Tržište nekretnina u BiH

Zapošljavanje, stanje ekonomije u BiH i svijetu, recesija.

Moderator: Krokodil Behko

HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine
Has thanked: 2887 times
Been thanked: 23882 times
Status: Offline

Re: Tržište nekretnina u BiH

Post by HAVANA »

Beni wrote: 25 Sep 2025, 20:51
HAVANA wrote: 25 Sep 2025, 17:39 Nema to vise puno veze ni sa elitizmom.To je potreba,nuzna.Zamisli nekoga ko radi u centru sarajeva,odlicno je placen,auto mu treba…A takvih more…Il izdaje,booking…Radi nesta ordinacija itditd Cista matematika.U splitu 20000 eura garazno mjesto prije godinu.Tek se useljava zgrada sad je 25000 eura.Na visokoj.Zamisli na mejama il zapadnoj obali,varosi itditd Nema to nikako,tamo je 4 eura sat…A centar sarajeva je jos tezi od splita za parking.
Realno meni je van svake pamet npr ja i ti gdje zivimo a da nam je posao u gradu ici autom, et i s ilidze da smo.
Nego raja navikla na komfor, ja ne pamtim kad sam u grad otiso autom.
I meni je tako plus isto mi i taksi dodje da idem s njim nego parking par sati.Ali imas masu ljudi kojim treba…
Nije skupo na moru, skupo je na obali.
Beni
Fuck you
Fuck you
Mood:
Has thanked: 2311 times
Been thanked: 5641 times

Post by Beni »

HAVANA wrote: 25 Sep 2025, 21:16
Beni wrote: 25 Sep 2025, 20:51

Realno meni je van svake pamet npr ja i ti gdje zivimo a da nam je posao u gradu ici autom, et i s ilidze da smo.
Nego raja navikla na komfor, ja ne pamtim kad sam u grad otiso autom.
I meni je tako plus isto mi i taksi dodje da idem s njim nego parking par sati.Ali imas masu ljudi kojim treba…
Eno neku vece nesto u pokretu bio iso u butmir po selene i haj da pokupim zenu i malca u scc-u da zvaknem nesto, parkiram pored scc-a na onom parkingu bosman sto drzi, 3 keke sat :ples
20250925_212543.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Fuck you a friendly note to start the day
HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine

Post by HAVANA »

Beni wrote: 25 Sep 2025, 21:22
HAVANA wrote: 25 Sep 2025, 21:16

Eno neku vece nesto u pokretu bio iso u butmir po selene i haj da pokupim zenu i malca u scc-u da zvaknem nesto, parkiram pored scc-a na onom parkingu bosman sto drzi, 3 keke sat :ples
Zamisli parking sa 20 mjesta u gradu.Dug je dan.Oko 30 milja mjesecno.Rashod bezveze.Nek je 20 cistih.Godisnji povrat 240000 km.Kuca od milion nije skupa,da je ko mezar.Srusi i bog te veselio.Ko onaj pametni na trolejbuskoj cobanija prema nama…Platio onu kucu 570000 isti dan kad je objavljena,prije par godina i napravio parking.Nema ni 12 mjesta cini mi se.Povrat ko da je zgradu na 5 spratova napravio a jok,bager i poravno…
Beni
Fuck you
Fuck you
Mood:
Has thanked: 2311 times
Been thanked: 5641 times

Post by Beni »

HAVANA wrote: 25 Sep 2025, 21:32
Zamisli parking sa 20 mjesta u gradu.Dug je dan.Oko 30 milja mjesecno.Rashod bezveze.Nek je 20 cistih.Godisnji povrat 240000 km.Kuca od milion nije skupa,da je ko mezar.Srusi i bog te veselio.Ko onaj pametni na trolejbuskoj cobanija prema nama…Platio onu kucu 570000 isti dan kad je objavljena,prije par godina i napravio parking.Nema ni 12 mjesta cini mi se.Povrat ko da je zgradu na 5 spratova napravio a jok,bager i poravno…
Ziva lova
Fuck you a friendly note to start the day
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9889 times
Been thanked: 11699 times

Post by Krokodil Behko »

HAVANA wrote: 25 Sep 2025, 21:32

Bome je pametan. 1000 maraka po jednom mjestu mjesečno.
Toliko bi uzeo i za kiriju, da je zgradu pravio. Uštedio je milione.
ironman
sirius
sirius
Has thanked: 26097 times
Been thanked: 26729 times

Post by ironman »

Inace poslovi sa parkingom.Sirom planete su popularni jer ih se moze iskoristiti .
Kako?
Pa reci cu ,ono sto masina za ves radi sa prljavim vesom.
To parking poslovi mogu uraditi za novac.
dream of spring...
HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine

