Hidžab, nikab, burka

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Fazlija
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Status: Offline

Re: Hidžab, nikab, burka

Post by Fazlija »

Muamer18 wrote: 23 Jul 2018, 17:51 Fazlija ti si zalutao kad si presao na Budizam. Znas li da su Budisti ubijali muslimane u Burmi. Budizam ne moze proci kod muslimana.
Zasto mislis da sam zalutao? Gdje sam zalutao?

Naravno da znam da budisti ubijaju muslimane u Burmi? Znas li ti da se muslimani ubijaju medjusobno kao i da ubijaju ne-muslimane u Siriji, Iraku, Jemenu, Afganistanu?

Zasto mislis da budizam ne moze proci kod muslimana?

Znas li da se budizam i budisti pisu isto malim slovom, kao i muslimani i islam?
http://forum.srednjiput.rs/
Fazlija
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Fazlija »

Muamer18 wrote: 23 Jul 2018, 20:35 Hidzab je neophodan muslimankama i one ga trebaju nositi.
Zasto? Sta ako neka hoce da se oblaci kako ona hoce?
Muamer18 wrote: 23 Jul 2018, 20:35 Muslimani ne mogu dopustiti da zene hodaju u minicima nego da se pokriju i da odlaze u Dzamiju.
A sta ako zene ne zele hodati zakrabuljene i ne zele ici u dzamiju? Sta onda?
Fazlija
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Fazlija »

Mutevelija wrote: 23 Jul 2018, 21:35 ... muskarac je zatucan koji ne zeli ici u kupovinu sa njom...
Slazem se sa Mutevelijom potpuno. Ja kada moram u kupovinu, samo trazim neki kafic gdje mogu da je sacekam... Uzas zivi ici sa zenom u kupovinu. Svaku krpu 5 x prevrnu... Onda ja nju povedem sa sobom u trgovinu alatom. Ona popizdi, za 5 min. pocne da sizi. Da sta radimo tu toliko vremena i kada ce to biti gotovo. A ja joj kazem, cekaj, moram da pregledam svaku gedoru i saraf bar 5x...
Muamer18
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Muamer18 »

Fazlija ti si skroz zalutao. Vrati se Islamu i ostavi budizam. Budisti su na pogrijesnom putu i oni su pagani. Oni se mole prema statusi Bude. Muslimani ne vjeruju i nijednog drugog boga sem Allaha. Muslimani su na pravom putu i zato umjesto sto koristis meditaciju pocni da klannjas i moli se samo Allahu.
Muamer18
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Muamer18 »

Muslimanke moraju nositi hidzab jer to je ono sto Islam naredjuje. Muslimani ne mogu gledati minice i da tako gledaju ocitu sramotu. Muslimanke krasi hidzab i to je nesto sto muslimani vole vidjeti.
Fazlija
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Fazlija »

Muamer18 wrote: 24 Jul 2018, 14:23Fazlija ti si skroz zalutao. Vrati se Islamu i ostavi budizam.
Kako da se vratim islamu, kada nikad nisam bio musliman :hihi
Muamer18 wrote: 24 Jul 2018, 14:23Budisti su na pogrijesnom putu i oni su pagani. Oni se mole prema statusi Bude.
A joj ljudi, to smo vec razjasnili 100 puta na temi o budizmu. Evo, cak je i Mutevelija naucio da u budizmu nema molitava, da se budisti ne mole nikome, a najmanje kipu Bude.

To je ko' kad bi neko rekao da se muslimani mole crnom kamenu...

Trebamo barem pokusati nesto nauciti o drugim religijama prije nego sto zauzmemo stav o njima. Morali bi smo se barem malo vaspitati o drugim du'ovnim putevima, prije nego sto pocnemo siriti predrasude...
Muamer18 wrote: 24 Jul 2018, 14:23Muslimani ne vjeruju i nijednog drugog boga sem Allaha. Muslimani su na pravom putu i zato umjesto sto koristis meditaciju pocni da klannjas i moli se samo Allahu.
Da li si sposoban potvrditi ikakvim dokazima svoje tvrdnje? Sto za tebe znaci biti na pravom putu? Kako znas da si na pravom putu? Sto znas o meditaciji? Kako znas da klanjanje i molitva donosi vise koristi? Koje to koristi donosi klanjanje i molitva?

Da li si sposoban stupiti u otvoren razgovor s drugom osobom... ili samo papagajski ispaljivati unaprijed naucene fraze, bez ikakvog sopstvenog iskustva.
Fazlija
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Fazlija »

Muamer18 wrote: 24 Jul 2018, 15:06Muslimanke moraju nositi hidzab jer to je ono sto Islam naredjuje.
A sta cete ako zenama to nametanje dojadi, i jednostavno se ispisu iz islama? Ako u islamu ne mogu same odlucivati kako ce se oblaciti pa odu van... sta cete onda?
Muamer18 wrote: 24 Jul 2018, 15:06Muslimani ne mogu gledati minice i da tako gledaju ocitu sramotu.

Pa nemojte gledati, okrenite glavu ako vam se to ne svidja. U cemu je problem?!

