Šta trenutno čitate?
- Fuddo
- Maliciozni seronja

- Has thanked: 14109 times
- Been thanked: 23401 times
- Status: Offline
- Fuddo
- Maliciozni seronja

- Has thanked: 14109 times
- Been thanked: 23401 times
- Maja
- Administrator

- Has thanked: 7959 times
- Been thanked: 18804 times
- Status: Online
Re: Šta trenutno čitate?
Ne znam jel do prevoda ali jedva pofatam ko, sta, kako i najvaznije KAD. Mozda poslije bude jasnije.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 14541 times
- Been thanked: 10043 times
Sinoc pocela opet "Zohare", Jo Nesbo 
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija 
Čitam trenutno "Rođaka Beta" i sinoć nakon nekih sahatak čitanja hoću da ostavim knjigu, ali uzeh da povirim na par zadnjih stranica, imam nekad taj običaj...i šta vidim. Jedna od sporednih likova, poznata ljubaznica, obolijeva od neke bolesti slične kugi, umire i glavni lik hitro odlazi da je njeguje, bla, bla.
Takav dio, vrlo sličan, čak upadno sličan ima i u romanu "Nana".
Ko je od koga "prepisao"
Ko je od koga "prepisao"
"Nećemo ništa razumeti od hoda sveta ako budemo zamišljali da ljudi uvek postupaju pravedno..."
Balada o Bohoreti
Balada o Bohoreti
- dadojović
- Forum [Bot]
- Has thanked: 372 times
- Been thanked: 310 times
Neki motivi, u književnosti, se često ponavljaju, tako da ne mora značiti da se radi o plagijatu. Toliki je toga napisano da je gotovo nemoguće biti originalan.Nice try wrote: 05 Nov 2020, 08:26 Čitam trenutno "Rođaka Beta" i sinoć nakon nekih sahatak čitanja hoću da ostavim knjigu, ali uzeh da povirim na par zadnjih stranica, imam nekad taj običaj...i šta vidim. Jedna od sporednih likova, poznata ljubaznica, obolijeva od neke bolesti slične kugi, umire i glavni lik hitro odlazi da je njeguje, bla, bla.
Ko je od koga "prepisao"![]()
MM "provali rimu za notornu laž, za duboki uzdah posustalog sna, rimu za tminu, i tišinu za dno dna" MM
- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
- Has thanked: 41040 times
- Been thanked: 27619 times
dadojović wrote: 05 Nov 2020, 09:11Neki motivi, u književnosti, se često ponavljaju, tako da ne mora značiti da se radi o plagijatu. Toliki je toga napisano da je gotovo nemoguće biti originalan.Nice try wrote: 05 Nov 2020, 08:26 Čitam trenutno "Rođaka Beta" i sinoć nakon nekih sahatak čitanja hoću da ostavim knjigu, ali uzeh da povirim na par zadnjih stranica, imam nekad taj običaj...i šta vidim. Jedna od sporednih likova, poznata ljubaznica, obolijeva od neke bolesti slične kugi, umire i glavni lik hitro odlazi da je njeguje, bla, bla.
Danas je zemlja ispod nas. Sutra već može biti iznad nas. Okreni se Allahu prije nego se vratiš Allahu.
Ta bolest je u oba romana prikazana kao neka vrsta kazne zbog raskalašenog života i izazivanja mnogih nesreća. Ljepota postaje nepodnošljiva ružnoća.dadojović wrote: 05 Nov 2020, 09:11Neki motivi, u književnosti, se često ponavljaju, tako da ne mora značiti da se radi o plagijatu. Toliki je toga napisano da je gotovo nemoguće biti originalan.Nice try wrote: 05 Nov 2020, 08:26 Čitam trenutno "Rođaka Beta" i sinoć nakon nekih sahatak čitanja hoću da ostavim knjigu, ali uzeh da povirim na par zadnjih stranica, imam nekad taj običaj...i šta vidim. Jedna od sporednih likova, poznata ljubaznica, obolijeva od neke bolesti slične kugi, umire i glavni lik hitro odlazi da je njeguje, bla, bla.
Kod Nane se o glavnoj junakinji brine njena ljuta suparnica i njena žrtva ide toliko daleko da je potpuno nevjerojatno gdje je u sebi našla tu trpeljivost i snagu. Kod rođake Bete se o oboljeloj brine najbolja prijateljica, ali pred svijetom su one u zavadi.
Može biti da je tako kako kažeš.
Kad imadnem više vremena pogledaću datume, godine pisanja i izdavanja oba djela. Čini mi se da su i vremenski tu negdje.
U svakom slučaju, Balzak mi je po ukusu.
"Nećemo ništa razumeti od hoda sveta ako budemo zamišljali da ljudi uvek postupaju pravedno..."
Balada o Bohoreti
Balada o Bohoreti
- jelena...
- Aktivni forumaš

