Zašto je bitno biti Bošnjak?
Moderators: Krokodil Behko, Duminjo
-
- Inventar foruma
- Has thanked: 849 times
- Been thanked: 1008 times
- Status: Offline
Re: Zašto je bitno biti Bošnjak?
Joj cigare sa jeftinim taktikama da unese razdor medju forumske bosnjake.
- Naseef Mushroom
- Forum [Bot]
- Has thanked: 3893 times
- Been thanked: 3591 times
Mogu ti Bosanci sa Popisa sebe predstavljati kao jednu bezazlenu veselu grupicu od 1% što ih napadaju samo zato što vole Bosnu ali pošto imam malo duže pamćenje sjećam se dobro komentara pred Popis kada su upravo oni krivili Bošnjake za izdaju jer "nasjedanjem na Čovićevu i Dodikovu pricu da nema Bosanaca" su time zabili zadnji ekser u sanduk Bosne i HercegovineMarlboroGold wrote: 02 Dec 2021, 13:59To je potpuno ista logika. Samo što ti to ne vidiš, jer previše mantraš metodama koje je Gebels koristio u koje si postao i uvjeren, a onda očekuješ ozbiljnu diskusiju.Naseef Mushroom wrote: 02 Dec 2021, 13:41
Kako će biti izdajice bošnjackog naroda ako nisam nikada napisao da oni nisu Bošnjaci?
Jedno je kada Šeselj zove Hrvate i Bošnjake izdajicama srpskog naroda jer su po njegovom izdali svoj narod i priključili se drugomm narodu a drugo je logika ako ne postoji bosanski narod i ako se BiH kao i čitava ex-Jugoslavija sastoji od naroda i etnija da negiraju da pripadaju jednom od toga i to baš da je najveća odbojnost prema Bošnjanstvu. U tom slucaju su oni ti koji se ponašaju šeseljevski.
I kako će biti izdajice bošnjackog naroda što su Bosanci ako ne postoje isključivo Bosanci već samo Bosanci prioadnici tog i tog naroda pa biti Bosanac ne isključuje drugu kategoriju već je naprotiv potvrđuje?
Koliko ponavljate o tom Muji, Hasi, Ekremu, Mevlidi i Hasibi rekao bi čovjek da je na popisu najmanje 20% Bosanaca a 80% Bošnjaka a ne 1% prema 99%![]()
Da li negirao zbog izdajništva ili zbog toga što smatraš da ne postoje ili nečeg trećeg... tu nema razlike. Rezultat je potpuno isti i ide na štetu onih koje negiraš pogotovo ako ti imaš moć, a oni ne.

Da bi bili izdajnici bošnjačkog ili bilo kojeg drugog naroda oni trebaju se priključiti nekom drugom narodu što ovdje nije slučaj jer ne postoji bosanski narod. Izjašnjavanjem Bosancima oni uopšte ne negiraju da pripadaju jednom narodu, šta više oni to potvrđuju jer narodi čine Bosnu i Hercegovinu a dovoljno je da pogledaju šta je 99.99999% njihove familije da bi shvatili kojem narodu pripadaju.
Izjasniti se Bosancem uopšte ne negira njihovo bošnjanstvo jer su Bosanac i Bošnjak potpuno razlicite kategorije. Ja sam Bosanac isto kao što je i Milorad Dodik.
To je nelogicno kao kada bi rekao da ne dolazim ni iz jedne određene evropske države, ja dolazim iz Evrope.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.
