reci nekome koga volis cijelim bicem i ko tebe jednako tako voli, da sad imas svoj zivot, da imas svojuporodicu, zelje,obaveze, a ne samo njih. Moramo biti egoisticni, ili popustati naustrb svih upletenih.
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija 

Julia ovaj tvoj primjer nema toliko veze sa svekrvama koliko sa zatucanošću. Takve savjete su dobivale žene i od drugih žena, ne samo svekrva.
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
- Has thanked: 14187 times
- Been thanked: 9780 times
Navedoh prijmer jer je meni blizak, i jer dolazi od svrkve, a vise se odnosio na zastitnicku ulogu majke prema sinu.
Ono sto je mene zacudilo je da to uposte nije stara zena, godiste je moje mame, tako da nikako ne mogu shvatiti,ali hajde de.
I da, vise je zatucanost
Ono sto je mene zacudilo je da to uposte nije stara zena, godiste je moje mame, tako da nikako ne mogu shvatiti,ali hajde de.
I da, vise je zatucanost
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija 

E sad, bilo bi zanimljivo kakvog psihologa čuti zašto su majke sklonije realnije vidjeti svoje kćeri (kao i odgojiti ih da budu samostalnije) nego svoje sinove.
I da li je to tako ili nije.

- Peggy Sue
- Aktivni forumaš
Katja, zato ja nemam problem sa svojom svekrvom. Znam da joj je namjera dobra, ali isto tako sam se potrudila da joj objasnim da smo potpuno razlicite (ali potpuno). Kao dvije planete. Sama cinjenica da sam svjesna nase razlicitosti govori da je prihvatam takvu kakva jest. Ne kazem da mi to nekad ne smeta, ali tako je kako je. Nemam pravo da joj uskratim i napadam ljubav prema sinu. Eh sad, da sam ja drugacija, pa da ne dam njemu da joj idem, da je zove, da sam bezobrazna prema njoj - tad bi nastao problem i bila bih jedna od ove tri gore.
Julija, i meni se slicno desilo. Jednom sam pokusala od svekrve traziti savjet. Bila je to jedna od onih klasicnih pocetnih scena u braku, gdje smo oboje bez iskustva, pa sam iz postovanja otisla svekrvi i trazila od nje savjet, a ne od svoje mame. Uz to sam mislila da ce ga ona moci posavjetovati vezano za konkretnu situaciju, ali umjesto da se bazira na taj problemcic koji je iskrsao ona je trazila opravdanje za njega. I tako u nedogled. Dok nisam naucila svoju lekciju
I Katja, jeste tako. Moja svekrva ima i kcer, koja je jako samostalna i za kojom ne place svaki put kad je vidi...
Julija, i meni se slicno desilo. Jednom sam pokusala od svekrve traziti savjet. Bila je to jedna od onih klasicnih pocetnih scena u braku, gdje smo oboje bez iskustva, pa sam iz postovanja otisla svekrvi i trazila od nje savjet, a ne od svoje mame. Uz to sam mislila da ce ga ona moci posavjetovati vezano za konkretnu situaciju, ali umjesto da se bazira na taj problemcic koji je iskrsao ona je trazila opravdanje za njega. I tako u nedogled. Dok nisam naucila svoju lekciju

I Katja, jeste tako. Moja svekrva ima i kcer, koja je jako samostalna i za kojom ne place svaki put kad je vidi...

-
Katja wrote:E sad, bilo bi zanimljivo kakvog psihologa čuti zašto su majke sklonije realnije vidjeti svoje kćeri (kao i odgojiti ih da budu samostalnije) nego svoje sinove.
Jeste, tako je nazalost (bar kod nas). Moj (jadni

Mene, za razliku od buraza, niko nije maltretirao na taj nacin dok sam bila dijete, bila sam samostalna oduvijek tj. mislim da su potrosili svu energiju na njega pa mene pustili na miru.

Eh sad.....Ne znam da li je samo moja mama ovakva ali kod nas npr. postoji velika razlika u pripisivanju krivice medju djecom...Za moju mamu ja sam uvijek krivac dok buraz nije nikada (i ovo nije uopste subjektivno vidjenje nego cinjenica)...on jos uvijek sjedi na nekom pijedestalu i mase sirokim narodnim masama (u njenim ocima). Ja - negdje na par sa Daltonovima, samo mi pidzama na strafte fali.

zene vazda kukaju o nepravdi ali u ovom slucaju se sasma slazem s vama.
ironija je sta to radite same sebi (majke, a ne ocevi, uzdizu sinove na pijedestal).
eeee al vam je rod...
eno dacine,sve ovo prozivela a svome sinu ne samo da ce sa kasikom stajati nego ce u toj kasiki morati da bude sve iz organskog uzgoja, te ovaki certifikati, onaki....
ha, dacina?
ironija je sta to radite same sebi (majke, a ne ocevi, uzdizu sinove na pijedestal).
eeee al vam je rod...
eno dacine,sve ovo prozivela a svome sinu ne samo da ce sa kasikom stajati nego ce u toj kasiki morati da bude sve iz organskog uzgoja, te ovaki certifikati, onaki....
ha, dacina?
-
Alexandar wrote: eno dacine,sve ovo prozivela a svome sinu ne samo da ce sa kasikom stajati nego ce u toj kasiki morati da bude sve iz organskog uzgoja, te ovaki certifikati, onaki....
ha, dacina?
Otkud ti ova notorna glupost?

stvar je u tome da vi zene kad rodite celi svoj zivot date tom detetu apsolutno negirate sebe kao zenu(sad ste samk majke) pa nije ni cudno da kad vam sinovi porastu da vam nije tako lako pomiriti se da ce da ima svoj zivot. toliko truda i odricanja a ono neka druga zena uziva plodove rada.....
ne sve jasno (ovo inace nebi morao da pominjem ali na forumu smo
)
ne sve jasno (ovo inace nebi morao da pominjem ali na forumu smo