Zasto maltretirate druge ljude i namecete im silom svoje stavove? Ko hoce da hoda u vreci, moze. A ko nece, opet moze.

Zasto ne usvojite jedan takav tolerantan stav i ne dopustite svim ljudima da sami izaberu?
Muamer18 wrote: 24 Jul 2018, 15:06Muslimanke krasi hidzab i to je nesto sto muslimani vole vidjeti.
To je sasvim u redu, ali zasto taj ukus nametati svima oko sebe?
Muamer18
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Muamer18 »

Niko ne namece nikome hidzab nego muslimanke se same odlucuju pokriti.
Trebinje!!
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Trebinje!! »

Ove iz Irana djevojke kad odu u instranstvo da studiraju sve se otkriju .Tako mi jedna svojta rece
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1647 times
Been thanked: 3093 times

Post by Mutevelija »

PA one su šije.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Čupava
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 10 times

Post by Čupava »

A sta je ono sto nose preko burke?? Dođe im preko nosa i očiju .. a nisu oci time pokrivene... vidjela sam kod njih nekoliko...
.
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija »

Nikab Muamerovice to je nikab
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Čupava
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Čupava »

Ma preko nikaba još nešto stave.. ne znam je li plastično ili kartonsko.. znam razliku ba, nego ovo nisam nikad prije vidjela...
.
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija »

Bil se ti zamotala ako bi Muamer trazio za njegovu ljubav
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Čupava
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Čupava »

Da neko drugi pita .. bih.. ! :oo
.
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija »

:ljub cupka uvijek sa smislom za humor neko bi napisao nek ti se zena) mama zamota
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Čupava
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Čupava »

Mutevelija wrote: 14 Aug 2018, 22:45 :ljub cupka uvijek sa smislom za humor neko bi napisao nek ti se zena) mama zamota
Pa,nisam ja kriva sto sam takva.. :oo

Ja nisam ista k'o druge zene
pogledaj njih pa onda mene
topla i hladna kao laguna
k'o stijena jaka ljubavi puna..
:D.
.
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Iddet

Post by Mutevelija »

"Puštene žene neka čekaju tri mjesečna pranja" (El-Bekare, 228), i: "Oni koji od vas umru ostavljajući žene svoje, njihove žene su dužne čekati četiri mjeseca i deset dana" (El-Bekare, 234). U iddetu (šerijatom propisano čekanje razvedene žene ili udovice) su sadržane određene mudrosti zbog kojih je i propisan, kao naprimjer: utvrđivanje nepostojanja ploda u ženinoj maternici, kako ne bi došlo do miješanja potomstva, zatim ukazivanje na visok stepen i vrijednost bračnog ugovora i pružanje prilike mužu da se preispita u svom postupku razvođenja žene, kako bi je vratio ukoliko je bio u pitanju prvi ili drugi razvod, tj. razvod nakon kojeg muž ima pravo da vrati ženu. Iddet razvedene žene obavezan je ukoliko je došlo do osamljivanja muža i žene, dok isti spada sa žene ako nakon sklapanja braka nije došlo do osamljivanja. Uzvišeni Allah, u prijevodu značenja, rekao je: "O vjernici, kad se vjernicama oženite, a onda ih, prije stupanja u bračni odnos, pustite, one nisu dužne čekati određeno vrijeme koje ćete vi brojati." (El-Ahzab, 49.) Što se tiče iddeta udovice, on je obavezan, svejedno osamio se muž s njom ili ne. U slučaju da ta žena nije trudna, njen iddet traje četiri mjeseca i deset dana. Uzvišeni Allah, u prijevodu značenja, rekao je: "Oni koji od vas umru ostavljajući žene svoje, njihove žene su dužne čekati četiri mjeseca i deset dana." (El-Bekare, 234.) Iddet trudne žene, bilo da je došlo do razvoda ili je došlo do smrti muža, traje sve dok žena ne rodi. Uzvišeni Allah, u prijevodu značenja, rekao je: "Trudnice su obavezne pričekati dok se ne porode." (Et-Talak, 4.)