Post by HAVANA »

Pa isto to ti moze uraditi i hotel,trgovina automobilima itditd To nista ne mijenja u ovoj prici isplativosti kupovine takve nekretnine.Evo ja bi rado kupio za to,nemam sta oprat…
ironman
sirius
sirius

Post by ironman »

HAVANA wrote: 26 Sep 2025, 09:20 Pa isto to ti moze uraditi i hotel,trgovina automobilima itditd To nista ne mijenja u ovoj prici isplativosti kupovine takve nekretnine.Evo ja bi rado kupio za to,nemam sta oprat…
Ma ne moze na nacin parkinga..jer placanje gotovinom.
I naravno da ne mijenje isplativost.Nako kazem.
dream of spring...
Vanilla
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 5118 times
Been thanked: 6651 times

Post by Vanilla »

Krokodil Behko wrote: 25 Sep 2025, 15:50
Vanilla wrote: 25 Sep 2025, 13:14 Nego, da vas pitam, kad se kupuje zemlja?

Mislim, da li je u određenom godišnjem dobu jeftinija, ono, recimo, zimi npr?

Nije kad nego gdje.
Ako je vikendica, za razumjeti je bijeg od grada, al treba gledati malo asfalta do placa, struje i vode.
Sarajlije obično uzimaju u Rakovici i Gladnom polju. Pretpostavljam da je tamo skuplje sve.
Ima na Nišićima puno vikendica i plačeva, al to ti je možda podaleko, a nije ni tamo jeftino. Nema jeftinoće. Ne vjerujem ni da ćeš na Nišićima naći dulum ispod 30.000.
Zapravo, sad zavirih, na Nišićima je od 30.000 za 500 kvadrata do 45 za dva duluma.
E ja sam baš za Nišiće ili Trnovo.

Nije daleko, sve što je unutar 1h vožnje je okej.
U turskom jeziku postoji jedna predivna riječ, sensizlik, koje nema ni u jednom drugom jeziku. Označava nedostajanje jedne konkretne osobe, odsutnost jednog čovjeka ili jedne žene. Stanje bez tebe. Ne samoća. Ne usamljenost. Nego jednostavno beztobost...
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Vanilla wrote: 26 Sep 2025, 09:44
Krokodil Behko wrote: 25 Sep 2025, 15:50

Nije kad nego gdje.
Ako je vikendica, za razumjeti je bijeg od grada, al treba gledati malo asfalta do placa, struje i vode.
Sarajlije obično uzimaju u Rakovici i Gladnom polju. Pretpostavljam da je tamo skuplje sve.
Ima na Nišićima puno vikendica i plačeva, al to ti je možda podaleko, a nije ni tamo jeftino. Nema jeftinoće. Ne vjerujem ni da ćeš na Nišićima naći dulum ispod 30.000.
Zapravo, sad zavirih, na Nišićima je od 30.000 za 500 kvadrata do 45 za dva duluma.
E ja sam baš za Nišiće ili Trnovo.

Nije daleko, sve što je unutar 1h vožnje je okej.

Onda se prvo moraš opredjeliti, južna ili sjeverna strana.
Vikendica na Nišićima je 60-100.000, baraka na nekih dulum ili dva.
Mislim da bi bolje bilo kupiti prazan mali plac, pa sagraditi polako.
Gledaj kakvog potoka uz parcelu, da imaš neku atrakciju tamo.
tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 762 times
Been thanked: 1158 times

Post by tuzlak1212 »

Nezz kako je u Sarajevu, al oko Tuzle ako je neki plac prazan znaci da nemos bez dobrog podmicivanja dobit gradjevinsku
Sad mi jaran kupio prazan mali plac, kad tu u urbanistickoj ima presusjeli potocic gdje "mozda" malo vode potece u jakim kisama i ne daju da se potok dira dok se nesto ne sredi po propisima
ironman
sirius
sirius

Post by ironman »

tuzlak1212 wrote: 26 Sep 2025, 10:25 Nezz kako je u Sarajevu, al oko Tuzle ako je neki plac prazan znaci da nemos bez dobrog podmicivanja dobit gradjevinsku
Sad mi jaran kupio prazan mali plac, kad tu u urbanistickoj ima presusjeli potocic gdje "mozda" malo vode potece u jakim kisama i ne daju da se potok dira dok se nesto ne sredi po propisima
Vjeruj da je to za njegovo dobro.
Voda ima svoje puteve.
I da,godinama ili desetinama godina zna presusiti jer je klimatska promjena ucinila to.
Kad su zadnje poplave bile jel 2014..voda se vratila ondje gdje je tekla prije puno godina a tu su sad cijela naselja izgradjena..
Zato kazem.
dream of spring...
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

tuzlak1212 wrote: 26 Sep 2025, 10:25 Nezz kako je u Sarajevu, al oko Tuzle ako je neki plac prazan znaci da nemos bez dobrog podmicivanja dobit gradjevinsku