- Naseef Mushroom
- Forum [Bot]
- Has thanked: 3893 times
- Been thanked: 3591 times
Onda se izvinjavam za Taareta, ne pripada u ist grupu. Za razliku od nas što trošimo vrijeme da objasnimo najosnovnije stvari on obavi sve po kratkom postupku i u par riječiMarlboroGold wrote: 02 Dec 2021, 14:37Super pa si tačno spomenuo neke ljude, a ne da u kompletu kažeš "mi Bošnjaci". Vidim da je ta opaska ipak djelovala, pa je to iskrenije.Naseef Mushroom wrote: 02 Dec 2021, 14:11 Kada Nazif, 51st, Mundži ili Taare to napišu onda su zeleni Šeseljevci, budale, Uberbošnjaci, paranoični i vehabije ali kada Žarko Papić i Bojan Bajić isto napišu o Srbima onda su pogodili u srž (uprkos činjenici da Srbi nakon svega šta su učinili bi se sa tom pričom trebali suzdržati narednih 500 godina) iako ono šta je Bojan Bajić napisao ne bi bolje ni Šeselj sastavio.
Mada se baš i ne slažem što Taareta ubacuješ u tu grupu, ali nejse. Iako nekad zna bombastično reagovati i predlagati neke strategije kao da je general NATO-a nije ni blizu tvom rezonovanju po pitanju Bošnjaka, jer rezonuje mnogo zdravije od tebe.
Da si Duminja spomenuo u takvoj grupi tad bi bila teška komedija, ali srećom nisi.
"Bosanac je geografska odrednica i Bosanac je konj. Tačka"

Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
- HAVANA
- Forumaš godine
- Has thanked: 2763 times
- Been thanked: 22834 times
- Status: Online
Ja cu i u penziju otic nista skontat nece.

Nije skupo na moru, skupo je na obali.
- HAVANA
- Forumaš godine
Sta je Emela i sta mora biti? I zasto mora?
“Zovem se Emela Halilović, ali svi me zovu Ema. Rođena sam od majke Milene i oca Bahrudina. Ja sam dijete iz takozvanog “miješanog braka”. Oduvijek sam mislila da su svi brakovi isti, da su svi brakovi “miješani” jer su zajednica života između žene i muškarca. To mišljenje sam imala sve dok od mene nije zatraženo da se nacionalno opredijelim prvi put. Tada nisam znala šta to znači pa su mi objasnili da mogu biti Bošnjak ili Srbin jer sam dijete iz miješanog braka pa mogu izabrati. Do tog trena sam bila Bosanska od tog trena sam bila zbunjena. Rekli su mi da je moja mama Srpkinja, a tata Bošnjak i da trebam da izaberem. Do tada sam mislila da se mama i tata prosto vole, da nije važno što slavimo i Božić i Bajram da je čak i ljepše i bogatije što je tako jer je raznoliko. Od upisa u školu znam da je bitno kojem od tri naroda pripadaš, da ne možeš izabrati da ne pripadaš jer ti je Ustavom nametnuto da moraš pripadati nekom od ta tri naroda, ako želiš da ostvaris osnovna ljudska prava zagarantovana upravo tim Ustavom.
Čak i kada se zapošljavamo, kada biramo ili želimo da budemo birani na demokratskim izborima moramo pripadati jednom od ta tri naroda. Ali šta znači da izaberem? Da li to znači da neću više imati i baku i nenu i slaviti i Božić i Bajram? Da li to znači da moram da izaberem jednu stranu porodice, jedan njen dio, a odreknem se drugog? Da li to znači da izaberem da se nacionalno opredijelim i biram religiju kojoj pripadam? Ne znam šta bi to trebalo da znači niti mi neko može objasniti žašto je važno da se još u školi opredijelim i izjasnim. Zar za školu nije bitno samo da sam dobar đak? Previše je to pitanja bez odgovora za jednu djevojčicu poput mene.
Ja Emela Halilović biram da se ne izjasnim. Biram da verujem da brak nije miješan jer za meso se kaže da je miješano. Biram da vjerujem da je brak zajednica života tate i mame koji se vole. Biram da imam baku i nenu i da slavim Božić i Bajram jer volim različitosti. Biram da vjerujem u ljubav i da volim svoju državu Bosnu i Hercegovinu. Zbog svih ovih izbora biram da se nacionalno ne opredijelim jer smatram da je to moje pravo. Svjesna sam da će mi ovaj izbor uskratiti ili otežati ostvarenje drugih prava, ali ja biram da budem Bosanka koja voli i baku i nenu i tatu i mamu podjednako. Biram da se ne opredijelim nacionalno jer sam se već opredijelila za ljubav.”

