Turska

Dešavanja u svijetu

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9138 times
Been thanked: 10852 times
Status: Offline

Re: Turska

Post by Krokodil Behko » 22 Sep 2020, 10:21

Tramp snažno podržao Erdogana
Izjava iz američke ambasade u Turskoj
"Sjedinjene Američke Države ne smatraju da mapa iz Seville ima pravni značaj", saopćila je američka ambasada u Ankari.

"Razumijemo, također, da Evropska unija ne smatra mapu iz Seville pravno obavezujućim dokumentom", dalje se navodi.

Navodi se, također, da SAD u kontekstu globalne politike ne zauzima stavove o sporovima oko pomorskih granica drugih država.

"Pomorske granice dotične države moraju riješiti dogovorom na osnovu međunarodnog prava. Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju dijalog i pregovore te u tom smislu potiču Grčku i Tursku da što prije nastave pregovore", navodi se u saopćenju.

Taare
greatest
greatest
Has thanked: 6107 times
Been thanked: 4413 times

Post by Taare » 24 Sep 2020, 10:52

insomnia wrote: 12 Sep 2020, 12:53.
Izgleda da je ipak bio dupli pas makrona i erdoğana kako bi fr zaradila lovu na imbecilima iz gr :oo

Dvojica čelnika razgovarali su o odnosima Turske i Francuske, Turske i Evropske unije te o situaciji na istočnom Mediteranu

Predsjednici Turske i Francuske Recep Tayyip Erdogan i Emmanuel Macron obavili su večeras telefonski razgovor, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je saopćeno iz kabineta predsjednika Turske, razgovor dvojice predsjednika je uslijedio na zahtjev Macrona.

Dvojica čelnika razgovarali su o odnosima Turske i Francuske, Turske i Evropske unije te o situaciji na istočnom Mediteranu.

Erdogan je u razgovoru s Macronom poručio da napetosti na istočnom Mediteranu uzrokuje to što se ne uvažavaju prava Turske i kiparskih Turaka te dodao da ne može shvatiti podršku koju Francuska pruža maksimalističkim zahtjevima i postupcima Grčke i uprave Južnog Kipra koji dodatno dovode do porasta tenzija u regiji.

Erdogan je kazao da Turska nema namjeru da ugrozi druge, ali da isto tako nikome neće dozvoliti da ugrožava njena prava, dodajući da se njegova zemlja i danas kao i ranije zalaže za dijalog i saradnju kako bi se riješili problemi na istočnom Mediteranu.

Naglašavajući da je potrebno iskoristiti mogućnosti diplomatije i provesti održive pregovore kako bi se smanjile tenzije, Erdogan je izrazio želju da sve probleme rješavaju za pregovaračkim stolom.

Istakao je da od Francuske očekuju razborit i konstruktivan stav u tom procesu, dodajući da će održavanje stalnih konsultacija i kontakata između Turske i Francuske u tom smislu biti od koristi.

Erdogan je također kazao da je vrlo važno da na predstojećem samitu lidera EU-a bude zauzet stav o Turskoj koji bi podstakao konstruktivan regionalni dijalog i saradnju te doprinio rješavanju regionalnih pitanja.
Svi mi se morete obratit

Taare
greatest
greatest

Post by Taare » 06 Oct 2020, 20:20

https://www.klix.ba/vijesti/regija/srbi ... /201006093

Znači hitno, ali pod hitno pozvati turskog ambasadora i pojasniti mu zašto ne smije te bajraktare prodati srbiji.
Ako ne odustanu, bošnjačke partije moraju okončati svaki vid saradnje sa turskom.
Ako je moguće, povući i ambasadora.
Izgleda ti turci ništa nisu naučili iz historije.
Oni misle da će otvaranjem fabrika i bliskim vezama osigurati političku kontrolu nad srbijom :grana
To je nezamislivo.
Ako ne povuku ovu odluku, turska politička vrhuška više nije prijatelj bišnjačkog naroda.

