srculence7 wrote:Majka doji petogodišnjeg sina: Meni je ovo sve normalno!Adel Alen ima petogodišnjeg sina Uliksa i jednogodišnju ćerkicu Ostaru. Na prvi pogled oni su jedna obična porodica iz Brajtona, dok ne saznate kako žive.
Adel i njen muž Met Alen veruju u potpuno prirodan pristup roditeljstvu. Pod tim misle na - baš potpuno prirodan. Neki bi rekli - do granice neprirodnog.
Njih dvoje odbijaju da deci daju medicinski tretman, ne šalju ih u tradicionalnu školu i ohrabruju stalno dojenje. Tako da Adel (32) doji svog sina koji samo što nije pošao u školu.
Njihova deca nikada nisu bila kod lekara, a kada je Adel zatrudnela po drugi put, nisu imali dilemu da će i to dete podizati "van okvira".
"Mnogo smo se spremali za ovakvo roditeljstvo, učili smo i stojima iza svojih odluka i osećanja. Moja žena je oba naša deteta rodila van bolnice i bez ičije pomoći, a samo sam ja bio pored nje", objašnjava ovaj nekonvencionalni roditelj.
Oni insistiraju na izolaciji dece od institucija, ona nemaju rutinu spavanja, ne rade domaći i ne idu u vrtić.
E, sad da li mislite da su njihovim roditeljima potrebne institucije i koje, to je već na vama da prosudite.
(24 sata.rs)
Dojenje
Moderator: spacebound
- spacebound
- Urednik foruma

- Has thanked: 10212 times
- Been thanked: 17340 times
- Status: Offline
Re: Dojenje
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.
- toxic
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Been thanked: 1 time
Produzeno dojenje je ok, 5 godina po meni preterano al dobro. Svako ima svoje razloge..
Ovo ostalo, skola, rutina spavanja ...mi nije bas najjasnije
Deca treba da imaju rutinu. Ne mislim na jasno definisan "plan i program" al da idu na spavanje svako vece otprilike u isto vreme, kad je vreme za obrok, kad se radi domaci, kad je vreme za igru itd
Ovo ostalo, skola, rutina spavanja ...mi nije bas najjasnije
Deca treba da imaju rutinu. Ne mislim na jasno definisan "plan i program" al da idu na spavanje svako vece otprilike u isto vreme, kad je vreme za obrok, kad se radi domaci, kad je vreme za igru itd
𝗪𝗲'𝗿𝗲 𝗔𝗹𝗹 𝗠𝗮𝗱 𝗛𝗲𝗿𝗲 ツ
- Zagorka
- Žena, majka, forumašica

- Has thanked: 424 times
- Been thanked: 627 times
Hajd sta smeta. Bitno je da su heteroseksualan par 
Jest da na prvu neB insan reko...
Jest da na prvu neB insan reko...
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
- srculence7
- Forum [Bot]
- Has thanked: 4321 times
- Been thanked: 4545 times
I nisam se puno izdeformisala tokom trudnoće, gledala sam da se hranim zdravo i do 7. meseca gotovo da ljudi nisu ni primećivali neke promene.A niste ni vi na outfitu
Što se dojenja tiče, moja bebica je poprilično lenja, više spava pa moram da je budim stalno i podsećam da nastavi, tako da mi je noću lakše da joj pripremim flašice, sreća što postoje te pumpice za izmlazanje mleka, inače bi taj proces trajao tokom čitave noći i opet ne bi bio sit.
Ima dosta žena koje nisu u mogućnosti da doje iz raznih razloga a ne zato što tako žele ali to ne znači da su one lošije majke i da je to za neku osudu.
Što se dojenja tiče, moja bebica je poprilično lenja, više spava pa moram da je budim stalno i podsećam da nastavi, tako da mi je noću lakše da joj pripremim flašice, sreća što postoje te pumpice za izmlazanje mleka, inače bi taj proces trajao tokom čitave noći i opet ne bi bio sit.
Ima dosta žena koje nisu u mogućnosti da doje iz raznih razloga a ne zato što tako žele ali to ne znači da su one lošije majke i da je to za neku osudu.
Ne diraj me ako se ne razumeš u mene, pokvarićeš nešto.
- spacebound
- Urednik foruma

Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.
- Chloe
- Žena za sva vremena

- Has thanked: 3405 times
- Been thanked: 3489 times
srculence7 wrote:I nisam se puno izdeformisala tokom trudnoće, gledala sam da se hranim zdravo i do 7. meseca gotovo da ljudi nisu ni primećivali neke promene.A niste ni vi na outfitu![]()
Moj nije:) Nisam se morala muciti ni da ga naucim. Cim su mi ga u bolnici dali, cistog i urednog, savjetovali su mi da proba dojiti. Odmah povuko ko da je dojio pola godine:)
Kasnije smo nas dvoje pretjerali - 3 pune godine. Sve znao pricati, pa pred narodom kaze give me dojit
I posto je u tom vremenu steko naviku drzati mamu za kaziprst, morao je ostati jos godinama u maminom krevetu
Negdje oko pete godine presto je s tim, i poceo vrtiti prsticima po maminom pupku. To je trajalo naredne dvije godine.
U periodu od 7 do 10 godine, mama ja njega morala milovat po kosi i ledjima dok ne zaspi
Hudi daddy, reci ce neko
Deset godina nije malo. Ali niste u pravu. Zato sto nije mogao koristiti krevet, daddy je "one stvari" s mamom probao u svakom drugom kutku kuce 
Moja kcerkica je dojila tek 2-3 mjeseca. Sad znam da je to bila moja krivica. Mlada mama, zeljna sna, bebica se budi nocu. I umjesto da ustanem na vrijeme ujutro i pojedem nesto, ja i beba se budile skupa. I tako dan za danom. Do tada smo ja i muz bili sami. Sve je bilo lahko dovesti u red. S bebom je sve odjednom postalo teze. Kad ona zaspi, ja trcim uraditi ovo, uraditi ono, jela tek nesto s nogu. I sta ce beba dojiti...
Za srce, uvijk mu daj da prvo doji, ako se navikne na flasice postat ce lijen, jer je iz njih lakse povuci mlijeko.
Kasnije smo nas dvoje pretjerali - 3 pune godine. Sve znao pricati, pa pred narodom kaze give me dojit
I posto je u tom vremenu steko naviku drzati mamu za kaziprst, morao je ostati jos godinama u maminom krevetu
Negdje oko pete godine presto je s tim, i poceo vrtiti prsticima po maminom pupku. To je trajalo naredne dvije godine.
U periodu od 7 do 10 godine, mama ja njega morala milovat po kosi i ledjima dok ne zaspi
Hudi daddy, reci ce neko
Moja kcerkica je dojila tek 2-3 mjeseca. Sad znam da je to bila moja krivica. Mlada mama, zeljna sna, bebica se budi nocu. I umjesto da ustanem na vrijeme ujutro i pojedem nesto, ja i beba se budile skupa. I tako dan za danom. Do tada smo ja i muz bili sami. Sve je bilo lahko dovesti u red. S bebom je sve odjednom postalo teze. Kad ona zaspi, ja trcim uraditi ovo, uraditi ono, jela tek nesto s nogu. I sta ce beba dojiti...
Za srce, uvijk mu daj da prvo doji, ako se navikne na flasice postat ce lijen, jer je iz njih lakse povuci mlijeko.
- srculence7
- Forum [Bot]
Hvala Chloe
Navika, sinovi znaju biti mamine mazice
Ja sam kao mala mojima rolala uši dok me uspavljivali
Navika, sinovi znaju biti mamine mazice
Ja sam kao mala mojima rolala uši dok me uspavljivali
- Čupava
- Forum [Bot]
- Been thanked: 10 times
Meni je pedijatar rekao da ne budim bebu dok spava, sama će se probuditi kad osjeti glad..buđenjem samo remetimo njegov ritam..srculence7 wrote:I nisam se puno izdeformisala tokom trudnoće, gledala sam da se hranim zdravo i do 7. meseca gotovo da ljudi nisu ni primećivali neke promene.A niste ni vi na outfitu![]()
.
- srculence7
- Forum [Bot]
Čupka, ne budim ga ni ja dok spava nego u toku dojenja kad zadrema a to konstantno radi 
- Čupava
- Forum [Bot]
- Been thanked: 10 times
Prepusti se osjecaju, toplina mame, otkucaji njenog srca.. Sve da ugodaj bude kompletan...zaboravi da jede..srculence7 wrote:Čupka, ne budim ga ni ja dok spava nego u toku dojenja kad zadrema a to konstantno radi
.
- spacebound
- Urednik foruma