“Zovem se Emela Halilović, ali svi me zovu Ema. Rođena sam od majke Milene i oca Bahrudina. Ja sam dijete iz takozvanog “miješanog braka”. Oduvijek sam mislila da su svi brakovi isti, da su svi brakovi “miješani” jer su zajednica života između žene i muškarca. To mišljenje sam imala sve dok od mene nije zatraženo da se nacionalno opredijelim prvi put. Tada nisam znala šta to znači pa su mi objasnili da mogu biti Bošnjak ili Srbin jer sam dijete iz miješanog braka pa mogu izabrati. Do tog trena sam bila Bosanska od tog trena sam bila zbunjena. Rekli su mi da je moja mama Srpkinja, a tata Bošnjak i da trebam da izaberem. Do tada sam mislila da se mama i tata prosto vole, da nije važno što slavimo i Božić i Bajram da je čak i ljepše i bogatije što je tako jer je raznoliko. Od upisa u školu znam da je bitno kojem od tri naroda pripadaš, da ne možeš izabrati da ne pripadaš jer ti je Ustavom nametnuto da moraš pripadati nekom od ta tri naroda, ako želiš da ostvaris osnovna ljudska prava zagarantovana upravo tim Ustavom.
Čak i kada se zapošljavamo, kada biramo ili želimo da budemo birani na demokratskim izborima moramo pripadati jednom od ta tri naroda. Ali šta znači da izaberem? Da li to znači da neću više imati i baku i nenu i slaviti i Božić i Bajram? Da li to znači da moram da izaberem jednu stranu porodice, jedan njen dio, a odreknem se drugog? Da li to znači da izaberem da se nacionalno opredijelim i biram religiju kojoj pripadam? Ne znam šta bi to trebalo da znači niti mi neko može objasniti žašto je važno da se još u školi opredijelim i izjasnim. Zar za školu nije bitno samo da sam dobar đak? Previše je to pitanja bez odgovora za jednu djevojčicu poput mene.
Ja Emela Halilović biram da se ne izjasnim. Biram da verujem da brak nije miješan jer za meso se kaže da je miješano. Biram da vjerujem da je brak zajednica života tate i mame koji se vole. Biram da imam baku i nenu i da slavim Božić i Bajram jer volim različitosti. Biram da vjerujem u ljubav i da volim svoju državu Bosnu i Hercegovinu. Zbog svih ovih izbora biram da se nacionalno ne opredijelim jer smatram da je to moje pravo. Svjesna sam da će mi ovaj izbor uskratiti ili otežati ostvarenje drugih prava, ali ja biram da budem Bosanka koja voli i baku i nenu i tatu i mamu podjednako. Biram da se ne opredijelim nacionalno jer sam se već opredijelila za ljubav.”
-
- Inventar foruma
Emela i ne rezonuje bas najlogicnije da se na kaze sta drugo. Hrpa nabrojanih samonametnutih gluposti za samo njoj jasnoj svrsi.
Cuj odrece se jednog dijela familije ako se izjasni ovako ionako, a nece ako se izjasni kao bosanka, sjajno.
Cuj odrece se jednog dijela familije ako se izjasni ovako ionako, a nece ako se izjasni kao bosanka, sjajno.
Last edited by The 51st State on 02 Dec 2021, 15:11, edited 1 time in total.
- HAVANA
- Forumaš godine
Ok.Nisi odgovorio na pitanje?
-
- Inventar foruma
Ono sto ona hoce, moram li sto puta ponavljati da svako ima pravo da se izjasni kako zeli? A sto ne moze biti zvanicna, neka se materinoj familiji zali.
Ja nemam problem da se bosance uvrsti zvanicno kao 4 etnicitet, a ni vecina bosnjaka vjerujem
Ja nemam problem da se bosance uvrsti zvanicno kao 4 etnicitet, a ni vecina bosnjaka vjerujem
- HAVANA
- Forumaš godine
Pa eto pisemo svi sta hocemo.Cemu onda ove rasprave?
