Ateizam
Re: Ateizam
Da... I cilj bogatih je da siromašne drže pod kontrolom. Propagiraju boga, i masa se odriče nekog zemaljskog blagostanja zarad "uzvišenih" ciljeva, a na kraju profitiraju drugi.
I onda imamo situaciju da se neko ceo život muči, dok drugi uživa i ne pomišlja na boga.
I onda imamo situaciju da se neko ceo život muči, dok drugi uživa i ne pomišlja na boga.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9721 times
- Been thanked: 11461 times
- Status: Online
Nudi 10.000 dolara za dokaz da nema Boga

Joseph Mastropaolo, naučnik koji vjeruje da je svijet stvorio Bog, pozvao je protivnike te teorije da se suoče s njim u raspravi.
Mastropaolo čak nudi svojih 10.000 dolara onome ko naučno dokaže da Knjiga postanka nije istinita. Također, traži da njegov suparnik uplati istu svotu pa bi pobjednik trebao dobiti oko 20.000 dolara, piše Time.

- Evolucionisti nisu glupi ljudi. Bistri su, i to dovoljno bistri da znaju da nema naučnog dokaza kojim mogu pobiti moju teoriju na ovom mini suđenju - rekao je Mastropaolo za Guardian.
Mastropaolo je završio studij kineziologije.
Re: Nudi 10.000 dolara za dokaz da nema Boga
Teret dokazivanja je na onome tko iznosi pozitivne tvrdnje, to znaju i vrapci na grani.
sudeci po tekstu i jeste spreman.
nece se bez dokaza upustiti u dvoboj.
nece se bez dokaza upustiti u dvoboj.
- Zagorka
- Žena, majka, forumašica

- Has thanked: 424 times
- Been thanked: 625 times
- Status: Offline
Vjerujem za sebe,šta imam koga izazivati na dvoboj,ne kontam čemu to? 
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
pa jeste. ti vjerujes za sebe. ali svi mi u skoli moramo vjerovati ili bar uciti ono u sta naucnici vjeruju iako je rijec samo o teoriji. nesto sto nikako nije dokazano.
Nikako se ne bih složila da je svrha religije da se kontroliše masa, svrha religije odnosno suština religije je da čovjeku olakša život, čovjek kad je duhovno ispunjen prebrodit će svaku životnu nedaću jer će znati da mu je tako propisano, dok neko ko nije brže će postati pokolebljiv, nezadovoljan, nesretan i slično...Perpetuum wrote:Zašto ljudi jednostavno ne pomisle da je svrha religije da se kontroliše masa? A, samim tim i često zloupotrebi.
Sa porastom materijalne sigurnosti ljudi se manje okreću bogu. To nije slučajnost.
U članku su čak navedene i nove studije koje potkrepljuju sve to.
http://mindreadingsblog.wordpress.com/2 ... te-u-boga/
Zauzeti popravljanjem svijeta, ljudi su zaboravili popraviti sebe...
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 14482 times
- Been thanked: 10011 times
Ne mora se biti religiozan da budes duhovno ispunjen.
@Perpetuum-teoriju o nastanku religije kao potreble vladajuce kase da lakse manipulira sirotinjom odbacuju uglavnom jer ju kao takvu popularizirao socijalizam/komunizam, i kao takva nailazi samo na osudu i neprihvatanje vjernika
Ja se licno sa ovo teorijom slazem, jer se religija i pojavljuje u odredjenim vremenskim instancama kada je razvoj ljudske svijesti (citaj obrazovanost) bio na niskim granama. Samo znamo da je ljudski razvoj dijelom bio impregniran praznovjerjem, sto je i sada donekle.
Ovdje ne osudjujem nikoga, svako ima pravo na svoju religiju, bogove, vjerovanja, niti govorim da su oni koji vjeruju neobrazovani...Govorila sam o vremenu kada su nastale.
@Perpetuum-teoriju o nastanku religije kao potreble vladajuce kase da lakse manipulira sirotinjom odbacuju uglavnom jer ju kao takvu popularizirao socijalizam/komunizam, i kao takva nailazi samo na osudu i neprihvatanje vjernika
Ja se licno sa ovo teorijom slazem, jer se religija i pojavljuje u odredjenim vremenskim instancama kada je razvoj ljudske svijesti (citaj obrazovanost) bio na niskim granama. Samo znamo da je ljudski razvoj dijelom bio impregniran praznovjerjem, sto je i sada donekle.
Ovdje ne osudjujem nikoga, svako ima pravo na svoju religiju, bogove, vjerovanja, niti govorim da su oni koji vjeruju neobrazovani...Govorila sam o vremenu kada su nastale.
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija 
- Maja
- Administrator