Jer, prodati najmoćnije dronove na svijetu ljudima koji su izvršili agresiju na našu zemlju, ne može biti čin prijateljstva.
Svi mi se morete obratit

insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac
Has thanked: 3202 times
Been thanked: 10011 times

Post by insomnia » 06 Oct 2020, 20:25

Ili ih jednostavno zaboli kurac za nama.
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman

Taare
greatest
greatest

Post by Taare » 06 Oct 2020, 21:11

Ne vjerujem da je to. Previše puta su dokazali da im je stalo do bosne.
Ubijeđen sam da misle kako će im bliska suradnja sa srbijom omogućiti da istu drže na kratkom povocu.
To je, naravno, greška.
Svi mi se morete obratit

HAVANA
Pituljica
Pituljica
Has thanked: 2624 times
Been thanked: 21886 times

Post by HAVANA » 06 Oct 2020, 21:19

Kad su dokazali i sta su ucinili vise za nas u poredjenju sa drugim?
Nije skupo na moru, skupo je na obali.

insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac

Post by insomnia » 06 Oct 2020, 21:26

A jesu kako nisu. Kad spomenes da si iz Bosne turcin te s odusevljenjem zagrli nebil ti udo koznu jaknu.

HAVANA
Pituljica
Pituljica

Post by HAVANA » 06 Oct 2020, 21:28

Il ti vrti onaj sladoled do iznemoglosti, uda sok od sipka po 4 eura, tene dupljak nake za 20 eurica, rahat lokuma... I sve vice bosnia... :srce

Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4172 times
Been thanked: 3075 times

Post by Melek » 06 Oct 2020, 21:29

Ma to Kurdi rade tamo. Pravi Turci su gospoda :oo
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.

HAVANA
Pituljica
Pituljica

Post by HAVANA » 06 Oct 2020, 21:30

Vidilo se u ratu, vidilo se po investicijama itditd... Uporedi samo sa njemackom i austrijom, ne moras dalje...

Taare
greatest
greatest

Post by Taare » 06 Oct 2020, 21:41

Sastala se ateistička gospoda pa koriste priliku da hraknu :)
De, slobodno kažite da ih mrzite zato što su muslimani i biće vam lakše. Vjerujte da hoće.
Svi mi se morete obratit

SociologBosmal
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo
Has thanked: 36 times
Been thanked: 92 times

Post by SociologBosmal » 06 Oct 2020, 21:49

Eto vam Turska Bosnjaci, prodaju Srbima bespilotne letjelice( njihove i amerivke su najjace) i dronove :rol

insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac

Post by insomnia » 06 Oct 2020, 21:51

Ma dobro i to je malo prepumpavanje. Ne znaci da ce im stvarno i prodati mada me ne bi iznenadilo. Ipak se oni bratime.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9138 times
Been thanked: 10852 times

Post by Krokodil Behko » 06 Oct 2020, 22:07

Mi smo za njih dio tzv "turskog svijeta" i jedni i drugi, htjeli mi to priznati ili ne.
Mi plaćamo cijenu srpske lojalnosti Turcima. Ništa novo, ovo smo gledali oko 1830 godine, ako se ne varam.

insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac

Post by insomnia » 06 Oct 2020, 22:10

Pa dobro. Na njihovom mjestu bih i ja vise cjenio Srbe no ove prevrtace za tanjir pilava

HAVANA
Pituljica
Pituljica

Post by HAVANA » 06 Oct 2020, 22:13

Fufe wrote: 06 Oct 2020, 21:41 Sastala se ateistička gospoda pa koriste priliku da hraknu :)
De, slobodno kažite da ih mrzite zato što su muslimani i biće vam lakše. Vjerujte da hoće.
Mame i tate su nam muslimani fufe. Ja ti rekoh uporedi, ti gluposti pises.

HAVANA
Pituljica
Pituljica

Post by HAVANA » 06 Oct 2020, 22:14

Jel ih ti to volis sto su muslimani pa tako pises? Ako je to mjerilo, jebo pricu.

