Katoličanstvo

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9529 times
Been thanked: 11268 times
Status: Offline

Re: Katoličanstvo

Post by Krokodil Behko »

dr laganini wrote:..mislim isus rođen prije više od dvi tisuće godina a muhamed 570-te.. :hm
Ii? Ko je pomenuo Muhameda u ovoj priči?
dr laganini
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by dr laganini »

Krokodil Behko wrote:
dr laganini wrote:..mislim isus rođen prije više od dvi tisuće godina a muhamed 570-te.. :hm
Ii? Ko je pomenuo Muhameda u ovoj priči?
Evo klasicni naucni dokaz o tome kako je Isus, kojeg i Islam dozivljava kao "Bozijeg poslanika"(u stvari se Stari, Novi ZAvjet i Kuran nadovezuju) u stvari kopija Egipatskog politeistickog Boga Sunca Horusa, te niza drugih predhriscanskih "Solarnih" Mesija, koji su se javljali u razlicitim kulturama i epohama istorije prije krscanstva i judaizma(Krisne, Oziriza, Dionisa, Bodisatve, Mitre i stotina drugih) i Koliko se sve "svete" knjige oslanjaju zapravo na pracenju astronomskih pojava, u koje su drevni narodi imali veliki uvid.
...nisam ni reka da si ti nego taaj posmatrač... :zubi
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1632 times
Been thanked: 3039 times

Post by Mutevelija »

Trojstvo su dodali na Nikejskom saboru.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9529 times
Been thanked: 11268 times

Post by Krokodil Behko »

KOMESAR wrote: Nekako mi je to sve predaleko? Vrlo je upitno jesu li prepisivači sve to dobro zabilježili.
Poenta je u onom narednom krugu prepisivanja, prije oko 1980 godina, kad su se pisala prva evanđelja.
Obzirom na starot egipatske civilizacije, ko zna, to o Ozirisu i Horusu, vjerovatno su neki mitovi koji sežu i do 6000 g. BC.
posmatrac
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 1 time

Post by posmatrac »

AKo bi pogledao videa koja sam stavio, shvatio bi da je Isus "fikcija" obozavanja Sunca, a ne covjek, Muhamed je istorijska licnost dokazana, sto opet ne znaci da je i Islam ispravan, cim takodjer Isusa, Nou, Abrahama i ostale "poslanike" smatraju istorijskim licnostima,a radi se takodjer o plagijatima iz predJudaistickog perioda.
dr laganini
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by dr laganini »

posmatrac wrote:
AKo bi pogledao videa koja sam stavio, shvatio bi da je Isus "fikcija" obozavanja Sunca, a ne covjek, Muhamed je istorijska licnost dokazana, sto opet ne znaci da je i Islam ispravan, cim takodjer Isusa, Nou, Abrahama i ostale "poslanike" smatraju istorijskim licnostima,a radi se takodjer o plagijatima iz predJudaistickog perioda.
..isus nioje fikcija nego čovijek rođen po duhu svetom od marije djevice koju ko što znam i muslimani štuju.. :stop
KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14 times
Been thanked: 2 times

Post by KOMESAR »

posmatrac wrote:
Po tebi nema logike da je bog slao poslanike kad bi se ljudi na zemlji udaljili u neželjenom pravcu?
Čovjek i magarac znaju više nego sam čovjek.
dr laganini
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by dr laganini »

..kriva je eva i jabuka.. :zubi
posmatrac
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by posmatrac »

KOMESAR wrote:
posmatrac wrote:
Po tebi nema logike da je bog slao poslanike kad bi se ljudi na zemlji udaljili u neželjenom pravcu?
Vodeci se prvo Isusovim primjerom kao i Islamskim "poslanikom" koji je samo kopija i plagijat ranijih predhriscanskih politeistickih Solarnih "bozanstava", sto potvrdju i naucni istorijski dokazi, logicno da mi zdrav razum govori da su monoteisticke religije(jedno je religija, drugo je vjera) koje znamo nastale kao rezultat politickih procesa kroz istoriju, pa je Rim(Poncije Pilat) kojeg crkva i krivi da je "ubio" Isusa, u stvari kanije prihvatio krscanstvo, da bi se smanjili kriminal, korupcija, blud i nepotizam u Rimu, da bi se na taj nacin utjecalo na sire drustvene mase