- Been thanked: 1 time
Balzak je potka, definitivno...Nana je napisana poslije Balzakove smrti.Nice try wrote: 05 Nov 2020, 08:26 Čitam trenutno "Rođaka Beta" i sinoć nakon nekih sahatak čitanja hoću da ostavim knjigu, ali uzeh da povirim na par zadnjih stranica, imam nekad taj običaj...i šta vidim. Jedna od sporednih likova, poznata ljubaznica, obolijeva od neke bolesti slične kugi, umire i glavni lik hitro odlazi da je njeguje, bla, bla.
Otkrila si nešto što se u nauci o književnosti naziva intertekstualnost i veoma je česta pojava, ali čitaoci olako preko nje prelaze ili je i ne prepoznaju i ne primijete.
Kod velikih pisaca, a Zola to definitivno jeste, takve podudarnosti ili reminiscencije nisu slučajne i uvijek imaju neku ulogu...
Uz malo mašte, pažljivog čitanja i zainteresovanosti, uvijek se mogu otkriti: nova, dublje sakrivena značenja, nagovještaj poznatog motiva iz neke druge kulture i umjetnosti iz prošlosti, predvidjeti dalji tok sadržaja itd. do beskraja.
Eto, ne moram tražiti godine.jelena... wrote: 05 Nov 2020, 17:50Balzak je potka, definitivno...Nana je napisana poslije Balzakove smrti.Nice try wrote: 05 Nov 2020, 08:26 Čitam trenutno "Rođaka Beta" i sinoć nakon nekih sahatak čitanja hoću da ostavim knjigu, ali uzeh da povirim na par zadnjih stranica, imam nekad taj običaj...i šta vidim. Jedna od sporednih likova, poznata ljubaznica, obolijeva od neke bolesti slične kugi, umire i glavni lik hitro odlazi da je njeguje, bla, bla.
Otkrila si nešto što se u nauci o književnosti naziva intertekstualnost i veoma je česta pojava, ali čitaoci olako preko nje prelaze ili je i ne prepoznaju i ne primijete.
Kod velikih pisaca, a Zola to definitivno jeste, takve podudarnosti ili reminiscencije nisu slučajne i uvijek imaju neku ulogu...
Uz malo mašte, pažljivog čitanja i zainteresovanosti, uvijek se mogu otkriti: nova, dublje sakrivena značenja, nagovještaj poznatog motiva iz neke druge kulture i umjetnosti iz prošlosti, predvidjeti dalji tok sadržaja itd. do beskraja.![]()
![]()
Lako je bilo prepoznati jer je taj dio gotovo identičan.
Zatim sami likovi, Nana i Valerija gotovo identično uništavaju živote svojih ljubavnika, istom energijom i pohlepom. Skončavanje njihovih bijednih života je kao omaž svim njihovim žrtvama. Njihova ljepota pomoću koje su sve uspjele biva morbidno uništena bolešću.
Znam da je Zola gradio svoje likove i teme romana krećući se u sredini i razgovarajući sa likovima koje je želio da opiše.
Balada o Bohoreti
Balada o Bohoreti
- Maja
- Administrator

- Has thanked: 7959 times
- Been thanked: 18804 times
- Status: Online
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
- dadojović
- Forum [Bot]
- Has thanked: 372 times
- Been thanked: 310 times
Thornton Wilder: Most San Luis Rey
Po mnogima ponajbolji američki roman u dvadesetom stoljeću. Wilder je za ovaj roman dobio prvu od tri Pulitzerove nagrade.
Po mnogima ponajbolji američki roman u dvadesetom stoljeću. Wilder je za ovaj roman dobio prvu od tri Pulitzerove nagrade.
MM "provali rimu za notornu laž, za duboki uzdah posustalog sna, rimu za tminu, i tišinu za dno dna" MM
- pizarro
- Forum [Bot]
- Has thanked: 6742 times
- Been thanked: 7938 times
- lilith1
- Inventar foruma

- Has thanked: 509 times
- Been thanked: 1869 times
Ja dugo tražim od Saudina Bećirevića "Dnevnik bosanskog vojnika" ,našla sam na pdf-u ali nije to taj osjećaj barem meni.
I isto "Na putu u nepoznato" od istog autora. Dobre knjige zaista.
Sad čitam "Sjene nad igmanom " Mirsad Ćatić "Čuperak"
To je od domaćih ti a bila sam završila nedavno triler "voli me,ne voli me" koji je zaista odličan i drži pažnju do samog kraja.
I isto "Na putu u nepoznato" od istog autora. Dobre knjige zaista.
Sad čitam "Sjene nad igmanom " Mirsad Ćatić "Čuperak"
To je od domaćih ti a bila sam završila nedavno triler "voli me,ne voli me" koji je zaista odličan i drži pažnju do samog kraja.
You got to know when to hold 'em, know when to fold 'em
Know when to walk away and know when to run
You never count your money when you're sittin' at the table
There'll be time enough for countin' when the dealing's done
Know when to walk away and know when to run
You never count your money when you're sittin' at the table
There'll be time enough for countin' when the dealing's done
- pizarro
- Forum [Bot]
- Has thanked: 6742 times
- Been thanked: 7938 times
- Koraci_u_noci
- Penzioner

- Has thanked: 9316 times
- Been thanked: 10057 times
Alaa al-Aswany - Prijateljska vatra
Procitao sam samo predgovor, ali vec mi je drago sto sam je uzeo citati.
Pobjeci sad od svega zelim
- Zizi
- Forum [Bot]
- Has thanked: 9716 times
- Been thanked: 8353 times
Ako budeš mogao ubaci nam koji citat na temi "Citiraj".Koraci_u_noci wrote: 15 Nov 2020, 12:01 Alaa al-Aswany - Prijateljska vatra