Rezo ti, ne rezo, nejma toga.

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo
Nije ih Tito pocastio bosanskim moreTom, vec Djuro Pucar.Odraz wrote: 12 May 2020, 18:27Pa napisao sam ... Kraljevina SHS (srba hrvata i slovenaca)Socrates wrote: 12 May 2020, 18:18 Ne pitam ja ko je bio okupator, nego kako to nije problem naše istorije.
Okupator je bio i srpski kralj, a ako ćemo bas iskreno i Tito.
Tito je svim republikama vratio njihove granice, osim sto je Hrvatsku pocastio Istrom i Bosanskim morem, kao i crnu Goru sa par bosanskih mjesta.
I Bosnu je stavio na kartu, kako je onda okupator?
Znaci Hrvati treba da se zahvaljuju Titu sto je Hrvatska stavljena napokon na kartu Evrope.
.
... ili da se zahvale Hitleru?![]()
Da je Tito htio mogao je opet napraviti drzavu identicnu Kraljevini SHS bez republika, imao je tu moc. Samo bi nakon njega opet srbi izdominirali ...
A da ironija bude veca niko ga ne voli i ne brani toliko k'o bosanac. Ovi bi mu kosti izvadili samo da ih isutaju.Nora Ibsenova wrote: 12 May 2020, 18:31Sviju počastio bosanskim, aferimOdraz wrote: 12 May 2020, 18:27
Pa napisao sam ... Kraljevina SHS (srba hrvata i slovenaca)
Tito je svim republikama vratio njihove granice, osim sto je Hrvatsku pocastio Istrom i Bosanskim morem, kao i crnu Goru sa par bosanskih mjesta.
I Bosnu je stavio na kartu, kako je onda okupator?
Znaci Hrvati treba da se zahvaljuju Titu sto je Hrvatska stavljena napokon na kartu Evrope.
.
Da je Tito htio mogao je opet napraviti drzavu identicnu Kraljevini SHS bez republika, imao je tu moc. Samo bi nakon njega opet srbi izdominirali ...![]()
Ne radi se o historiji nego o obilježavanju historije.Socrates wrote: 12 May 2020, 18:21Ne znam kako ti misliš istoriju djeliti po procentima u Bosni. Istorija je istorija.Rockefeller wrote: 12 May 2020, 18:16
Zato što je to hrvatsko nacionalno pitanje. U Hrvatskoj 100% naroda ima (emocijama nabijeno) mišljenje oko toga. Kad je Bosna u pitanju ovo može biti dio tvoje parcijalne historije ali sam siguran da to 100% Srba u BiH ne smatraju za svoju historiju a vjerovatno i 99% Bosanaca - nije dio nacionalne historije.
Sta ćeš, referendum sprovoditi sta je istorija BIH a sta ne?
Pomilovao je toliko i ustasa i domobrana. Onih koji su se odrekli (navodno) prethodnih fasistickih uvjerenja i pridruzili bratstvu i jedinstvu.Socrates wrote: 12 May 2020, 18:30A kao Srbi nisu izdominirali pod Titom? Ja ne znam kako ti tumačis dominaciju, ali ako čovjek pomiluje stotine hiljada četnika i ti četnici onda navale devedesetih sa svim naoružanjem JNA da nas sve pobiju, ja bih to protumačio kao dominaciju.Odraz wrote: 12 May 2020, 18:27
Pa napisao sam ... Kraljevina SHS (srba hrvata i slovenaca)
.
Da je Tito htio mogao je opet napraviti drzavu identicnu Kraljevini SHS bez republika, imao je tu moc. Samo bi nakon njega opet srbi izdominirali ...
Da ne ulazim sad u druge detalje.
To je bila i Srbija u Drugom Svjetskom Ratu.Odraz wrote: 12 May 2020, 18:37 I jos nesto ... NDH je bila zlocinacka tvorevina, fasisticko kopile gdje su gazde bili svabe, gestapo, a ustase tek kerovi nahuskani na neistomisljenike bez mogucnosti da i o cemu odlucuju, osim da izvrsavaju naredbe. One najgnusnije, i u tome su uzivali toliko da su posteni hrvati postali partizani i zapucali na te takve zemljake. Split crven, Istra crvena, Dalmacija crvena, Gorski kotar partizancine, da ne nabrajam vise.
Mislim da ce uskoro doci pomracenje za preostale fasiste. Ulaskom u EU nece mjesta biti ni ustasama ni cetnicima u njoj.
Zasto smo ludi?
Ovo oko ustaša je prosto tvoja izmišljotina. Partizanski izvori kažu da prema ustašama nije bilo milosti, a cetnici su prelazili u partizane čak i ako su dan prije vršili pokolje nad civilima.Odraz wrote: 12 May 2020, 18:39Pomilovao je toliko i ustasa i domobrana. Onih koji su se odrekli (navodno) prethodnih fasistickih uvjerenja i pridruzili bratstvu i jedinstvu.Socrates wrote: 12 May 2020, 18:30
A kao Srbi nisu izdominirali pod Titom? Ja ne znam kako ti tumačis dominaciju, ali ako čovjek pomiluje stotine hiljada četnika i ti četnici onda navale devedesetih sa svim naoružanjem JNA da nas sve pobiju, ja bih to protumačio kao dominaciju.
Da ne ulazim sad u druge detalje.
Ma jasno, samo Tito je tad bio ziv a bez njega se nista nije moglo.
Prije ce biti da su se oni malo bolje laktali i gurali od nas.Odraz wrote: 12 May 2020, 18:45Ma jasno, samo Tito je tad bio ziv a bez njega se nista nije moglo.
Ne branim ja njega, od svih republika najmanje je Bosni dozvoljavao da se razvija. gurao je Srbiju i Hrvatsku u svemu, Sloveniju .. nas, Makedoniju i kosovo jedva. Pa bio je cak protiv izgradnje zeljeznicke stanice u Sarajevu, a Emerik Blum je morao osnovati vlastiti Energoinvestov masinski fakultet da bi skolovao svoje kadrove jer Tito nije htio da se bosanci skoluju. Za Tita Bosna je trebala biti samo osnova za baznu sirovinu i tesku industriju, a da druge republike beru kajmak.
Ma naravno.Socrates wrote: 12 May 2020, 18:05 Ako je BIH bila u NDH, a većina žrtava Bleiburga su iz NDH, kako to nije problem i naše istorije?
Na stranu misa, ja je vise ne bih održavao.
Istina ziva, a mi najvise imamo razloga da ga ne volimo.spacebound wrote: 12 May 2020, 18:36 A da ironija bude veca niko ga ne voli i ne brani toliko k'o bosanac. Ovi bi mu kosti izvadili samo da ih isutaju.
Users browsing this forum: No registered users and 3 guests