Taare
greatest
greatest

Post by Taare » 06 Oct 2020, 22:56

HAVANA wrote: 06 Oct 2020, 22:14 Jel ih ti to volis sto su muslimani pa tako pises? Ako je to mjerilo, jebo pricu.
Ko? Ja? Ma daj bolan, šta ti je :roll
Kao da si preskočio moj komentar na vijest da pregovaraju sa srbima o prodaji dronova.
ABd kad dođem kući obrazložiti ću šta sam mislio. Trenutno ne mogu napisati neki opširniji post.
Svi mi se morete obratit

Taare
greatest
greatest

Post by Taare » 07 Oct 2020, 02:16

HAVANA wrote: 06 Oct 2020, 21:30 Vidilo se u ratu, vidilo se po investicijama itditd... Uporedi samo sa njemackom i austrijom, ne moras dalje...
Prvo, ko nije zadovoljan na orahu, nije ni na tovaru.
Drugo, što se tiče turske na međunarodnoj sceni, 1992. je bila u rangu andore. Dakle, nisu ti mogli pomoći.
Džaba erdoğanovi apeli u skupštini, generali su kazali jok, jer su bili pod direktnom američkom komandom.

Treće, koliko god da se turska trudi da nam pomogne, ne možeš tu pomoć mjeriti sa pomoći ekonomskih super-sila poput njemačke ili eu.
Pogledaš bdp jedne njemačke, pa onda turske, i na osnovu toga izvučeš procenat koja je koliko dala.

Četvrto, nikada ne treba vagati prijatelje.
Njemačka je bez ikakvih uslova primila stotine hiljada naših izbjeglica, smjestila ih, hranila, dopuštala da rade, itd. To im se nikada ne treba zaboraviti.
Onda imaš prilično siromašne iran i pakistan koji su slali oružje koje je u određenim situacijama bilo od presudnog značaja, tako barem tvrde naši generali.
Pa onda imaš ameriku koja je žmirila kako bi to oružje došlo u bosnu.
Također imaš i neke muslimanske zemlje poput saudijske arabije koje su skupile milijarde i poslale u bih.
Danas turska "tika" dobrano ulaže u bih, pomaže povratnike i sl.
Mnogi su pomogli i svima treba biti zahvalan, ali ne smijemo da zbog te zahvalnosti šutke prelazimo preko krupnih stvari poput ove sa dronovima.

Hajde da im prodaju tenkove, haubice ili nešto drugo, manje opasno. Ali, dronovi su trenutno nešto najopasnije na svijetu, nešto čemu se ne možeš suprostaviti, niti postoji pvo koji ih može zaustaviti.
Lete u jatima. Možeš oboriti jedan ili dva, ali dok skineš dva, treći, peti i deseti će ti razvaliti pvo.
Da ne govorimo o živoj sili koja je bukvalno nemoćna.
Niti ga čuješ, niti vidiš, tako da se ne možeš sakriti.

Za buduće ratove pješadija ti maltene neće ni trebati.
Dovoljno ti je hiljadu frikova koji će upravljati dronovima.
Što je najgore, jedan može upravljati sa više komada.
I onda to govno koje leti na gotovo 10 kilometara, ostaje u zraku i do 30 sati i nosi rakete, treba da dopadne u ruke onih koji bi, da smiju od zapada, koliko sutra rs pripojili srbiji.

Zbog toga je ovo od pitanja nacionalne sigurnosti i tako ga treba i tretirati.
Što se tiče bajraktara, radi se o daleko najboljem dronu u klasi. Tako tvrde vojni stručnjaci.
Ono što se čeka jeste nasljednik bajraktara - akinci, za kojeg se tvrdi da će biti još bolji.
Svi mi se morete obratit

Taktika
Sitna buranija
Sitna buranija
Mood:
Has thanked: 3 times
Been thanked: 32 times

Post by Taktika » 07 Oct 2020, 02:48

Stvarno smo naivan narod ako mislimo da nam je Republika Turska realan i pravi prijatelj. Naime, vijest se kruzi da ce Turci prodati Srbiji Bayraktar dronove (iste dronove što Azeri trenutno koriste u Nagorno-Karabakhu). Pored toga, ekonomske investicije su Im mnogo veće u Srbiji nego u Bosni. Zaista, trebali bismo preispitati naš “bratski” odnos s Turskom. Al’ fakat samo šalju svoje muškarce da nam vodaju cure po Sarajevu :D

Post Reply

Return to “Svijet”