- Has thanked: 7892 times
- Been thanked: 18656 times
Par godina pred rat umro je jedan čovjek, moj dalji rođak. Nije bio ni veliki vjernik, ni ateista. Zapravo ne znam u šta je vjerovao. Umro je iznenada i nije se uspio izjasniti kako želi da ga pokopaju. Sinovi su mu bili komunisti i zakopali su ga bez dženaze, bez hodže, u odjelu i cipelama. Danas kažu da im je žao što su tako postupili. I dalje su ateisti ali...
Zato sam htjela pitati forumaše koji se izjašnjavaju kao ateisti kako bi oni željeli da ih se ukopa kad dođe vrijeme za to. Ružno je sad pisati o tome, al tema je tema...pričamo onako.
Ako ne zbog sebe, biste li zbog porodice pristali na pokop kakav nalaže vjera kojoj pripada...ju članovi vaše porodice.
Zato sam htjela pitati forumaše koji se izjašnjavaju kao ateisti kako bi oni željeli da ih se ukopa kad dođe vrijeme za to. Ružno je sad pisati o tome, al tema je tema...pričamo onako.
Ako ne zbog sebe, biste li zbog porodice pristali na pokop kakav nalaže vjera kojoj pripada...ju članovi vaše porodice.
- Rockefeller
- Aktivni forumaš

Fakat, ja nisam religiozan čovjek. Vjerujem tek toliko u boga da mi se ne kaže kako sam ateista. Imam neki svoj "islam" ili svoju vjeru, nazovite vi to kako hoćete, gdje nema mjesta netoleranciji i gdje nema zabrana, al' mi ove relacije koje ljudi postavljaju nisu najjasnije.
Pričamo o tome da se ljudi kako bogate tako i odmiču od vjere. Zar jedan od dokaza nisu ovi naši ateisti? Oni su odmakli od vjere ili u vjeri, tj. nekoj religiji nikad nisu ni bili, odmakli su se od nje i prije nego li su se obogatili.
Biće da je do ljudske naravi, a ne do bogastva.
@Maja
Meni je svejedno. Ako hoće neka mi i spale tijelo, neka me prospu u Drinjaču. Neka me zakopaju pet metara u zemlju ili ostave u kakvom propalom rudniku.
Meni je samo bitno kako ću umrijeti. A poslije... i ne osjetim.

Pričamo o tome da se ljudi kako bogate tako i odmiču od vjere. Zar jedan od dokaza nisu ovi naši ateisti? Oni su odmakli od vjere ili u vjeri, tj. nekoj religiji nikad nisu ni bili, odmakli su se od nje i prije nego li su se obogatili.
Biće da je do ljudske naravi, a ne do bogastva.
@Maja
Meni je svejedno. Ako hoće neka mi i spale tijelo, neka me prospu u Drinjaču. Neka me zakopaju pet metara u zemlju ili ostave u kakvom propalom rudniku.
Meni je samo bitno kako ću umrijeti. A poslije... i ne osjetim.
Like Frankie said I did it my way!
Waving your banner all over the place
Shouting in the street, gonna take on the world someday
You got blood on your face, you big disgrace
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 14482 times
- Been thanked: 10011 times
Ja se vjerovatno necu pitati, nego drugi,ali bih voljela da me spale i "bace" u Savu... Obzirom da je krematorijum u Tuzli ne znam koliko ce biti moguce. Ne volim to zakopavanje ljudi po livadama (grobljima).
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija 
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Kremacija mi je
Kopanje u zemlju
Najvise bih voljela da me izloze ko Lenjina
Kopanje u zemlju
Najvise bih voljela da me izloze ko Lenjina
Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora
- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
- Has thanked: 40930 times
- Been thanked: 27457 times
Ja bih volio da me stave u neku kapsulu i posalju daleko u svemir , ko zna mozda bi stigao do neke planete na kojoj zive vanzemaljci , bio ozivljen i smatran Bogom
“Ljudi imaju puno toga lijepog o tebi da kažu, samo prije toga treba da umreš.”
Rum wrote:Ja bih volio da me stave u neku kapsulu i posalju daleko u svemir , ko zna mozda bi stigao do neke planete na kojoj zive vanzemaljci , bio ozivljen i smatran Bogom
Neka me zakopaju u zemlju bez kasele, neka me bakterije i ličinke razgrade u humus....prah sam bila i u prah ću se pretvoriti... neka me korijenje biljaka upije zajedno s kišom, neka kolam njihovim sokovima, neka me sunce ispari iz lišća i uznese u nebo...
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Šest tipova ateista i kako ih prepoznati