- Taare
- greatest
- Has thanked: 6107 times
- Been thanked: 4413 times
Treba joj reći onako kako jeste.The 51st State wrote: 02 Dec 2021, 15:10 Emela i ne rezonuje bas najlogicnije da se na kaze sta drugo. Hrpa nabrojanih samonametnutih gluposti za samo njoj jasnoj svrsi.
Ako čita forum, poručujem joj edukaciju. Glup je onaj ko ima pristup naobrazbi, a izbjegava istu uz istovremeno guranje svojih gluposti koje nemaju utemeljenja u činjenčnom stanju.
Svi mi se morete obratit
- Šabović Adis
- Forum [Bot]
- Has thanked: 1936 times
- Been thanked: 2121 times
Četvrti etnicitet? Pored Hercegovaca, Krajišnika i Posavljaka, jel?
Jbt, liku ko da je neko pola mozga odrezao...
Jbt, liku ko da je neko pola mozga odrezao...

Ne mereeee 

-
- Inventar foruma
Rasprava je operativne prirode, vi (opcenito mozda ne ti konkretno) habate bosnjake da vam nesta ne daju i trpate nas sa cetaljima i ustasama skupa u tom identitetnom kontekstu, ide to na kurac vise posteno govoreci.
- Taare
- greatest
A šta ih to sprečava da se izjasne kao bošnjaci?The 51st State wrote: 02 Dec 2021, 15:12 Ono sto ona hoce, moram li sto puta ponavljati da svako ima pravo da se izjasni kako zeli? A sto ne moze biti zvanicna, neka se materinoj familiji zali.
Svi mi se morete obratit
- Duminjo
- Urednik foruma
- Has thanked: 2681 times
- Been thanked: 8284 times
Koji vi?Naseef Mushroom wrote: 01 Dec 2021, 15:58Zato što vidimo po Stojanima i Milanima iz javnog, političkog, sportskog i umjetničkog života da i kada su najveće BH patriote ne negiraju da su Srbi i Hrvati dok sa druge strane smo ta negiranja i pred Popis a i danas čuli samo od osoba iz bošnjačkih familija.Duminjo wrote: 01 Dec 2021, 11:53
Od kud tolika ubijedjenost da u ovih 1% nema neki Stojan, Milan, Stipe i slicni. I od kud ubijedjenost da se i njima nije smucilo slicne retorike svojih predstavnika?
Prosle godine odem na rucak sa mladim bracnim parom iz doboja, pravoslavci.
Tokom citavog rucka je bilo "Mi bosanci i kod nas u Bosni". I njima se ogadilo sve pa ih boli neka stvar i za Dodikom i za srbovanjem.. i nisu jedini, imam primjera jos kome je pun krc i naroda i vodja i vjera. Ljudi sebi rekli "ja Sam bosanac i zdravo". Imaju pravo na to i hrvati i srbi i bosnjaci. Nekim ljudima je stvarno dosla voda do grla i progledali su. A brojanje krvnih zrnaca su ostavili onome kome do sada nije više dosadilo to brojanje ili onome ko ima koristi od toga.
A kako vidim da si sa tim mladim bračnim parom brzo postao intiman čim si izgleda poslije samo par sati znao jesu li vjernici ili nisu, jesu li pravoslavci. Da su ateiste pitam se kako bi onda formulisao rečenicu? Znači svjestan si da ne postoje klasični Bosanci već tri kategorije u Bosni i Hercegovini koji skupa čine Bosance a u tom slučaju su te kategorije narodi ali ne možete vi tu strašnu riječ Bošnjak preko usta prevaliti pa ćete radije sve ljude okarakterisati kao vjernike.