Na Nišićima je dobro.
Sa balkona vikendice, gledaš koridu u Čevljanovićima
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14634 times
Been thanked: 10132 times

Post by Julia-Klara »

hoce li ko kupiti plac ca.300 kvadrada, pored asfalta, iza bus stanice Bikodze? (Modrac) :)
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed
Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3927 times
Been thanked: 2953 times

Post by Pasaga »

Julia-Klara wrote: 26 Sep 2025, 12:39 hoce li ko kupiti plac ca.300 kvadrada, pored asfalta, iza bus stanice Bikodze? (Modrac) :)
neznam lokaciju,kako izgleda...polozaj i to
a to je atraktivno...sigurno ....
za sve
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 41242 times
Been thanked: 27953 times

Post by Rum »

Danas je zemlja ispod nas. Sutra već može biti iznad nas. Okreni se Allahu prije nego se vratiš Allahu.
tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 762 times
Been thanked: 1158 times

Post by tuzlak1212 »

Rum wrote: 27 Sep 2025, 09:05
da imam para nesto ovakvo bi platio
HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine

Post by HAVANA »

Nekretnine je glupo gledati iz svoje perspektive i mogucnosti kupovine.Gledas sta mozes i gdje mozes,sta ti se isplati…Sta ja imam komentarisat ono sto ne mogu?To nije moja liga.Ima ko moze.Jbt sjedim sa cerkom u agenciji u splitu i sto pitanja mi postavljamo za stan od 45m2 i neku haj recimo povoljnu cijenu tada od 3700 ,sad je 5000…Javlja se zena na telefon,neka napucana zgrada na mejama il tako nesta…Razgovor je trajao par minuta.Imate jos jedan slobodan sve je prodano.68m2 680000 eura.Garazno mjesto 50000 eura.Onaj potvrdi,prodano.Spusti slusalicu i nastavi pricat ko da je smoki prodala.A ja cekam da pitam jel mi spajz uknjizen i koliki je procenat knjizenja bastice i trebamo li mi platiti 130 eura sat za vodu…Elem,sve se proda za onoliko koliko je neko spreman platiti.To sto je meni nesta skupo,zaboli qrac nekog…Sarajevo,stan u gradskoj zoni i zoni javnog prevoza ce biti od 5 do 8000 km,ponekad i vise i to je tako.Tu se nema vise gdje graditi.Pada nema.Jedino da se zarati.Onda vise nije ni bitno.
ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 53556 times
Been thanked: 9531 times

Post by ElTriconi »

I da se zarati i da padnu cjene nekretnine opet ih vecina nece moc kupit, kupuje uvjek odredjen sloj raje. Ko u danasnje doba ne moze kupit stan glupo je da se nada da ce u slucaju kakve kataklizme moc birat sta ce kupit, ne ide to tako 🤔
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio 🤗😊
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

ZEMLJIŠTE OKO SARAJEVA SVE SKUPLJE: U Osjeku dulum do 100.000 KM, u Rakovici oko 70.000 KM

Cijene građevinskog zemljišta u blizini Sarajeva nastavljaju rasti, a ponuda se sužava iz ljeta u ljeto. Na terenu se za dulum u Osjeku traži i do 100.000 KM, dok se u Rakovici drži oko 70.000 KM. Agenti kažu da se „dobar“ plac proda prije nego što uopće stigne u oglase, a kupci se žale da se „ne može naći plac“ ni uz strpljenje ni uz višu cijenu, piše Crna hronika.

Razloga za skok je više. Potražnja dijaspore i stanovnika grada koji žele dvorište i mir vuče cijene naviše, dok je urbanizovanih parcela s jasnim pristupom, strujom, vodom i legalnom mogućnošću gradnje premalo.

Nije rijetkost da zemljište zapne upravo na „papirima“: neriješeni suvlasnički odnosi, nepotpune ostavine ili neuređen urbanistički status oduzimaju mjesecima i prodavačima i kupcima. U međuvremenu, svaka nova najava infrastrukture ili brže veze prema centru pojačava interes i podiže letvicu.

Trenutno raspoloženje na tržištu je jednostavno: ko traži, mora biti brz i finansijski spreman, a ko prodaje, diktira tempo. Dok se administrativne procedure i planiranje ne uhvate u koštac s realnom potražnjom, malo je izgleda da će Osjek i Rakovica posustati. Za sada cijene govore same za sebe — i pokazuju da je zemljište oko Sarajeva postalo roba koja se traži više nego što se nudi.
Post Reply

Return to “Posao & Ekonomija”