Razvedena žena koja ima mjesečno pranje dužna je pričekati tri mjesečna pranja. Rekao je Uzvišeni Allah: "Puštene žene neka čekaju tri mjesečna pranja." (El-Bekare, 228.) Iddet razvedene žene koja je izgubila nadu u mjesečno pranje zbog starosti ili ga još nije dobila zbog mladosti traje tri mjeseca. Rekao je Uzvišeni u prijevodu značenja: "A one žene vaše koje su nadu u mjesečno pranje izgubile – a ko sumnjate vi, one trebaju čekati tri mjeseca, a i one koje ga nisu dobile!" (Et-Talak, 4.) Što se tiče razvedene žene kojoj se iznenada prekinulo mjesečno pranje, nakon što ga je dobivala, ukoliko ne zna razlog tome, njen iddet traje godinu dana. U tom periodu čekat će devet mjeseci radi utvrđivanja trudnoće, a ako se ispostavi da nije trudna, onda će čekati dodatna tri mjeseca iddeta, tj. iddeta žene koja je izgubila nadu u mjesečno pranje. Imam Šafija, Allah mu se smilovao, rekao je da je tako presudio Omer, Allah bio sa njime zadovoljan, muhadžirima i ensarijama, i ne zna se da se neko (od ashaba) usprotivio. (Pogledati: El-Mukhtasar el-fikhi, Saliha bin Fevzana, 328.) A ukoliko žena zna razlog zbog kojeg ne dobiva mjesečno pranje, poput dojenja, bolesti, upotrebe lijekova i sl., ona će čekati da prestana taj razlog, i ukoliko dotični razlog nestane i ponovo se vrati mjesečno pranje, računat će iddet po njemu, a u protivnom će postupiti poput žene koja ne zna razlog prekida mjesečnog pranja, tj. njen iddet će trajati godinu dana. Šejhul-islam Ibn Tejmijje zastupao je ovo mišljenje, a na to upućuje i predaja od imama Ahmeda. (Pogledati: El-Mukhtasar el-fikhi Saliha bin Fevzana, 328.) Kada je u pitanju udovica, ona je obavezna da iddet provede u kući u kojoj ju je zadesila muževa smrt i nije joj dozvoljeno da se preseli u drugu kuću, osim u nuždi, i to na osnovu riječi Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: "Boravi u svojoj kući!" (Ebu Davud, Tirmizi, Nesai i Ibn Madže, i šejh Albani ocijenio je hadis vjerodostojnim), a u drugoj predaji stoji: "Čekaj svoj iddet gdje si dobila vijest (o muževoj smrti)." (Nesai, hadis sahih, Sahihu ve daifu Suneni Nesai, Albani) U periodu iddeta, udovici je dozvoljeno da izlazi iz kuće radi potrebe, i to samo u toku dana.

Također, u periodu iddeta obavezna je izbjegavati sve vrste uljepšavanja: mirisanje, kićenje, nošenje ukrašene odjeće, tj. svega čime žena može da privuče poglede na sebe. Jedan od propisa koji se također odnose na ženu u iddetu jeste pitanje prosidbe. U periodu pričeka, udovici i ženi koja je u iddetu zbog trećeg razvoda nije dozvoljeno otvoreno ponuditi brak, dok je to dozvoljeno učiniti na indirektan način poput da joj kaže "želim se oženiti" ili "želim ženu poput tebe". Uzvišeni Allah, u prijevodu značenja, rekao je: "I nije vam grijeh ako tim ženama na znanje date da ćete ih vi zaprositi ili ako to u dušama svojim krijete. Allah zna da ćete o njima misliti, ali im potajno ništa ne obećavajte, nego im samo zborite dozvoljeni govor. I ne odlučujte se na brak prije nego što propisano vrijeme za čekanje ne isteče." (El-Bekare, 235.) Što se tiče žene koja je u postrazvodnom iddetu nakon prvog i drugog razvoda, nije joj dozvoljeno ponuditi brak ni direktno ni indirektno, sve dok je njen muž ima pravo vratit"
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Mala_Mu
atomica
atomica
Mood:
Has thanked: 551 times
Been thanked: 1391 times

Poslodavac joj zabranio maramu: Slučaj pokrivene kasirke iz Njemačke završio pred sudom

Post by Mala_Mu »

Image
Pošto joj nije bilo dozvoljeno da nosi maramu na poslu, pokrivena kasirka u Njemačkoj odlučila je da podnese tužbu pred sudom. Međutim, savezne sudije u Njemačkoj su odlučile da se spor uputi Evropskom sudu pravde. To ga čini presedanom.

U sporu oko zabrana nošenja marama u njemačkim kompanijama, Savezni sud za rad se žalio Evropskom sudu pravde (ECJ). Najviše njemačke radničke sudije odlučile su u Erfurtu da se žalba muslimanke koja je tužila preda sudijama u Luksemburgu, prenosi ARD.

Navedena žena je podnijela tužbu zbog zabrane nošenja marame, a tužila je poslodavca, lanac "drogerija Müller."

Ovaj slučaj iz Bavarske postaje presedan te se postavlja pitanje da li kompanije mogu intervenirati u osnovna prava zaposlenih u interesu neutralnosti prema klijentima.

Razlozi za upućivanje slučaja Evropskom sudu pravde zasnivaju se na dvije presude iz 2017. godine po žalbama muslimanskih žena iz Belgije i Francuske.

Sudije u Luksemburgu dozvolile su u tim slučajevima zabrane nošenja marama na poslu. Međutim, to važi samo ako su ideološki znakovi u društvu generalno zabranjeni i postoje činjenični razlozi za to. Tada ne bi bilo direktne diskriminacije - svi zaposleni bi bili tretirani jednako. Želja poslodavca da signalizira neutralnost svojim klijentima je legitimna i dio poduzetničke slobode, presudio je Europski sud pravde, prenosi ARD.

klix.ba
Remzudin
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 270 times
Been thanked: 469 times

Re: Poslodavac joj zabranio maramu: Slučaj pokrivene kasirke iz Njemačke završio pred sudom

Post by Remzudin »

onaj tvoj post sa duhom se meni vise svidjao.

de, - bog ti dao,ne burljao u primitivnosti
Locked

Return to “Religija”