DA li bi ti danas bio musliman(ako si musliman), da ti Turci 1463 nisu okupirali zemlju, i da ti preci nisu bili prinudjeni da prelascima na Islam izbjegnu razne vidove poreza, placanja haraca, da im djecu ne odvode u JAnjicare itd.
Ista stvar se desavala na ovim prostorima i ranije, kada je Vatikan prislino pokatolicavao stanovnistvo u Bosni, da bi zauzvrat Bosni davali vojnu pomoc u odnosu na nalete Ugarskih vladara itd.
Sto znaci da je politicki faktor za prihvatanje religija kroz istoriju uvijek bio kljucni, pa se nasi preci koji su prihvatali ovu ili onu religiju nisu pitali da li u njima ima "logike".
dr laganini
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by dr laganini »

posmatrac wrote:
KOMESAR wrote:
posmatrac wrote:
Vodeci se prvo Isusovim primjerom kao i Islamskim "poslanikom" koji je samo kopija i plagijat ranijih predhriscanskih politeistickih Solarnih "bozanstava", sto potvrdju i naucni istorijski dokazi, logicno da mi zdrav razum govori da su monoteisticke religije(jedno je religija, drugo je vjera) koje znamo nastale kao rezultat politickih procesa kroz istoriju, pa je Rim(Poncije Pilat) kojeg crkva i krivi da je "ubio" Isusa, u stvari kanije prihvatio krscanstvo, da bi se smanjili kriminal, korupcija, blud i nepotizam u Rimu, da bi se na taj nacin utjecalo na sire drustvene mase

DA li bi ti danas bio musliman(ako si musliman), da ti Turci 1463 nisu okupirali zemlju, i da ti preci nisu bili prinudjeni da prelascima na Islam izbjegnu razne vidove poreza, placanja haraca, da im djecu ne odvode u JAnjicare itd.
Ista stvar se desavala na ovim prostorima i ranije, kada je Vatikan prislino pokatolicavao stanovnistvo u Bosni, da bi zauzvrat Bosni davali vojnu pomoc u odnosu na nalete Ugarskih vladara itd.
Sto znaci da je politicki faktor za prihvatanje religija kroz istoriju uvijek bio kljucni, pa se nasi preci koji su prihvatali ovu ili onu religiju nisu pitali da li u njima ima "logike".
..tikvo što bi bilo da ja kažem da je tvoj muhamed fikcija.. :lud
dr laganini
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by dr laganini »

Prema Evanđelju po Luki, anđeo Gabrijel navijestio je Mariji, da je ona izabrana biti majkom Isusa, Sina Božjega. Tijekom stoljeća, ljudi su iščekivali obećanoga Spasitelja. Marija je pristala: „Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po riječi tvojoj (Lk 1,38)” i začela Isusa po Duhu Svetome, bez ljudskoga udjela. Isus se utjelovio, da ljude pomiri s Bogom. U jednoj osobi, spojio je ljudsko i božansko. Marijin zaručnik Josip, prema običajima toga vremena, mogao je napustiti Mariju, no nakon što je u snu, objavom Anđela, saznao Božji plan, odlučio je uzeti Mariju za svoju ženu. Za vrijeme trudnoće, Marija je posjetila svoju rođakinju Elizabetu, koja će ubrzo roditi Ivana Krstitelja
posmatrac
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by posmatrac »

Začeće:
Horus: Bezgrešno, od majke djevice
Isus: Bezgrešno, od majke djevice

Otac:
Horus: Sin boga Osirisa
Isus: Sin Božji

Majka:
Horus: Isis, također zvana Meri
Isus: Miriam (Marija)

Svjetovni otac:
Horus: Seb
Isus: Joseph

Mjesto rođenja:
Horus: Špilja
Isus: Špilja ili staja

Najava dolaska:
Horus: Od anđela majci Isis
Isus: Od anđela majci Mariji

Rođenje praćeno sa:
Horus: Jutarnja zvijezda Sirius
Isus: Neidentificirana ''zvijezda na istoku''

Datum rođenja:
Horus: Oko vremena zimskog solsticija, oko 21.12.
Isus: 25.12.

Svjedoci rođenja:
Horus: Pastiri
Isus: Pastiri

Kasniji svjedoci:
Horus: 3 solarna božanstva
Isus: 3 mudraca

Prijetnja smrću:
Horus: Herut pokušao ubiti
Isus: Horud pokušao ubiti

Dob rituala inicijacije:
Horus: Oko 12. godine
Isus: Oko 12. godine

Nepoznate godine:
Kod oba nema podataka o životu između 12. i 30. godine

Mjesto krštenja:
Horus: Rijeka Eridan
Isus: Rijeka Jordan

Dob u vrijeme krštenja:
Oba u 30. godini

Krstitelj:
Horus: Anup Krstitelj
Isus: Ivan Krstitelj

Sudbina krstitelja:
Obojici je odrubljena glava

Bliski sljedbenici:
12 učenika oba

Čuda:
Horus: Hodao po vodi, vraćao vid slijepima, liječio bolesne, istjerivao demone
Isus: Hodao po vodi, dijelio kruh, pomagao bolesnima, vraćao im vid, tjerao demone