Vi što sebi tepate da ste normalniji elitniji dio BH građana koji ste iznad primitivizma i torova zovete ljude po defaultu vjernicima (iako bi neko sa tim elitnim stavom trebao znati da je religija lični izbor) samo zato što ne možete prevaliti preko usta da BiH čine tri konstitutivna naroda i ostali narodi i da i vi sami morate po toj logici pripadati jednom narodu.
Ko ne moze bosnjak prevaliti preko usta?
Ko spominje inteligenciju?
Nazife, citaj bogati. Ovako kad me citiras kao znak da se nadovezes ili repliciras, molim te da napises nesto sto je povezano sa onim sto sam i ja napisao.
Ovako, tacno ne znam sta da ti odgovorim. Sljedeci put cu probati na kineskom.
I ovo gore u prvom dijelu svog posta si slago.
Srednji dio posta ti je OPET nagadjanje bez i jedne cinjenice.
Zadnji dio opet lazes

-
- Inventar foruma
Ne moze cojek na to uticati, mòze samo ukazivati, na kraju licni sentimenti presude, a ne suha logika i racio. Ja to razumijem i ne treba jebati liude zbog toga.Taare wrote: 02 Dec 2021, 15:24A šta ih to sprečava da se izjasne kao bošnjaci?The 51st State wrote: 02 Dec 2021, 15:12 Ono sto ona hoce, moram li sto puta ponavljati da svako ima pravo da se izjasni kako zeli? A sto ne moze biti zvanicna, neka se materinoj familiji zali.
- Taare
- greatest
Znam da ne može, al šta je to što ih sprečava?
I ovi koji se trpaju u ostale, def su patriote. Zato me čudi da se ne izjašnjavaju ko bošnjaci.
I ovi koji se trpaju u ostale, def su patriote. Zato me čudi da se ne izjašnjavaju ko bošnjaci.
Svi mi se morete obratit
- HAVANA
- Forumaš godine
Jel sta slagala?The 51st State wrote: 02 Dec 2021, 15:20Rasprava je operativne prirode, vi (opcenito mozda ne ti konkretno) habate bosnjake da vam nesta ne daju i trpate nas sa cetaljima i ustasama skupa u tom identitetnom kontekstu, ide to na k.... vise posteno govoreci.
Od upisa u školu znam da je bitno kojem od tri naroda pripadaš, da ne možeš izabrati da ne pripadaš jer ti je Ustavom nametnuto da moraš pripadati nekom od ta tri naroda, ako želiš da ostvaris osnovna ljudska prava zagarantovana upravo tim Ustavom.
Čak i kada se zapošljavamo, kada biramo ili želimo da budemo birani na demokratskim izborima moramo pripadati jednom od ta tri naroda.
-
- Inventar foruma
Insomnia je jedini skonto fol od te raje...
Last edited by The 51st State on 02 Dec 2021, 15:30, edited 1 time in total.
- HAVANA
- Forumaš godine
Valda bi svi drzaljani jedne zemlje trebali imati ista prava? Kako to postici? Tako sto mi kazes eto budi bosnjak,srbin,hrvat...? Eto necu.
Last edited by HAVANA on 02 Dec 2021, 15:30, edited 1 time in total.
-
- Inventar foruma
A jesam li ja sta slago, ovo na sta mi odgovaras?HAVANA wrote: 02 Dec 2021, 15:27Jel sta slagala?The 51st State wrote: 02 Dec 2021, 15:20
Rasprava je operativne prirode, vi (opcenito mozda ne ti konkretno) habate bosnjake da vam nesta ne daju i trpate nas sa cetaljima i ustasama skupa u tom identitetnom kontekstu, ide to na k.... vise posteno govoreci.
Od upisa u školu znam da je bitno kojem od tri naroda pripadaš, da ne možeš izabrati da ne pripadaš jer ti je Ustavom nametnuto da moraš pripadati nekom od ta tri naroda, ako želiš da ostvaris osnovna ljudska prava zagarantovana upravo tim Ustavom.
Čak i kada se zapošljavamo, kada biramo ili želimo da budemo birani na demokratskim izborima moramo pripadati jednom od ta tri naroda.