Ivo Andrić: Pro et contra

Poezija, proza, pisci, pravopis, povijest jezika, dijalekti, lokalizam.
Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći
Has thanked: 2798 times
Been thanked: 5032 times
Status: Offline

Re: Ivo Andrić: Pro et contra

Post by Nora Ibsenova »

Nista posebno, bolji je moj blog od svih njegovih knjiga.
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.
Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 4200 times
Been thanked: 3882 times

Post by Naseef Mushroom »

Rum wrote: 01 Jul 2025, 21:14 Mustafa Busuladžić: Islam je prirodni protivnik komunizma i fašističko-rasističkih shvatanja (UBIJEN).

Ivo Andrić: Mene ova sredina smrada, loja, ljenosti i pokvarenosti poklonika arapskog varalice guši, pa sam više u Beogradu nego u Bosni (NOBELOVA NAGRADA).
Trend se nastavlja, nobelovac je i onaj miloševićevac Peter Handke.
Veći značaj ima kad dobiješ sličicu kad kupiš Čunga Lungu nego ta Nobelova nagrada.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 41474 times
Been thanked: 28265 times
Status: Online

Post by Rum »

Naseef Mushroom wrote: 02 Jul 2025, 00:45
Rum wrote: 01 Jul 2025, 21:14 Mustafa Busuladžić: Islam je prirodni protivnik komunizma i fašističko-rasističkih shvatanja (UBIJEN).

Ivo Andrić: Mene ova sredina smrada, loja, ljenosti i pokvarenosti poklonika arapskog varalice guši, pa sam više u Beogradu nego u Bosni (NOBELOVA NAGRADA).
Veći značaj ima kad dobiješ sličicu kad kupiš Čunga Lungu nego ta Nobelova nagrada.
Postoje ljudi koji te zaborave
s takvom lakoćom
kao što se zaboravi kišobran,
i sjete te se samo kad pada kiša.
ironman
sirius
sirius
Has thanked: 26112 times
Been thanked: 26753 times

Post by ironman »

ne ocjenjujem ljude po izgledu al da ocjenjujem bez razmisljanja bi reko ovo je neki govnar teske kategorije..
dream of spring...
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 41474 times
Been thanked: 28265 times

Post by Rum »

SVAKOM SVAČIJE

Bio sam u Travniku s jednim jaranom koji je izrazio želju da obiđemo rodnu kuću Ive Andrića. Kazao sam mu da ja to ne želim i da ću ga sačekati na ulici dok on to obavi. Kada me je upitao zašto ne želim da idem u taj obilazak, kazao sam da me rodne kuće dokazanih fašista i nacionalista baš i ne zanimaju. Na te moje riječi on se frapirao, kao da se radi o nekakvom bogohuljenju. Primijetio sam i da se malo naljutio, ali je ta ljutnja nekako izlapila čim smo omirisali Harijeve ćevape.

Autor pjesme koja slijedi je Niko Mirošević Sergo, prijatelj Ive Andrića i konzul nekadašnje Kraljevine Jugoslavije u Klagenfurtu, u Austriji.

KAIRSKI BAZAR
(posvećeno mome prijatelju Ivi Andriću)

Mujezin pjeva sure svome Bogu
Alah da mu oprosti, jerbo lažno pjeva.
Nije to ljubavi već pjesma gnjeva,
poziva na kavgu a odbija na slogu.
Pastirova koza, vezana za nogu,
oko sebe mlijeko nevješto proljeva.
A muhe se kupe, lijeni Arap zjeva
u prljavu svoju obavijen togu.
U prašini gustoj djeca zamazana,
otresaju nečist sa čupave glave,
dok džamija stara,
ko krastava rana zapušteno zjapi.
Svjedok prošle slave k nebu se uzdiše.
Miomiris gnoja i Homerov masni dio
ovnujskoga loja.

Ivo Andrić odgovorio je svome prijatelju Niki Miroševiću pismom u kome kaže: “Naročito me veseli tvoja lepa zbirka pesama, u kojoj ima i jedna posvećena meni. Mene također ova sredina smrada, loja, lenosti i pokvarenosti poklonika arapskog varalice guši, pa sam više u Beogradu nego u Bosni.’’

Nedvojbeno je da se ovo "arapski varalica" odnosi na božijeg poslanika, Muhameda s.a.w.s.