Čupava wrote:Prepusti se osjecaju, toplina mame, otkucaji njenog srca.. Sve da ugodaj bude kompletan...zaboravi da jede..srculence7 wrote:Čupka, ne budim ga ni ja dok spava nego u toku dojenja kad zadrema a to konstantno radi
Hocu bebu
- ina
- Mjesečarka

- Has thanked: 5379 times
- Been thanked: 7688 times
Samo maksimalno 2% zena, zbog fizioloskih razloga, ne moze dojiti...Ima dosta žena koje nisu u mogućnosti da doje iz raznih razloga a ne zato što tako žele
Za sve ostale je moguce.
Jedna od prepreka je pogotovo nedostatak podrske, za prevladavanje poteskoca na pocetku.
Meni je pomoglo, prvo na neki nacin, udruzenje trudnica.
Poslije jedna babica... a uz nju mama, i ostale mame.
E da, potpuno tako... i neka doji koliko zeli i kad pozeli...Prepusti se osjecaju, toplina mame, otkucaji njenog srca.. Sve da ugodaj bude kompletan...zaboravi da jede..
I moj je mali podugo dojio... Osjecaj je prelijep i neopisiv.
Svijest ima sidrište.
Neću,hvala,dosta jespacebound wrote:Čupava wrote:Prepusti se osjecaju, toplina mame, otkucaji njenog srca.. Sve da ugodaj bude kompletan...zaboravi da jede..srculence7 wrote:Čupka, ne budim ga ni ja dok spava nego u toku dojenja kad zadrema a to konstantno radi
Hocu bebu
Što se tiče dojenja,ne valja pretjerivati,ja sam dojila najdalje do 1,5 godine bebe,poslije je to patnja,a i sasvim nepotrebno djetetu.
"Nećemo ništa razumeti od hoda sveta ako budemo zamišljali da ljudi uvek postupaju pravedno..."
Balada o Bohoreti
Balada o Bohoreti
- spacebound
- Urednik foruma

Meni se smaga, i rodjak dobio sincica prije 4 dana, stalno objavljuje slike kako se maze
I ja sam starijeg dojila 18 mjeseci i nastavila bih da nisam bila u 6 mjesecu trudnoce.Mladeg sam krace, 13 mjeseci, nisam vise mogla fizicki izdrzat, mrcvario me svaku noc, cijelu noc, samo konektovan je mirovao i spavao, nikako drugacije.
I ja sam starijeg dojila 18 mjeseci i nastavila bih da nisam bila u 6 mjesecu trudnoce.Mladeg sam krace, 13 mjeseci, nisam vise mogla fizicki izdrzat, mrcvario me svaku noc, cijelu noc, samo konektovan je mirovao i spavao, nikako drugacije.
Kod mene isti slučaj tri puta,smarale su me dan-noć.spacebound wrote:Meni se smaga, i rodjak dobio sincica prije 4 dana, stalno objavljuje slike kako se maze![]()
Ali,ne žalim.
Samo,ne bih preporučivala ništa duže dojenje.
"Nećemo ništa razumeti od hoda sveta ako budemo zamišljali da ljudi uvek postupaju pravedno..."
Balada o Bohoreti
Balada o Bohoreti