Sudbine:
Obojica razapeta na križ, sahranjeni u grobnicama, uskrsnuli nakon 3 dana.
dr laganini
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by dr laganini »

..i što ti o znači...i kuran je kopija biblije.. :hm
dr laganini
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by dr laganini »

Povjesničari osnovnim povijesnim metodama rekonstruiraju Isusov život. Neki razlikuju povijesnu osobu Isusa od teološkog poimanja Isusa, a neki ga gledaju kao cjelinu. Glavni izvor informacija Isusovog života i učenja biblijska su Evanđelja po Luki, Mateju, Marku i Ivanu. Jedna nedavna studija, potvrdila je da bibliolozi i većina povjesničara, potvrđuju povijesno postojanje Isusa[4]. Većina ga smatra propovjednikom i vođom religijskoga pokreta, koji je nastao unutar židovstva[5]. Prema Bibliji, Isusa je krstio Ivan Krstitelj na rijeci Jordan, naučavao je u parabolama i aforizmima, kritizirao je loše pojave tadašnje tradicije i socijalnog uređenja, raspet je na križ. Povjesničari su podijeljeni oko toga, da li je ozdravljao bolesnike i izgonio zle duhove.

Povjesničari se slažu, da je Evanđelje po Marku napisano prvo oko 70. godine, u vrijeme rimskog razaranja židovskog hrama, a da su ostala Evanđelja pisana između 70. i 100. godine.[6]

Mnogi znanstvenici pokušali su rekonstruirati Isusov život uzimajući u obzir političke, kulturne i religijske prilike u doba Isusovog rođenja, uključujući razlike između Galileje i Judeje te različitih stranki toga vremena poput farizeja, esena, saduceja i zelota,[7][8] te u okviru rimske okupacije židovskog teritorija
Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4322 times
Been thanked: 3247 times

Post by Melek »

Jedino je moj kolega melek Dzibril (Gabrijel) konstanta, on je u svemu tome glasnogovornik.
Nego, Laganini, nesto te melek Azrail spominje u zadnje vrijeme, vamo dje smo..
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
dr laganini
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by dr laganini »

Melek wrote:Jedino je moj kolega melek Dzibril (Gabrijel) konstanta, on je u svemu tome glasnogovornik.
Nego, Laganini, nesto te melek Azrail spominje u zadnje vrijeme, vamo dje smo..
..mnoge sam ja pokopa koji su mi to govorili.. :hihi
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1632 times
Been thanked: 3039 times

Post by Mutevelija »

dr laganini wrote:..i što ti o znači...i kuran je kopija biblije.. :hm
:jok
Biblija se ne može naučiti napamet i nije melodična kao Kur'an
Kur'an nema Stari i NOVI Kuran.
U Kur'anu žena nije kriva za grijeh potomstva.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
dr laganini
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by dr laganini »

..dobro da se ne prepoiremo islam je priznavao i imariju i isusa s nekim preinaka..ovo je službeni stav prema isusu..Isa, sin Merjemin' (ar. Isa ibn Maryam) zauzima jedinstveno uzvišeno mjesto u islamu. Kuran kazuje, da je Isu rodila djevica, da je on "Duh od Boga (udahnut)" (Ruhun mina'Llah) i "Riječ Božja" (Kalimatu-Lllah). On se obično naziva "Isa, sin Merjemin", a u njegove titule pripadaju: Mesih, vjerovjesnik, Božji poslanik, i "jedan od Allahu bliskih". Prema Kuranu izvodio je različita čuda: oživljavao je mrtve, donio objavljenu knjigu Indžil (Evanđelje). U islamu, Isa je imao misiju kao Poslanik (Resul) najvišeg stupnja, koji donosi obnovu Božje vjere. Također po islamu, Isa nije umro na križu. Vratit će se prije sudnjeg dana i uništit će Dedžala, koji će se pojaviti pred kraj vremena, predstavljajući izopačenu verziju duhovnosti, zavodeći ljudski rod u konačnu i kobnu iluziju. Postoje određene predaje koje kažu, da Isa i Merjem nisu zaplakali, kada su rođeni. Sva ostala djeca to učine, jer po simboličnom tumačenju, dodirne ih šejtan prilikom dolaska na ovaj svijet. Po riječima poslanika Muhameda, Isa i Merjem jedina su bića u povijesti, koja su rođena u takvom stanju bezgriješnosti. Premda je pozicija Ise u islamu na mnogo načina posebna, u potpunosti se odbacuje bilo kakva ideja o njegovoj Božanstvenosti ili prihvaćanje da je Božji Sin.
Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4322 times
Been thanked: 3247 times

Post by Melek »

Je li Dedžala ili Džedaja? Nesto sam nesiguran po tom pitanju..
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
dr laganini
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by dr laganini »

..ti bi to triba znat..
Post Reply

Return to “Religija”