Neko bi pomislio da je do sad urađeno mnogo naučnih studija o ateizmu. Baš kao što religija može biti shvaćena “spolja” kroz filter sociologije, psihologije, ekonomije ili istorijskog razumijevanja, može i ateizam. Ipak, iznenađujuće je malo radova u ovoj oblasti, piše Guardian, a prenosi B92.
Nedavno je, međutim, objavljena studija sprovedena na Univerzitetu u Tennesseeju koja je obuhvatila 1.153 Amerikanca ateiste i bila izuzetno plodonosna - otkrila je šest tipova ateista.
Najveća grupa (37 odsto) predstavljala je “kulturološke nevjernike”, odnosno “akademske ateiste”, ljude koji su dobro obrazovani, zainteresovani za religiju, o njoj informisani, ali nisu vjernici.
Oni se dobro osjećaju u sekularnom društvu, koje aksiomatski pretpostavlja da su religijske “istine” uvijek “lažne”.
Njih je dva puta više, od takozvanih “antiteista”. Ova grupa je na istraživanjima pokazala najviše bijesa, autonomije, narcisizma i dogmatizma, dok je postigla najniže rezultate u mjerenjima pozitivnih odnosa s drugima.
Asertivni antiteisti i proaktivno i agresivno nameću svoje viđenje stvarnosti drugima i žele da “edukuju” teiste o zastarjelosti njihovih vjerovanja. Ipak, oni su činili samo 14 odsto uzorka.
Tu su i “neteisti”, najmanja grupa od svih šest. Obuhvata ljude koji se ne priklanjaju ni religiji, ni antireligiji. Njihova pozicija je uglavnom posljedica nezainteresovanosti ili apatije.
Neteisti religiju ne smatraju temom koja je važna, niti su zainteresovani za ateističke pokrete. Oni prosto ne vjeruju, a njihovo odstustvo vjere znači i odsustvo svakog razmišljanja o religiji.
Jedna od najinteresantnijih za istraživače bila je grupa “ritualnih ateista” (oni su u mnogome slični sa agnosticima istraživačima – i jedni i drugi su “spriritualni, ali ne religiozno”).
Jedna glavna karakteristika ritualnih ateista / agnostika je da pronalaze svrsishodnost u učenjima određenih religijskih tradicija.
Oni ih vide manje ili više kao filozofska učenja o načinima življenja i postizanja sreće, nego kao put ka transcedentalnom oslobađanju.
Ritualni ateisti / agnostici pronalaze korist u tradiciji i ritualu.
S druge strane, “agnostici istraživači” su ljudi nesigurni u postojanje Boga, ali otvorenog uma i svjesni granica ljudskog znanja i iskustva.
Oni redovno preispituju svoja vjerovanja i nemaju čvtstu ideološku poziciju. To ne znači da su oni zbunjeni, kažu istraživači. Oni su samo prihvatili neizvijesnost.
Još jedna kategorija, “aktivisti”, obilježava ateiste koji snažno vjeruju u etičke i humanističke principe.
Ova vrsta ateista želi da objasni ostatku svijeta zašto treba da odbace religiju. Najčešće se udružuju u organizacije koje se bave pravima ljudi, očuvanjem okruženja ili brigom o životinjama.
Da li ste vi ateista? Pronalazite li se u nekoj od ovih kategorija?
(B92/depo.portal)
- Rockefeller
- Aktivni forumaš

Re: Šest tipova ateista i kako ih prepoznati
Ja sam fakat ovo:

Deklerativno zna se kako se izjašnjavam, al' mi je uvijek bila žešća glupost raditi nešto jer se to tako radi ili jer je neko tako radio, moralo je biti u tome nešto više, plemenitije.
Da sam juče umro ne bih znao koje sam vjere.Jedna od najinteresantnijih za istraživače bila je grupa “ritualnih ateista” (oni su u mnogome slični sa agnosticima istraživačima – i jedni i drugi su “spriritualni, ali ne religiozno”).
Jedna glavna karakteristika ritualnih ateista / agnostika je da pronalaze svrsishodnost u učenjima određenih religijskih tradicija.
Oni ih vide manje ili više kao filozofska učenja o načinima življenja i postizanja sreće, nego kao put ka transcedentalnom oslobađanju.
Ritualni ateisti / agnostici pronalaze korist u tradiciji i ritualu.
Deklerativno zna se kako se izjašnjavam, al' mi je uvijek bila žešća glupost raditi nešto jer se to tako radi ili jer je neko tako radio, moralo je biti u tome nešto više, plemenitije.
Like Frankie said I did it my way!
Shouting in the street, gonna take on the world someday
You got blood on your face, you big disgrace