U opsežnoj biografiji Ive Andrića, koja nosi naslov "U požaru svjetova", njen autor, njemački novinar i publicist Michael Martens, između ostalog, o Ivi Andriću piše:

"Jedino u čemu on ovih godina nalazi zadovoljstvo očigledno su ljetovanja u Višegradu. Za razliku od ranijih godina, on sada ne planira više da stanovnicima Višegrada truje vodu i siluje im kćerke”

Naime, Andrić je 1913. godine došao iz Zagreba na ljetni raspust u Višegrad, odakle je napisao pismo svom prijatelju Vojmiru Dubrešiću, u kojem kaže i ovo:

“Danas sam nervozan jače i ne mogu da pišem sve o njima samo ti velim da ih mrzim do kriminala. Mnogo sam puta premišljao – sjedeći s njima – kako bi bilo divno otrovati im vodovod da jednog dana pocrkaju svi upravo u času kad popuste iza ručka kajiš i posrknu vode. Ili im jedne noći deflorirati (razdjevičiti, obeščastiti, silovati, op. a.) sve kćeri i svastike, krivonoge i mutave djevojke.”

Tokom intervjua za magazin "START", koji je još dostupan na internetu, na pitanje o Ivi Andriću, profesor Nijaz Duraković je ovako odgovorio:

"Andrić je veliki pisac, a pošto sam ja ipak političar, moram konstatirati da je on bio političko đubre i smeće. Uz rat sam ponovo pročitao njegovu disertaciju iz Beča i to je najgori nacionalistički pamflet koji sam pročitao u životu."

Poslije spomenutih ćevapa, sve ovo sam ispričao mom prijatelju, velikom poštovaocu lika i djela Ive Andrića. Nije mogao sakriti nevjericu i kazao je da će, kad dođe kući, sve ovo dobro provjeriti. Nakon nekoliko dana, upitao sam ga da li je sve provjerio i da li je sve što sam mu kazao tačno. Da, rekao je, provjerio sam, i tačno je, ali valja odvojiti pisca od njegovog djela, ja se divim Ivi Andriću - književniku.

I tako, on se i dalje divi, a ja i dalje onu travničku kuću zaobilazim u širokom luku. Što bi rekla moja majka, Nazifa, rahmet joj duši - svakom svačije.

(Sabrija Karahmet)
Postoje ljudi koji te zaborave
s takvom lakoćom
kao što se zaboravi kišobran,
i sjete te se samo kad pada kiša.
ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 54908 times
Been thanked: 9781 times

Post by ElTriconi »

Nema on pojma, treba njegova djela skinit s polica i poredat 50 nijansi sive, pa ja 🤗😊
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio 🤗😊
Laser
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 1272 times
Been thanked: 4061 times

Post by Laser »

ElTriconi wrote: 03 Dec 2025, 17:06 Nema on pojma, treba njegova djela skinit s polica i poredat 50 nijansi sive, pa ja 🤗😊
E saćeš vidit kadti dođe Najsica. :D.
Klanjam džematile po parkovima.
uvijek_kontra
zmajček
zmajček
Mood:
Has thanked: 6385 times
Been thanked: 5814 times

Post by uvijek_kontra »

Nora Ibsenova wrote: 01 Jul 2025, 21:30 Nista posebno, bolji je moj blog od svih njegovih knjiga.
Pises blog?
Jesi li ga postavljala ikad ovdje?
Svako sebe laze kako mu odgovara.
Nice
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 24441 times
Been thanked: 10601 times

Post by Nice »

Laser wrote: 03 Dec 2025, 17:22
ElTriconi wrote: 03 Dec 2025, 17:06 Nema on pojma, treba njegova djela skinit s polica i poredat 50 nijansi sive, pa ja 🤗😊
E saćeš vidit kadti dođe Najsica. :D.
Nemam ja ništa protiv 50 nijansi sive :p
Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći
Has thanked: 2798 times
Been thanked: 5032 times

Post by Nora Ibsenova »

uvijek_kontra wrote: 04 Dec 2025, 07:37
Nora Ibsenova wrote: 01 Jul 2025, 21:30 Nista posebno, bolji je moj blog od svih njegovih knjiga.
Pises blog?
Jesi li ga postavljala ikad ovdje?
Pisala, nisam postavljala
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.
Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4449 times
Been thanked: 3405 times

Post by Melek »

Ovo mu je u principu dobro napisano:

Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
Mirelam
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 36 times
Been thanked: 349 times

Post by Mirelam »

Naseef Mushroom wrote: 02 Jul 2025, 00:45

Sto jest, jest. Moj omiljeni nepismeni forumas jednom da ima i pravo. Svako bira nivo gdje i pripada. Znaci cunga lunga.
Post Reply

Return to “Književnost i jezik”